Tuesday, 19 July 2016

Ikkunoista käsin


Mainitsin edellisen postauksen kommenteissa, että muotopuutarhan muoto näkyy parhaiten ikkunoista käsin. Otin kuvan keittiön ikkunasta, mutta sikuriviidakko estää muodon hahmottamisen. Näkymä on ihanan sininen.

Blue jungle
I acquired a cichory a couple of years ago, since I really love its flowers. Now it is taking over my garden. The view from my kitchen window is a lovely haze of blue.

Siniviidakko maan tasalta käsin. Muotopuutarhan muodoista ei näy senkään vertaa. Mutta sinistä on!


Samaa sävyä toistaa hempeä ritarinkannus. Kirjoukonhattu on myös tulossa kukkaan.


Sikuriviidakon suojissa on muuten kiinanpioni 'Wladyslawa' edelleen kukassa!


On suoranainen ihme, että tarhasarjalilja 'Sweet Surrender' kukkii yhä niin, ettei peura ole tätä syönyt. Peura kävi nimittäin syömässä ruotsinköynnöskuusaman kaikki kukat ja vieressä olevasta ruusustakin osan. Tämä on todella kaunis kermanvalkoinen ilmestys.

Ja on se maisteltu ruusukin reippaana, 'The Pilgrim' on taas niin täynnä nuppuja, että pelkään sen oksien lakoavan, kuten viime vuonna kävi.

Neilikkaruusu 'Pink Grootendorst' ja mustaherukka.

Sain puksipuuaidat ja omenapuun vesiversot leikattua tällä viikolla, Ransu esittelee. Kiinalainen syömäpuikko on pöydällä siksi, että tein sillä maahan reikiä puksipuun pistokkaille. Aidat eivät nimittäin ole vielä lähelläkään valmiit.

Näkymä olohuoneen ikkunasta on selkeämpi, kun lähimmässä penkissä ei ole montaa sikuria.


Sitten sisäkuvaa: sain keittiön yhden seinän tapetoitua. Tarkoitus on joskus jatkaa muillakin seinillä, kunhan ehdin. Kivemman näköistä tuli jo nyt, kun tähän asti ovenkarmien ympärillä oli ikivanhat maalarinteipit peittämässä pahvin ja listojen välistä rakoa... Olohuoneessakin on tunnelmaa uuden maton ansiosta.

Kirjoitin tapetoinnista tarkemmin blogissani Nainen ja mottorisaha.
Aurinkoista hellekautta kaikille!


Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Kirjoukonhattu – Aconitum  stoerkianum 'Bicolor' 
Ritarinkannus – Delphinium
Sikuri – Cichorium intybus
Tarhasarjalilja – Lilium Hollandicum-Ryhmä

30 comments :

 1. Fint både inne och ute! Din buxbomshäck är redan fin, tur att den har klarat vintrarna!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo, bara en dog i vintras! Av kanske 50 växter. Det är inte mycket det.

   Delete
 2. Tosi tunnelmallista teillä sisällä. Siniviidakko on hauska, mutta kyllä ne muodot sieltä löytyvät hienosti. Pus-pus esittelijälle.

  ReplyDelete
 3. Voi mitkä ikkunanäkymät ♥ Kyllä tuossa kelpaa Ransunkin istuskella. Kahvitteletko tuossa, maltatko? Aika suloiset sikurit, sinipörhelöt. Onko se monivuotinen? Ja niin upeita ruusuja, saat ne niin hyvin viihtymään, että lakoavat upeuteensa. Tapetti on ihanan retro.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, välillä istahdan tuohon, jos olen pihalla kasvikuppi kädessä. Varta vasten kahvittelemaan tulee mentyä vain vieraiden kanssa.
   Sikuri taitaa olla 2-vuotinen, ekana vuonna tekee vasta lehtiä.

   Delete
 4. Kauniit ikkunanäkymät.

  Osaatko antaa neuvoja puksipuun pistokkaiden kanssa. Kokeilin jo viime vuonna, eivät juurtuneet. Olen saanut puksipuun pysymään viime talven hengissä. Ei taida olla minun ansiota.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En osaa sanoa, minusta ne juurtuvat hyvin, mutta erittäin hitaasti... niin kuin kasvavat muutenkin. Käytän juurrutushormonia, kuten kaikkiin muihinkin pistokkaisiin, mutta joku joskus sanoi, ettei sitäkään tarvita. Jostain syystä vain nyt epäonnistui, ei muuta kuin uutta yritystä kehiin!

   Delete
 5. Kyllä ne muodot näkyvät jo selvästi. Puksipuuaidasta tulee tosi hieno ja jotenkin niin englantilainen tunnelma.
  Tykkään tuosta Sweet Surrenderista tosi paljon - ja olen sen tainnut mainita useampaankin kertaan. Olisiko juuri sinulta sen nimen jonain kesänä bongannutkaan ja hankkinut itselleni. Omani ovat vielä nupulla, mutta pian poksajtavat auki. Onneksi peurat eivät syöneet liljojasi. Kenties köynnöskuussma täytti vatsan.
  Ihana tuo Pilgrimkin. Mahtuisikohan sellainen meille? Tai laitanko mahtumaan?
  Kotisi on hyvin tunnelmallinen. Hienoa, että säilytät tyylin, etkä yritäkään ympätä sinne modernia sisustusta ja 2010-luvun atmosfääriä. Enkä muuten näe mitään maalarinteippiä missään.
  Ei sitten ollut Ransun syömäpuikko. Ransu on sen verran hienostunut kissa, että saattaa hyvinkin taitaa puikkojen käsittelyn.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pilgrim mahtuu takuulla, se ei ole mikään kovin suuri, David Austin -ruusujen tapaan. Tulee jonkinmoinen puska, mutta sellainen pienehkö. Mulla tuo paleltui talvella maata myöten, mutta nyt on jo suurin verso kasvanut yli metriseksi. Keväällä sen voisi taas lyhentää reilusti. Leveyttä ei tuolle kovin paljoa tule. Noita myyvät ainakin Taimiat pk-seudulla, Espoonlahden Taimiassa näinkin Pilgrimiä tänä kesänä.
   50-luvun tunnelma on niin kiva, onneksi sitä ei oltu ehditty muuttaa... Olohuoneen lattian olivat edelliset asukkaat maalanneet valkoiseksi, mutta nyt sain senkin peitettyä punaisella isolla matolla :-D
   Heh, puikoilla syövä Ransu :-D Jospa sen syömätavat siitä siistiytyisivät, kun se nostaa ruokaa kiposta lattialle.

   Delete
 6. Että nautin postauksistasi, noista talokuvista ja tietenkin pihakuvistasikin! Nuoruuden haavemme oli muuttaa saaristoon, mutta elämä muutti suuntaa ja kaiho jäi!

  Upeita sinisiä kukkia ja muoto näkyy niin selvästi! Tuo puksipuuaita on niin kaunis ja siisti, ryhtiä antava! Harmi nuo pedot jotka syövät kaikkein kauneimmat kukat! Oletko ajatellut sähköaitaa, siis paimenpoikaa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, että nautit! Kyllä täällä on tunnelmaa, mutta kuivaakin... kärhöt ovat alkaneet onnettomasti lurpottaa, mutta saavat luvan selvitä, vettä ei riitä kaikille.
   Sähköpaimenta voisi ajatella, mutta sitä kuluu sitten aika paljon, aidan pitää alkaa 20 cm korkeudelta ja jatkua 180 cm:iin tasaisin välinauhoin. Peurat osaavat ryömiä ali, hypätä yli ja tulla välistä.

   Delete
 7. Upean sinisin kukin kukkivat sikurit puutarhassasi:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sikuri on tosi tosi kaunis! Eikä sen hullu leviäminen yhtään vähennä kauneutta :-)

   Delete
 8. Sikuris on aivan taivahalline färi. Hypistelin sen kukkia plantsus. Ihana......mutta sitte muistelinki sen leviävän ja sinne jäi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No mutta, ne saa helposti vetämällä pois (paalujuuri). Kipin kapin hakemaan ;-) Mutta ei ehkä matalien kasvien keskelle, kun tää tyyppi on hujoppi, vieläpä haarautuva hujoppi.

   Delete
 9. villahousu! :)

  ReplyDelete
 10. Hienosti näkyy tuosta viimeisestä kuvasta tuo muotopuutarhan kaunis muoto. Oih, tuo sikuri on niin hempeän värinen, että voisin kokeilla sitä yläpihalle sellaiseen paikkaan, jossa sillä olisi mahdollisuus vähän levitäkin ja leikkurilla vois sitten huristella liiaksi levinneet pois. Nuo sinun ruusut ovat kyllä tosi nuppuisia ja suloisia. Ransu on kyllä ihana karvakasa, meilläkin on taas yksi karvapallero hoidossa tiistaihin asti ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransun muodot päihittävät muotopuutarham muodot ;-) Sikuri on ihana, se tekee siementaimia, mutta toivon, että se asettuisi asumaan kedolleni ennen pitkää. Siellä se olisi upea.

   Delete
 11. Ihana tuo sininen viidakko. Siun puksipuuaita on jo hyvän näköinen.
  Oma puksipuuni kuoli talvella,harmi se kun oli jo aika iso.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi! Puksipuut ovat kivoja, kun ovat vihreitä talvellakin.

   Delete
 12. Puksipuuaita on näin kuvasta katsovan silmissä hieno! Mutta ymmärrettävää että oma silmä on vaativampi. Onpa tulossa paljon kukkia ruusuun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On se hieno, mutta monesta reunasta puksipuuaita vielä puuttuu... Olen ottanut pistokkaita, mutta tänään huomasin, että ne ovat suureksi osaksi kuivuneet, äh. En ole muistanut kastella.

   Delete
 13. Niin ihania kuvia ettei voi kuin katsoa ja huokailla-

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä nyt on kaunista! Kuivaa tosin on, toivottoman kuivaa.

   Delete
 14. Niin on kaunista ulkona ja sisällä!
  Nuo puksipuuaidat ryhdistävät kummasti tuota muotopuutarhaa. Ihana vastapaino on kuvassa näkyvä riippumatto.
  Valtavan runsasta kukintaa pihalla - ovatko peurat löytäneet jo paremmat apajat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, puksipuista tulee kivat raamit holtittomille kasveille. Ja talvella ne on todella ihanat, kun ne on vihreinä.
   Peurat ovat käyneet napsimassa tähkäverbenaa ja syöneet lähes kaikki rusopäivänliljan kukat, murh.

   Delete
 15. Voi, että minä tykkään noista seinistä. Ihania tapetteja ja tuo viimeinen sopis kyllä erittäin hyvin meidänkin keittiöön, johon tekee mieleni uusia tapetteja ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hitsi, lieköhän tuota enää missään saatavilla. Tiedän, että tuo on hankittu 60-luvun lopulla varmaan Tapettitalosta, joka oli isäni kantapaikka. On Sanduddin vanhaa paperitapettia. Sopii kyllä retrohenkiseen taloon kuin nenä päähän.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!