Monday, 16 October 2017

Myrkkyliljamyhäilyä


Ihanat myrkkyliljat sulostuttavat syksyä. Tavallinen valkokukkainen syysmyrkkylilja 'Album' on raikas noustessaan valkokirjavalehtisen 'Florentinum' -keltapeipin seasta.

Lovely Colchicums
This was meant to be an ode to Colchicums, only, but there is actually quite a lot of prettiness in the garden! But first, the lovely Colchicums.


Kerrottu valkoinen 'Alboplenum' on todella nätti. Sen vieressä kasvaa syysvuokko, siksi tuossa on suojaverkko. Osa myrkkiksistä on kasvanut verkon sisään – ehkä hyvä niin, sillä tässäkin on yksi poikki purtu kukkavarsi.

Poikki purtua kaikenlaista on sen verran, että toivon tyypin saaneen vakavan myrkytyksen. Jalohortensiassa on kuin ihmeen kaupalla säästynyt yksi kukinto, muuten puska on kaluttu. Tämä kasvaa hankalapääsyisessä paikassa aivan talon edessä. Hemmetin peurankutaleet, kaikkialle ne änkevätkin.

Toivoin herkkuvihanneksestani palsternakasta hyvää satoa uudessa kohopenkissä ja hyvässä pussimullassa, mutta kutaleet ovat syöneet varret niin, ettei juuri ole kasvanut. Jätän osan kuitenkin vielä maahan, jos ne siinä ihmeen kaupalla kasvaisivat.


Kaikkea ei onneksi ole syöty, ja korjattuani peurojen kolmesta kohdasta kaataman riista-aidan on toivoa, ettei syödäkään (paitsi että uusia kakkaläjiä löytyy pihalta joka aamu). Tarhalyhtykärhö Princess Kate pistää parastaan. Istutin tämän korkean katajan juurelle: vaaleat kukat loistavat kivasti katajan oksien lomasta.

Siinä vieressä kukkii jaloängelmä 'Hewitt's Double'. Vaikka tästäkin on latva syöty, on kauniita kukkia vielä.


Valkokukkainen Splendide White eli 'Fr21034' (voi hemmetti näitä lajikenimiä ja kauppanimiä!) on upea. Varjopaikassa se kukkii kuukausia, viimeiset kukat ovat jo keltaiseksi menneessä kasvissa.


Kasvutapakin on hurjan kaunis: nuo vaakatasoon levittäytyvät kevyet lehdet, vähän kuin neidonadiantumissa.


Olen niin iloinen, että rusokapinsäde kukkii pitkään! Tämä kehitti kukkanuppuja jo elokuussa, ennen pitkää reissuani, ja luulin, että nyt en sitten näe sen kukkia tänä vuonna. Mutta mitä vielä!


Aurinkoisena päivänä, kuten tänään, suuri kukka levähtää auki. Ja varressa on lisää nuppuja!


Päivän loistomyrkkyliljakuva. Nämä on pakko kuvata joka päivä!


Ja päivän tunnelmat. Yöllä satoi, ropisi rankastikin, nyt pihakivet kiiltävät mutta aurinko paistaa!


Jalohortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Jaloängelmä – Thalictrum delavayi
Keltapeippi – Lamium galeobdolon
Loistomyrkkylilja – Colchicum speciosum
Rusokapinsäde – Berkheya purpurea
Syysmyrkkylilja – Colchicum autumnale
Tarhalyhtykärhö – Clematis Texensis-Ryhmä

34 comments :

 1. Todellakin, tänäänkin on paistanut aurinko!
  Rusokapinsäde, täytyy sanoa, etten ole ikänä kuullutkaan, saati nähnyt, mutta kaunis on!
  Fr21034 on niin viehättävä, minulla nuo ängelmät eivät oikein säily talven yli, paitsi keijuängelmä. Taas ostin silti jonkun valkoisen....
  Myrkkyliljatkin ovat jo noin hyvin kukassa, täällä vasta varovasti availevat kukkiaan.
  Toivotaan että kutaletyypin vatsanpurut ovat erityisen ankarat ja maha muutenkin sekaisin🤣.
  Onni kiittää Mustia edellisen postauksen terkuista. Meilläkin on taas muhkea kissanminttukasvusto, hyvin ovat siementaimet kasvaneet kesän aikana!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, eilen oli aivan mahtava sää ja tänäänkin, lisäksi oikein lämmin!
   Enpä minäkään ollut rusokapinsäteestä kuullut, mutta kesällä löysin Inkoosta puutarhan, jossa oli Mr Morse -rotkolemmikkejä, niinpä viiletin sinne tukka putkella ja tällainenkin herkku sieltä löytyi! Joka ei vielä - koputan puuta - ole kelvannut kutaleille, toivotaan, ettei kelpaakaan. Ohdakkeen tyyppisiä ne eivät yleensä syö, mutta "yleensä" on jo moneen kertaa todettu vääräksi asenteeksi.
   Ängelmät tuntuvat näivettyvän kuivina kesinä (eli joka kesä), siihen niitä minulla ainakin kupsahtaa. Varjossa ja hieman kosteammassa ne tuntuvat menestyvän.
   Hyvä juttu, että minttu tokeni. Täälläkin tuntuu olevan jo jokunen siementaimi! Suuret kiitokset siitä, se on molempien poikien suosiossa.

   Delete
 2. Peurat, mitä kutaleita! Meillä mönkii joku otus kompostoriin joka yö. Ei aita että ruuvattiin kompostoria tiiviimmäksi ja tarkistettiin että verkko on alla. Jostain hiivatin raosta se otus tunkee sinne itsensä ja kaivaa kuoppiaan. Onhan siellä ruokaa ja lämmintä.

  Oi impiä, nyt tuli olo että minunkin on saatava niitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Immet olisivat kauniiseen puutarhaasi ihana syksyinen lisä.
   Voi himmetti, toivottavasti tyyppi saadaan jossain vaiheessa pidettyä ulkopuolella kompostia. Ei voi ihmetellä, lämpimään ja ruokaisaan paikkaan minäkin hakeutuisin.

   Delete
 3. Kuinkahan kauan myrkkyliljoilta menee kasvuston tuuheutumiseen? Kolmena vuonna olen niitä istuttanut, mutta yksittäisiä esiintymiä niistä on toistaiseksi tullut. Eilen istutin muutaman lisää, kun löysin niitä PTnikkareilta.
  Toivottavasti metsästäjät harventavat peurakantaa teilläkin. Uutisten mukaan hirvieläinkolareista peurat aiheuttavat paikoin jo enemmistön.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sen kun tietäisi. Nämä valkoiset ovat jo kivasti tuuheutuneet, mutta toki sekin on vähän suhteellista. Ehkä viitisen vuotta sitten istutettu on tuo kerrottu valkoinen, on siinä jo aika monta kukkaa! Mutta ei mikään laaja kukkameri, lähinnä yksittäinen tyrsky vain.
   Kyllä niitä kannattaa varmaan joka ikinen vuosi istuttaa, olen ollut hölmö, kun en ole niitä joka vuosi hankkinut.
   Joka ilta kuuluu kiitettävästi pauketta :-)

   Delete
 4. Meillä on satanut rankasti koko päivän. Jälleen. Voihan peura... Meilläkin kukkii nuo lilat myrkkyliljat. Ihania ovat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi! Huomenna taitaa tänne tulla taas sade, toivottavasti siellä on sitten kuivaa.

   Delete
 5. Hurmaavat myrkkyliljat! Niistä menee aivan pää sekaisin. Toivottavasti myrkkyliljan myrkky tappaa peurat! Johtuuko kasvien teurastus kaatuneesta aidasta vai eikö se pidättele enää niitä? En ole koskaan kuullut tuota rusokapikukkasesta, kauhea nimi, mutta todella kaunis on! Suloisia myös nuo ängelmät ja kärhö on kuin koru. Haen huomenna eskimon postista, muistathan vielä tulevan "istutusurakkasi"..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi, joko eskimopiirakka on postissa?! Jeeeee! Palataan asiaan, tulen mitä pikimmin sen noutamaan, tai tehdään tärskyt.
   Olisi ihan tyydyttävää aiheuttaa peuralle myrkytys. Kasveja on teurastettu eniten, kun aitaa oli kaatunut, mutta kyllä niitä nytkin pääsee pihaani tieltä käsin, missä niitä valitettavasti tallustelee harva se ilta.
   Eikö ole outo nimi, miten kukan nimessä voi olla kapi :-D

   Delete
 6. Voi harmi niitä peuroja.
  Kuvaat niin kauniisti kukkasi.

  ReplyDelete
 7. Olisin kans onnesta soikiana, jos immet kerkiääsisivät kunnolla kukkia, muutama piippo vasta.
  Meillä aamu oli surkian sateene, mutta iltapäivällä jopa aurinkoki näyttäytyy. Huamenna taitaa olla toisteppäi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onnesta soikiana on hyvä ilmaisu ja toivottavasti ne immet sielläkin avaavat kukkansa! Huomiselle joutuu varautumaan taas sadevermein.

   Delete
 8. Ihania tunnelmia puutarhastasi. Vihdoinkin pääsin ajan kanssa lukemaan matkapostauksiasi. Upea on ollut reissusi ja nuo tuliaisesi. Matkasin kanssasi erityisellä mielihyvällä Shetlannin villa viikoille. Kyllä olisi mahtavaa joskus sinne itsekin päästä, ehkäpä sitten kun olen eläkkeellä...rakastan kirjoneuleita ja olen tehnyt myös jnkv Fair Isle -neulemyssyjä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Shetlannin villaviikko oli todella kiva kokemus, suosittelen! Shetlantiin täytyy muutenkin päästä uudestaan, vaikka johonkin toiseen vuodenaikaankin.
   Oi, olet tehnyt Fair Islea! Mulla vain yksi myssy, josta ei tullut ihan ohjeen mukainen kumminkaan, kun oli paksummat langat, niin sitten sävelsin ja tuli vähän mitä sattuu :-D

   Delete
 9. Kauniita nuo myrkkyliljat, ihmettelen miten en oo yhtään hankkinu! Riesa on noista kauriista siulla! Tiällä hanhet on viljelyksillä ja mahoton kaakatus kuuluu. Liika on liikoo näissäkin. Pekka just kalenterista kahto, ei oo selekiitä uamuu ollu kolomeen viikkoon. Rusokapinsäde ol tuas uus tuttavuus!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä alkoi just sade, mutta illalla kai taas paistaa aurinko. Sadetta jaksaa, jos välillä paistaa. Kuivuukohan teillä pellot ollenkaan, että töihin pääsisi.
   Myrkkyliljoja voi hyvällä tuurilla vieläkin jostain taimimyymälästä löytää, ja sen kun lykkää suoraan maahan kukkanuppuineen päivineen.

   Delete
 10. Mä en ymmärrä, miksei meillä kasva yhtään impeä! Ehkä siksi, etten koskaan tajua niitä istuttaa...
  Nyt täytyy kyllä ryhdistäytyä. Ne on niin ihania tähän syksyyn!
  Ja kyllä varmasti harmittaa nuo puutarhan popsiat...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, ei yhtään! Ei siitä ole kuin pari viikkoa, kun yhdessä taimimyymälässä niitä vielä näin. Onneksi näitä ei syödä. Katselin justiin portaanpielessä olevaa isoa kuunliljaa, joka olisi nätti, jos siinä olisi lehtiä. Harmi.

   Delete
 11. Siellä on kyllä niin kaunista! En ole kokeillut myrkkyliljaa. Onneksi ruusut vielä kukkii. Sateettomia päiviä saareen! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaunista on ainakin niissä kohdissa, joista otan kuvia ;-) No, on tämä kaunis elinympäristö kaikin puolin.
   Ruusut ovat ihanat, just ihastelin söpöä neilikkaruusua, siinäkin on vielä kukkaterttuja.
   Kiitos samoin!

   Delete
 12. On ne niin ihania ja taitavat jonkun mielestä olla jopa 'syötävän suloisia', vaikka myrkyllisiä ovatkin nuo immet ;) Minäkin olen harmitellut, että en ole niitä joka vuosi lisää hankkinut. Ensi vuonna se virhe on viimeistään korjattava, sillä tälle syksylle taitaa olla jo myöhäistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt ei niitä ehkä enää kaupoista tosiaan löydykään, alkavat olla ohikukkineita, jos löytyy. Toisaalta kuihtuminen ei ehkä haittaa, kun tämä sipuli hoitaa ravintoasian vasta seuraavana kesänä. Voipi löytää alennuksella siis, ehkä ;-)

   Delete
 13. Rusokapinsäde. What.
  Johan on nimi nätillä kasvilla.
  Söpöt syklaamit ❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta. Ruso ja säde on oikein kivat, mutta kapi...? Tai ehkä kasvi tulee Kapkaupungista?
   Pikkuiset syklaamit on. MINIjutut on ♥

   Delete
  2. O, Minit o ❤
   Juu, Kapkaupungist varmaa.

   Delete
 14. Olen hirveän myyty myrkkyliljoihin<3 Ne nousevat kuin marrosta maasta, ovat jotenkin ihmeitä.

  Me jätimme koko talivomenasatomme ja osan runsaasta, mutta ylen pienistä kaneliomenoistakin kauriille. Ja sitten olen jättänyt niille nuorta haavikkoa...

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on vielä aika paljon vihreää, mutta harva kukka nousee kukkimaan tähän aikaan vuodesta!

   Delete
  2. Marrosta maasta. Kuin kirjailijan kynästä tuo upea sanonta ❤🤔

   Delete
 15. Sulla on kyllä kaikkea outoa! :) Rusokapinsäde-nimi kuullostaa jollekin ihan erinäköiselle kukalle...

  Kohta on varmaan pakko itsekin sortua noihin myrkkyliljoihin, kun niitä niin monessa blogissa esitellään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikkea outoa :-D Makuni on kyllä outo, tunnustan! Rusokapinsäde on aivan outo nimi.
   Kannattaa sortua! Tai syyssahrameihin. Tai oikeastaan molempiin! On niin ihanaa vielä tähän aikaan vuodesta saada ihailla ensikukkia.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!