Sunday, 23 August 2015

Kuivuudessa selviämistä

Ihan ensin täytyy esitellä päivän samettihortensian kukintotilanne. Nyt alkavat varsinaiset oikeat kukat kukinnon keskellä olla kaikki auki, ne menevät tuollaiseksi hapsuksi. Tämän ulkonäkö ei tästä enää parane, valitettavasti, mutta toivottavasti saamme ihailla kukintoja ensi vuonna uudestaan!

Life has again become a battle with drought, with the last proper rain exactly 4 weeks ago today. I thought this summer would be different, since we had so much humidity at the beginning of summer, but alas, the dry summer caught with us in the end.

Musti saapui esittelemään. Samettihortensian lehdet kyllä lurpottavat, mutta olen uhrannut sille vettä vain yhden kerran tällä kuivuusjaksolla. Puska on kuitenkin ehtinyt juurtua jo viiden vuoden ajan, se saa luvan olla kasvattanut juuret riittävän syvälle.
Saaristossa on yleensä kuivat kesät ja kasvien on vaan pakko oppia pärjäämään. On tavallaan hullua istuttaa kosteaa rakastavia hortensioita näihin olosuhteisiin, mutta minulla on sentään tarjota varjoa ja savimaata, joka periaatteessa pidättää kosteutta, jos sitä vain jostain kautta maahan tulee. Nyt maanpinta on alkanut jo halkeilla.

Endless Summer -hortensia ei saa pisaraakaan, vaikka näyttää tältä. Keittiön tiskivedet tulevat putkea pitkin sen verran lähelle tätä, että sen täytyy riittää.

Hydrangea serrata 'Bluebird' näyttää tosi ressukalta, mutta koska sen kukinnot ovatkin sinisten sijaan valkoisia, en paapo tätä. Tällä on lisäksi kahden männyn varjo, se saa luvan kelvata. Julmaa meininkiä Saaripalstalla.

Istutin uuden hortensian, joka saattaa olla 'Twist-n-Shout' – se oli ilman nimilappua – tänne tulevaan saniaistarhaan, mutta täälläkin kuiva maa vain pölisee, vaikka se onkin koostumukseltaan aivan ihanaa humusta, paljon parempaa kuin savi. Kastelin uutta hortensiaa runsaasti ja katoin kaikkien kasvien ympärystät kuusenhavuilla, kun olin ensin kastellut kasvit kunnolla. Kaikki tässä kohdassa on tänä kesänä istutettua. Valeangervo näyttää raaskulta, mutta ehkä siinä vielä henki pihisee. Se olikin vain pieni jakopala, ehkä siihen ei tullut edes riittävästi juurta mukaan.

Puutarhani monta vuotta vanhoja perennoja en kastele, vaikka ne näyttävät tältä. Tämä on rotkolemmikki 'Hadspen Cream'.

Ruukuissa kasvaville kasveille täytyy uhrata hieman enemmän ajatusta. Verenpisara on juoppo, ja olin laittanut tämän ruukun poissaoloni ajaksi isoon vatiin, jonka täytin vedellä. Kasvi ei päässyt kuivumaan lainkaan. Verenpisara kiittää alkukesällä saamastaan nokkosvesilannoitteesta kukkimalla ennennäkemättömän runsaasti. Kun ryöppäsin nokkosia nokkospiiraaseen, kaadoin ryöppäysvedet tälle.

Riippaorvokkikin on juoppo. Istutin tämän isoon, pohjareiättömään astiaan, jossa vesi ei takuulla lopu. Orvokki on viettänyt koko kesän pohjoisseinustalla kuistin rappusilla enimmäkseen varjossa. Se on kasvanut valtavasti kesän aikana.

Siemenkasvatukset ja pistokasruukut upotin poissaoloni ajaksi saunan edustalle, kun olin ensin repinyt siitä nokkoset ja rönsyleinikit juurineen pois. Tässä on aina märkää, eipä ihme, että sauna on aivan laho. Mutta loistopaikka taimiruukuille tämä on. Kasvit – jopa pistokkaat, jotka vaativat suurta ilmankosteutta – voivat hyvin. Sauna suojaa niitä auringolta, tämä on pohjoisseinusta. Mahtipaikka.
Tästä tuli taimikasvatuspaikkani siihen asti, kunnes sauna kaatuu. Se on kallellaan kuin Pisan torni.

Lopuksi Ransun hellevinkkeihin. Etsi varjoisa avokuisti, mielellään sellaisessa paikassa, jossa käy tuulenvire. Käy pöydälle makaamaan.

Nyt on pienen manulin hyvä olla.

Vaihtoehtoisesti voit etsiä jonkun sopivan viileän paikan sisältä, sillä sisällä saattaa olla viileämpää kuin ulkona. Ota mahdollisimman rennosti.
Sopivan lämpöistä uutta viikkoa!


Endless Summer -hortensiat kuten 'Twist-n-Shout' kuuluvat jalohortensioihin, Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Riippaorvokki – Viola hederacea
Rotkolemmikki – Brunnera macrophylla
Samettihortensia – Hydrangea aspera ssp. sargentiana
Valeangervo – Rodgersia
Verenpisara – Fuchsia

23 comments :

 1. Valtava kuivuus tosiaan tällä hetkellä. Laskettelin satoja litroja yläpihan säiliöistä, nyt sitä ei kannata enää säästellä. Ensi viikolla pitäisi jo sataakin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi, olisipa satoja litroja. Jos hankkisin uppopumpun saunavesikaivooni, niin voisin kastella runsaammalla kädellä. Ehkä joku päivä. Onneksi keskiviikon jälkeiselle yölle luvattu sade aikaistuu koko ajan, nyt se on siirtynyt jo tiistain ja keskiviikon väliseksi yöksi. Odottelen sitä kieli pitkällä jo nyt.

   Delete
  2. Meillä nostetaan tosiaan keväisin kasvimaan kaivosta vettä säiliöihin, pumpulla joka toimii bensalla. Kesällä kaivo sitten kumiseekin tyhjänä:( Se pumppu on ollut kätevä, kunhan vaan saa sen kiskottua käyntiin:) Se ei kyllä taida olla uppopumppu, koska sen pumppu osa on ihan maan päällä kaivon vieressä, vain letku menee kaivoon. Säiliön vesi on myös sopivan lämmintä kasveille. Onneksi sadetta on luvassa, kastelu on kuitenkin aina lähinnä ensiapua.
   Vaan tulipahan taas kuivuudessa huomattua, miten väärään paikkaa olin muutaman kasvin keväällä kosteuden innoittamana istuttanut. Yhden alppikellon ainakin menetin, onneksi toinen taimi kasvoi vähän varjommassa ja on vielä hengissä.

   Delete
  3. Hyvä metodi tuo! Olosuhteet ovat tosiaan haastavaakin haastavammat. Painin jatkuvasti sen asian kanssa, että jotkut lajit pitävät "kosteahkosta maasta" mutta eivät selviä talvesta, jos on märkää. Eihän tuollainen yhtälö ole mahdollinen.

   Delete
 2. Jag har legat raklång som Ransu, börjar nog tröttna på hettan och torkan. Humöret och orken dunstar lika fort som fukten. Nu skall vi dansa regndans åt många håll så blir det kanske någon droppe regna den här veckan. Jag håller åtminstone tummarna uppe och fingrarna i kors :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Du gör det, jag ska dansa också att det kommer så snart som möjligt. Och att det ska regna hela natten då, inte bara fem droppar! Och sen igen efter ett par dagar.

   Delete
 3. Viileiden öiden ansiosta meillä on sisällä viileää. On pystynyt nukkumaan untuvapeitolla koko kesän. Meillä riittää kasteluvettä pohjattomassa porakaivossa. Pohjaton-nimi tulee sitä että siitä on kuulemma kasteltu joku kuuma kesä viereisiä peltoja ja vettä meni kymmeniä kuutioita eikä vesi loppunut. Mutta ei ole sitä kasteluaikaa! Joten meilläkin ollaan ankaria ja säästellään mitä kastellaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pohjaton kaivo on aarre, mutta totta - tarvitaan myös aikaa, pelkkä kaivo ei yksinään kastele. Tai jos vetäisitte siitä kilometreittäin pisarakasteluletkua joka suuntaan ;-D

   Delete
 4. Hyvä taimikasvatuspaikka. Meillä olisi kyllä vettä, mutta ei ilmaista. Joten en myöskään juuri kastele perennoja. Juuri istutetut on eri asia. Tai ne, jotka odottavat ruukuissa istutusta. Nyt en ole elokuussa edes istuttanut mitään kuivuuden vuoksi. Helpompi muistaa kastella pienet ruukut, jotka ovat näkösällä. Tällä viikolla luultavasti sataa, joten sitten pääsen istuttamaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sateen pitäisi tulla tänne keskiviikkoaamuna tämän hetken ennusteen mukaan. Toivon todella, että se tulee.
   En ole aiemmin keksinyt, että taimiruukut täytyy tietysti upottaa maahan juuri tuohon muhevaan ja kosteaan paikkaan. Se on todella hyvä kohta juuri tuohon! Ja niin näkyvällä paikalla, ja joka päivä käyn pesulla, niin ruukkujen kunto tulee katsottua päivittäin. Aiemmin olen laittanut niitä johonkin puun alle sivummalle, mutta se ei ole ollut hyvä laisinkaan.

   Delete
 5. No nyt odotus palkittiin ja samettiherkku avasi kukkiaan! Se on kyllä nätti vaikka arkajalka, tänne sydänmaille sitä tuskin kannattaa hankkia. Meilläkin hortensiat lorpottavat, vähän niitä kastelen mutta kaivoon täytyy katsoa ettei mene tyhjäksi. Kunnallisessa verkossa ei vielä olla, mutta kai pian on pakko liityä vaikka se maksaa paljon, oma vanha kaivo kyllä jää käyttöön että saan kasvarit ym kasteltua ja isäntä pestä auton. Vähän perennoita kastelen, uuden kukkamaan pikkuisia olen kastellut, jos niitä vallan lotrottaa niin juuret jäävät pintaan suotta. Kuivuus ei kuitenkaan neljässä viikossa kovin syvälle ole ehtinyt. Taas tuo taimikasvatus kutkuttaa vaikka se ei ole mun bravuureitani. Voi sun ihanuuskisuja, nuo manulin villahousut ovat parasta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Manulin villahousut ja jättitassut sekä kippuravarpaat ovat vastustamaton yhdistelmä!
   Kasvihuonetta täytyy varmaan kastella nyt koko ajan.

   Delete
 6. Samettihortensia on kyllä ihana. Olen sitä vuosia mieinyt, mutta en uskalla. Hiljattain ostin tamihortensia edesmenneen tilalle. Nyt on suojaisessa paikassa, joten uskon, että kestää :) Kyllä nuo kissat osaa....voi kun saisi olla päivän kissana, ja saisi kokea niiden pään sisällä liikkuvat jutut :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tammenlehtihortensia on myös ihana, mutta en ole vielä sellaista hankkinut. Ehkä joku päivä... tai sitten vaan joku kuutamohortensia, tavallisempi mutta ah niin kaunis. Toivottavasti tammihortensiasi nyt kukoistaa! Paikka ei aina osu ekalla yrityksellä nappiin.
   Ollapa päivä kissana ja kokea millaisia niiden aistit ja ajatukset ovat!
   PS. Sun lähettämät Eucomis ja Galtonia talvehtivat toden totta avomaalla oikein hyvin!

   Delete
 7. Kuivaa on, joka toinen ilta kastelemme kaikki istutukset, siinä vierähää pari tuntia, mutta onneksi noita kastelukaivoja on kolme joten vettä riittää ja pumppu toimii.

  ReplyDelete
 8. Onneksi meillä on pieni piha...tai no olisihan se isompikin kiva, mutta kastelua vähemmän...nyt kun on vielä uusi nuo puutkin on pakko niitäkin kastella..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Usein haaveilen pienestä pihasta... missä voisi keskittyä joihinkin yksityiskohtiinkin!

   Delete
 9. Onpa siellä tosiaan kuivaa! Meillä ei vielä haittaa kasvien kasvua, vaikka kohta taitaa olla 2 viikkoa viimesimmistä sateista. Pohjavesi on sen verran korkealla ja savimaa täälläkin auttaa asiaa. Nauhukset on ainoat jotka löpsöttää ;) Sanoppa minkä kokoisia niistä Pioniunikoista ois pitäny tulla, joiden siemeniä kerran lähetit mulle? Ne on jääny aivan minikokosiks, hyvä että Ruiskaunokkien kans pääsevät samaan mittaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tjaa, riippuu ruiskaunokkien korkeudesta ;-) Mulla on niitäkin joskus ollut, ja muistelen, että suunnilleen samankorkuisia ovat näiden unikoiden kanssa. Jos unikoita on kylväytynyt kovin lähekkäin, ne ovat hyvin pieniä, jopa vain kymmensenttisiä, ja kukat lähes yksinkertaisia. Yksinään paremmassa tilassa kasvavat voivat kasvaa lähes puolimetrisiksi ja kukka on komea pallo.

   Delete
 10. Kuivaa on täälläkin, joskin ei noin kuivaa. Muistan aina Arno Kasvin sanat vuosia sitten telkun puutarhaohjelmassa. Hän sanoi, ettei maahan istutettuja perennoja kannata ryhtyä kuivalla kastelemaan, sillä kuivuuteen tottuessaan ne tunkevat juurensa syvälle ja selviytyvät kuivista kausista paremmin. Vasta istutettuja tietenkin tulee kastella. Puutarha näyttää nyt aika onnettomalta, mutta vettä saatuaan kyllä virkistyy.
  Oivallinen taimikasvatuspaikka. Toivotaan, ettei pisantornisaunasi kaadu ennen, kuin kasvit ovat hyvin itäneet ja löytäneet uudet asuinsijansa.
  Voi noita karvakasoja. Juusokin makaa parhaillaan keinun alla varjossa pitkääkin pidempänä. Näyttää, ettei se edes jaksa hengittää, mutta kyllä siellä henki pihisee.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on ihan totta, kasvit täytyy opettaa elämään kovassa maailmassa.
   Juuso ♥

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!