Wednesday, 11 October 2017

Puutarhapäivä


Tänään aurinko paistoi, jihuu! Pidin pienen kukkasipulien istutushetken, pieni se olikin, kun sipuleita ei ole kuin muutama hassu pussi. Silti täytyy muistiinpanovälineet pitää esillä, sillä jos niitä muutamaa laatua ei heti kirjaa ylös, ei kohta enää muistakaan, mihin penkkiin tuli mitäkin laitettua.

Planting, Mowing and Wondering
Today the sun shone! It was time to start the lawnmower, for the first time since August. After mowing the garden just looks so much better, it's like the touch of a wizard wand. After that it was a pleasure to plant some bulbs and do a bit of weeding – or, mostly, wondering at how everything seems to have grown in a month.


Syksyisistä sipulikukista minulla ei ole paljoa raportoitavaa: on vain näitä valkoisia syysmyrkkyliljoja, yksinkertaisia ja kerrottuja. Kerrottu pinkki 'Waterlily' on hävinnyt, taisin siirtää sen kesällä paremmalle paikalle, mutta nyt en ole varma, mikä se paikka saattaisi olla, kun olen unohtanut merkitä sen muistiin.
Valkoisiin syysmyrkkyliljoihin sointuu kivasti japaninhiirenporras 'Purple Garden'.

Viime syksynä istutin muutaman murattisyklaamin mukulan isoon ruukkuun. Kyllästyin siihen, että nämä elävät vain pari vuotta, eikä syksyn lehtien seasta tahdo kukkia oikein löytää. Nyt kukkaset näkyvät, kun ovat ruukussa laatoitetun alueen reunalla. Ruukussa oli myös syyssahrameita, jotka istutin keväällä kukkapenkkiin – jokunen mukula on näköjään jäänyt ruukun multiin. Avomaalla ei vielä syyssahrameita näy, yhdet lehdet vasta bongasin, ja kukat tulevat niiden perään. Yleensä ne taitavat tulla kukkaan pihallani loka–marraskuun vaihteessa.
Ruukku talvehti viileässä eteisessäni, joka kyllä menee pakkaselle, mutta ei näköjään liiaksi. Hyvä juttu. Näillä jatketaan.


Sitten avomaan ihmeisiin. Tässä vielä ruostekukka, jota edellisessäkin jutussa hehkutin. Ihana! Kuten kuvasta näkyy, se on nyt suojahäkkyrän sisällä, sillä aiempina vuosina peurat ovat syöneet näiden kukkavarret.


Sitten huomasin toisenkin kappaleen tulossa kukkaan. Ou jee!


Nämä nyt eivät ole sipulikukkia, joten hieman poikkeavat teemasta. Tämän vuoden perennakylvöistä olivat elokuuhun mennessä avomaalle istuttamiskokoisiksi varttuneet trumpettisinikärhö (edessä) sekä Lysimachia atropurpurea 'Beaujolais'; alpi, jolla ei ole suomenkielistä nimeä. Punaviinialpi voisi olla sopiva!
Reilussa kuukaudessa ovat pienet taimet kasvaneet huimaa vauhtia, kun ne ovat päässeet purkkien ahtaudesta kasvattamaan juuria.
Kuvasta näkyy, että seuraavaksi on vuorossa kitkentää.

Ruohonleikkuu tekee puutarhalle ihmeitä, syksylläkin.


Japaninhiirenporras – Athyrium niponicum
Ruostekukka – Crocosmia
Syysmyrkkylilja – Colchicum autumnale
Trumpettisinikärhö – Clematis heracleifolia

31 comments :

 1. Onpa kiva, että siellä on ollut sateetonta ja olet päässyt puutarhahommien pariin. Voi noita söpöliinejä murattisyklaameja! Ja vielä toinenkin ruostekukka jo melkein kukassa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pieniä ilostuttavia asioita on, ja nyt on oikeastaan se etu, että asiat eivät enää tapahdu pikakelauksella kuten alkukesällä, silloin saa nurmea koko ajan leikata ja rikkaruohoja nyhtää. Nyt kädenjälki näkyy pidempään, se on kivaa.

   Delete
 2. Kaunis tuo ruostekukka.
  meilläkin oli joskus mutta sitten hävisi.
  Täälläkin on ollut pari päivää sateetonta, mutta nyt illasta alkoi taas sataa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruostekukilla on ikävä taipumus hävitä! Eivät ole ihan talvenkestäviä valitettavasti. Siksi mietin nyt noiden suojaamista havuilla tms.
   Se teidän sade on tulossa tänne päin, huomenna meilläkin on sadepäivä, tai täällä lounaassa kai sade alkaa jo yöllä. Pääkaupunkisedulla on ihan tulvia.

   Delete
 3. Meillä vain haikaillaa ruohonleikkuun perään, leikkuri uppoaisi nurmikkoon, niin märkää on. Ruostekukka on hieno ja väreiltään niin sopiva syksyyn.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi voi hiisi, niin märkää. Täälläkin sataa taas tänään ja sade on varmaan siirtymässä sinne idemmäs :-(

   Delete
 4. Saan toivoa tästä puutarhapäivästäsi! Kevät on varmaan tulossa. Sinun kylvöshommasi ovat niin jännittäviä! Trumpettisinikärhö!! Ostin kesällä tuon saman alpin muhiksesta ja se myytiin purppura-alpin nimellä. Ihana kasvi. Murattisyklaami on ylisöpö, ruukussa edukseen. Lähden kohta melomaan kohti työpaikkaa :D Mukavia puutarhapäiviä sinne!

  ReplyDelete
 5. Unohdin vielä sanoa, että punaviinialpi olisi loistava!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No kun mä tilaan sieltä Chilterniltä aina jonkun ylläripussin, tällä kertaa oli ylläri, jossa oli nimet, niin tietää vaihteeksi mitä kylvää :-D
   Sulle ehkä kävisi myös glögialpi? ;-)
   Syklaami on tosiaan ruukussa parempi kuin konsanaan maassa, missä pienet kukkavarret jäivät aina lehtien alle.
   Voi ei, meloen töihin! Tsemppiä!

   Delete
 6. Soma, tuo murattisyklaami. Eikö se tuon korkiimmaks kasvakkaan? Ruostekukan mukulat oon nostanu syksyllä kuivamaan, ei varmaan talavehi näillä korkeuksilla! Ruohon leikkausta ois tiälläkin, aina vuan vettä sattaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehkä tuosta syklaamista vanhemmiten tulee vähän rehevämpi, olen maailmalla nänyt kymmensenttisiäkin murattisyklaamin kukkavarsia, mutta nämä harvat varret ovat vielä sitä matalampia. Joka tapauksessa se on niin matala, että avomaalla on aina ollut suuria vaikeuksia löytää koko kasvia. Lehdetkin on lähes maan pinnassa.
   Varmin tapa saada ruostekukka selviämään talven yli on varmasti juuri tuo ylös nostaminen. Toivottavasti teillä helpottaa sateesta! Oli lohduttomia kuvia Pohjois-Karjalasta eilen uutisissa, sadetuhot ja siihen vielä karhutuhot päälle.

   Delete
 7. Eilen olikin kaunis päviä...melkeimpä yliluonnolliselta maailma näytti...auringossa loistivat keltaiset ja punaiset lehtipuut ja vihreät kuuset.
  Ihana murattisyklaami♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eilen oli hieno korostus ruskaväreille, aurinko väritti niitä välillä harmaatakin taivasta vasten. Hienon näköistä!

   Delete
 8. Oi, ihana postaus💚 Minulla nyt nuo syklaamit aloittelee toista talveaan ja hederifolium on nyt tehnyt paljon lehtiä. Coum kukki muutamalla kukalla aikaisin keväällä. Käyn aina sateiden välissä tutkimassa olisiko yhtään nuppua tulossa. Eilen tosiaan oli pitkästä aikaa hieno ilta, vaan pimeä tulee jo ihan liian aikaisin. Ja aamulla oli auton lasit kuurassa, yöks☹️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi, coumia pitäisi taas saada jostakin. Mulla oli parisen vuotta sitten sekä avomaalla että ruukussa, mutta kumpikin versio lopulta menehtyi. Luulisin, että tällainen iso hengittävä saviruukku olisi hyvä niidenkin talvehtimiseen, en varmaan enää avomaalla kokeile, kun pudonnut lehtimassa peittää ne jotenkin kokonaan. Tai sitten katajan alla, sillä se ei varista lehtiä :-D
   Hämärtyvät illat ovat tosi harmillinen takaisku! Kunpa tulisi pian maaliskuu ja valoistuvat illat ♥
   Kuuraa, voi yöks. Tsemppiä!

   Delete
 9. Jotenkin keväinen tunnelma tuossa ekassa kuvassa! Todellakin jokainen muistutus keväästä (olkoon pieni kukkiva kasvi tai auringonsäde) on nyt käytettävä tarkasti hyväksi. Ei tätä muuten jaksa. En muista koskaan pimeyden ja sateisuuden tympäisseen näin paljon näin aikaisin. Yleensä mulla ei ole syksyä vastaan mitään, mutta niinkuin Naukulan Mamma omalla puolellaan sanoi: sitä haluaisi syksyn tulevan kesän jälkeen.

  Joten kiitos, että täältä saa muistutuksia siitä, että kyllä se kevät vielä tulee!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevät tulee, siihen täytyy luottaa (ja istuttaa kukkasipuleita). Sanos muuta, lokakuu on usein ihan tosi jees, on aurinkoa - vaan tänä vuonna ei. Täällä oli sentään oikea kesä kuivuuskausineen! Ja Orkneyllä ihanan, odottamattoman, leutoa. Toivottavasti talvesta tulee siedettävä (=mahdollisimman lyhyt) ja saamme aurinkoa pian, tsemppiä!

   Delete
 10. Syklamit ovat pieniä aarteita, mulla ne meni yhden talven yli, seuraava olikin kauhutalvi.
  Ja ruohonleikkuu, se on aina kuin viikkosiivous;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kauhutalvet on kamalia. Nostan näiden ruukun sitten pahimmiksi kauhujaksoiksi eteiseen, niin se meni viime talvenkin - lyhyt aika vain eteisessä ja sitten taas ulos.
   Viikkosiivous, kai sellaista voisi alkaa harrastaa :-D

   Delete
  2. Niin, siis ei meilläkään viikkosiivousta harrasteta;) Imuroin kun alkaa tuntua siltä..

   Delete
 11. Aah. Tuo ensimmäinen kuva on ihana ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aurinko osui linssiin, mutta joskus siitä tulee just se juttu!

   Delete
 12. Ihana tunnelmakuva tuo ensimmäinen ja viimeisessä on aivan mahtavan kokoinen kuusi. Ruostekukka on ihana. Saadapa sitä omaan puutarhaan sellaisina puskina, mitä matkakuvissasi oli.

  Meillä on satanut kaksi viikkoa putkeen. Eilen oli aurinko näkynyt noin minuutin, mutta en ollut kotona sitä näkemässä. Olisi pitänyt, sillä niin harvinainen näky se olisi ollut. Kukahan keksisi ruohonleikkuriin pyörien tilalle vesisukset, tai ponttoonit. Vaan kukapa tuonne kaatosateeseen nurtsinsa viitsisi mennä leikkaamaankaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta, ruostekukkapehkot olisi niin ihania.
   Pihakuuseni ovat komeat, kun kasvavat valoisalla paikalla. Niitä on kaksi, mutta kuvassa ovat niin perätysten, ettei taida näkyäkään kuin yksi.
   Voih eih tuota pääkaupunkiseudun vesitilannetta. Ihan kamalaa! Sunnuntaille on luvassa hienoa keliä, toivottavasti se pitää ja saat nauttia auringosta oikein kunnolla.

   Delete
  2. Ennusteet pitivät paikkansa ja ryntäsin heti aamusta pihalle. Sain paljon aikaan ja nautin täysillä, eikä menneiden päivien sateet enää kovin harmittaneet.

   Delete
  3. No hyvä! Ihanaa. On ihan ihme, mitä yksi aurinkoinen päivä tekee.

   Delete
 13. Ihanat nua pikkuriikkiset syklaamit. Ei ihime, ettei nuata meinaa maata löytää.
  Leikkasin viikko sitte nurtsin ja tais olla viimmeene kerta. Toivottavasti. Ei oo lempipuuhia, mutta kyllä, puutarha muuttuu niiiin siistiksi aina leikkuun jäläkehe, että se vaan pitää kestää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nuo syklaamit on todella matalia, ja viihtyvyyteen on varmaan vaikuttanut sekin, ettei noiden lehdet edes saa kukkapenkeissä valoa, kun muiden kasvien lehtiä kasaantuu päälle. Sikälikin parempi paikka tuo ruukku, pääsevät keräämään ravintoa.
   Yritän ottaa ruohonleikkuun liikunnan kannalta - kun on rinnetontti, niin hiki siinä aina nousee pintaan. Vähän kuin lenkillä kävisi, ja ylämäkeen on hyvä mennä lujaa, kun on vastusta (leikkurissani ei ole vetoa) :-D Loput puista pudonneet lehdet olisi vielä kiva silputa, sekin siistii pihaa, mutta saa nähdä, tuleeko tehtyä. Täällä vielä nurtsikin kasvaa, kun pakkasia ei tule meren takia pitkään aikaan. On siitä aina leikkuun jälkeen iloinen, että tuli tehtyä.

   Delete
 14. Ihana puutarhapäivä! Toivottavasti viikonloppuna ei sataisi, niin pääsisi taas itsekin puutarhapuuhiin. Kaunista kukintaa ja upeita kuvia! Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on ainakin tosi hieno keli, ja sunnuntaille kaiketi lupailevat taas aurinkoa, toivotaan aurinkoisia päiviä viikonloppuun!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!