Saturday, 15 August 2015

Hortensiahaaveita

Minulla on suuria samettihortensiaani kohdistuvia odotuksia. Toivon siitä kasvavan yhtä suuren kuin Hidcoten puutarhassa näkemäni Hydrangea asperat ja muiden hortensialajien edustajat. Tässä sisäänkäynti Hidcoten salaiseen hortensianurkkaukseen. Se on ihan pieni kulmaus, joka saattaa jäädä huomaamatta näyttävämpien ja laajempien puutarhan osien lumoissa.

Sitten astutaan sisään hortensiaviidakkoon.

Yhä syvemmälle käy tie. Ihanaa, ei ketään, saan olla hetken aivan yksin hortensioiden syleilyssä!

Ihaillaan kukkia läheltä. Tämän sortin laitakukat eivät ole valkoiset, tämänkin värisiä Hydrangea aspera -alalajeja ja -lajikkeita on, tai voi tämä olla jotakin muutakin hortensiaa.

Pidän enemmän oman samettihortensiani värityksestä. Violetit keskuskukat ja valkoiset laitakukat, kauniimpaa kukintoa saa hakea.

Kasva, kasva!

I have some aspirations for my Hydrangea aspera. I hope it will be as large as the ones I have seen at Hidcote!

Samettihortensia – Hydrangea aspera ssp. sargentiana

28 comments :

 1. Todellakin, kauniimpaa kukintoa saa hakea! Aivan mahtavaa että olet saanut samettihortensia kasvatettua. Siinä taas näkee että herkempiäkin täytyy ja voi kokeilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kun näin samettihortensian kerran Laihialla taimistolla, tartuin siihen heti. Pakko kokeilla, kun on maailmalla nähnyt niin ihania samettihortensioita ja sen sukulaisia! Ilo on suuri, kun se viimein tänä vuonna kukkii. Ja se on talvehtinut jo viisi vuotta ilman mitään pakkasharsoja.

   Delete
 2. Tuollainen hortensia nurkkaus olis ihana, kunhan vaan sais hortensiat kasvamaan ja kukkimaan.Ihan selvästi ne inhoaa mei pihamaata :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi miten ärsyttävää, hortensiat on niin kauniita. Meillä niitä taasen syövät peurat, niin eivät tahdo ikinä kasvaa, jos ei ole verkkoa suojana.

   Delete
 3. Kaunista! Itsekin nautiskelen tänä kesänä, kun hortensiani alkoi vihdoinkin piristyä. Läheltä kaadettiin koivut pois. Ilmeisesti siitä piristyi.
  Onnea hortensiahankkeillesi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä mukavaa! Hortensiat kyllä pitävät valosta, olen huomannut. Minullakin valossa kukoistaa paremmin kuin varjossa.

   Delete
 4. Ihana! Kaikki hortensiat ovat upeita, mutta tuo on ihan super. Toivottavasti kasvaa komeaksi ja saadaan ihailla sitä täällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samettihortensia on hortensioiden aatelia.

   Delete
 5. luulin/kuvittelin sun olevan Hidcoten puutarhassa parhaillaan -

  hannah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kunpa olisinkin! Kuvat sieltä ovat elokuulta, mutta vuosien takaa.

   Delete
 6. Hidcoten jälkeen ei ole ihme, jos haaveilet omasta hortensiastasi isoa. Saat yhtä lumoavan paikan. Mulla on niitä tavallisia; kuutamo- ja mustilanhortensia. Niiden juuri avautuneet kukinnot tuovat valoa varjoisaan siimekseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aloin kyllä haaveilla tuollaisesta hortensiapolusta, se on Hidcotesta ehkä syvimmin mieleen painunut paikka, ihana yllätys. Hortensian kukat ovat niin kauniita.

   Delete
 7. Ihana paikka olisi tuollainen salainen hortensiapolku, upea paikka! No ei sinulla enää kauaa mene, sametti-ihanuutesi pitää sinua vain jännityksessä ja sitten - pam - se onkin jo iso ja kukkii kauniisti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti se kasvaa. Oksilla on paha taipumus paleltua talvisin, joten voi myös olla, että pensas pysyy polvenkorkuisena. Viime talvena se ei paleltunut maata myöten.

   Delete
 8. No nytkö se kukkii, onpa nätti. Toivottavasti kasvaa oikein isoksi. Mustilan arbossa on myös ihana hortensiapolku. Ihana jos alat rakentamaan omaa hortensiapolkua :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pikku hiljaa kukkia on alkanut avautua, mutta yhtään varsinaista keskuskukkaa (laitakukat ovat steriilejä) ei ollut vielä auennut, kun otin kuvan. Aloin suunnitella, mutta oikein hyvää paikkaa en ole vielä keksinyt.

   Delete
 9. Kaunis on sinun samettihortensia. ♥ ♥

  ReplyDelete
 10. Oi mikä näky. Toivotaan nopeaa kasvua sinun hortensioillesi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, toivotaan, ja etteivät palellu talvisin. Ja että peurat häviäisivät, niin hortensioita voisi ihailla ilman verkkoja.

   Delete
 11. Replies
  1. Kyllä on, mieleen painunut paikka, vaikka tuossakin puutarhassa on ns. komeampaakin nähtävää.

   Delete
 12. Oma hortensiapolku - onpa ihana tavoite!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Elämässä täytyy olla tavoitteita ;-)

   Delete
 13. Voi että nyt iski kyllä parantumaton hortensiakuume tämän postauksen myötä!! Niitä on saaaatava lisää ja paljon ja isoja<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin just, tuollaisia joiden alla voi kulkea! Monissa hortensioissa on niin nätti ruskea kuoriutuva kaarnakin.

   Delete
 14. Minäkin haaveilen sinisistä/liloista hortensioista, meillä kukkii pääasiassa valkoiset. Kauniita toki nekin:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinikukkaiset olisivat ihania, mutta minulta puuttuu hapan maa. Siksi olen niin iloinen tästä violettikukintoisesta!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!