Friday 10 May 2019

Punainen on kaunista

Tarhavarjohiippa puhkeaa kukkaan.

Punainen tarhajouluruusu, vielä kerran ennen kuin kukat haalistuvat vihertävänruskeiksi ja kuihtuvat.

Keisarinpikarililjoissa on muutamia kukkia siellä täällä, komeaa kukkaloistoa ei tänä vuonna nähdä. Muistaakseni viime vuonna ne kukkivat erityisen hyvin ja niitä pitäisi muistaa lannoittaa kunnolla juuri nyt. Taustalla kukkii syklaaminarsissi 'Cotinga'.

Nuppuilevassa rusotuomipihlajassa on hieno punaruskea sävy. Syreeneihinkin puhkeavat lehdet.

Kirsikoista ensimmäinen, kuriilienkirsikka, on kukassa. Tämän piti olla lajiketta 'Ruby', joka olisi vaaleanpunakukkainen, mutta olen suoraan sanottuna hyvin iloinen tästä valkokukkaisesta. Samassa hedelmätarhassa tämän taustalla kun on jo vaaleanpunakukkainen rusokirsikka. Näin tulee vähän vaihtelua, kun ne kukkivat suunnilleen samaan aikaan.

Metsäkuusikin on koreana kukkiessaan.

Rusokoiranhammas nuppuilee, mutta tämän kuvan ottamisen jälkeen nuput eivät ole auenneet, vaan ovat alkaneet kuivua, eivätkä näytä siltä, että pystyvät enää avautumaan kastelusta huolimatta. Voi surku.

Lähes kaikkea pitäisi varmaan kastella. Tälle päivälle luvattua sadetta ei ehkä tulekaan, parhaillaan aurinko paistaa lähes pilvettömältä taivaalta. En muista, koska viimeksi satoi, ehkä pari viikkoa sitten. Tässä kastanjakolmilehti.

Idänsinililja 'Alba' ja hyasintti 'Woodstock'.

Silkkipionin versot ovat huurteisen punaiset, aivan ihanat.

Laukkaneilikoista aikaisin, mätäslaukkaneilikka, on aloittanut kukinnan. Mätäs on kasvanut neulatyynystä pienen limpun kokoiseksi.

Loppuun vielä ihanat ruusuherukat, näitä kasvaa kaksi vierekkäin. Näihin ei kyllästy. Mikä väri ja sirous.


Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Idänsinililja – Scilla siberica
Kastanjakolmilehti – Trillium sessile
Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Kuriilienkirsikka – Prunus nipponica var. kurilensis
Metsäkuusi – Picea abies
Mätäslaukkaneilikka – Armeria juniperifolia
Rusokirsikka – Prunus sargentii
Rusokoiranhammas – Erythronium dens-canis
Rusotuomipihlaja – Amelanchier lamarckii
Ruusuherukka – Ribes sanguineum
Silkkipioni – Paeonia wittmanniana
Syklaaminarsissi – Narcissus Cyclamineus-Ryhmä
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Tarhavarjohiippa – Epimedium × rubrum

28 comments :

 1. Hianoja punaasia. Toivottavasti koiranhammas aukaasis kukkansa. Tuallaasen punaasen pitää kans löytää jostaki. Kivan näkööne tua mätäslaukkaneilikka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pahalta näyttää, koiranhampaan terälehdet ovat jo yli puoliksi haalistuneet veltoiksi ja ryppyisiksi, kuivuneiksi. Harmi vain, ja toiset rusokoiranhampaat eivät näytä kehittävän kukkanuppuja ollenkaan tänä vuonna. Ensi vuonna uusi yritys!

   Delete
 2. Taas monenlaista herkkua. Neulatyyny/limppu -mätäslaukkaneilikka on hauska. Sopii varmaan kuivahkoon paikkaan. Täytyypä laittaa nimi "korvan" taakse.
  Sinulla kaikki kukkii siellä saaressa huomattavasti aikaisemmin, kuin täällä. Keisarinpikarililjat ovat olleet pitkään nupulla ja nyt on väristä pieni häivähdys. Kelpaisiko niille lannoitteeksi kanankakka, kun ei ole tähän hätään hevosenlantaa tarjolla?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mätäslaukkaneilikka on tosiaan kuivan ja paahteisen paikan kasvi, ja vieläpä sellaisen, jossa on vain matalia ja pienikasvuisia kivikkokasveja, sillä se on hyvin matala eikä juuri leviä, ja jäisi isompien kasvien jalkoihin äkkiä.
   Yllättävää kuulla, että täällä kukkisi aikaisemmin! Tosin se varmaan riippuu kasvista ja paikasta. Pihani on aurinkoisessa etelärinteessä. Mutta puihin tulevat lehdet ja kukat täällä myöhemmin: viime viikolla mantereella oli jo rusokirsikoita kukassa, täällä tulivat ensimmäiset kukat vasta pari päivää sitten ja koivuihinkin puhkesivat lehdet sen jälkeen, kun mantereella oli jo isot lehdet koivuissa.
   Luulen, että keisarinpikarililjaa saa lannoittaa ihan millä vain, kunhan lannoittaa. Ei kai kanankakka kovin erilaista ole kuin hevosenlanta, kakkaa kuin kakkaa :-D

   Delete
 3. Tuo viimeinen idyllinen kuva on minulle mieluisin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se onkin kiva, tuo vanha portti, jonka sain viime kesänä, on aivan ihana :-)

   Delete
 4. Siellä on kevät kukonaskelen edellä. Jouluruusut toki täälläkin jo kukkivat, paitsi ne jotka siirsin syksyllä. Varjohiipassa näkyy hieman nuppuja. Täällä on tänään satanut runsaasti, luvatun lämmön kanssa se saa kasvun kiihtymään. Toivottavasti kastelu ulottuu sinne saakka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kastelu tuli tarpeeseen varmasti sinne, tänne ei ole pudonnut pisaraakaan eikä enää näytä tulevankaan, huominenkin sade ilmeisesti pysyttelee koko päivän juuri hieman idempänä eikä tänne ole luvassa mitään.

   Delete
 5. Kaunista! TUo jouluruusu tummana ON vaan niin ihana!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on ihanan värinen, erottuu kevään vaaleanvihreästä kasvillisuudesta hienosti.

   Delete
 6. Kuvastasi näkee miten ruusuherukka on etelän kasvi. Minulla on niitä kolme ja yksikään ei tee kukkia kuin ihan alaoksiin. Voi että kun joskus saisi niihin noin hienon kukinnan. Toivottavasti siellä tulee vettä, täällä on satanut iltapäivästä saakka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi miten ikävää! Ruusuherukka on niin herkullisen värinen, kun se on kokonaan ylös asti kukassa, ja melkoisen näyttäväkin se on.
   Harmi vain, tänne ei ole tullut pisaraakaan, enää on luvassa hetken ajaksi 50 % todennäköisyydellä 0,1 mm vettä eli ei juuri mitään.

   Delete
 7. Sulla on kaikkia erikoisia kasveja puutarhassasi, tai ainakin mulle vieraampia. Tämä Suomi on niin pitkä maa, että mitä voi Helsingissä kasvattaa ei voi Inarissa kasvattaa.
  Minä tykkään etsiä uusia blogeja ,sellaisia joissa en ole ennen käynyt. Silloin voi löytää uusia kivoja blogeja ja löytää uusia ihania ihmisiä blogien takaa.
  Liityin lukijaksesi ja liitin sinun blogin omaan lukuluettelooni. Näin voin helposti seurata blogiasi.
  Tuleppas sinäkin käymään kylässä aurinkokujalla.
  Oikein mukavaa viikonloppua sulle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tykkään kokeilla kaikkia erilaisia, ja jos niitä jossain Suomessa voi kokeilla, niin se on varmaan juuri täällä ja Ahvenanmaalla.
   Kiitos kutsusta, tulen käymään!

   Delete
 8. Minä unohdan aina suojata ruusuherukan ja aina se syödään, ehkä ensi vuonna muistan pupusuojat.

  toivottavasti teillä sataa. Olen iloinnut meillä olleesta sateesta tänään. Muistan viime kevään ja kesän kuivuuden.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onpa ikävää, että ruusuherukka syödään! Täällä kumma kyllä sitä ei syödä. Tavallisista mustaherukoista napsitaan kyllä oksien kärkiä, ehkä ruusuherukastakin, mutta siitä ei sitä huomaa.
   Tänne ei tullut tippaakaan, olisi ollut tervetullutta, on jo hyvin kuivaa. 10 vuorokauden ennusteessakaan ei ole yhtään sateita.

   Delete
 9. Toivottavasti siellä rannalla kuiva kausi ei vielä alkaisi eli sadetanssin aika alkaa olemaan jo. Meillä on ripsutellut sen verran etten kasvimaalle lapiohommiin ole mennyt...onneksi työ ei karkaa!

  Upea jouluruusu, ne ovat uskomattoman kauniita kukkia ja sitkeitäkin, jos vain varpaat eivät ole vedessä seisomassa. Keisarinpikarit kukkivat meilläkin siis jo ennen takatalvea ja selvisivät siitäkin - vain yksi meni melkein poikki, mutta kukki silti. Ihmettelin, että se kesti sellaisen kylmyyden ja hyytävän viiman. Punaiset pihan kukkijat ovat kauniita!

  Näin Ransun kuvan lehdessä, tuli niin hyvä mieli - juttukin oli mieleinen, kiitos siitäkin!

  Mukavaa alkavaa viikonloppua! Kohta autonnokka kääntyy Turun suuntaan ja sain isännän ketkuiltua taimistolle...karhunlaukkaa etsimään 😉😉. Olin niin iloinen, eilen työkaveri (superharrastaja) lupasi tuoda mulle käärmeenlaukkaa, jes!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänne ei tullut eilen sadetta eikä sitä ole tänäänkään ennusteen mukaan tulossa. Sumuinen aamu oli, nyt auringonsäteet puhkovat tietään sumun läpi. Onneksi on sentään runsas aamukaste, jotta kasvit saavat joitakin vesipisaroita.
   Ransu kiittää huomiosta ♥
   Toivottavasti karhunlaukka löytyy! Sitä alkaa nykyisin olla ihan kivasti myynnissä, aiemmin sitä sai vain toisilta harrastajilta. Täällä onkin jo syöty sekä karhun- että käärmeenlaukkaa niin ruuissa kuin leivän päällä, ne ovat loistavia varhaisvihanneksia.

   Delete
 10. Taas ihailen kukkarunsauttasi ja noita minulle uusia nimiä ja kasveja, joista en ole kuullutkaan, kuten silkkipioni ja ruusuherukka, kauniita! Sadetta saatu jo runsaasti ja ukkonen alkanut tehdä idässä tuhojaan. Espanjassa alkanut hellekesä... tässäkö nyt taas ilmstonmuutoksen merkkejä?! Hyvää huomista äitienpäivää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kasveja on niin paljon! Ja koko ajan kotimaisten taimistojen valikoimat paranevat. Minäkin äsken ihmettelin uutisten säätiedotusta, onpas idässä ollut lämmintä (ja ukkosia)! Täällä on ollut ihan rauhallinen viileähkö päivä eikä tietoakaan sateista.
   Kiitos, hyvää äitienpäivää sinullekin!

   Delete
 11. Kauniita punaisia. "Limppuneilikka" on hauskan näköinen ja ruusuherukka upea. Tummanpunainen jouluruusu on edelleen ostoslistallani eikä todennäköisesti tule tipahtamaan sieltä ainakaan niin kauan, kun blogimaailmassa näkyy siitä kuvia. Minä olisin voinut antaa vaikka puolet täällä saaduista sateista teille. Koko eilisen päivän satoi ja yöllä lisää. Aamulla tihkutti, mutta sitten oli muutaman tunnin satamatta, kunnes iltapäivällä tuli ihan kaatamalla. Nyt odotellaan ennusteiden mukaista ukonilmaa :D Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Auts, toivottavasti ukkonen ei teille tule eikä tee tuhoja muuallakaan. Kiitos, olisin mieluusti ottanut niitä sateita, tänne ei nimittäin herunut pisaran puolikastakaan.
   Toivottavasti löydät punaisen jouluruusun jostakin, ne ovat upeita.
   Kiitos ja mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Delete
 12. Tuo jouluruususi on niin ihanan herkullisen värinen! Minullakin kukki eka kertaa tänä keväänä kerrottu jouluruusu, ihan yhdellä varrella, jossa kolme kukkaa, mutta olen siitäkin vähästä onnellinen. Minulla valkoinen rusokoiranhammas on kukkinut monena keväänä peräkkäin, nyt se ei pukannut esille kuin lehdet. Istutin syksyllä myös uusia rusokoiranhampaita, ja eipä niissäkään nuppuja ole näkynyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jouluruususta on syytäkin olla onnellinen, ne ovat niin ihania, ja ajan myötä sinunkin jouluruusustasi tulee muhkea pehko, vuosi vuodelta enemmän onnea :-)
   Rusot taitavat olla vähän oikullisia. Täytyy toivoa runsasta kukintaa ensi keväänä. Yhdet, jotka kasvavat rinteessä kuivahkossa paikassa, taisivat kärsiä kuivasta viime kesästä. Ne ovat todella pieniä nyt, mutta onneksi hengissä.

   Delete
 13. Kiva tietää, että viimevuonna kukkineet keisaripikarililjat voivat joskus kukkia uudelleen, tänä keväänä ne näyttävän puskevan vain lehteä. Toisaalla uudet ovat jo nupulla.
  Silkkipioni näyttää ihastuttavalta, sellainen multa vielä puuttuukin...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä niihin tulee silloin tällöin kukkia, mutta samat yksilöt eivät näytä kukkivan hyvin kahtena vuonna peräkkäin.
   Silkkipioni on kallis mutta erittäin suositeltava, herkän kaunis ja hyvin aikainen! Nuo söpöt karvat varmaan suojaavat versoja pakkaselta ♥

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!