Friday, 8 July 2016

Pastellimaailmassa


Muotopuutarhassa eletään viileän pastellisissa tunnelmissa. Alppipiikkiputki ja 'Bowl of Beauty', vielä kerran. Ja voipi tulla vielä encorekin.

Sama penkki vaahteran alta kuvattuna, vähän kauempaa. Vaaleanpunainen 'Pink Grootendorst' -neilikkaruusu, violetti jalopähkämö ja valkoiset rohtosormustinkukat kukkivat.

Sitten vielä vähän toisesta suunnasta, etualalla näkyy vastapäisen kulman penkki. Muotopuutarhassa on neljä kukkapenkkiä neliön muodossa, keskellä pieni nurmipyörylä. Etualalla kukkivat pioniunikot, lisää jalopähkämöä ja varjolilja, sekä sen takana kiinanpioni 'Lady Alexandra Duff'.
Oikeassa reunassa näkyy punainen kukka, menin istuttamaan tähän 'Flammentanz' -köynnösruusun ihan alussa, kun värimaailma ei ollut lainkaan hahmottunut. Enkä edes välitä sen liian uudenaikaisen muotoisista kukista! Mutta milläs kaivat kahdeksan vuotta sitten istutetun köynnösruusun maasta, sen juuret ylettyvät varmaan mesosfääriin saakka.


Tämän penkin takaosassa kukkii yksi puutarhani harvoista ritarinkukista. Yksi kasvoi tien puoleisella reunalla, mutta peura kävi jo syömässä sen ainoan kukkavarren.

Kiinanpioni 'Lady Alexandra Duff' ja tarhamarskinlilja 'Romance'. Ehkä lopetan epätoivoiset yritykset saada näistä yhteiskuvaa. Kun ne kasvavat samassa penkissä, iloitsee silmä siitä, että sävyt toimivat yhdessä, mutta siitä ei saa millään onnistunutta kuvaa.


Äskeisessä kuvassa näkyneen köynnöskaaren juurelle sain viimein kasvin, kun onnistuin tekemään taivukkaan ruotsinköynnöskuusamasta. Taivutin oksan maahan, viilsin kuorta hieman rikki alapuolelta, peitin mullalla ja painoin varren vielä telttakoukulla kunnolla multaan. Parissa vuodessa se oli tehnyt omat juuret ja sen saattoi leikata irti emokasvista sekä siirtää uudelle kasvupaikalle. Helppoa kuin heinänteko!


Saman kaaren toisessa päässä kasvaa rinneakebia, joka kärsi talvesta, mutta versoo hyvin tyveltään ja jonkin verran myös hieman korkeampaa.

Muotopuutarhan yksi penkki on omenapuun alla. Kurjenpolvi kukkii siinä yhden mustalaukan kanssa.

Sikurinkukat alkavat avautua, ne ovat utuisen sinisiä, niin kauniita.

Neljännessä penkissä on tyhjä kohta, sillä viime vuonna istuttamani kirjavalehtinen piikkipitki 'Miss Marble' ei noussut, muun muassa. Istutin kiinanasterin taimia ruukkuun täyttämään tyhjää koloa, jospa ne vaikka joskus kukkisivat. Olen kyllä toivoton kesäkukkien kanssa, kai nämä olisi pitänyt kylvää paljon aikaisemmin.
Vieressä on tähkälaventeli 'Munstead' tulossa kukkaan.
Tällaista tällä kertaa, lämmintä viikonloppua!


Alppipiikkiputki – Eryngium alpinum
Jalopähkämö – Stachys macrantha
Kiinanasteri – Callistephus chinensis
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Kurjenpolvi – Geranium
Mustalaukka – Allium nigrum
Neilikkaruusu – Rosa Grootendorst-Ryhmä
Pioniunikko – Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhmä
Rinneakebia – Akebia quinata
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Ruotsinkönnöskuusama – Lonicera periclymenum
Sikuri – Cichorium intybus
Tarhamarskinlilja – Eremurus isabellinus
Tähkälaventeli – Lavandula angustifolia
Varjolilja – Lilium martagon

41 comments :

 1. Ihanat pastellit! Kauniin värinen sikuri. En minä ainakaan näihin kyllästy😄

  ReplyDelete
 2. Encore, encore! Eihän näitä väsy katselemasta, ihanuuksia 😊

  ReplyDelete
 3. Upea tuo alppipiikkiputkesi. Omassa piikkiputkessa (tarkkaa lajia en sille muistakaan) on pienemmät ja vaatimattomamman väriset terä-/kehälehdet (kummat nyt ovatkaan).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisikohan se sinipiikkiputki? Senkin kukat sinertyvät, mutta vähän myöhemmin kuin alppiversiolla.

   Delete
 4. Muotopuutarhasi on ihanan keveä ja heleä. Mööpelit istuvat hempeine väreineen pastellimaailmaan. Kaunista, ach niin romanttista! Miltähän muotopuutarhasi näyttäisi lintuvinkkelistä? Mitä lintuja siellä on? Suurkiitos ruusuretkestä ja pelargonin poikasesta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keittiön ikkunasta näkyy muotopuutarhaan kivasti yläviistosta. Lintuja on vaikka kuinka, näen ikkunasta, kun noissa köynnöskaarissa on usein kirjo- ja harmaasieppoja tarkkailemassa ötököitä, vähän aikaa sitten näin kivitaskun myös siinä istuskelemassa, ja viherpeippo käväisi omenapuun oksalla.

   Delete
 5. Ihania sävyjä. Encoret ovat oikein sopivia.
  Toivottavasti viikonloppu on tosiaan lämmin. Voisin jättää villapaidat taas huilimaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti sinne tulee lämmin ja meille sadetta!

   Delete
 6. Ihastuttava pastellimaa. Minulla tuoksuköynnöskuusama on tehnyt itsestään taivukastaimia, pitäisikin siirtää niitä parempaan paikkaan. Alppipiikkiputkeni vasta aloittelee ja pionien kukinta on jo auttamattomasti ohi. Kylväytyvätkö pioniunikkosi itsestään?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sehän on mahtavaa, että on omasta takaa tuoksuköynnöskuusaman taivukkaita. Pitääkin painaa siitäkin oksaa maahan, löysin yhden tontiltani ja istutin aidan viereen, mutta niitä voisi olla paljon, paljon lisää.
   En ole enää pariin vuoteen kerännyt pioniunikon siemeniä, kun se on todella hyvä kylväytymään itse, taimia nousee vaikka missä kivenkoloissa.

   Delete
 7. Odottelen myös lämmintä viikonloppua ilman sadetta! Taivaassa on jäänyt kai hana auki, pahoin pelkään!

  Tuo piikkiputki on väritykseltään aika jännä, hiukan utuinen tai jotain, en ole sitä meidän mäelle hankkinut, olisiko kasvin väri metallinen? Pionien kukinta meilläkin alkaa olemaan ohi, muutama sateelle nöyrtynyt vielä on kukassa, harmi että kukinta meni kaikkinensa nopeaan ohi ja sade vielä turmeli.

  Pastellimaasi on tosi ihana!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, meillä se hana ei ole oikein auennutkaan, jokunen tippa tullut joskus, mutta nyt taas ei tippaakaan viikkoon.
   Minustakin alppipiikkiputki on metallinen, ja toisaalta myös jotenkin kuuraisen näköinen, jäinen, hyytävä. Ihana.

   Delete
 8. Tykkään pastellimaan sävyystä. Sait sikurista ihanan utuusen kuvanki :) Ja tua alappipiikkiputki....nii ihku!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, ihania ovat nämä sinertävät kukkaset.

   Delete
 9. Ihana väri sikurissa. Paljon ihania kukkia! Missä kisut??

  ReplyDelete
 10. Onpa kaunista kukintaa ja hienoja sävyjä. Tulee hyvä ja levollinen olo kun katselee näitä kuvia. - Toivotaan poutaista viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan poutaa teille, sadetta meille!

   Delete
 11. Suloista hempeyttä. Tämä tuntuu kuin pehmeältä peitolta, johon voi kääriytyä ja unohtaa koko muu maailma.
  Tästä ei saa koskaan tarpeekseen.
  Sikurissa on kaunis kukka. Kylvin sikurin siemeniä salaattilaatikkooni viime vuonna. Nyt sieltä retkottaa muutama voikukan näköinen lehtiterttu, mutta kukkavanoista ei ole tietoakaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Istutin alkukesälöä Sailalta saamani sikurin siemenet, sama juttu valtavat lehtitertut, kukkavanaa ei näkyvissä vaikka kuinka läheltä tsiikailisi. Odotan kukkia innolla!

   Delete
  2. Sain ekan sikurini taimivaihdossa, joten en ole perehtynyt, tekeeköhän se kukkavartta vasta toisena vuonna. Täytyy sanoa, että en muista. Voipi olla. Niiden varret alkavat kasvaa alkukesällä aikamoisella vauhdilla ylöspäin sitten, kun meinaavat kukkia. Siihen asti ovat hämmästyttävän voikukkamaisia. Mutta onhan ne kai ihan lähisukua, kummankin lehtiä syödään salaattina, ja kummallakin on paalujuuri, joka on myös ravintoa.

   Delete
 12. Ei näihin kyllästy mitenkään, edes tälläinen epähempeilijä ;)

  ReplyDelete
 13. Mites 'Miss Marple' on niin oikukas!
  Ihastuttavaa hempeilyä ♡
  Mimä myös ihmettelen poikien poissaoloa...ilmeisesti vesimyyräjahdissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pojilla oli jotain todella tärkeää muuta puuhaa tuolloin.

   Delete
 14. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, kommenttisi oli hävinnyt, mutta se oli sähköpostissani:
   Niin somia pastelleja�� Harmi miss Marplea, minultakin katosi ja myös kukkakaverilta, kaksi kesää jaksoivat. Tuo sikuri menee hankintalistalle.

   Sikuria suosittelen lämpimästi! Mutta yllätyin sen koosta kukkapenkissä, kun olin nähnyt vain jollakin niityllä aiemmin metrin korkuisena. Oman kukkapenkkini sikurinkukat huitelevat kahdessa metrissä :-D Siirsinkin jo taimia kedolleni. Kukkapenkki nimittäin myös täyttyi sikurin siementaimista.

   Delete
  2. No hyvä kun viesti ei kadonnut, sohlasin puhelimella...
   Sitten täytyykin sikurin kanssa miettiä paikka tarkkaan, missä se voisi kasvaa vapaasti.

   Delete
  3. Sikuri on aivan ihana, ja sopii se kukkapenkkiinkin, mutta jos siitä löytyy paljasta mullanpintaa, on se pian täynnä voikukan näköisiä siementaimia. Sitten ei voi kitkeä voikukkiakaan ennen kuin ne alkavat kukkia, niin näkee kumpi on kumpi.

   Delete
 15. On sinulla monenlaista kaunista kukkaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytyy kukkia olla, ja vielä riittää monta kasvia, joita haluan puutarhaani!

   Delete
 16. Sikurinkukka on aika herkkis. Samaa voi sanoa muotopuutarhan väreistä, eteerisen herkkää. Ja toki kaunista. Mikähän lie on mun piikkiputki kun on ihan vihreä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Katja, tämä taitaa olla ihan sun värimaailmaa!
   Piikkiputkien kukat ovat aluksi vihreitä ennen kuin alkavat sinertyä, johtuisiko siitä? Ja jos se on sinipiikkiputki, niin se sinertyykin vasta myöhemmin kuin alppipiikkiputki. Toivottavasti tulee sinistä lopulta.

   Delete
 17. Minä olen niin ihastunut noihin metallisiin puutarhakalusteisiisi. Jonain päivänä minullakin on vastaavat. Ja myös aikaa istuskella niissä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. toivottavasti saat kalusteet ja joutilaat hetket! on ihanaa istahtaa vaikka minuutiksi. terkut ransulta, joka kuorsaa oikean kätenipäällä ja vähän näppäimistönkin, tassut nykivät. myyräunia varmaan.

   Delete
 18. En kestä, nyt on värit kohillaan!! <3

  ReplyDelete
 19. Onpa kaunis puutarha, kaikkia värejä ja kaikki tavarat on kuin kuuluisivat paikalleen.
  Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissani.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!