Monday, 4 July 2016

Ruohonleikkuun jälkeen


Tässä olis vähän leikattavaa.

After mowing
The world is a better place when the lawn is mown, that is a sure fact. A moment of near perfection.

On tunnettu tosiasia, että ruohonleikkuun jälkeen maailma on parempi paikka. Etenkin silloin, kun on samaan syssyyn saanut huoliteltua reunatkin. Napsin kuvia kaunistuneesta pihasta sieltä sun täältä. Tässä muotopuutarhaa, missä värimaailma on viileän pastellinen, ainakin pääosin.

Rohtosormustinkukat ovat matalia tänä vuonna, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Mutta nehän sopivat tällaisina täydellisesti jalopähkämön kaveriksi!
Seuraava siistimistoimenpide onkin puksipuuaitojen leikkuu. Ne ovat ihania, kun kasvavat niin hitaasti, että kertaleikkuu vuodessa riittää. Samalla saa pistokkaita aidan jatkeeksi, jotta se edes joskus olisi valmis. Tuossa taustalla näkyvässä penkissä ei ole puksipuuaitaa lähes ollenkaan vielä.

Punaiseen villiin penkkiin osuu satumainen iltavalo, jota ei tahdo saada kuviin ikuistettua. Nyt kuitenkin onnistuin! Kiinanpioni 'Nippon Beauty' liekehtii.


Seuraavaksi kukintavuoroon osuvat oranssinpunaiset liljat.


Jos nurmiheinä ei ole korkeaa, voi jättää valkoapilalämpäreitä kaunistamaan nurmea. Niissähän surraa kimalaisiakin jatkuvasti. Ruohonleikkuu on tarkkaa ja hidasta hommaa ötököitä väistellessä.


Tassuttelimme Ransun kanssa pitkin Rohanin pitkää kukkapenkkiä sen päähän asti, missä on vielä työmaata jäljellä. Mitenkäs muuten tuo Ransu näyttää jotenkin pyöreältä? Ei kai se vain ole lihonut.

Hmm. Ehkä se on vain kuvakulma...
Tässä Ransu esittelee paikkaa, josta nurmea ei ole leikattu, eikä voikaan, kun tuo on epätasaista kivikkoa. Vähän ylempänä vasemmalla villiruusun takana on vieläpä joku vanhan ladon perustuskivirivi, tosin ei mitään hienoja lohkottuja kiviä. Ne toimivat luonnostaan pengermänä sitten joskus, kun tämä alue siistiytyy. Siihen tulee kulumaan vuosia. Tosin täytyy muistaa, että tästäkin on jo vesakkoa ja vaahteraa kaadettu, ei tämä enää suinkaan alkutekijöissään ole...
Maasta nousseista kivistä olen rakentanut pengermää, sillä tässä on rinne, jonka haluan saada tasaisemmiksi alueiksi. Pengermään ehdin jo tehdä pienen rappusen, tästä on tulevaisuudessa kulku ylemmäs kasvimaalle punakukkaisen hevoskastanjan oksien alta. Kastanja on tuossa Ransun vieressä verkon suojissa. Onneksi projektilla ei ole kiire, sillä kastanjallakin menee muutamia vuosia, että sen oksien alta mahtuu kulkemaan...

Mikäs tässä punahevoskastanjan kasvua odotellessa. Nautiskellaan sillä aikaa. Unikotkin ovat alkaneet kukkia.
Kauniita kesäpäiviä!


Jalopähkämö – Stachys macrantha
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Puksipuu – Buxus
Punahevoskastanja – Aesculus carnea
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea

42 comments :

 1. Kaunista. Ruohonleikkuu pesee aina puutarhan kasvot. Kukat pääsevät oikeuksiinsa. Ja kisut!

  ReplyDelete
 2. Helppo puutarhan kaunistus. Apila lämpäreet ovat kauniita! Ihana karvakaveri riippukeinussa:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä on, ei tarvitse kuin nykäistä kone käyntiin ja ulkoiluttaa leikkuria noin tunnin ajan, ja tontti on muuttunut oikeaksi puutarhaksi taas :-)

   Delete
 3. Meillä nurmikko on miehen projekti. Ensin leikkuu työnnettävällä kelaleikkurilla - ja lierot kiittää - sen jälkeen vielä reunojen trimmaus. Kyllä minun istutukseni sen jälkeen pääsevät hyvin esiin!

  Meillä on myös tapana jättää noita pieniä apilaniittyjä kukkimaan. Eräänä kesänä lomareissulta palatessamme iso rusakko löhöili keskellä apilalämpärettä eikä meinannutkaan nousta, vaikka ajoimme parkkipaikalle melkein viereen. Oli kai ominut pihamme omaksi reviirikseen ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä minäkin mielelläni ulkoistaisin ruohonleikkuun :-D Harmittaa, kun peurat käyvät syömässä kukkia, mutta ne eivät yhtään auta nurmen lyhyenä pitämisessä. Sellainen skotlantilainen lammashakanurmi olisi aika ihana. Ehkäpä pitää hankkia skotlantilaisia lampaita :-D
   Voi rusakkoa, oli unelmiensa paratiisissa!

   Delete
 4. Huikean kauniita kuvia jälleen kerran.
  Hempeän pastellit kukat sopivat niin hienosti juuri ruusun kaveriksi. Siinä on suloisen pehmeä tunnelma.
  Tuo kiinanpioni taas hehkuttaa niin valtavaa alkuvoimaa saman värisen rakennuksen vierustalla. Kummallista, että siinä värissä ei kuitenkaan ole mitään agressiivisuutta vaan lämpöä ja turvallisuutta. Niitä samoja sävyjä kuin olohuoneessasi. Ja miten kauniisti sateenkaaren toisen pään violetti kasvi siinä edessä täydellistää tuon asetelman - huikea! Jotta lataus ei olisi liian vahva, tuo taivaan sininen tuoli pehmentää näkymää.
  Ransu askeltaa häntä pystyssä paratiisissaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos kauniista sanoistasi Irene!
   Jalopähkämö on oivallinen kasvi niin moneen paikkaan. Vähän pähkäilin pähkämön sopivuutta punaiseen penkkiin, mutta sehän tuokin sinne juuri sopivasti kylmää sävyä.

   Delete
 5. Ihan harhoja näit, tai kesäaurinko on sokaissut sinut. Molemmat pojat ovat oikein sutjakassa kesäkuosissa:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-D
   No ei ainakaan riipputuoli ratkennut Ransun painon alla, jos sitä voi jonakin mittarina pitää.

   Delete
 6. Hyvä, kun sinulla apuritkin kertovat, että missä ruoho on liian pitkää. Ruohonleikkuun jälkeen puutarha näyttää aina jämptimmältä.
  On aina jotenkin helpottavaa nähdä ja tietää, että myös ammattilaisten pihoilla on tulevia työmaita ja kohteita, joiden näkymä voi olla jo mielessä, vaikka siihen on vielä jonkin verran matkaa. Niitä nimittäin itsellä riittää aika lailla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, kyllä vain on vaiheessa olevia työmaita vaikka kuinka, eikä toteutuskaan ole parasta A-luokkaa :-D Toisaalta se juuri se pointti onkin, että saa tehdä itse niin kuin lystää. Mä nautin niin kovasti esimerkiksi materiaalien kierrättämisestä. Mutta sitten kiveyksiin kuluu kauan aikaa, kun pitää koota sopivan paksuisia tasaisia kiviä niistä, mitä maasta nousee ylös. Projektit on just kivoja, kerro ihmeessä (edelleenkin) omista suunnitelmistasi, puolivalmiidenkin näkeminen on niin kivaa.

   Delete
 7. Nami tuoksu ruohonleikkauksen jälkeen!
  Pojat, terveisiä ja pusuja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuoksu on kyllä kiva. Pojat kiittävät! Ja tykkäävät ehkä vielä enemmän taskulämpimän myyrän tuoksusta.

   Delete
 8. Minäkin käytin tänään viimeisen lomapäivän nurmikon ajamiseen ja jätin valkoapilaa ja niittyhumalaa kimalaisten iloksi. Näillä sateilla ja lämpimillä keleillä nurmikko kasvaa ihan liian nopeasti...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että jätit kukkia pölyttäjille! Niittyhumalakin on kaunis lisä nurmeen, nyt täytyy tarkistaa, onko sitä vielä... jossain vaiheessa minullakin oli sitä hyvä lämpäre, mihin se on hävinnyt... tai ei kuki vielä, niin sitä ei huomaa.
   Voi, meillä on taas viikon sademäärä vain muutaman millin, mutta kummasti nurmi saa aina imettyä siitäkin kasvuvoimaa.

   Delete
 9. Onpa Nippon Beuty upea, etenkin tuo iltavalaistus saa sen loistamaan. Onko sen punaisessa sävyssä jotain samaa kuin Tove Janssonissa?

  Tänään tuli leikattua nurmikko. Ukkokulta totesi, että mitä sitä märkää nurtsia vielä leikkaat (yöllä nimittäin taas satoi). Sanoin, että kohta sataa lisää ja lähdin leikkaamaan. No, nyt taas sataa. Pienet on onnenaiheet, sillä tuntuu ihan älyttömän mukavalta katsella vasta leikattua nurmikkoa ja taivaalta tulevaa sadetta. Sellainen "ehdinpäs sittenkin" -tunne. Sitten kun rikastun, palkkaan ruohonleikkaajan. Sitä odotellessa täytyy hoitaa homma itse, sillä meidän taloudessa se ei muuten lyhene.

  Musti voisi tulla kouluttamaan Juusoa siihen, milloin ja missä on syytä mammaa ruohonleikkuuseen opastaa. Eikä Ransu ole laisinkaan lihonnut. Sillä on vain niin pörheä karva, jonka auringonvalo saa vielä näyttämään pidemmältä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisikohan tuossa tosiaan samaa sävyä kuin Tovessa. Jotain sen tapaista ainakin. Voi, olisiko ukko pitkän heinikon kannalla :-D Kyllä siinä silmä lepää, ja sadekin on tunnelmallista.
   Kiitos Ransuanalyysistä, hän köllöttelee tässä oikeassa kädessäni kiinni esittelemässä tuuheita masu-untuviaan. Kaipa siellä alla jossakin on tiukan urheilullinen vartalo...

   Delete
 10. Ihanat kesäkuvat ja tunnelmat. Mustista tosi kaunis kuva eikä Ransussakaan mitään vikaa ollut, varsinkin viimeinen lököttelykuva oli aivan vertaansa vailla.

  Usein on mahdoton saada kuvaan sitä mitä näkee, valot ja värit haalistuvat ja vaikutelma jää latteaksi, kivasti onnistuit nyt:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, valotunnelmien kuvaan saaminen niin ihanasti kuin ne näkee on lähes mahdotonta.

   Delete
 11. Kyllä se niin taitaa olla, että ruohonleikkuun jälkeen maailma on parempi =) Ihania kuvia jälleen. Tuo muototarhasi värimaailmaa on niin harmoninen ja kaunis =)

  ReplyDelete
 12. Pojat on niin upean näköiset! Eikä Ransu ole yhtään pyöreä. Ihanan siistiä tuli nurtsin kynimisen jälkeen, silmä lepää.tuosta punahevoskastanjan paikasta tulee varmaan hieno! Se olikin hyvin suojattu jo, hyvä sinä. Wautsi noita puksiaidanteita, ne on ylimakeat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pakko oli laittaa heppa heti verkon suojiin, kun sitä syövät kaikki mahdolliset pitkähampaiset puutarhahirviöt :-D
   Puksipuuaidat on ihania, onneksi ne täällä Etelä-Suomessa pärjäävät hyvin.

   Delete
 13. Musti taitaa olla tarkka poika 😸 Reunat kans lyhyiksi. Ransun tuulessa pörhistyvää häntää ihailen. Upea 💖 Hyvä että Kissoilla on omat riippukeinut (ihanat värit) 💞

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti on tosi tarkka ;-) Kyllä kissoilla täytyy lepopaikat olla. Tuo on vähän isompi kuin se, jonka ompelit Sulolle...

   Delete
 14. Musti on täydellinen työnjohtaja, löytää paikat mitä piika on jättänyt huoltamatta, tassun asento on täydellinen ja mitä Ransuun tulee, tuskin on pyöristynyt, karva vain on iloisesti tuulessa pörhistynyt, tietenkin!

  Sormustinkukkien ja jalopähkämön liitto on tosiaan täydellinen! Ihania tuo sormustinkukat, taidan niitä kylvää varjopenkkiin pähkämoiden sekaan. Meillä sormustinkukat eivät halua asua, kylvin niitä paljon ja laitoin taimiakin lähelle pionipenkkiä, lupaus oli upeasta kukinnasta...kaksi kukki eli se siitä yrityksestä!

  Leikattu nurmi on kaunis, meillä isäntä hoitaa sen aina koska hänen mielestään en ole riittävän tekninen tähän tehtävään. Vanhemmiten hän on alkanut hempeilemään ja nurmikolle on saanut jäädä kukkimaan harakankellokasvustoja, apiloita ja käenkukkia, olen siitä mielissäni! Ja kun kukkamaat on siistitty ja näkymä täydellinen!

  Upeita kuvia jälleen! Ihana valo osuu 'Nippon Beautiin' ja Ransu-ihanuus alakuvassa, voiko ihanampaa ollakaan?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi, ettei sormustinkukat asetu, eikö ne edes tee siementaimia? Nehän vaeltelevat aika lailla. Mutta tarvitsevat tietysti jonkun murun paljasta mullan pintaa, mihin itää.
   Heh, hempeilevä isäntä! Olisi ihanaa, jos olisi joku ruohonleikkaaja-orja :-D
   Ransua ihanampaa ei juuri ole, paitsi Musti!

   Delete
 15. Ruohonleikkuun jälkeen on tosiaan hetken tunne täydellisyydestä, ainakin päivän tai pari.
  Mulla jatkuu nurmen valloitus, mutta kovin hitaanlaisesti saan uusia istutuksia tehtyä. Erityisesti tänä kesänä tuntuu, että pitäisi aloittaa uudistamiskierros kukkamaissa alusta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin juuri, kahden päivän seesteinen aika, kun maailmassa on kaikki kohdallaan :-D
   Nurmen valloitus on tosiaan hidasta. Itse olen vielä vaiheessa, että on vielä noita alueita, jossa ei edes heinikkoa ole vielä valloitettu. Vesakot sentään suurimmalta osin.

   Delete
 16. Pantteri näyttää tassua! ♥
  Ransun pyöreys johtuu ehdottomasti kuvakulmasta. Ja turkista!

  Mutta se tuli mieleeni kukista ja kimalaisista, että osaavatko Musti ja Ransu jättää musta-keltaiset rauhaan? Ovatko saaneet pistoja ikinä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Ransun pyöreyden selityksestä :-D On hän kieltämättä muhkea, turkkia painuu kasaan sormien alla monta senttimetriä.
   En ole huomannut pistoja, paitsi yhden Ransulla pienenä otsassa. En tiedä, oliko se pörriäinen vai käärme. Muuten nuo eivät juurikaan pörriäisiä jahtaa, tosi harvoin. Ei ole ollut haavereita onneksi.

   Delete
 17. Ihanan paljon ihania kukkia kumminkin kaikesta huolimatta puutarhassasi! Eikä verkotkaan niin näy, ainakaan kuvissa. Kun vielä et ole pistänyt peuroja yhteysalukseen, niin tuohon epätasaiseen kivikkoonhan ne voisi verkottaa. Kyllä niille ruohokin alkaa maistumaan kun ruusunkukkia ei ole tarjolla.. Lapsuudenkodissani oli siirrettävä lammasaitaus ja ruohonleikkuria ei siinä vaiheessa ollut, eikä tarvittu ;-). Hevoskastanjan kukinnan odotus kesti 15 vuotta, tänä keväänä ensimmäinen kukka! Raija

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ihanaa, ensimmäinen hevoskastanjan kukka!
   En todellakaan haluaisi katsoa peuroja pihallani yhtään sen enempää kuin nyt joudun joka ilta hätistelemään :-D Joten jos saisin ne johonkin aitaukseen tai häkkiin, olisivat ne todellisessa lahtausvaarassa...

   Delete
 18. Nipponit ja vaalea Madonna säväyttävät yhdessä. Voi ihana minkä paikan Ransu on löytänyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo riipputuoli on kieltämättä mukava paikka ;-)

   Delete
 19. Ruohonleikkuu tekee ihmeitä puutarhan ilmeelle. Sen totesin taas tänäänkin, kun olin lopettanut ruohon leikkuun;)
  Tuo Nippon Beauty on muuten edelleenkin todella upea, varsinkin liekehtiessään ilta-auringossa:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruohonleikkuu on tylsää, mutta lopputulos palkitsee, on ihanaa istahtaa ja nauttia kauniista puutarhasta sen jälkeen. Se on paras palkinto.
   Nippon Beauty on todellakin kaunotar!

   Delete
 20. Nurmikon leikkuu ja reunojen huolittelu tekevät kyllä niin paljon. Eräs yli kuusikymppinen mieskollegani sanoi kanttauksesta oivallisesti että se on kuin laittaisi huulipunaa, niin isosti se vaikuttaa lopputulokseen. Miten upea Nippon ilta-auringossa! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Osuvasti sanottu :-D Tästä lähin sanon: käyn pihalla laittamassa vähän huulipunaa...

   Delete
 21. Ruohonleikkuu on kyllä niinkuin siivoaisi, sen jälkeen näyttää kivalta;)
  Meillä ei voi vaan leikata sitä, kun koko ajan sataa, oikeesti! Tälläkin viikolla on satanut jo yli 50mm :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi, teilläkin! Meillä vaan ei. Viikon aikana tullut ehkä 4 mm vettä. Sekin on paljon parempi kuin ne alkukesän viikot, jolloin sama määrä oli kokonaisen kuukauden saldo. Toivottavasti teidän sateet siirtyvät muutaman sata kilometriä rannikkoa etelään ja pian sittenkin.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!