Friday, 27 October 2017

Lokakuun lopun ihanat

End of October Favourites

Syysmyrkkylilja 'Alboplena'.


Pallohortensia 'Hayes Starburst'. Tämä on vuodesta toiseen surkea kääppä, versot ovat ohuet ja lamoavat. Useimmat versojen kärjistä syödään, mutta tällainen pieni kukkarypäs onnistui kukkimaan tänä vuonna. Tämä varmaankin kaipaisi huomattavasti kosteampaa kasvupaikkaa: kuiva paikka kuivassa saaristossa ei ole ihanteellinen.

Maksaruohoista ne kukkivat, joiden kukinnot ovat muiden korsien välissä piilossa peuroilta. Isomaksaruoho 'Matrona' on yksi kauneimmista.

Sitten astereihin. Niissäkin on räiskyviä värejä! Syysasteri 'Royal Ruby'.


Auringonkilossa vielä ihanampi. Taustalla on japaninvaahtera.


'Winston S. Churchill' on saman värinen.


'White Ladies'.


Raakkilasta peräisin olevasta vanhasta asterista en edes tiedä, onko tämä syysasteri. Tämä on tullut mutkan kautta: sain jakopalan Päivölän koepellolta. Tämä on selvästi edellisiä syysastereita matalampi.


Niin on myös 'Little Carlow', joka onkin risteymälajike. Ihanaa, että tänä vuonna tämän kukkia ei ole syöty!


Pantteri puussa kuuluu tietenkin myös lokakuun ihanimpiin.

Suloista viikonloppua ja muistakaa, että sunnuntaina on kansainvälinen kissojen päivä!


Isomaksaruoho – Sedum telephium
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Pallohortensia – Hydrangea arborescens
Syysasteri – Symphyotrichum novi-belgii
Syysmyrkkylilja – Colchucum autumnale

26 comments :

 1. Monta kauniin väristä syysasteria sinulla, erityisesti Royal Ruby, kun keskustakin on kukasta punainen. Ja pantteri on löytänyt lempipuunsa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Royal Ruby on tosiaan ihana, upottavan värinen, vaikka noita upean purppuraisia on muitakin. Pantterilla on pari lempparivaahteraa, hän valitsisi ne lempipuupostaukseen. Mutta myös kataja, saarni ja kuusi on kivoja ;-)

   Delete
 2. Oih, ihana 'Alboplena' - luulen, että se on meiltä kadonnut. Kaunis on myös tuo 'Matrona' - tämäkin oli meillä, mutta ei ole enää. Tätähän tämä puutarhailu on :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, sitä tämä tosiaan on, ikävä kyllä! Mä taasen ihmettelen, missä kummassa kaikki syyssahramit ovat, ei näy yhtäkään.

   Delete
 3. Kauniisti kukkii 'Matrona', meillä ei kerinny kukkimaan syysmaksaruohot. Pitäsköhän vaihtoo lajiketta! Onko tuo 'Little Carlow' se mitä melekein joka pihalla on vai uuvempii jalosteita! Uus tuttavuus valakonen syysasteri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Little Carlow on amerikkalainen risteymä 30-luvulta, mutta Suomessa useimmilla pihoilla on ns. maatiaisastereita; vanhoja syysasterikantoja, joiden lajikkeista tai mahdollisista jalostajista ei enää ole tietoa. Näin ainakin, jos asteri on saatu jakopalana, ei ostettu kaupasta. Luulen, että Little Carlow ei vielä ole ihan koko Suomea valloittanut. Se on matalahko ja kukat ovat tiheässä, mistä syntyy ihana kukkapilvi - sitten, kun kasvi on vähän tuuheutunut ensin.

   Delete
 4. Oi oi, kylläpä onkin somia kukkijoita ja varsinkin tuo komea kollipoika. Kissojenpäivä pehmentää kellojen siirtourakkaa sopivasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti ajatus pehmoisista kissoista ja höpösistä mäykyistä ilostuttaa sunnuntaiaamuna!
   Musti on maailman kaunein kissa, vaikka itse sanonkin. Eihän minulla ole siihen osaa eikä arpaa, niin saa sanoa.

   Delete
 5. Päivölän asterit osoittautuivat useimmat upeiksi kukkijoiksi. Mielestäni sain myös tuota Raakkilan punaista, mutta joko se ei kukkinut tai sitten tapahtui jokin muu moka.
  Alboplena näyttää hienolta, joten se menee hankintalistalle.
  Musta pantteri on ihanan pörheä oksanhaarassaan. Hänellä on siellä hauska tähtäilypaikka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi, jos et saanutkaan tuota ihanaa matalaa Raakkilan asteria- tuon sinulle joskus jakopalan! Se saattaa tosin kukkia hyvin myöhään, kuten monet muutkin syysasterit & niiden risteymät, ehkä se ei vain kukkinut? No, palaamme asiaan.
   Alboplenaa on ollut yleisesti myynnissä taimistoilla syksyisin, pk-seudulla Taimiassa ja Muhevaisella on tainnut olla kummassakin.

   Delete
 6. Taas sinulla niin ihanat kuvat kukistasi.
  Ja musta Panttesi siellä puussa vartioi pihaasi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näin syksyllä täytyy ottaa lähikuvia, yleiskuva on aika ränsistynyt :-D

   Delete
 7. Siellä ei olekaan vielä tullut talvi niinkuin täällä, onnellinen sinä:)
  Myrkkyliljat ovat mun ihastuksia nyt (tai siis ennen lumen tuloa), niitä eivät peurat syö ja ainakin täällä ne tuntuvat melko varmoilta ja hyviltä lisääntymäänkin.
  Asterit on myös ihania, mutta tänä vuonna ne olivat mulla kaikki myöhemmässä kuin tavallisesti ja kaikki eivät ehtineet kukkia, ensi vuonna sitten.
  Syyskrookuksista mulla on sama kokemus kuin sinulla eli ne ovat niin myöhäisiä, että eivät aina ehdi ennen talven tuloa. Siellä saaristossa niillä voi kyllä olla paremmat mahdollisuudet kuin täällä. Semmoinen kuin Crocus pulchellus tuntui olevan aikaisimmasta päästä, mutta nekin nyt jäivät kukkivina lumen alle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei ole lumen hippuraakaan :-) Tervetuloa tänne!
   Myrkkyliljoissa on tosiaan tuo vissi hyvä puoli, että niitä ei syödä, ainakaan kaikkia, jos jokunen varsi onkin purtu poikki. Tämäkin mätäs Alboplenaa on jo tosi nätti, muutama vuosi sitten vasta istutettu.
   Astereissa on täällä ainakin se vika, että peurat napsivat nuppuiset latvat, mikä on niin ärsyttävää. Syysasteri ei siitä oikein ehdi enää uusia nuppuja kehittämään ennen talven tuloa.
   Pulchellusta pitääkin joskus jostain hommata, ensi kesänä netistä varmaan, kotimaisissa myymälöissä sitä ei tunnu juurikaan olevan. Kiitos vinkistä!

   Delete
 8. Syysmyrkkylilja on yksi kuvauksellisemmista! Kuin myös pantteri puussa:)

  Toitko sieltä Skotlannista sitä mätästävää syklaamia vai mitä lienee alimman kuvan ruukuissa...Syklaami olisi niin suloinen, jos sen saisi talvehtimaan. Kutstuaan myös alppiorvokiksi. Menestyy sisälläkin, kun kastelee vain laittamalla lunta juurelleen, mutta haluaisn sen puutarhaan.

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Myrkkikset ovat ihanan tuoreita, kun kaikki muu alkaa olla römpsähtänyttä.
   Murattisyklaamit ovat ihan tavallisia, niitä saa Suomestakin puutarhaliikkeistä. Ostin noiden mukulat vuosi sitten ja ne ovat asuneet tyytyväisinä ruukussaan nyt vuoden. Talveksi nostin ruukun viileään eteiseen, mutta vasta sitten, kun tulee paria astetta enempi pakkasta. En usko, että syklaamia saisi elämään kokonaisen talven yli huoneenlämmössä - ehkä jossakin viileässä huoneessa, mutta ne kaipaavat myös runsaasti ilmankosteutta.

   Delete
 9. Meillä on jo täysi talvi, mutta nyt sataa vettä, että eiköhän se muutu syksyksi taas :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varmaan lumet sulaa, vettä kai luvattu lähes koko Suomeen! Omenapuussakin on vielä vihreät lehdet, ei nyt ihan vielä lunta tarvittaisi, täysi syksy päällä.

   Delete
 10. Voi miten paljon vielä kukkia, meillä lumi peitti loputkin. Kultapiisku ja syysasteri jäi pystyyn. Nyt sataa vettä.
  Mukavaa kuun vaihdetta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä meren keskellä ei vielä pakkanen ole päässyt pahemmin puraisemaan, -2 taitaa olla alhaisin lukema, mikä on mittariin tähän mennessä kertynyt. Se ei ainakaan astereille ole lukema eikä mikään, onneksi.
   Kiitos samaa! Piiskut jäävätkin usein talveksi nätisti pystyyn.

   Delete
 11. Yllättävän paljon vielä kukkii!
  Meillä ei kuki enää mikään. Lumi tuli, mutta suli. Ensi viikoksi kyllä luvattiin lisää pakkasia:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muutama kukkija vielä löytyy sieltä täältä, mutta vähiin alkavat käydä. Voi ei, ei vielä marraskuussa tarvittaisi pakkasia, ääk!

   Delete
 12. Lovely, and you've reminded me to search for white colchicums, have a great weekend.

  ReplyDelete
  Replies
  1. I hope you find them! Thank you, have a great weekend too.

   Delete
 13. Asutaankohan me edes samalla planeetalla? Meillä maata peittää paksu hanki ja teillä on melkein kesä, epistä sanon minä!

  Tuo Raakkilan punainen on haluttavan ihana ja sininenkin! Ihanat syysmyrkkyliljat, niitä meillekin koitan saada lisää kasvuun ja upeat syklaamit :D Musti, panttereiden kuningas

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, tuu tänne talvea pakoon! Tosin se ei auta pidemmän päälle, talvi tulee tännekin jossain vaiheessa kumminkin :-(
   Raakkilan punaisesta saat joskus palan, jos nähdään. Se on vielä kapea, mutta eiköhän siitä jonakin vuonna riitä jaettavaksi.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!