Saturday 9 July 2016

Kukkaisretkellä


Teimme eilen puutarhabloggaajien ja muutaman muun ystävän kanssa pienen retken Päivölän koepellolle. Sen piti olla ruusuretki, mutta ruusut ovat kukkineet tänä vuonna kovin aikaisin. Ruusujakin oli kukassa, mutta niin oli monia muitakin kukkia.
Näiltä koeviljelmiltä on lähtöisin monta kotimaista pensasruusua, joista uusimpia on 'Syke', joka taitaa olla kuvassa.

Pellolle saavuttiin metsäisiä rappusia pitkin tammenoksien alitse. Vastassa oli ensin pieni niityllinen piikkiputkia, ukonkelloja ja korkeanhuiskea ritarinkannus.

Pirkko Kahila ja Peter Joy esittelivät koepeltoa. Tässä he tutkivat varjo- ja marhanliljakasvustojen ötökkätilannetta.


Jolloin retkueen nuorimmainen kiinnostui heti.

Liljoja on koepellolla monenlaisia, samoin kurjenmiekkoja. Pionejakin on vielä komeasti kukassa.


Keskittyneitä ilmeitä.

Pohdintaa ja päivittelyä. Väittelyä, mitkä värit sopivat rinnakkain. Mietintää, mikä kurjenmiekka sopii kosteaan ja mikä kuivaan paikkaan. Puutarhaihmisten kohtaamiset ovat hedelmällisiä ja aika kuluu siivillä, kun on yhteinen kiinnostus.

Unikoiden hehkuva väri heijastelee osuvasti porukan intohimoa kasveihin ja puutarhoihin.

Eniten taisimme kuitenkin puhua ruusuista. Niitä tutkittiin näköjään oikein perusteellisesti juuresta latvaan! Tämä on toistaiseksi nimetön kaunis pensasruusu, joka saattaa joskus päätyä myyntiin.


Tähän yhteen pitkäversoiseen ruusuun ihastui meistä moni. Lehtien ja versojen kauniit sävyt sopivat kukkien vaaleuteen, ja pensaalla oli kiva kasvutapa, jota voisi käyttää hyväksi köynnöskaarissa.

Porukan ötökkäbongari löysi leppäkertun ja asettui sopivasti esittelemään äskeistä ruusua, jonka varret liehuvat korkealle. Tämä ruusu on nimetön eikä ehkä tule ikinä myyntiin, vaikka sitä kovasti ehdotimme. Talvenkestävyys ei kuulemma riitä, vaikka eipä nytkään myynnissä olevissa köynnösruusuissa ole hääppöinen talvenkesto. Keksin tästä täydellisen seuraajan Flammentanzilleni, josta haluaisin päästä eroon... Ehkä tämän markkinoille saamisesta täytyy tehdä kansalaisaloite.

Kiitos kaikille mukana olleille, harmi, että jouduin kiitämään niin nopsaan pois, oli ihanaa tavata!

39 comments :

  1. Kiitos Saila kun järjestit ihanan retken. Ruusut olivat kauniita ja monenmoista erikoisuutta löytyi. Suosikkini oli Ilo, piikitön pinkki ruusu, jota saa jo kaupoista. Oli myös jättisuuri Jumbo ruusupuu, vallan muhkea ilmestys. Kivointa oli tavata puutarhahaltiattaria ja saada taimia mukaansa. Sailalle kiitos pikkuriikkisestä minipelarkuusta :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Todella kivaa kun tulit! Ja mielellään tulisin vaikka hakemaan syreenin palstaltasi joskus, kun taas täällä päin liikun. Oli ihana iltapäivä!

      Delete
    2. Sehän olisi mukavaa saada sinut palstavieraaksi ☺️ Istutin syreenin juurakot maahan lisää juurtumaan, joten kiirettä ei ole. Alkusyksystä lienee paras puuvartisten istutusaika. Täällä on elojuhlat vasta14.8. sunnuntaina, siellä on ohjelmaa, soppaa ja pikkupurtavaa. Marjat taitavat olla jo poimitut, mutta hilloja ehkä ja Vallilan hunajaa on myynnissä (hyvänmakuista). Muulloinkin olet tervetullut kun sinulle passaa. Olen varattu 23-24.7., 27-28.8. ja ehkä 4.9. Kissanäyttelyiden takia.

      Delete
    3. Joo, palaillaan! Kuulostaapa ihanalta tuo elojuhla. Jos olen mannertunut siihen mennessä, niin ilmoittelen sitten.
      Onnea näyttelyihin!

      Delete
  2. Mielenkiintoinen paikka. Harmi, että tapahtuma on mennut minulta ohi silmien, kesä on niin kiireistä aikaa kun pitää laiskotella :) Mukavaa sunnuntaita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi mikä harmi, olisi ollut ihanaa jos olisit tullut! En kyllä hirveästi tätä kuuluttanut - parissa blogipostauksessa, facebookissa ja sitten oli pikku maininta blogin sivustalla, mutta eipä sitä varmaan tule katsottua.
      Heh, kiire laiskotella. Hyvää sunnuntaita!

      Delete
  3. Voi ihanuutta, olipa teillä varmaan tosi mielenkiintoinen retki ja ilmeet kertovat että keskittyneesti, kuten arvata saattaa, kaikki olivat syventyneinä tärkeään asiaan! Varmasti upea paikka ja aurinkokin paistoi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oli todella kiva retki ja sää suosi! Suuri osa ruusuista oli jo kukkinut, mutta ainahan tuollaisessa paikassa on jotakin kukassa.

      Delete
  4. Kansalaisaloite, sen allekirjoitan heti! Tai ainakin ruusua voisi jakaa puutarhaihmisille kokeiluun eri vyöhykkeille. Ilmoittaudun heti vapaaehtoiseksi testaajaksi :D
    Sykekin on kaunis, taidan hankkia sen rosarioon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Loistoidea :-D Suosittelen Sykeä (Sykettä?) lämpimästi, siinä on todella kauniit kukat.

      Delete
  5. Tosi kiva, kun teette tuollaisia retkiä. Luinkin tästä kivasta tapahtumasta jonkun muun blogissa. Mukavaa sunnuntaita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, samoin sinulle! Oli kiva retki, todella.

      Delete
  6. Hieno retki teillä, harmi kun meiltä on niin huisin pitkä matka kaikkialle missä olisi katseltavaa. Kaverin kanssa olis kyllä tarkoitus lähteä Mustilan taimipäiville elokuun lopussa, menee päivä ja osa yöstäkin reissuun mutta menköön..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on todella harmi, että suurin osa puutarhatapahtumista keskittyy pääkaupunkiseudulle. Matkat on pitkät. Mustilan taimipäivät on ehdottomasti parin päivän reissun arvoiset!

      Delete
  7. Kiitokset Sailalle retken järjestämisestä!
    Seljamehu maistui.
    Pikkupelargoni on nyt saanut astetta suuremman ruukun.
    Hienoja kuvia olet napsinut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, todella kivaa että pääsit! Mehua olisi saanut olla lisääkin, mutta hirmu kiireessä löysin vain tuon yhden pullon, johon sitä blandata.
      Pikku pelakuu on just sulle sopivan värinen, olen iloinen, että otit sen! Ryhmä oli kuvauksellinen ;-)

      Delete
  8. Oli mielenkiintoinen ja kiva retki. Kiitos, että järjestit meille tilaisuuden tulla mukaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa, että pääsit mukaan! Juttelut vain jäi harmittavan lyhyiksi, olitte kuulemma höpötelleet vielä parkkipaikalla. Se Pirkon ehdottama näköalapaikka olisi ollut hieno!

      Delete
  9. Teillä on varmasti ollut hieno retki!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, oli huippua! Ja kivan pieni ryhmä, oli helppo esittelijöidenkin puhua, kun porukka pysyi hyvin kasassa kuuloetäisyydellä.

      Delete
  10. Det var säkert en fin utfärd! Det finns så mycket fina blomor och man får så bra inspiration av att se olika kombinationer. Sen kan man vara av olika åsikt om vad som passar ihop med vad :)

    ReplyDelete
  11. Olipa kiva ylläri itselleni, kun yht'äkkiä vaan olin tuoksuttelemassa ruusuja ja ihastelemassa kasvustoja. Tummat varjoliljat ja marhanliljat olivat upeita. Ja mitä tuomisia kotiin olikaan :)
    Hieno retki, kiitos siitä. Jälleen asiantuntevat isäntä ja emäntä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Todella kivaa, että pääsit mukaan! Pirkko ja Peter ovat huippuja.

      Delete
  12. Varmasti oli antoisa retki ja mielenkiintoista nähtävää sekä juteltavaa:)

    ReplyDelete
  13. Oli mukava katsella tämä kuvakierros retkeltänne!

    ReplyDelete
  14. Kiitokset vielä minunkin puolestani, oli todella mukava retki ja ihana alku muutenkin kasvien täyttämälle viikonlopulleni.
    Ja niin kivoja kuvia meidän ötökkäbongarista:) Olin niin yllättynyt, että hän ei paljoakaan riskannut, vaan selvästikin nautti itsekin retkestä<3
    Kannatan kansalaisaloitetta tuon ruusun markkinoille saamiseksi, niin ihana se oli, jäi päällimäisenä Sykkeen kanssa mieleeni!

    ReplyDelete
  15. http://mamas-garden.blogspot.fi/2014/07/huh-helletta.html
    Hei tuossa postauksessa on muuten hyviä kuvia siitä ranskantulikukasta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, oli tosi kivaa, että pääsitte tulemaan! Niin, yhdessä me ihastelimme tuon "köynnös"ruusun täydellisiä sävyjä. Toivottavasti siitä saataisiin kotimainen köynnösruusu, vaikka ymmärtäähän sen, että sen pitäisi olla edustava joka vuosi ja pitkän aikaa. Viime talvi oli tosin niin rankka, että jos se nyt näyttää noin hyvältä, niin onhan se jo aika hyvin! Mutta siinä olisi vähän hillitymmän kokoinen vaihtoehto Pohjantähdelle.
      Ihana ranskantulikukka, tuhannet kiitokset taimesta! Huomenna se ja muut pääsevät multiin.

      Delete
  16. Varmasti ollut upea retki. Onneksi parissa blogissa on tullut vastaan sieltä kuvia.
    Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, oli todella kiva retki! Kiitos kutsusta.

      Delete
  17. No wau! Olipas upeita, kiitos paljon raportista! Olet ihana kun jaksoit järjestää tuollaisen huippureissun. Minäkin odottelen sellaista passelia köynnösruusua innolla, toivottavasti tuolta poikisi jonkun sellaisen kauppoihin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köynnösruusuvalikoimamme ovat niin surkeat, että uusi kotimainen haastaja olisi enemmän kuin tervetullut.
      Olisi ollut niin kivaa, jos olisit päässyt mukaan!

      Delete
  18. Minua taisivat näistä ihastuttaa unikot eniten. Mitä kaunottaria! Ihana paikka kertakaikkiaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Unikot olivat todella kauniin värisiä! Tuo on ihana paikka, kuvasikohan kukaan pellon juurella siintävää järveä, sekin näkyy tuonne pellolle. Niin kaunis paikka.

      Delete
    2. Zelda, sinulla on kauniin näköinen kissa profiilissasi
      =^..^=

      Delete
    3. Zeldalla on ihanat kisut, langat ja käsityöt!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!