Friday, 19 January 2018

Talvipäivä


Tänään oli hieno keli, vaikka kylmä. Mittari laskee laskemistaan, ollaan jo -10,4:ssä. Ties mihin tästä vielä päädytään. (Sinne Siperiaan...)

Lovely Day
But cold. Very cold. Freezing. 

Hieno usva peitti niityt.

Silti aurinko loisti lähes pilvettömältä taivaalta.

Keittiön ikkunasta avautuu näkymä kyläniitylle, saimme Mustin kanssa ihailla paksua usvaa.

Kuten kissat, myös pelakuut sun muut viihtyvät ikkunalaudoilla paremmin kuin ulkona pakkasessa.Päivänpesän elämää -blogin Katja kyseli kuvia puksipuuaidoista. Niiden olisi tarkoitus reunustaa muotopuutarhan penkkejä kokonaan, mutta ei niitä ole vasta kuin muutamien metrien matkalla.

Keittiön ikkunasta yläviistosta tilanteen hahmottaa paremmin. Otan noista pistokkaita, mutta niiden kasvu on äärimmäisen hidasta. Pieniä puksipuun aita-pottitaimia, joita ulkomailla näkee, myydään meillä tuskin lainkaan. Noin 8 euron hintaisilla yksittäisillä taimilla tulisi melko kallis aita, kun puksipuita kuluu tähän vähintään 150 kappaletta.
Puksipuuaita on hieno talvinen elementti ja odottelen malttamattomana sitä hetkeä, kun puksit näyttävät penkkien muodot.


Ransu vietti hetken ulkona.

Manulin paras paikka on pedissä näillä keleillä.


Yhteiskuva peilin kautta. Lokoisaa viikonloppua!

Puksipuu – Buxus

32 comments :

 1. Uskomatonta että pelakuut kukkivat tammikuussa, mun omani sinnittelevät tuskin hengissä... kunpa valo lisääntyisi nopeasti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei ne nyt sentään kaikki kuki, mutta pari on nytkin kukassa. Yksi on minullakin henkitoreissaan, pieni taimi, jonka löysin kasvimaalta loppukesällä. Se taitaa olla vielä vähän pieni. On vaikea tietää, onko se kuivunut vai ollut liian kylmässä, tai lämpimässä, tai pimeässä, tai saanut liikaa vettä, tai mitä :-D
   Valoa kaivataan, tänään oli ihana kevättalvi-fiilis tuossa auringossa, räystäistä tippui vettä ♥

   Delete
 2. Sisällä on parasta pakkasella - Pepsi

  Ihanat usvakuvat! - emäntä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on! Meistä ainoastaan Musti tykkää pakkas-puuterilumesta, se piehtaroi siinä iloissaan, me Ransun kanssa tykätään olla lampaantaljoilla sisällä :-D
   Kiitos!

   Delete
 3. Ohoh, teillähän on kylmempää kuin meillä!
  Mutta upean näköiseksi tuo kylmyys kuorruttaa puutarhan ja luonnon. Oli myös kiva nähdä muotopuutarhaasi tuolta yläilmoista käsin. Hyvältä näyttää! Anun lailla ihailin myös noita kukkivia pelakuitasi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä lounaskarikoilla on jostain syystä ollut mannerta kylmemmät pakkaset viime päivinä. Onneksi ensi viikolla on plusasteita luvassa, ja sitä saa sitten ollakin ensi tammikuuhun asti, mielellään :-D
   On kivaa voida katsella kukkia ja pihaa talvellakin.

   Delete
 4. Todella kauniit usva-kuvat olet ottanut. Aurinko tekee kuvista vielä hienommat.
  Onpa teillä kylmää, silloin kisut viihtyvät parhaiten sisällä. Onneksi on lunta jotka suojaavat kasveja kylmältä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Usva oli todella kaunis, ja aurinkoinen keli vielä! Hyvä todellakin, että lunta tuli edes tuo muutama sentti.

   Delete
 5. Tännekin oli tullut talvi, kun olin muutaman päivän pari piirua etelämpänä. Ei tosin ollut tänään kuin neljä-viisi pakkasta.
  Manulilla on kissanpäivät taljalla 😺

  ReplyDelete
  Replies
  1. Talvi pääsi yllättämään :-D
   Me kaikki tykätään lojua taljoilla :-)

   Delete
 6. Hianot usvakuvat! Kyllä nuasta puksipuureunuksista saa jo hyvän käsityksen, mikä on hommam nimi.
  Meilläki mittari pyärii samoos lukemiis. Aika vilapoosta, sanoosian.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vilapoosta on! Mutta nyt onkin jo hiukan lauhtunut, huomenna ei pitäisi olla paukkupakkasia enää.
   Kiva, että erotat puksireunoista jo jotakin muotoa!

   Delete
 7. Oon aina luullu puksipuihen olevan eteläisempii kasvia, niimpä vuan tuokin luulo osottautu viäräks. Mukava kun oot suanu ne menestymään. Meillä on ollu samoja pakkaslukemii ja tulevalla viikolla luppaillaan jo lähelle kahtakymppii.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Justiin edelliseen postaukseen tuli kommentti, että Jyväskylässäkin ovat puksit talvehtineet. Se saattaa jo olla vähän epävarmaa vyöhykettä. Porissa olen nähnyt myös 100 %:sti talvehtivia, täälläkin on nuo aidat olleet minulla jo kohta 10 vuotta ilman, että yksikään on paleltunut (ilman mitään suojia), niin uskallan väittää niiden talvehtivan.
   Pesäkuusesta saa muuten hyvin talvehtivia aitoja, jos kaipaa leikattua vihreää muotoa talviseen puutarhaan.
   Hurjia lukemia. Tänne on tulossa ensi viikolla ihan plussakeliä, ilmeisesti.

   Delete
 8. Tuo pakkasusva on niin kaunista. Se kietoutuu maisemaan ihanasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanasti sanottu, se tosiaan kietoutuu maisemaan.

   Delete
 9. Täällä oli eilen vähän samanlainen sää...välillä, jopa satoi hiljalleen lunta ja aurinko paistoi. Etsin sateenkaarta, mutta ei taida lumisade sitä tehdä tuonne taivaalle..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-D En tiedä, ties vaikka jostakin suunnasta tai jollakin säällä sellainen näkyisi.

   Delete
 10. Kauniita kuvia ja kaunis Ransu, vai pitääkö miehestä sanoa komea! Meillä oli eilen -16, joten pistän paremmaksi :)Tosin illalla oli enää -5.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu on kaunis ja söpö ja komea, kaikkea ;-)
   Huh mikä pakkanen teillä oli! Täälläkin on enää -5:n pinnassa.

   Delete
 11. Oi kuinka ihania kuvia <3 Mukavaa viikonlopun jatkoa :)

  ReplyDelete
 12. Kaunista! Erityisen kaunista on tuo auringonvalo, joka on ollut todella vähissä.

  Minäkin olen kuvitellut, ettei puksipuu oikein meillä menesty, eikä kyllä meidän kauppojen hinnoilla kovin pitkää aitaa raaski niistä suunnitellakaan. Ruukuissa niitä talojen sisäänkäynneissä usein jo näkee, vaan ovatko joka kevät aina uusia? Mahtavatko ruukuissa ulkosalla talvehtia? Riippuu kai ruukusta, paikasta ja talvesta.

  Hyvin näkyy jo aitasi muoto. Siitä tulee hieno. Ei, vaan se on jo nyt hieno.

  Ransu tankkaa energiaa kesää varten. Mikäs on pehmoisessa pedissä kölliä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aurinko oli ihanaa. Tänään onkin taivas taas pilvessä ja lunta on tullut lisää. Sumukin näyttää nousseen,ulkona on kohta aivan valkoinen ilmakin, mitään ei näy :-D
   Puksit on aika kalliita, ainakin, jos niitä mielii enemmän ostaa. Kokeile ihmeessä, jos tykkäät, avomaalla ne ainakin menestyvät. Ruukussa ei ehkä niinkään, tai juuri noin kuin sanot.
   Terveiset vaan sinne kanssaköllijälle ♥

   Delete
 13. Tuo usva on kyllä kaunista, varsinkin auringonpaisteella.
  Mulla on kaikki kasvien talvisuojaukset tekemättä, kun on ollut niin lämmintä. Nyt on sitten melkein -15 ollut muutamana päivänä. Onneksi on edes vähän lunta ( oh, sanoinko juuri, että ONNEKSI on lunta, uskomatonta!?!), no saavat kasvit edes vähän suojaa..kai ne pärjäävät, valkokletrat ja peruukkipensaat.....
  Onko muuten kaikissa puksipuissa se kissanpissan haju? Meillä oli puksipuita terassin vieressä ja äitini vaivautuneesti kerran totesi, että on tämä terassi ihan kiva, mutta mihinkähän täällä ne kissat on pissanneet?
  Ei kyllä ollut kissojen vika, vaan ne puksipuut siinä lemusivat!
  Lokoisaa viikonloppua teillekin!🐾🐈

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta, oli niin lauhaa ja sitten yhtäkkiä kaiken pitäisikin olla suojattuna. Joitakin kasveja jäi minullakin suojaamatta, vasta pari päivää sitten tajusin. Lumesta ei hirveästi suojaa ole, mutta ehkä nuo muutama senttimetri jotain auttavat. Onneksi ei ole kinoksia!
   Kaikissa pukseissa on minusta kissanpissan haju. Aika hauska hetki äitisi kanssa :-D Ken tykkää, ken ei... itse tykkään kovasti, kun tuoksun tunnistaa puksiksi ja siitä tulee mukavia muistoja eteläisemmistä puutarhoista ja entisistä työpaikoista.

   Delete
 14. Huimia kuvia! Ja Ransupöksylle rapsutukset!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustikin sai rapsutukset - kiitämme kaikki!

   Delete
 15. Kauniita usvakuvia. Myös puksipuuaita on hieno. Puksipuu ei tosiaankaan kasva kovinkaan räjähdysmäisesti. Itse opettelen yhä niiden pistokkaiden ottamista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puksin pistokkaiden ottaminen on maailman helpointa: leikkaa oksasta pää (minkä tahansa pituinen), riivi alimmat lehdet pois ja tökkää maahan. Ruukkuunkin voi laittaa, jos haluaa, minusta se on turhaa työtä, kun sitten ne pitää istuttaa uudestaan :-D
   Seuraavaksi koittaa hankalin vaihe. Kuluu ainakin vuosi, ennen kuin voi todeta pistokkaan olevan hengissä, sillä se lähtee kasvuun hyyyyyvin hitaasti.

   Delete
 16. Kerrassaan upeat kuvat salaperäisestä talvimaisemasta! Mitenkä se onkin niin, että talvi näyttää aina parhaimmalta kuvissa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Naulan kantaan :-D Tänään on käsittämättömän kaunis keli, mutta mieluummin me kaikki katsomme sitä ikkunasta, -12 pakkasta. Maisema on sokerikuorrutettu, mutta... brrrr. Siellä jäätyi pystyyn. Paitsi Mustipantteri, joka taisi juuri mennä takaisin ulos.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!