Thursday, 6 September 2018

Syyskuun kalenteripoika

Edellisen jutun komistus Musti sai niin paljon kehuja, että hänet valittiin yksimielisesti syyskuun pojaksi.

September Calendar Boy
Musti the charmer was so admired in the last post that he's deservedly the September boy.

Olemme raivanneet yhdessä pientä preeriaa. Se tulee tähän paahteiseen kohtaan, jossa on kivikkoa ja heinikkoa ja kuivaa soraista maata. Musti auttaa lyhentämällä heinänkorsia.

Etuala aivan kuvan alareunassa on jo raivattu ja istutettu: siirsin siihen oranssikeltanoa, etelänruusuruohoa ja laukkoja. Paikassa on ollut rakennuksia, mikä näkyy kiviriveinä. Onpa niiden väleissäkin kiviä ja myös soraa, sekä lasinsirpaleita, mitä löytyy joka paikasta mihin lapion pistää.
Ison ruusupuskan takana häämöttää kasvimaan isoin hirsikehikko. Tältä alueelta ei voi kivien takia leikata nurmikkoa, niinpä levitän kasvimaata tänne päin ja kiveän maan kohopenkkien väleissä, lisää kohopenkkejäkin tulee vielä. Ruusupuskan hoodeille tulee istutuksia, nyt siinä kasvaa vasta yksi katsura, joka ei viidessä vuodessa ole kasvanut vielä kymmentäkään senttiä, mutta toivottavasti siitä tulee joskus puu.

Pariakin eri koristeheinää on kasvussa preeriaa varten, etualalla vilahtavasta tähkähelmikästä otin siemeniä ja ne on nyt kylvetty. Aikanaan ensimmäisestä kylvöksestä tuli vain yksi taimi, jospa nyt niitä saisi enemmän, kun kylvin siemenet heti tuoreeltaan. Jokunen taimi menee siinä tapauksessa Pirkolle Elämää ja elämyksiä -blogiin, sillä sieltä siemenet minulle lähetettiin.
Kuvan pääosassa on kuitenkin punaluppio 'Pink Tanna', joka on ollut tänä vuonna mitättömän värinen. Ensi vuonna taas paremmalla yrityksellä (säällä).

Toinen heinä, jota juuri kylvin, on loistoröllinurmikka, ihana violettikukintoinen unelmankevyt heinä. Toivottavasti kasvatus onnistuu.
Etualalla on paatsamaviljelmä vailla suomenkielistä nimeä: Rhamnus schneideri var. mandshurica. Ne itivät keväällä yli odotusten. Saa nähdä, ovatko talvenkestäviä ja jos ovat, niin millainen paatsamametsikkö niistä tulee.

Mutta takaisin samettihaalariseen kalenteripoikaan, joka myös silkkiäispantterina tunnetaan.
Puutarhaharrastuksen lisäksi jaamme rakkauden villaan. Teemme käsitöitäkin yhdessä. Olen erittäin iloinen myös siitä, että syksyiset säät ovat saaneet pantterin tulemaan sänkyyn nukkumaan. Eilen illallakin luimme yhdessä.


Etelänruusuruoho – Knautia macedonica
Katsura – Cercidiphyllum
Loistoröllinurmikka – Eragrostis spectabilis
Oranssikeltano – Pilosella aurantiaca
Punaluppio – Sanguisorba officinalis
Tähkähelmikkä – Melica ciliata

22 comments :

 1. Sulla on todella tasokas ja johdonmukainen linja näiden kalenteripoikien suhteen! Silkkiäispantteri - lunastaa varmasti kaikki odotukset... ;) PS. Kukkakuvista ja -jutuista diggaan myös.

  ReplyDelete
 2. Mikä tontti sulla onkaan, on preeriaa, mutapuutarhaa...
  olen ihan häikäistynyt. Ja kyl mä niin ymmärrän tota silkkiäispantteria, rakastan itsekin villaa. En ihan saanut selvää, että mitä olet kutomassa, ehkä saamme joskus postauksen käsitöistäsi ;) Halirapsutukset pantterille + polvihousupojalle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eivät ne alueet kovin isoja ole, mutta nimetä ne täytyy! Mutapuutarha on kyllä tänä kesänä betonisavipuutarha, ei siinä ole kosteutta, kuopan ihana savipohja on kuivunut kivikovaksi.
   Melko huonosti muistan käsitöistä postata... en minäkään ihan saa selvää, mitä kudon, mutta ryhdyin tekemään tunikaa. Saa nähdä, mitä tulee.
   Pojat kiittävät ♥

   Delete
 3. Ihana silkkinen pantteri joka rakastaa villaa ja ihmistänsä (ja ruohonkorsia ja myyriä) ❤️

  ReplyDelete
 4. Kyllä tuollaisen pantsun ottaisi petiinsä monikin! Sinä onnellinen! Musti on ihana ja lisäksi rutinoitunut kalenteripoika. Poseeraukset lähtee noin vaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen onnellinen :-) Äsken se piti minulle seuraa saunan ikkunan ulkopuolella, kun olin pesulla.

   Delete
 5. Meilläkin kissat jo tulevat välillä yöksi sisälle ja sänkyyn nukkumaan. Elmo-koirulikin on nykyisin tullut mun sängynvierus-matolle nukkumaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että ne tulevat taas sisään, on mukava nukkua kun kaikki ovat kotona.

   Delete
 6. Ekasta kuvasta katsoin, että oletko laittanut katolle valosarjan. Tikkaathan siellä välkkyvät. Loistoröllinurmikka on taas sellainen nimi, että en yhtään ihmettele, miksi moni kokee suomen kielen vaikeana. Eihän tuollaista nimeä voi kukaan muistaa, kun siinä ei ole mitään järkeä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin katsoin kuvasta monta kertaa, että mikä ihmeen valosarja tuolla katolla on :-D
   Kohta voisikin jo laittaa valosarjan, illat alkavat olla pimeitä.
   Heh, ei tosiaan mitään järkeä :-D

   Delete
 7. Kisuliini on myös aika lämpöpatteri, jos tulee unikaveriksi viereen nukkumaan :) Edesmennyt kisuni, metrimitaksikin sanottu iso kolli, nukkui äidin kyljessä yleensä niin, että sen peffa oli äidin pääpuolella...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihii :-D Eläimet on niin hassuja. Ransullakin on tapana laittaa ahteri mun päätä kohden ja huiskia hännällä naamaani. Nuku siinä sitten. Musti on ihana lämpöpantteri.
   Metrimitta ♥

   Delete
 8. Kalenteripoika Musti ♥ Rakkaalla pantterilla on monta titteliä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on maailman rakkain pantteri! Juttelen sille iltaisin sängyssä kaikenlaista syvällistä, kuten: muistatko Musti, kun olit pieni? Olit silloin tosi pieni.

   Delete
 9. Oi, on varmasti ihanaa lukea yhdessä. Ja jutella syvällisiä. Saanko etärapsuttaa häntä hiukan leuan alta?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ilman muuta, rapsutan oikein paljon, siitä hän tykkää, ja luultavasti kiepsahtaa selälleen :-)

   Delete
 10. Musti on ansainnut paikkansa syyskuun kalenteripoikana. Turkki on erityisen hieno syysauringossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaikka Musti on jo senioripantteri ja turkissa on siellä täällä valkoisia karvoja, kiiltää se edelleen hienosti.

   Delete
 11. Upea preeria tulossa. Komea pantteri kalenteripoikana!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Preeriasta on ainakin ihanat mielikuvat, kuin sellainen villi kukkakimppu: korkeita etelänruusuruohoa, villiä palsternakkaa, heiniä ja väriminttua, ja sitten matalampana maata saa peittää oranssikeltano. Kävin varastamassa naapurin entisen sorakasan kohdalta myös kannusruohoa, se on niin nätti ja käy kuivaan paikkaan.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!