Wednesday, 3 January 2018

Kevään merkkejä

Märkää on, hyvin märkää! Eilen puutarhaa kierrellessäni huomasin muotopuutarhan litimärästä mullasta pilkistävän piippoja. Oi, tervetuloa! Nämä ovat heti syöntivaarassa, puhumattakaan pakkasvaarasta, joten laitoin suojaverkkoja näiden päälle. Täytyy vielä lähipäivinä tehdä tarkempaa tarkastelua, muutakin suojattavaa todennäköisesti löytyy. Ja kun pakkasjakso koittaa, täytyy miettiä muita strategioita.
Ihanan raikkaanvihreät lehdet kuuluvat harjaneilikalle. Se on talvellakin hyvän näköinen. Kun katson keittiön ikkunasta alas muotopuutarhaan, on lähimmän kukkapenkin koko etureuna harjaneilikan lehtiruusukkeiden peitossa eli aivan vihreä. Lehtiensä puolesta se on lähes maanpeittokasvi, niin maanmyötäisinä ne kasvavat, vaikka kukkavarsi kohoaakin sitten korkealle.

Winter Green
We have a British winter, meaning damp and mild – just how I like it. I found the first spring shoots too! The bad news is that they are now vulnerable to being eaten by deer and hares. Also the hard winter is still ahead – usually February is our coldest month, and actually the sea temperature tends to be at its coldest in March... Still, hoping for a mild winter and waiting impatiently for the spring.


Oranssista penkistä löytyy syksyllä istutettujen narsissien nenänkärkiä. Viime syksyiset taitavatkin olla hanakimpia lähtemään aikaiseen kasvuun – ulkomailla tuotetut rassukat eivät tajua joutuneensa Siperiaan. Etelämpänä tämä olisikin jo ihan hyvä versomisaika, onhan tätä talvea jo ehditty lusia ja luntakin on nähty ihan riittävä määrä.


Vaaleajouluruusu avasi ensimmäisen nuppunsa uudenvuoden kunniaksi – poks! Juuri passeli ilotulitus, sano.

Naapurin pari jouluruusua on minulla hoidossa, jotta selviävät talven yli kevääseen, jolloin ne istutetaan. Kostealla säällä nämä viihtyvät parhaiten kuistilla.

Uusi valosarja koristaa pyykkinarua. Täytyy sitten keksiä, mihin pyykit ripustan, kun pyykkipäivä koittaa.


Kaikkea hyvää vuoteen 2018 ja pikaista kevättä kaikille muillekin sitä toivoville!


Harjaneilikka – Dianthus barbatus
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

40 comments :

 1. Ihanat jouluruusut ja valosarja!

  ReplyDelete
 2. Upeita jouluruusuja :) Mukavaa alkanutta vuotta!

  ReplyDelete
 3. Täällä kaikki tuo märkyys tulee tänä vuonna lumena - kohta on metriset hanget ja lisää vain tulee... Vähän kadehtien katselen noita vihreitä pieniä alkuja, koska just nyt kevät tuntuu olevan niin kovin kaukana.

  Vaikka eihän se ole - yhtäkkiä on taas kesä!
  Hyvää uutta vuotta 2018 sinulle ja kissoillesi <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teillä on sitten sama kuin täällä Pohjois-Karjalassa, missä on hurjan kinokset ja sähkökatkoja. Ei kovin keväiseltä näytä se!
   Onneksi aika menee nopeasti, keväällä sen kulku saisi tosin hidastua.
   Kiitos, samaa sinne ja hepoille kans!

   Delete
 4. Oi sentään, onpa teillä uhkarohkeita piippoja! Uskaltavat uhmata peurojen ahneita kitoja ja pakkaskelejä! Meillä ei onneksi vielä ole näkynyt yhtään piipottajaa. Tällä hetkellä täällä on vielä pieni lumikerroskin, tuskin kauaa kuitenkaan, kun taas sataa vettä.
  Oikein mukavaa kevättä sinulle, Mustille ja Ransulle💕

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä on rohkeita, tyhmänrohkeita suorastaan, mutta ei se mitään.
   Kiitos, samaa teille koko porukalle!

   Delete
 5. Toivotaan peurojen lähtevän siirtolaiseksi muille maille vierahille. Piipot kuulostaa uskomattomalta täältä lumen ja jään keskeltä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan näin! No kun täällä taitaa mittari olla käynyt maksimissaan -4:ssä tämän alkutalven aikana. Lunta oli jossain vaiheessa ja sitten se häipyi, good riddance :-D

   Delete
 6. Kevään merkkejä! Aina se loppiaisesta kääntyy talvi voiton puolelle, jospa meilläkin. MItähän sitä tekisi jouluruusuille täällä Pohjan perillä, kun eivät ulkona kuki eivätkä juuri kasvakaan, elävät kyllä. Pitäisikö ottaa talveksi sisälle...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Loppaisena ei ainakaan päivä lyhene, mutta säät yleensä kylmenee... niin taitaa käydä nytkin. Toivottavasti tulee lunta ennen pakkasia, tai vielä parempi vaihtoehto, ei pakkasia.
   Sisällä huoneilmassa jouluruusuille on liian kuivaa ja kuumaa. Ne voisi peitellä havuilla tai muulla talvipeitteellä, jos se auttaisi?

   Delete
 7. Ihania nämä kevään merkit, mutta toisaalta vähän hirvittää. Meillä Turussakin on osa ruusuista vielä kukassa ja piipot nousevat maasta. Viinikärhökin oli tehnyt uusia versoja. Nyt kun pakkaset iskisivätkin, niin voisi tulla ikävää jälkeä. Tai ehkä tämä talvi on vaan tällainen englantilainen ja vaihtuu leutona kevääseen. Toivotaan niin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta, kasveille on rankkaa, jos ne ovat kasvussa ja tulee Siperian olot. Yllättävästi jotkin kasvit siitä selviävät.
   Vuonna 2008 oli juuri sellainen talvi, ettei tullut oikein pakkasia ja ekat lumikellot kukkivat ystävänpäivänä. Jouluruusuissa oli kukat joulusta huhtikuulle asti! Sen talven voimin jaksan olla optimisti vuodesta toiseen, ei se voi jäädä historian ainoaksi.

   Delete
 8. Onko teillä lunta minkäverran koko talven aikana?
  Kyseleepi kateellinen (kai) hangessa tarpoja
  Onhan siinä lumessa oma viehätyksensä, mutta aina ei tule mieleen... ;D

  Ihanaa uutta vuotta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se vaihtelee ihan hirmuisesti. Harvoin on puolta metriä enempää lunta. Joskus 5 cm on talven lumiennätys.
   Ei sen lumen ihanuus tosiaan aina tule mieleen :-D
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 9. Montako lamppua valosarjassasi on? Vai onko niitä kaksi peräkkäin? Ostin tuollaisen "hehkulamppu"-valosarjan alesta, mutta siinä on vain 10 lamppua. Ajattelin ripustaa pergolaan, kunhan kerkeän.

  Kävin pari päivää sitten katsomassa, löytyisikö piippoja, vaan ei niitä näkynyt. Sinänsä hyvä, sillä ei se kevät vielä tule, vaikka kuinka plussaa mittari näyttäisi. Vähän hirvittää, millainen kotiloarmeija keväällä maasta mönkii, kun pakkanen ei niitä nyt yhtään rajoita. Täytyy olla ferramolit valmiina heti ensimmäisten ilmestyessä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valosarjani on Konstsmiden ja siinä näkyy olevan 20 lamppua. Kiva rivi tulee niistä. Pergolaanne voisi ripustaa vaikka kaksi sarjaa sitten, mutta yhdelläkin sivustalla varmasti kiva näky.
   Voihan kotilot sentään, hyvä että olet valmiudessa.

   Delete
 10. Onnea jouluruusun kukinnasta! Hieno ajoitus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta! Kiitos. Harvoin nämä ennen joulua kehitellyt nuput aukeavat. Usein kukinta menee huhtikuulle.

   Delete
 11. Suomi on pitkä mua! Ja keliä mahtuu kaikenlaisii. Toivotaan jotta piipot säilyy syöjiltä!
  Meillä on lunta tanakasti. Vesikelit on tehny tiet ja pihamuat liukkaaks. Mehtä puhistu meijän korkeuvella, yläkarjalassa varotettiin tuas raskaasta lumesta jota on luppailtu, siellä ei puut kerinny puhistuu ja sähkökatkokset on mahollisii.
  Mie en vielä kevättä kaipaile! On mukava helskytellä kangaspuita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan eksoottiselta vaikuttaa teidän lumimäärät, ja Nurmeksesta pohjoiseen asuvat ystäväni ovat hankien keskellä ilman sähköä lähes viikon.
   Hurja tuo liukkaus, toivottavasti ei tule kaatumisia.

   Delete
 12. Piippoja <3 Meilläkin lunta riittää. Hyvää uutta vuotta sinulle! :)

  ReplyDelete
 13. Hurjaa! Teillä on jo noin paljon kevään merkkejä. Toivottavasti ei tule pitkiä pakkasjaksoja. Meillä on valkoiset maisemat, mutta vettä sataa, joten pakkasjakso tulee huonoon aikaan. Kauriit kaivelevat täällä ikivihreitä harjaneilikoita lumen alta.Hyvää alkanutta puutarhavuotta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vähän on epärealistista odottaa kevään tulevan nyt, mutta kai sitä silti saa odottaa :-D
   Vettä on tosiaan riittänyt tänä alkutalvena. Kaivossakin on vedenpinta noin 30 cm maanpinnan alapuolella, veden nostamiseen ei tarvita edes köyttä, sen kun kauhoo ämpärillä.
   Harjaneilikat maistuvat ärsyttävän hyvin kauriille, onneksi ne eivät vaivaudu syömään ihan maan tasalta, täällä ainakaan. Saapi ihailla noita vihreitä lehtiä.

   Delete
 14. Oih, kevät! No johan se päivä on alaknut pidentyäkin. Onneksi ei täälläkään ole lunta, kun ei siitä näillä seuduin juuri iloa ole, loskaa ja märkää vain.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Päivä on jo joitakin sekunteja pidentynyt :-D
   Sanos muuta, saisi vähätkin lumet jäädä tulematta.

   Delete
 15. Märkää on - toivottavasti ei tule kovin kovia pakkasia, jotta kasvien 'varpaat' eivät palellu! Tai tulisi ensin edes hiukan lunta suojaksi ...

  Niin ihana tuo jouluruususi <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta, ihan palelee kasvien puolesta pelkkä ajatus vetisen maan jäätymisestä.
   Jouluruusut on ♥ On pieni ihme, että joku kasvi kukkii vuoden pimeimpään aikaan - ulkona!

   Delete
 16. Oi, mitä kevään hurmaa! Meillä on lumivalkea maa. Norpan vuoksi sen kestän...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Norpan vuoksi :-) ♥
   On lumessakin siis puolensa! Mutta kevät olisi ihana juttu, vähän vaan pelkään, ettei se oikein voi vielä toteutua. Hulluna voi silti toivoa.

   Delete
 17. Vai piippoja jo! Son sitte kevät :)
  Nua pallovalot on kivoja, eiväkkä näytä nii jouluusilta. Voi hyvällä omallatunnolla pitää valoja päällä ympäri vuaren (paitsi jussina). Peuratonta vuatta 2018!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kunpa olisikin kevät! Hieman on lyhyt päivä vielä :-D Ja pakkasiakin luvassa...
   Nuo ei tosiaan ole yhtään jouluiset. Mutta yksi valo on jo sammunut, vaikka ne on olleet käytössä vasta pari viikkoa. Hitsin hitsi.
   Kiitos! Samaa sinne, ja kaikkien muidenkin tuholaisten poissa pysymistä puutarhastasi.

   Delete
 18. tervehdys pitkästä aikaa :)
  minä taas palailen tänne maailmaan pienen tauon jälkeen :) tai no niitä taukoja tulee ja menee miten sattuu..
  meillä täällä samat kelit, nytkin sataa niin että peltikatto römisee :( muuten kiva, mutta lasten ja koirien kanssa meinaa mennä hermo kun eivoi oikein ulkoilla ja koirat sotkee niin hävyttömästi!!
  miten muuten sisällä olevaa jouluruusua tulisi hoitaa..mulla sattuvat kuivumaan aina :(
  Hyvää uutta vuotta sinulle myös!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei vaan!
   Taitaa olla koko eteläinen Suomi aika vetinen ja lumeton.
   Voi, jouluruusu ei taida oikein sisällä huoneenlämmössä viihtyä. Näillä keleillä se kannattaa laittaa ulos, siellä on runsas kosteus ja viileys, joista jouluruusu pitää. Pieni pakkanenkaan ei haittaa. Sisällä mahdollisimman viileä paikka on sille paras.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!