Tuesday, 4 September 2018

Ilta-auringossa

Eilen oli hieno tyyni ilta, ja voipi olla, että tällekin päivälle tulee samanlainen, kun nyt pilvimassa väistyi. Villi omppupuu notkuu omenista, kuten näyttävät notkuvan tarhaomenapuutkin.

Still Evening
Yesterday was a lovely calm day with a glorious evening. The temperature was downright summery! Autumn can however be seen all around.

Ilta-aurinko osuu ihanasti naapuritalon seinään.

Kuten myös saunan päätyyn. Siinä kukkii yhä mysteerikasvi, joka kesällä tunnistettiin melko varmasti Erigeron annuus -kallioiseksi. Se on kukkinut putkeen reilusti yli kuukauden.

Loppukesän iloihin kuuluvat kasvit, jotka tulevat vasta myöhään kukkaan, kuten hopeapiiska 'Little Spire'. Se kasvaa puutarhani kuivimmassa penkissä yhdessä laventelien kanssa eikä ole hätkähtänyt kuivuudesta lainkaan. Yhtään kastelua se ei ole saanut niiden harvojen pisaroiden lisäksi, mitä taivaalta on tullut.

Varjoisassa hobittipenkissä on puolestaan tulossa kukkaan jaloängelmä 'Splendide White', kesän (ja penkin) teeman mukaisesti kääpiökokoisena: kukkavarret noin puolet normaalista korkeudesta.

Kaupunkireissulla tein ihastuttavan löydön: vaaleanpunainen tähkäverbena! Tällaisenhan blogini ihana lukija lähetti pari vuotta sitten, mutta tänä vuonna se kitui jo keväällä ja sitten hävisi. Toivottavasti sekin herää vielä henkiin, joka tapauksessa nyt on tämä komea puska lisäksi! Löytöpaikka oli mikäs muukaan kuin Pirkkolan Muhevainen Helsingissä, sieltä löytyy pitkään haettu kasvi melkoisella todennäköisyydellä.

Ruoho on muuttunut vihreäksi, mutta muuten on yhä kovin kuivaa. Kaivoon ei tietenkään ole vielä noussut vettä, joten kantovedellä mennään.

Pojilla on myyräjahti meneillään tuolla tuolien takana.

Talon riippumattokulmaan osuu erityisen ihana iltavalo.

Kuistille samaten. Kaiteen puolien välistä on näkymä kultapallomereen.


Hopeapiiska – Perovskia-risteymät
Jaloängelmä – Thalictrum delavayi
Kultapallo – Rudbeckia laciniata, kerrotut lajikkeet
Tarhaomenapuu – Malus domestica
Tähkäverbena – Verbena hastata

42 comments :

 1. Miten tuo ilta- tai aamuaurinkokin ovat tähän aikaan vuodesta jotenkin paljon sykähdyttävämpiä kuin päiväaurinko🤔. Tänään aamulla kävin kuvailemassa kaikkia aamuaurinkoisia juttuja pihalla, kun piti kerrankin nousta ajoissa. Nuohooja oli tulossa aamulla ja piti esittää, että olen ollut jo kauaaan hereillä...
  Ihana tuo valkoinen jaloängelmä, suorastaan kadehdittava. Meillä eivät viihdy kuin keijuängelmä ja kääpiöängelmä. Olen jo luopunut toivosta Hewitts doublenkin suhteen. Joka talvi se kuolee, tänä kesänä en enää ostanut uutta.
  Onpa komea tähkäverbena! Ostikohan kaimasi, Kivipellon Saila, meidän vimpalla retkellä Vakka-taimesta myös tuon punaisen version. Jotenkin jäi sellainen mielikuva. Mulla on vaan se sininen.
  Ihanan valoisa kultapallomeri, vaan eipä sinne kannata ehkä sukeltaa kuitenkaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, se on kyllä rankkaa, jos joutuu esittämään aamuvirkkua! ;-D
   Minullakin on nyt vain tonen Hewitti enää hengissä, se on hieman kosteammassa paikassa kuin se joka ei noussut. Melko varjossa ne ovat. Mulla taas keijuängelmät kuolevat yksi toisensa perään.
   Tjaa, olisiko Vakka-Taimessa pinkkiäkin verbenaa! Ostin tavallisen sinivioletin sieltä pari vuotta sitten, en tiennyt, että heillä voisi olla vaaleanpunaistakin. Olen yrittänyt sitä siemenestäkin kasvattaa, mutta mitään ei ikinä itänyt. Nyt olen ylionnellinen tuosta valtavasta puskasta.

   Delete
 2. Ilta-aurinko on niin kaunis ja tuo jotenkin ihan uudenlaisen sävyn koko puutarhaan <3 Ihanaa tiistaita Sinulle ja kisuille silityksiä <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siinä on jotenkin lämmin sävy. Kiitos, samaa sinne ja kanoille silityksiä :-D

   Delete
 3. Minä olen myös ollut erittäin tyytyväinen hopeapiiskan kuivuudenkestävyyteen. Samoin peurankestävyyteen. Talvenkestävyys testataan seuraavaksi. Niin kaunis tuo aurinko kultapalloissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se onkin ihmeellistä, ettei kukaan ole piiskaa pihassani ikinä edes maistanut. Näin ei tosin pidä sanoa, voi olla, että ensi yönä se syödään :-D Hyvin se täällä on talvehtinut, kun ei ole tippaakaan märässä paikassa.

   Delete
 4. Kultapallot ja kisukullat on ihania :)

  ReplyDelete
 5. Arvostan kuvan 7 komeutta !

  ReplyDelete
 6. Hobittipenkkikin! Lisäksi Erigeron kuulostaa varsin samalta kuin Eregion (engl. Hollin, suom. Paatsamala). Sulla on kokolailla noita Keski-Maa-aiheisia istutuksia ja paikkoja siellä! :D (Ja mitä siihen tulee, Kallioinen ja Muhevainen voisivat vallan hyvin olla hobittien sukunimiä.) (Ai miten niin Tolkien-fani?)

  Lisäksi Tarun tavoin arvostan kuvan 7 komeaa herraa. Arvostan kyllä myös kaunista ilta-aurinkoa ja pihaa, mutta pantteri ja manuli tekevät niistäkin vielä komeammat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No hei todellakin! En kyllä ollut osannut yhdistää Erigeronia ja Eregiona, enkä ajatellut Muhevaista ja Kallioista tuolta kantilta :-DDD Mutta ei tässä vielä kaikki; pistit ajattelemaan, että mähän kylvin juuri keväällä uuden sorttista paatsamaa, kohta täällä on Paatsamala, pieni paatsamametsikkö.
   Olin erityisen tyytyväinen, kun viime lauantain Shetlannin murhissa mainittiin hobitit :-)
   Kyllä pantteri ja manuli tekevät kodin ja kotipihan, niin se on ♥

   Delete
  2. Vielä Paatsamalakin! Kyllä on kohta mini-Keski-Maa sulla! :D

   Delete
  3. Kyllä on, Aragorn Samooja vaan vielä puuttuu :-D Ja oikeastaan olen enemmän ja enemmän alkanut haaveilla asuvani hobittimajassa. Ei tarvitsisi ikinä skrapata ja maalata seiniä ja olisi hyvä tuuleneristys.

   Delete
  4. https://yle.fi/uutiset/3-6237272 ;-)

   Delete
  5. Hei joo! Muistankin lukeneeni tästä, nyt pitää guuglettaa, onko se toteutunut (ja todennäköisesti päädyn lukemaan samat artikkelit kuin aiemmin :-D ) Ihanaa! Lomaosake vetämään :-)
   Juuri hobittimajassa haluaisin asua, tai Rivendellissä tai Lothlorienissä ehkä myös.... Mutta talvella hobittikoti olisi ehdottomasti kotoisin. Manulitkin kun kaivautuvat pakkasella nihin maakuoppiin. Kyllä ne tietävät. Toivottavasti tuolla saa lomailla ympäri vuoden!

   Delete
  6. Mulle Rivendell tai Kontu olisi Se Paikka. Rivendell on houkutteleva monin tavoin, mutta epäilen, että Kontu olisi enempi mun hengenmaisemaa. Peltoja ja metsiä, jokia ja puroja, sopivasti kumpuilevaa maastoa. Sopiva kasvimaalle ja omenapuille. Ja saisi sen lintulaudankin. Kyllä se on alettava isona hobitiksi!

   Delete
  7. Isona hobitiksi ♥
   Tolkien taisi tietää mitä teki, kun loi Konnusta kodikkaimman paikan ja sen pikkuruisista sisukkaista asukkaista sympaattisimmat :-) Sieltä vain meri puuttuu, niin kuin lähes kaikista muistakin paikoista... mutta muuten se käy minullekin, tosin paras Kontu olisi sellainen, joka on jonkun kallioisen saaren suojaisassa notkelmassa. Eli vähän niin kuin täällä, mutta täältä puuttuu majatalo, josta saisi olutta!
   Konnussa manuleillakin olisi viihtyisin olo, joten se on toden totta oikea vastaus.

   Delete
  8. Sun täytyisi sitten ruveta hobitiksi Länsikairan tai Tornikukkuloiden (Westmarch, Tower Hills) seudulle sille alueelle, jonka Kuningas antoi liitettäväksi Kontuun neljännellä ajalla. Siinä on meri lähellä ja epäilemättä kallioitakin! Sekään ei ole paljon Hobittilaa ja muuta länsineljännystä pohjoisempana, joten lunta ei pitäisi tulla kuin poikkeuksellisen kylminä talvina, joten niiltä osin sopisi myös manuleille.

   Mutta majatalon te kyllä ehdottomasti tarvitsisitte! :D

   Delete
  9. Hei totta! Kuulostaa ihanteelliselta. Tätä täytyykin tutkia. Tuli tosin mieleen, että koska olen Radagastin hengenheimolainen, ellen suorastaan kaksoisolento, niin ehkäpä minun kumminkin pitäisi majoittua Mirkwoodiin :-D

   Delete
  10. Radagastin hengenheimo on kyllä aika sopiva: jätetään toiset tappelemaan keskenään ja keskitytään eläinten hyvinvointiin. Sitä paitsi Rhosgobel ei ehkä olisikaan niin synkkä (ja hämähäkkinen) kuin itse Synkmetsä, vaikka sen lähistöllä onkin. Ja koska se on Otavankalteen (Carrock) ja Synkmetsän tienoilla, se on myös Beornin alueella, joten siellä saisi olla rauhassa vihulaisilta. Niin ja olisi kasveille pölyttäjähyönteisiä, Beornilla kun on ne mehiläislaitumet!

   Delete
  11. Tästä on kehkeytynyt mitä mielenkiintoisin keskustelu!
   Juu, Beornin mesta on kiva paikka. Nyt kuulostaa hyvältä.

   Delete
  12. Tämä on hyvin mielenkiintoista! Sellainenkin vielä tuli mieleeni, että nuo sinun tiluksesi olisi hyvin entvaimojen mieleen, samoin kuin Kontu on. Onko teilläpäin näkynyt sellaisia?

   Delete
  13. Tämä on paras keskustelu entmuistiin!
   No ehdottomasti täällä viihtyisivät entvaimot, ja jokunen enttikin: löytyy sekä pihlajia, ruusuja että hedelmäpuita, tammia ja mäntyjä sun muuta :-) On muuten aika ihanteellinen biotooppi monenkin otuksen kannalta tällainen metsänreuna/niittyaukean laita, on myös mahdollisimman laaja lintu-, perhos- ja lepakkopopulaatio :-) Mutta valitettavasti täällä(kään) ei ole näkynyt entvaimoja tai pikkuenttisiä. Ellei sitten paatsamavauvoja lasketa...

   Delete
  14. Se kyllä on totta, että teillä vaikuttaa olevan ihanteellinen biotooppi monessa mielessä. Onko siis nyt ymmärrettävä, että oikeastaan teidän saari ja sinun saaripalsta onkin niin lähellä Kontua kuin olla voi, eikä oikeastaan puutu kuin hobitinkolo asumukseksi ja majatalo, josta saisi olutta? Ja onko myös ymmärrettävä, että jos on aikeissa alkaa isona hobitiksi, onkin viisasta tulla sinne teille (esim. majatalon pitäjäksi, koska se puuttuu vielä)?

   Delete
  15. Erinomaista päättelyä! :-D
   Lämpimästi tervetuloa.

   Delete
 7. Hieno kultapallomeri. Monta pientä aurinkoa.
  Toivotaan kaivoon ja luontoon vettä lisää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan! Kovin vähän vettä on viime viikkoina tullut, vaikka sentään enemmän kuin kesällä. Eikä enää ole niin kuuma, ja yöt ovat kosteampia.

   Delete
 8. Se on riemastuttava tunne kun löytää pitkään etsimänsä kasvin tai vastaavasti tulee vastaan joku yllätys jonka kokee tarvitsevansa just ja heti.
  Upea kultapallomeri, kuvakulma on hyvä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on ihanaa! Syleilin verbenaa, ymmärrät varmaan. Onneksi taimi olikin sen kokoinen, että sitä pystyi halaamaan :-)
   Nyt täytyy vain miettiä sille oikein passeli paikka, missä se viihtyy. Kuulemma saisi olla hieman kosteanpuoleinen jopa, mutta mistä hitosta sellainen kohta löytyy, kaikkialla on rutikuivaa.

   Delete
 9. Ilta-auringossa suap hyviä kuvia ja kaunis se on muutenkin. Kaunis varmaan tuo valakonen ängelmä, kuhan aukasoo nuppunsa. Noita ängelmiä oon ajatellu tuohon mehtäpuutarhaan laitella. Kääpiö lajike on jo vuottamassa ja parasta-aikoo kukassa. Kovasti muistuttaat toisiaan virginiantädyke ja tähkäverbena, tutkailin tuosta kuvasta lehtiä ja kukintoja. Ovatkohan sukulaisii? Nätti kuva kultapallomerestä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ängelmät näyttävät viihtyvän puolivarjossa, tai ainakin se suojaa niitä paahteelta, kun kuivuutta ne näkyvät sietävän hirmu huonosti.
   Ihan lähisukulaisia tädyke (tai virginiantädyke on oikeastaan nykyään virginiantädykkö, kun se on siirretty pois tädykkeiden suvusta) ja verbena eivät ole, mutta piti ihan tutkia, ovatko ne samaa heimoa. No eivät ole sitäkään: tädykkö kuuluu ratamokasvien heimoon Plantaginaceae ja verbena taas verbenakasveihin Verbenaceae. Onhan niiden kukissa aivan erilainen muoto, kun tarkemmin tutkii, vaikka tuo tähkäverbenan soihtu muistuttaakin tädykkeitä. Mutta yksittäiset kukat ovat tädykkeillä torvimaisia, verbenoilla taas pieniä viisiterälehtisiä kukkasia.

   Delete
 10. Olisi kyllä jo aika saada vettä...niin kaivoon, kuin muutenkin.
  MEidänkin edellisellä pihalla kasvoi kultapalloja..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tulisipa vettä! Vaikka muuten on kyllä ihanan kauniita päiviä.
   Kultapallot on niin hauskoja.

   Delete
 11. Onks teillä ollut niitä aamusumuja? Hyvin vaikuttavia täällä ma-ti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eilen oli sumua pitkälle iltapäivään, mutta tänään oli aurinkoista jo aamusta - tai ainakin silloin kun mä heräsin :-D

   Delete
 12. Ilta-aurinko on ihana ja arvaa ketkä on vielä ihanammat? Aivan oikein. Pojat!

  ReplyDelete
 13. Det har varit mycket sol där ute, här i stan har vi haft grått alla förmiddagar och idag hela dagen. Det är så vackert ute nu när det börjar gå mot höst, ljuset som finns blir så mycket starkare eller känns så när solen inte stiger så högt upp på himlen. Vattenfrågan skulle ju kräva ordentligt regn men samtidigt vill man ju njuta av att vara ute och då skulle man ju bli vår, lösningen är säkert att det skulle få regna på nätterna ;) Dom är ju längre nu så det skulle hinna komma ganska mycket!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oj, harmi med gråa dagar. Ordentlig nattregn tar vi gärna!

   Delete
 14. Ihana ilta-aurinkokuvia.
  syksyn kukat ilahduttaa. kauniia ovat.
  Ihme kyllä mitan tuo ruohikko pian rupesi viheriöimään kun sai sadetta. Tänä mesänä ei ole tarvinnut montaa kertaa sitä leikata, mutta nyt kasvaa taas niin että pari kertaa viikossa saa leikata.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on merkillistä, miten ruoho alkaa kasvaa silmissä pienestäkin sateesta.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!