Monday, 10 September 2018

Valloittavia punaisia

Kuten joka syksy, ihastelen meksikonhanhikkien täydellistä punasävyä. Että osaakin olla herkullinen. Seassa on hauskasti muutama tummakurjenpolvikin, viininpunainen tuo syvyyttä verenpunaisen sekaan.

Red
Some great red shades about now!

Loistosädekukka 'Burgunder' kukki harmittavan pikaisesti muutama viikko sitten, mutta sitten: leikkasin ohikukkineet varret ja sen ryhtyi heti tuottamaan uusia nuppuja, oli ilmeisesti jo ajatellutkin uusintakukkia.

Nätti näkymä ilta-auringossa, joka ei niin kuvaan onnistunut: taustalla purppuraheisiangervo 'Diabolo', joka ei voi kasvaa liian nopeasti, haluan siitä äkkiä peurasuojaa. Olen ottanut pistokkaita ja nekin saisivat nopeasti kasvaa kolmimetrisiksi.
Rikkinäisessä ämpärissä on Lysimachia atropurpurea 'Beaujolais' -alpi, joka hieman mietityttää. Sen lehtiruusukkeet tuntuvat suurin piirtein hävinneen. Ei kai se nyt vaan aio olla vain kaksivuotinen tms.?! Se on joka tapauksessa kivasti tehnyt uusia matalampia kukkahaaroja kauniin viininpunaisin kukin.
Ämpärin edessä on vielä ihana tummalehtinen valkoapila 'Dark Debbie' muun kasvillisuuden seassa. Tämä väri- ja lehtimuotomaailma on niin ihana. Luonnollinen ja jännä samaan aikaan.

Pelargonihyllyssä ihastuttaa kesällä Marialta Puutarhassa -blogista saatu (ja alun perin Suvikummusta kotoisin oleva) 'Friesdorf', joka kukkii leiskuvana. Sen yläpuolella on pikkuinen 'Natalie'; kumpikin kääpiöpelargoneja.
Minun hoidollani lähes kaikki pelakuut ovat muutenkin kääpiöitä, kun en hoida niitä mitenkään. Muistan lannoittaa kerran kesässä, en vaihda isompia ruukkuja tai multia. Kääpiönä parempi, niin minäkin mahdun kotiini talveksi...

Rohanin päädyn jälkeisellä kivipengermällä on Rohaniin väärän värinen (enkä muutenkaan ottaisi tämän väristä ruusua puutarhaani), mutta kun... tämä on portlandruusu 'Duchesse de Rohan'!

Siellä se saa luvan kasvaa, tosin voisinhan tuota heinikkoa hieman raivata sen ympäriltä. Tämä on juuri sitä kasvi edellä menemistä, sillä kivipenkereen yläpuolinen istutuspaikka tulee olemaan valmis ehkä vasta kahden vuoden päästä. Siihen asti se on elämää viidakossa.
Valkokukkainen kurkkuyrtti on hurmaava, eikä sitä ole vieläkään syöty! Toivottavasti tulee siementaimia, ja toivottavasti älyän, mitä ne ovat – ne muistuttavat niin kovasti ohdakkeen nuoria lehtiruusukkeita.

Me Ransun kanssa toivotamme leppoisia syyskesän iltoja, kesältä nämä viime päivät ovat todella tuntuneet! Toivomme myös sadetta, vaikka on kuivuudessa puolensakin. Tästä kohdasta olen leikannut nurmen viimeksi joskus yli kuukausi sitten.


Kurkkuyrtti – Borago officinalis
Kääpiöpelargonit kuuluvat kotipelargoneihin, Pelargonium Zonale-Ryhmä
Loistosädekukka – Gaillardia × grandiflora
Meksikonhanhikki – Potentilla thurberi
Portlandruusu – Rosa Portland-Ryhmä
Purppuraheisiangervo – Physocarpus opulifolius, punalehtiset lajikkeet
Tummakurjenpolvi – Geranium phaeum
Valkoapila – Trifolium repens

26 comments :

 1. Oi ei mikä tahti nurmikon leikkuussa, täällä saa leikata kerran viikossa ja silti ehtii ylikasvaneeksi. Hienosävyinen meksikonhanhikki. Ja tuo ruusu, minun lempivärejä puutarhassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Monista muista paikoista olen leikannut kolmisen viikkoa sitten ja niissä se kyllä kaipaa leikkuuta, en vain ole ehtinyt. Kuivimmissa paikoissa se ei lainkaan kasva. Täällä vain ei ole satanut taas kolmeen viikkoon.
   Tuo pinkki taitaa olla aika monen lempiväri. Jostain syystä mulle se on äklö ja päällekäyvä. Toisaalta... toinen portlandruusuni kasvaa mirrinmintun kanssa ja siinä on ihana väriyhdistelmä. Mutta se ruusu taitaa olla hieman vaaleampi, hailakampi ja siten nätimmän värinen.

   Delete
 2. Det ser verkligen ut som om det skulle komma regn i morgon, hoppas det kommer! Jag har helt tröttnat på mina torra blomland, om något överlever den här sommaren så tar jag nya tag i vår. Det är bara det gula landet som har någon fukt kvar i jorden. Gult är fult sade vi som barn men nu är det verkligen vackert när alla andra blommor är nästan bruna 😃

  ReplyDelete
  Replies
  1. På natten det kom närmare 20 mm! Jättefint. Nu solen skiner förstås :-D
   Jo, man måste vara nöjd med de växter som klarar sig.

   Delete
 3. Ompa siellä loistokkaat punaset kukkijat. Eikö ne peurat napsi tuota purppuraheisiangervuu! Hieno väriltään tuo ruusu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jostain amerikkalaiselta sivustolta taisin lukea, että heisiangervoa ne eivät syö- On tuota napsittu vähän latvoista, mutta ei silleen kuin vaikkapa heisiä, ne syödään ihan kokonaan jos ei niitä verkota.

   Delete
 4. Tuo punainen hanhikki on kaunis; täällä vain näkee keltaisia.
  Oikein hyvää syyskuun jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meksikonhanhikissa on hieno väri. Alkukesällä kukkii toinen punainen verihanhikki, mutta sen punasävy on kirkkaampi ja ärtsympi.

   Delete
 5. Ihana hanhikki. Joskus hankin pihaani useammanlaisia hanhikkeja, mutta ne tuppasivat aina katoamaan talven myötä. Viihtyessään ovat aivan ihastuttavia :) Mukavaa tiistaita Sinulle <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi, hanhikit ovat kyllä ihania. Miss Willmott ei täälläkään viihtynyt kuin pari vuotta, onneksi nämä meksikolaiset, jotka ovatkin eniten mieleeni, ovat viihtyneet. Hanhikit saattavat olla lyhytikäisiä, harmi vain.
   Kiitos, samaa sinne ♥

   Delete
 6. Tua ruusuhan on nii namun färine :D Tääläki ruahonleikkuuta kerran viikos.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toisen namu on toisen äklö :-D Nyt täytynee käynnistää ruohonleikkuri, kun nurmi yöllisen ukkosen jäljiltä ensin kuivuu – vettä tuli kunnolla. Viimeinkin!

   Delete
 7. Sateitahan ne nyt ovat luvanneet reippaasti. Eilen käytiin miehen kanssa kävelylenkillä, niin siellä huomasi hyvin, että syksy on tullut, tiellä oli paljon keltaisia lehtiä pudonneena, kotipihassa näyttää vielä varsin vihreältä. Ransu <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yöllä satoi ja jyristi oikein olan takaa. Oli kuin olisi yrittänyt diskossa nukkua, strobovalo välähteli ja hirmuinen meteli :-D

   Delete
 8. Diabolo on upean värinen. Odotan omanikin kohdalla nopeaa kasvua. Nurmikkoa sen sijaan ei ole tänä kesänä pahemmin tarvinnut leikata. Vasta elokuun lopulla olen vähitellen palannut kertaviikkoiseen leikkaukseen, mikä on normikesään verrattuna sekin aika vähän. Hienot säät ovat meitä nyt hellineet ja toivottavasti hellivät jatkossakin. Tänään täällä sataa, eikä sekään harmita.
  Hauskasti perusteltu pelaguiden kääpiökokoisuudelle. Onhan toki parempi, että niiden kasvattaja mahtuu taloon kukkiensa pariin. Ja kissatkin vielä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, miten kookas puska heisiangervosta tulee - sen yli ei pääse peura loikkaamaan. Toivottavasti!
   Talvetusasia on jokavuotinen riesa, ruukkuja on sitten joka huoneen tasot ja lattiannurkat täynnä. Mutta onhan niitä kivakin hoitaa, ja moni pelakuu kukkii talveen asti ja sen ylikin.

   Delete
 9. Ompa kaunis väri tosiaan tuolla meksikonhanhikilla! Syvän punaiset sävyt miellyttää omaa silmää :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siinä on aivan ihana väri, kun on vielä tuo tummuva kukan keskusta. Mehevän punainen. Alkukesällä kukkivan verihanhikin sävy on lähes neonpunainen, se on vähän liian kirkas.

   Delete
 10. Minä en ole periaatteessa punaisen ystävä, mutta kaikkia purppuralehtisiä kasveja rakastan. Ne tuovat kivaa säväystä ja vaihtelua vihreän joukkoon. Myös tuo meksikonhanhikin väri on upea! Se on jotenkin niin täyteläinen ja iloinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisikohan tuossa meksikonhanhikissa nimestään huolimatta itämaista juhlapunaista sävyä? Siinä on syvyyttä. Tummalehtiset kasvit on niin ihania tuomaan eloisuutta ja kukkaväreihin uusia ulottuvuuksia.

   Delete
 11. Oi, nuo tummanpunaiset on kyllä herkut! Odotan niin innolla juuri hankkimani syyssädekukan viininpunaista kukintaa ensi vuonna. Pohdin myös diabolon hankintaa autopaikan ja aidan väliin, mutta jos siitä kasvaa hirmuisen iso pensas, se ei ehkä ole paras valinta. Ehkä sitten joku (kääpiö)happomarja mielummin. Ihania nämä kasvipohdinnat <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Syyssädekukissa ja -hohdekukissa on ihania värejä. Diabolosta tulee tosiaan valtava, tilaa leveyssuunnassakin on oltava pari metriä. Olisiko Lady in Red pienikasvuisempi, nyt en muista ulkoa, mutta niitä pienempiä on. Punalehtisistä happomarjoista löytyy kans mitä herkullisimpia värejä. Niitä voi myös tosi hyvin leikata muotoon, jos haluaakin litteää aitaa, tai kasvikuutioita, -pylväitä tms. Kasveja on ihana pohtia!

   Delete
 12. Tosi kauniita punaisia kukkijoita! Syvänpunaiset kukat sopivat syksyyn. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, sitten kun lehtiin tulee punerrusta, on siinä kiva värintoisto.
   Kiitos, samaa sinne!

   Delete
 13. Meksikonhanhikki on myös minusta ihana. Se kukkii parhaillaan täälläkin. Toivotaan teille sateita, meillä sataa nyt kovasti ja yritän puhallella nämä pilvet teille päin.

  On tosiaan siitä hyötyä, että antaa pelargonien viihtyä vähän liian niukassa ruukussa ja ravinnossa. Vaikka haluaisin joidenkin noiden omieni selviävän mahdollisimman monta vuotta, aloin pohtia niitä talvisäilytysongelmia, joita voi tulla, jos kasvin koko aina vain kasvaa.

  Blogissani on sinulle haaste. Voi napata sen, jos haluat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meksikonhanhikki on ihana ilostuttaja tähän aikaan, kun puutarhan kukkaloisto on hiipumaan päin. Kiitos kovasti, nyt on tullut vettä kunnolla - yli 20 mm yhteensä toissa ja viime yönä ja eilen, tästä on hyvä jatkaa. Aurinko jo pilkahtelee, mutta ties vaikka tulisi vielä lisääkin.
   Pelargonikokoelma on ihana, mutta on siinä haasteensakin, jos ei ole autotallia tai varastoa, johon saisi pienen peruslämmön päälle.
   Voi kiitos, käyn hakemassa haasteen!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!