Tuesday, 18 September 2018

Melkoisen kaunis syksy

Nyt on kaunista! On kauniit säät, on tullut sopivasti sateita. Värit ovat kauniit. Kanukatkin ovat innostuneet kukkimaan uudestaan. Tai en ole kirjaa pitänyt, mutta oletan, että nämä kukkivat alkukesällä. Tai ehkä kukat silloin näivettyivät kuumuudessa ja kuivuudessa?
Etualan keltaoksakanukka on komeasti kukassa, mutta myös takimmainen keltakirjokanukka 'Aurea' kukkii jonkin verran.

Beautiful Autumn
Slowly autumn colours start to crawl in, everything happens in slow motion. The weather has been perfect: sunny days and some heavy rains too; very welcome.

Japaninvaahteroihin alkaa hiipiä syysväritys. Etualan 'Enkan' on aina punalehtinen, mutta taustan 'Osakazuki' muuttuu kesän vihreästä voimakkaan punaiseksi.

'Enkan' ja ruostekukka.

'Osakazuki'.

Tänään kävin kurkkaamassa kirsikkasorvarinpensasta. Tämä on vielä pieni ja kasvaa vähän pusikossa kuusten takana, mutta tätä varten pensaan ostin. Häkellyttävä vaaleanpunainen syysväri!

Ihanat värit tässäkin, syksyinen suosikkipari: kallionauhus ja palmusara.

Orjanruusu on upea, kun se saa kasvaa täyteen mittaansa. Tässä sillä on tilaa – saa kasvaa jatkossakin mielin määrin, en rajoita. Korkeutta on kolmisen metriä, leveyttä lähes saman verran. Sulokkaasti kaareutuvat oksat kannattelevat keskikesällä hennon vaaleanpunaisia kukkia, syksyllä punaisia kiulukoita. Lähelle ei parane mennä, sillä piikit ovat pitkät ja päästä käyrät: optimaalinen tarttuvuus.

Toisaalla on hoidetumpaa. Leikkasin viimein muotopuutarhan puksipuuaidat, sillä maa on kosteaa. Aidat eivät vielä ole valmiit, niinpä on tärkeää pistää pistokkaita maahan aina, kun leikkaa.

Kukinnan jälkeen parturoitu mirrinminttu 'Six Hills Giant' on ryhtynyt kukkimaan uudestaan. Sille pitää seuraa komealuppio.

Samoin parturoitu salviakin on tehnyt jokusen uuden kukan.

Loppuun vielä projekti, joka menee kaupunkikotiin, jos onnistuu. Valoin betonista (juotoslaastista) tason tiskikoneen päälle ja toisen pienemmän tason lieden viereen. Saa nähdä, onnistuiko. Tänään poistin muotit ja ihan hyvältä näyttää toistaiseksi.

Vielä Ransun terveiset kedolta heinänsyöntipuuhista.

Karvakartio ahmimassa.


Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kallionauhus – Ligularia dentata
Keltakirjokanukka – Cornus alba, keltalehtiset
Keltaoksakanukka – Cornus alba ssp. stolofera 'Flaviramea'
Kirsikkasorvarinpensas – Euonymus planipes
Komealuppio – Sanguisorba hakusanensis
Mirrinminttu – Nepeta × faassenii
Orjanruusu – Rosa dumalis
Palmusara – Carex muskingumensis
Puksipuu – Buxus
Ruostekukka – Crocosmia
Salvia – Salvia officinalis

20 comments :

 1. Kauniit ruskavärit ja ihanalta näyttää nuo puksiaidat. Täälläkin moni kevään kukkija on uudella kierroksella mm alppikärhöt ja akileijat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on melko vaisua uusintakukinnan saralla, alppikärhöissäkään ei näy nuppuja tai kukkia. Mutta onneksi alkaa olla noita lehtivärejä.

   Delete
 2. Nua japaninvaahterat on sitte hianoja, mutta iha liian arkoja tänne. Aika monta kasvia kukkii toista kiarrosta. Vaatimattomasti tosin, mutta kuitenki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Japaninvaahtera ei taida mennä ulkona kuin I-vyöhykkeellä. Tai entä jos sen suojaisi? Se pysyy meillä sen verran pienenä kumminkin, ettei vaatisi mitään hehtaaripeitettä.

   Delete
 3. ei syksy ole lainkaan ankeaa aikaa, värejä monin paikoin jopa enemmän kuin kesällä. Onkos tuo orjanruusu sama kuin punalehtiruusu, joka omalla pihallani kasvaa vauhdilla, mutta on niin tavattoman kaunis kiulukoineen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana on tällainen aurinkoinen ja värikäs syksy. Kukkiakin vielä piisaa ihan sopivasti.
   Orjanruusu on eri kuin punalehtiruusu, isompi ja lehdissä ei ole sitä punerrusta.

   Delete
 4. Täälläkin paistaa tänään aurinko ja lämpöäkin 18 astetta. Karvakartio !! Heh :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan mieletöntä, heti aamusta mittari näytti 17 astetta!
   Ransun kuvia katsoessani vahvistuu ajatus siitä, että dieetti olisi paikallaan.

   Delete
 5. Ovatpa puksipuusi kasvaneet. Aita näyttää nätiltä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pienet pistokkaat kasvavat älyttömän hitaasti, mutta nuo taimina istutetut ovat jo hyvän kokoisia. Menee vaan vielä hyvin pitkään ennen kuin kaikki muotopuutarhan kukkapenkin reunat on puksitettu.

   Delete
 6. Noita japaninvaahteroita ihastelen aina brittiohjelmissa. Siellä niille tulee mittaa ja leveyttä. Puksipuuaitasi on kasvanut hienosti.
  Säätila aiheuttaa ristiriitaisia ajatuksia. Lämpöä riittää, kuin kesällä konsanaan ja tuuli heittelee oksia ja lehtiä ihan perisyksyiseen tapaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, eihän niistä meillä ikinä tule sellaisia. Harmi vain, ne olisivat niin kaunismuotoisiakin.

   Delete
 7. Ai että, ihastuin palmusaraan:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on ihana! Leviää jonkin verran, mutta ei mitenkään huippuvauhdilla.

   Delete
 8. Härlig buxbom, roligt att den trivs så bra där hos dig. Hos oss skulle den torka så jag ids inte ens försöka :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmm, det kan hända. Men buxbom växer ju vid Medelhavet, där är det ganska torrt. Värd att prova.

   Delete
 9. Ihana Ransu! <3 Tuossa orjanruusussa on jotain lumoavaa. Sopii tuohon paikkaan todella hyvin. Muotopuutarha näyttää myöskin kauniilta. On kiva, kun samassa puutarhassa on säntillisesti hoidettuja ja vapaammin kasvavia alueita. Alkaa taas mielikuvitus laukkaamaan, millaisen puutarhan tekisin, jos tilaa olisi enemmän. Kiitos inspiraatiosta! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Orjanruusu on ihana, täällä sitä kasvaa siellä sun täällä, sopii maisemaankin siten kivasti. Mutta valtava siitä tulee. Se voisi sopia johonkin köynnöskaareen, joka olisi kolminkertaisen kokoinen tavalliseen verrattuna :-D
   On todella kannattavaa perustaa ja hoitaa säntilliseksi vain joitakin alueita ja jättää sitten ihania jännittäviä luonnonkasvustoja myös, muuten ei jaksa, ellei piha ole postimerkin kokoinen.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!