Monday 9 October 2017

Kukkayhdistelmiä

Tähän aikaan vuodesta ovat kukkaset harvassa. Eipä niitä juuri onnistu saamaan samaan kuvaan. Hämmästykseni olikin suuri, kun huomasin oranssissa penkissä sinipiikkiputken ja mikäliekrysanteemin kukassa aika lähekkäin!

October Combinations
Flowers are few and far between, literally, at this time of year. To everyone's surprise I managed to capture some of them together.


Mikäliekrysanteemi on viime vuoden siemenkylvös – seoksesta, josta ei oikein tiedä, mitä kaikkea siinä on.
JK. Kiitos Sylville tunnistuksesta, tämä on todennäköisesti Chrysanthemum zawadskii!


Samassa penkissä kukkii myös päivänsilmä 'Asahi' ja edellisen kanssa samasta siemenseoksesta peräisin oleva vaaleanpunainen siankärsämö.

Sitten on ihanan punainen siankärsämö 'Pomegranate'. Tai punakärsämö, toisin sanoen. Sen kaverina kukkii syysasteri 'Royal Ruby'. Näiden samaan kuvaan saaminen vaati hieman kukkapenkkiakrobatiaa.


Japaninvaahtera 'Enkanin' alla on jymy-yllätys. Viimevuotisesta seoskylvöksestä on noussut ruostekukkia, jotka ovat paitsi talvehtineet, yksi on myös tehnyt kukat! Koskaan ennen ei ole ruostekukka avomaan-talven jälkeen kukkinut puutarhassani. Lehtiä on joskus noussut, mutta ei ikinä kukkia. Tämä on ihan huippu, ja kuinka satuinkaan istuttamaan nämäkin oranssiin penkkiin, kun en oikein tiennyt, mitä nämä ovat. Nämä voisi suojata talveksi, sillä tämä on ihana syksyn kukka.


Sarja "ilahdutukset" jatkuu. Tämä syysvuokko 'September Charm' hurmaa yhtä lailla lokakuussa. Viime vuonna luulin sen kuolleen edelliseen kauhutalveen, mutta lopulta syksyllä se teki muutaman lehden. Tänä vuonna lehtiä oli jo enemmän, ja nyt on taas kukkiakin!

Ja tässä on yksi, joka kukki viime vuonna ensimmäistä kertaa, mutta en nähnyt niitä, kun peura söi nuput. Nyt on kukkia! Tarhalyhtykärhö PRINCESS KATE eli 'Zoprika'. Tämän täytyy olla kaunein kärhö ikinä... ehkä. On niitä kyllä paljon... Dianakin on hengissä, mutta ei kuki, tai sitten kukat on syöty. Nämä kellomaiset kukat ovat huippukauniita.


Keskikesällä Taimimoisiosta hankittu turkinkaihonkukka on tehnyt muutaman syyskukan! Normaalisti tämä on alkukesän kukkija. Kukat ovat erityisen ilahduttavia siksi, että nyt saamme nähdä tämän olevan juuri se oikea lajike 'Starry Eyes', jota olen metsästänyt vuosikaudet. Terälehdissä on nuo söpöt valkoiset reunat.

Söpö tämäkin.

Tassut kastuu!


Noh? Tee asialle jotain!


Japaninvaahtera – Acer palmatum
Päivänsilmä – Heliopsis helianthoides
Ruostekukka – Crocosmia
Siankärsämö – Achillea millefolium
Sinipiikkiputki – Eryngium planum
Syysasteri – Aster novi-belgii
Syysvuokko – Anemone hupehensis
Tarhalyhtykärhö – Clematis Texensis-Ryhmä

37 comments :

  1. Turkinkaihonkukka sopii hyvin Suomi 100-teemaan, kauniskin kuin mikä. Ja tuo kellomainen kärhö <3, upea.

    ReplyDelete
  2. Reipas ruostekukka! Hyvä!
    Nuo pienet kellokukalliset kärhöt ovat ihanimpia, meillä Diana kukki tänä kesänä oikein reippaasti ja Viorna Odoriba ei meinaa lopettaa ollenkaan kukkimista!
    Kyllä sen mamman nyt pitäisi laittaa ne sadehanat kiinni, hirveä homma Ransulla tassujen kuivaamisessa!
    Ruusa käy sateesta huolimatta uskollisesti joka aamu miehen kanssa hakemassa lehden postilaatikolta ja maukuu erittäin kiukkuisesti koko matkan kun niin tassut kastuvat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa, että kärhöt vain jatkavat. Mulla ei nyt taida muita kukassa ollakaan, tai täytyy tutkia puutarhaa tarkemmin huomenna päivänvalolla...
      Voi Ruusaa :-D

      Delete
  3. Märät villahousut! :D

    ReplyDelete
  4. Siis että krysanteemi? Minulla on vielä nupulla tuon väriset pitkät ja kukkivat takuulla lumilla vasta, oikeasti ne ovat syysasterit, mutta meillä ne ovat lumiasterit:)

    Onpa hieno tuo erityinen kärhökuva<3

    Mami, mami, putsaa mun tassut!

    <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joku krysanteemi tai päivänkakkara se on, sellaiset lehdet tuolla on... astereilla on pitkulaiset suipot lehdet. Minulla syysasterit ovat jo kukassa! Onneksi teillä ilmeisesti kumminkin ehtivät kukkaan.

      Delete
  5. Princess Kate ja kaihonkukkanen ovat kyllä löytämisen arvoisia, todella kauniita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihania, etenkin kaihonkukan kukka meinasi jäädä huomaamatta, onneksi se hieman pilkahti lehtien lomasta!

      Delete
  6. Ooh, Zoprika on aivan ihana! Diana on kukkinut tänä kesänä runsaasti ja siitä olen iloinen. Mutta tuollainen Zoprika vaikka sille kumppaniksi olisi kyllä aika hieno. Täytyypä laittaa korvan taakse.
    Punakärsämö Pomegranate on hienompi, kuin omani, joka kukki elokuussa ja jonka keskustaan toi keltainen sisus.
    Selasin syysvuokkojen kuvia netissä ja omani on mielestäni tuo September Charm, kuten sinullakin. Muita syysvuokkoja olen istuttanut, mutta en September Charmia. Ei haittaa yhtään.
    Voi Ransua, kun tassut kastuu. Juuso ei enää sateella edes mene ulos. Nytkin kuulee sateen ropinan ja kääntää sohvalla kylkeä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zoprikaa myydään yleisemmin Princess Kate -nimellä. Suosittelen lämpimästi, prinsessat vaikka vierekkäin!
      Tuo Pomegranate oli myynnissä jossain Bauhausissa keskellä kesää viime vuonna, kukkivana sen ostin, kun minäkin hurmaannuin väriin.
      Onneksi sulla on myös syysvuokko, joka viihtyy ja kukkii! Mullakin tämä September Charm, tai sillä nimellä ostettu, on ainoa, josta on tullut monivuotinen ilo.
      Juuso on niin ihana ♥

      Delete
    2. Tuskin Elisabethin hovilla on mitään sanomista, jos laitan Dianan ja Katen rinnakkain. Vähän niin kuin anoppi ja miniä...

      Delete
    3. He varmaan tulisivat hyvin toimeen ihmisinäkin! On vielä prinssi Charles -kärhö, mutta se ei ole niin nätti, yllätys :-D

      Delete
  7. Ihana Suomi 1oo -kaihonkukka! No, teitkö asialla jotain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh :-D Mitähän tässä pystyisi tekemään... keittiössä on kuratassupyyhe, jospa ehtisin joskus sen kanssa kissan kimppuun ennen kuin se on ruokapöydällä.

      Delete
    2. Tietysti toinen lähestymistapa olisi juosta pihaa ympäri hiustenkuivaajan kanssa...

      Delete
  8. Sen (minä krystemun) kukan nimi on Krysantemun zawadskii.
    Kivoja yllätyksiä kun kaihonkukka kukkii tähän aikaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi, tuhannet kiitokset sinulle tunnistuksesta!
      Kiva yllätys, kun kevätkukka kukkii syksyllä.

      Delete
  9. Somia kukkijoita. Voi Ransu, syksy on aivan liian märkää kissoille (ja nirsoille mäyräkoirille).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mun pitkään ja märkään nurmikkoon uppoaisi kokonainen mäyräkoira-rassukka! Parempi pysyä sisällä siis, ja kuivana.

      Delete
  10. Kai ryntäsit pyyhkeen kanssa heti kuivaamaan prinssiä? Eihän tuollaista katsetta voi kestää! Miten muuten voi olla näin paljon kukkivia juttuja puutarhassasi, kerrassaan hurmaavaa ja melko kesäistä. Jipii nyt tuolle kaihonkukalle, joka on se oikea. Tosi söpö kukka! Voisikohan alkaa leikkiä vaan uutta kevättä...uskomattoman ihanaa, että ruostekukka on talvehtinut!! Oikea unelmakukka. Sielläkin siis viimeinen satelee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh heh! Ransu ehkä toivoo, että muuttaisin kelin hieman kuivemmaksi. Pyyhe on toki aina käsillä, tosin en aina ehdi kuivata ennen kuin rapainen kissa on keittiön pöydällä. Paree siis syödä olohuoneen sohvalla kuten tähänkin asti.
      Kivaa, että on kukkia! Tässä ne puutarhan kukat nyt lähinnä olikin.. ja isossa pihassa tämä nyt ei ole mikään mullistava määrä :D

      Delete
  11. Ransu näyttää vähän järkyttyneeltä. Hirveän epäreilua kastua.

    Paljonhan teillä vielä kukkii lokakuussa. Kadehdin syysvuokkoasi. Minä en niiden kanssa onnistu. Hienoa, että sait nähdä ruostekukan kukassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vähemmästäkin järkyttyy, karvat märät ja sekaisin!
      Omasta kokemuksesta sanoisin, että kokeile istuttaa yhä uudestaan ja uudestaan. Olen istuttanut pihaani noin 15 syysvuokkoa, myös sitä kestävimmäksi mainostettua hopeasyysvuokkoa, mutta vain tämä yksi on kestänyt. Ja nyt on yksi toissa vuonna istutettu hengissä, mutta se on tehnyt vain lehtiä. Joskus sitten joku niistä asettuu ja alkaa ehkä jopa viihtyä.

      Delete
  12. Hienoa kukintaa sinulla on puutarhassasi vielä lokakuussa. Kauniit ovat kukat, mutta taitaa Ransu kyllä viedä voiton - Mukavaa viikon jatkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi on pieniä ilonaiheita siellä täällä.
      Ja syksyn värit alkavat olla kauniit täälläkin.
      Kiitos samaa sinulle!

      Delete
  13. Ajatella, että vielä noin monet kukat kukkii! Kyllä ei taida täällä kituuttaa enää mikään kukassa... tai en minä tietenkään ihmisten puutarhoista tiedä, mutta ei ainakaan näkyvillä paikoilla kuki. En tosin kukkisi minäkään, jos kasvi olisin, on niin tympeä sää.

    Mutta ajatella myös miten rapainen manuli! Ja sitäkin kuinka suloiselta se näyttää, vaikka onkin tavattoman rapainen manuli!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, juu ymmärrän. Luonnossa näyttävät kellokukat kuten kurjenkello kyllä vielä kukkivan ihan reippaasti...
      Manuleiden lajiominaisuuksiin kuuluu se, että ne ovat söpöjä (etenkin) rapaisina. Tassukuva otettiin erityisesti sinua ajatellen.

      Delete
    2. Tassukuva mulle, kiitos! ♥ Kyllä tykkään! Manulille ja Pantterille pusut (olkoot rapaisia tai eivät)!

      Niin ja muuten kyllähän täälläkin jättipalsamit kukkii vielä ihan hyvin. Vaikka niiden just ei tarvitsisi.

      Delete
    3. Tänään ei - yllätys - ole rapaisia kissoja, vaan erittäin kuivia, ovat viettäneet sängyssä koko päivän :-D Pussaillaan silti! Tassut ovat kuivat ja varpaiden kipristely alkoi, kun menin välittämään terveisesi.
      Voi hiisi, juuri jättipalsamit, tiettyhän ne.

      Delete
  14. Taas on vastaustahti täällä Kivipellossa hiljentyntyt! Ihania lankoja toit itsellesi tuliaiseksi - upea värimaailma! Ja ne hylkeet, ihanat hylkeet...voi että ovat sulosia vaikei varmaan kalastajien kavereita ollenkaan.

    Mutta nuo sinun kukkijasi! Yllätyksiä yllätysten perään! Upea tuo syysvuokko ja ruostekukka! Kärhöstä en sano mitään, vihreys varmaan paistaa sinne asti, niin ihana se on...hankintalista paisuu taas!

    Mutta voi kainaloista miten tassut ovat kastuneet, voi pikkuista, mussukkaa, ihanuutta, toivottavasti et saa nuhanenää! Syksy on iljettävää aikaa - samettitassut kastuvat ikävästi, eikö mamma voisi mitään tehdä asian hyväksi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hylkeet on todella kivoja ja tuntuu, ettei niillä Orkneyllä onneksi juuri vihamiehiä ole. Siellä kalastetaan paljon äyriäisiä ja hummereita (NAM!), ehkä hylkeet eivät niistä niin välitä.
      Kivoja yllätyksiä nämä, todella. Ja tänään bongasin toisenkin ruostekukan nuput. Kun vaan säästyisivät peurojen hampailta, viime yönä yksi hortensia syötiin, vielä eilen se oli kivan pörheä.
      Pientä Ransua varten pitäisi varmaan rakentaa lasikupu koko pihan ylle. Ja ehkä lisäksi voisi kuitenkin myös levittää itämaisia mattoja tassujen alle.

      Delete
  15. Os siulla ollu mukavii yllätyksii. Miullakin 'princess Kate' kukkii vielä. Ei varmaan ruostekukat ja japaninvaahtera selevii talaven yl tiällä penkissä? Molempii oon talavettanu varastossa! Kaunis tuo syysvuokko. Ei tarviis ennee yhtään sattoo vettä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jos siellä tulee paljon lunta, niin voivat hyvinkin talvehtia. Japaninvaahteran versonkärjet paleltuvat usein, joten se pysyy pienenä puskana. Jos hanki peittää sen kokonaan, niin en näe, miksei talvehtisi. Teillä on siellä se etu meihin verrattuna!
      Ruostekukka on minullakin talvehtinut kunnolla vain sisällä. Saas nähdä, miten näille käy. Jospa olisivat vahvoja, kun ovat yhden talven yli jo pikku siementaimina olleet ulkona...

      Delete
  16. Tietyt kuvakulmat vaativat toisinaan hieman kukkapenkkiakrobatiaa, mutta se kyllä kannattaa;)
    Ihana että lokakuu tarjoaa vielä mieluisia puutarhayllätyksiä! Minä odotan edelleen ehtivätkö OmaPiha-lehden syyskrysanteemit kukkaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ähkimistä ja spagaatteja :-D Ja nyt syksyllä lisähaastetta akrobatiaan tuovan liukkaat märät lehdet ja peurankakkaläjät, joissa jalansija luistaa.
      Toivottavasti krysanteemit ehtivät kukkaan!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!