Thursday, 20 August 2015

Päivän hyviä asioita

Tämä päivä ei kaikilta uutisiltaan ole ollut paras mahdollinen, kaukana siitä. Keskitytään kuitenkin hyviin asioihin. Ensimmäinen 'September Charm' -tarhasyysvuokon kukka avautui! Tämä on tähän asti noudattanut hyvin nimeään ja alkanut kukkia vasta syyskuussa, mutta en valita aikaisempaa kukintaa ja aiempaa runsaampaa kukkanuppujen määrää – kyllä tätä jaksaa katsella.

Pelkään, että saatte tuijottaa syysvuokon kukkakuvia kyllästymiseen asti, samoin kuin tätä samettihortensiaa. Pahoittelut. Tätä vain on pakko kuvata päivittäin. Voiko hortensiaa enempää rakastaa kuin mitä tunnen tätä pientä puskaa kohtaan? Harmi vain, että se on pakko pitää suojaverkon sisällä, muuten halailisin tämän samettilehtistä olemusta päivittäin.

Perhosia on liikkeellä valtavasti, mutta sudenkorennot ja syyskorennot vasta runsaslukuisia ovatkin. Niitä on kylätielläkin niin paljon, että täytyy varoa astumasta päälle.
Kaaliperhosia ja sen sukulaisia on hirveästi, kuten aina. Kun niiden määrää katsoo, ei ihmettele, ettei mistään kaalin sukuisesta riitä syötävää enää ihmisille. Toukat kaluavat kaiken lehtiruoteja myöten. Hopeapiiskaa ne sentään eivät syö, siivekkäät pysähtyvät vain sen kukkaan nektaridrinkille.

Keltakaunokki on myös oivallinen perhoskasvi.

Suunnattomasti iloa tuo Raakkilasta saatu iso kellohyasintin sipuli, joka on työntänyt kaksi kukkavanaa!

Teki tämäkin ruusu kukan, vaikka kasvi on oikea raasku. Tämä David Austin -ruusu ei kuulemma ole terveimmästä ja vankimmasta päästä ja sen kyllä huomaa. 'L. D. Braithwaite' on täplätautinen liru, jonka kaikki paksummat varret ovat kuolleet. Tämän vuoden ainoa kukka nuokkuu jalomalvojen seassa. Järkevintä olisi varmaan kaivaa koko ruusu pois, mutta en raaski. Mietin vielä vaihtoehtoja. Ehkä se on liian savisessa paikassa.

Tämä toinen Austin vaikuttaa sen sijaan oikein lupaavalta: 'Winchester Cathedral'.

Pojat ovat tyytyväisiä, ja silloin ei minullakaan ole paljon valittamisen aihetta. Mustin karva kiiltää taas, alkukesällä se meni antibioottikuurin ja muiden troppien myötä sameaksi (hännänpuraisuepisodi). Onneksi nyt Musti on ehona taas, korvan halkiotakaan tuskin enää huomaa, se on palautunut aika hyvin muotoonsa.
Yllätyksekseni ruoho oli kasvanut poissaoloni aikana yli kymmensenttiseksi, vaikka ei ole satanut.

Ransullakin on asiat hyvin, kun on viileä kaivon betonikansi, jolla lepäillä.
Mukavaa viikonloppua!

Hopeapiiska – Perovskia-risteymät
Jalomalva – Sidalcea
Kellohyasintti – Galtonia candicans
Keltakaunokki – Centaurea macrocephala
Samettihortensia – Hydrangea aspera ssp. sargentiana
Tarhasyysvuokko – Anemone hybrida

26 comments :

 1. Yökosteus taitaa monessa paikoin riittää nurmikon vedeksi, yllättävän vähän meillä on kellastunut vaikka kuivaa on.
  Minä en ainakaan väsy ihastelemaan samettihoretensiaa, kasvi joka ei täällä menesty vaikka miten yrittäisi niin onneksi näen sitä edes ruudun takaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yökosteus saisi kohdistua kukkapenkkeihin ja keväällä istutetulle pensasaidalle :-D
   Samettihortensia on tosiaan aivan ihana, yksi ihanimmista ikinä näkemistäni pensaista.

   Delete
 2. Lisää vain samettihortensian kuvia. Hyvin jaksaa niitä katsella. Ja ymmärrän täysin samettihortensia-ihastuksesi. Jotenkin sitä hurahtaa johonkin kasviin ihan totaalisesti ja sitä ihastusta haluaa jakaa myös muiden kanssa. Bongasin jostain blogista - anteeksi nyt, unohdin, mistä - ihanan pallohortensia Pink Annabellen ja heti alkoi hyrräämään, että sellainen on ihan pakko saada. Ei taida olla mikään harvinaisuus, mutta kun auto on rikki ja sen korjaukseen on varattava rahaa. Ai tätä ainaista kasvikärsimystä.
  Onneksi pojilla on asiat hyvin. Toivottavasti myös sinulle tämä päivä on parempi. Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Itselläni on asiat hyvin, mutta ystävä vietiin eilen sairaalaan ja tänään leikataan.
   Pink Annabelle on ihana. Kaikkea ei voi saada heti kun haluaa, mutta toisaalta mietin aina silloin, että ensi vuonna sitten... ja silloin on ehkä joku parempi istutuspaikka valmiina, niin ei tarvitse heti alkaa raivata uusia alueita, sekin on tosi rankkaa. Kasveja on helppo ostaa, mutta niiden istuttaminen usein hidasta, joskus menee kokonainen päiväkin siihen, että saa yhdelle kasville raivattua/pengerrettyä/reunustettua paikan.
   Ja onhan se niinkin, että puutarhanhoito kasvattaa kärsivällisyyttä, myöt siinä kasvien hankintamielessä näköjään. Ei se ole huono ominaisuus sekään.

   Delete
 3. Niin se nurmi vaan kasvaa vaikka aurinko paahtaa kaikki päivät. Johtuuko runsas aamukaste kylmistä öistä versus kuumista päivistä - en tiedä. Mutta aamuisin kun kerään jogurttiini mustaherukat niin koko herukkapensas on aivan märkä.
  Musti on nyt kuntoutunut - hyvä! Kiiltävää karvaa on mukava silittää.
  Samettihortensian kukkia ihailen oikein mielelläni. Itselläni ei tuollaista harvinaisuutta olekaan.
  Hopeapiiska sinulla valmistautuu kukkimaan. Onkohan omani hävinnyt vai enkö vaan löydä muun kasvillisuuden keskeltä?!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaste johtuu varmaan juuri tuosta lämpotilan vaihtelusta.
   Voi, toivottavasti hopeapiiskasi löytyy! Se on kapoinen kasvi, voi olla piilossa muiden seassa. Savisella tontilla sille on vaikeaa löytää riittävän kuiva paikka, kun se on oikein kuivuutta ja paahdetta rakastava. Mulla on tuo yksi penkki, jossa laventelikin kukoistaa. Voipi olla myös, että piiska on hävinnyt talven aikana - se ei ole ihan talvenkestävä.

   Delete
 4. Onneksi on pojilla kaikki hyvin, toivottavasti sinullakin ♥
  Yli-ihana samettihortensia, hortensiat ovat vaan maailman ihanimpia kukkia. Mulla talvehti maassa ilman mitään suojaa 2 hortensiaa, toinen on Endless Summer, mutta toinen oli ihan lähimarketin vaaleansininen, en tiedä mikä lajike. Varret on jotain 40cm korkeita, saa nähdä ehtivätkö kukkia :) Twist n Shoutista olen haaveillut ruukkussa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, huoli ystävästä on kova, minulla ei ole hätää.
   Hortensiat ovat aivan ihania! Kunpa vain olisi hapan maa, niin saisi sinisyyttä. 'Bluebird' -niminen hortensia kukkii nyt ensimmäisen kerran, mutta siinä ei ole sinisestä häivähdystäkän, lähinnä valkoinen :-D Ehkä se siitä vielä sinertyy!

   Delete
 5. Niin ihania kukkia, nuo syysvuokot kauniita, kuvaa vaan usein niitä meille!. Ruoho todella kasvaa vielä vauhdilla. lienee kuitenkin maassa kosteutta niille vaikka ei nyt sadetta ole ollutkaan.
  Oikein hyvää viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Syysvuokot ovat niin herkkiä, ilokseni yksi hopeasyysvuokkokin on tehnyt nuppuja, se on ensimmäinen laatuaan pihallani. Tai ensimmäinen, joka tulee kukkaan, olen kyllä istuttanut niitä useita, mutta eivät ole jääneet henkiin.
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 6. Kukkivat kukat ja tyytyväiset kissat ovatkin aina hyviä asioita!

  ReplyDelete
 7. Hortensia on kyllä hieno ja syysvuokotkin jo kukkivat. Kiva tulla nauttimaan hortensioista kun minulla eivät kovin hyvin menesty, katkeransuloista, kun ovat lempikasvejani. Voimia kovasti huoleen ja murheeseen, pidän peukkuja, että saat ystäväsi ehjänä takaisin

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sulla pitäisi olla samettihortensia! Ehkä pystyn ottamaan siitä pistokkaan ;-)
   Kiitos! Kovasti toivotaan näin.

   Delete
 8. Eihän näihin kuviin ikinä kyllästy. Komeat poijjaat siellä:) Hyvää viikonloppua sinulle!

  ReplyDelete
 9. Olen syysvuokkoja pari kertaa kokeillut, mutta en ole saanut niitä talvehtimaan. Se on musta kaunein loppukesän kukka ja se kukinnan runsaus on ihan mieletön. Siinä on jotain samaa kuin yksinkertaisissa daalioissa, mitkä on myös mun lemppareita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Älä muuta sano, juuri noin nättejä ne ovat! Ja harmillisen oikukkaita. Mulla ensimmäinen istuttamani on tuo September Charm, joka ihme kyllä asettui heti kodiksi. Siitä pitäen olen istuttanut viitisentoista syysvuokkoa ja yksi toisensa jälkeen on menehtynyt, yleensä keväällä ei ole mitään noussut. Nyt viime syksynä istutetuista kolmesta hopeasyysvuokosta kaksi on hengissä ja toinen niistä jopa tulossa kukkaan! Ou jee. Ei kannata luovuttaa. Harmi vain, että nekin kuuluvat peurojen ruokalistalle, jos haluaa nähdä kukkia, täytyy laittaa suojia.

   Delete
 10. Minulla vaaleanpunainen syysvuokko on tehnyt paljon nuppuja/kukkia viimein tänä vuonna (mies kun vahingossa raivasi kasvuston pensasaitaa leikatessaan), tosin hiukan matalampaan varteen kuin ennen.

  Ja tuo samettihortensia on vaan niin ihana!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi se tokeni operaatiosta :-D Sateinen alkukesä on tainnut olla noille tosissaan mieleen.
   Samettihortensia on käsittämättömän ihana. Olen niin ihmeissäni, että se on viimein tullut kukkaan! On muuten hankittu Sainion taimistolta.

   Delete
 11. On hienoa nähdä samettihortensia kukkimista, vaikka joka postauksessa. Kaunis syysvuokko!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nuo ovat sellaisia puutarhan kaunottaria, hortensia ja vuokko. Niistä taitaa tulla tänne kuvia harva se päivä.

   Delete
 12. Pantterin profiili näyttää niin upealta nuorem keskellä ja Ransu ihanan levollisesta viileän kiven päällä ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sä huomaat vain kissakuvat :-D Ymmärrettävää...

   Delete
  2. Mäkin meinasin sanoo, että Mustin kauniit kurvit ja Ransun ihana turkki...

   Delete
  3. Musti oli tuossa ihan tikkana, kun Ransu liikkui puskan toisella puolella.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!