Saturday, 15 September 2018

Myrkkyliljoja etsimässä

Ihmettelin joissakin blogeissa aikaisia myrkkyliljoja. Kookkain myrkkyliljani kasvaa tämän hopeapiiska 'Little Spiren' vierellä. Pari päivää sitten löysinkin vaaleanpunaisen nenänpään mullan pinnalla!

Lovely Colchicums
One good thing about autumn is the flowering of Colchicums. This year some of them are surprisingly early.

Tänään myrkkyliljan ensimmäinen kukkavarsi onkin jo venynyt kukintakokoon. Voihan se olla, että enempää ei tulekaan, kun kesä oli niin kuiva. Tämähän tekee lehdet alkukesällä ja ne yhteyttävät ravintoa syksyn kukintaa varten.
Hopeapiiskan ihanuutta ei voi liikaa korostaa. Mikä suloinen sini näin syksyä piristämään, erinomainen kuivuudenkestävyys, eikä sitä edes syödä!

Siinä se on: loistomyrkkylilja ensimmäisellä kukallaan. Onpahan aikainen! Yleensä näitä saa ihailla vasta, kun maassa on keltaiset lehdet eli lokakuussa.
Minulla oli myös tarhamyrkkylilja 'Waterlily', mutta sitä ei ole pariin vuoteen näkynyt. Muistikuvani mukaan siirsin sen parempaan paikkaan viime vuoden kesällä, kun se eli niin kituliaasti edellisessä paikassaan. Viime syksynä siitä ei näkynyt mitään eikä kesälläkään lehtiä, yritin kyllä etsiä. Täytynee hankkia uusi, se on kaunis.

Valkoisia syysmyrkkyliljoja on kolmessa paikassa, yhdessä niistä löysin tänään nuput. Viereinen saniainen on japaninhiirenporas, melko surkea, kun yhä on niin kuivaa, ja peurat ovat keksineet alkaa syödä saniaisiakin.
Täällä satoi 3–4 päivää sitten, mutta sittemmin on vain tuullut kovaa. Tänäänkin piti ennusteen mukaan sataa, mutta ei sada, tuulee vain. Maa on 4 cm:n kostuneen pintakerroksen alla yhä pölisevän kuivaa.

Lopuksi poikien terveiset.

Musti esittelee väärän värisinä kukkivia hajuherneitä. Kun valitin, sain kaksi pussia uuden sadon 'Wiltshire Rippleä'. Saa nähdä, minkä värisiä kukkia ensi vuonna tulee.

Ransu esittelee Mustilan puutarhasta tulleita taimia. Pitkään etsimäni köynnösruusu 'Alchymist' löytyi sieltä. Oi onnea!


Hopeapiiska – Perovskia-risteymät
Japaninhiirenporras – Athyrium niponicum
Loistomyrkkylilja – Colchicum speciosum
Syysmyrkkylilja – C. autumnale
Tarhamyrkkylilja – C. Speciosum-Ryhmä

11 comments :

 1. Myrkkyliljoista en mitään tiedä, mutta sen tiedän, että siellä on komeita poikia. Todella komeita ja tuo G&T pöytä on ihana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin just!

   Paitsi sen tiedän myrkkyliljoistakin, että ovat kauniin värisiä. Ainakin nämä kuvissa olevat.

   Delete
  2. Pojat ovat komeita ja iloisia, kiitos kehuista!
   Ransu on ominut G&T-pöydän makuualustaksi, toki vain silloin, kun olen sillä puolella puutarhaa, että voi vahtia. Mustinkin mielestä se on näppärä välitaso.
   On ihanaa, että on tuoreena maasta nousevia sipulikukkia näin syksylläkin.

   Delete
 2. Ny tuntuu kaikki olevan etuaijas, syysmyrkkylilijakki näköjään. Mun on turha ettiä omaani ainakaa parihin viikkohon. Piilootin multihin ensimmääsen 'Waterlilly'ni pari päivää sitte. Toivottavasti kukkiiski joskus. Poijat on ahkeria esittelijöötä :) Ihana tunne, ku löytää kauvan ettimänsä kasvin. Runsasta kukintaa ruusulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yleensä ei ole ollut mitään asiaa etsimään myrkkyliljojen kukkia ennen syyskuun loppua, tai näin ainakin muistelen. Toivottavasti se Waterlily äkkiä sieltä kurkistaa, todella nopeasti sitten tapahtuukin. Tämänkin loistomyrkkyliljan nupun kärki oli vasta mullan pinnalla pari päivää aiemmin.
   On ihanaa, ihastuin tuohon ruusuun kuvassa ja se on ollut mielen pohjalla jo ainakin viisi vuotta.

   Delete
  2. Ruusu o aivan ihanan färine, kuukkeloon sen äsköö :)

   Delete
  3. No nii o! Herkullinen persikanväri. Lurps lurps.

   Delete
 3. Mun syysmyrkkyliljani ovat aikojen saatossa kadonneet, mutta tilasin juuri uusia:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ei, voivatko ne itsekseenkin hävitä! Sepä ikävä kuulla. Toivottavasti ne nyt asettuvat viihtymään.

   Delete
 4. Miekin vasta istutin myrkkyliljat, toivottavasti kukan näyttäät. Mukava kun löysit ehtiäs ruusun, toivottavasti siästyy peuroilta ja kukkii kauniisti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti pian kukkivat! Näillä näkymillä ei talvi ehdikään ihan pian päälle tulla, kun taas ennustavat kesäisiä lukemia.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!