Sunday, 17 May 2015

Tervetuloa!

Voi mitä ilonaiheita nyt saakaan kokea päivittäin. Jännityksellä kuopsutan maata, jos uskallan, tai sitten vain hiljaa kyttään tiettyjä paikkoja ja odotan. Kilpiangervo on jättilehtinen viidakkotunnelmaa tuova kasvi, jota olen halunnut mutapuutarhani läheisyyteen. Ensimmäiset yritykset taisin istuttaa liian kosteaan, sillä ne menehtyivät. Tämän istutin kuivempaan, katajan alle, mutalammen tuntumaan, silti tässä ei vesi seiso syksyisin ja keväisin. Ja ta-daa! Ensimmäinen jättilehti nousee poimuisena vauvana, tuskin mukulaleinikin lehteä suurempana. Tervetuloa maailmaan!

Welcome to this world, Astilboides, Arisaema, Rodgersias, Trilliums, dog's-tooth violets and many more!

Katajan toisella puolella nousee amurinkärsäkalla, viimekeväinen hankinta Vakka-Taimelta Uudenkaupungin kukkamessuilta. Jihuu!

Punakolmilehti, samalta myyjältä ja samasta tapahtumasta, on ehättänyt jo kukkaan. Jihuu!
(Jostain luin, että tällaiset tunne-elämyspurkaukset olisivat ärsyttäviä blogeissa, niinpä viljelen niitä nyt ahkerasti)

Belarina-tarhakääpiöesikko siirtyi viime vuonna kuivasta muotopuutarhan varjopenkistä katajan katveeseen ja kiittää nyt saamastaan paremmasta paikasta avokätisesti. Mikä ihana näky.
Varovainen tarkkailu, kuopsuttelu ja kyttäys jatkuvat, sillä tässä penkissä ei ole vielä mitään havaintoa luhtaesikosta, kesäesikosta, japaninesikosta eikä kirjavalehtisestä kalliokielosta. Ääh!

Tämä Ransun edustalla kasvava kevätesikko oli kukintaa ennen silmissäni luhtaesikko, mutta onhan se vähän eri paikassa. Ransu näyttää, miten mamman istutuksia hoidetaan.

Lannoitus!

Multa on hyvälaatuista ja kuohkeaa.

Vaahteran alustan metsäpuutarhapenkissä kultatesmat nousevat keltapeippikasvustosta. Ihana vehreä väripari!

Keltaa tuovat lisää kohta aukeavat tarhakoiranhammas 'Pagodan' kukat.

Jymy-yllätyksenä vähän matkan päässä kukkii yksi 'White Beauty'! Ostin muutama vuosi sitten loppusyksyllä alennuksella puolimätiä koiranhampaan sipuleita, sekä 'Pagodaa' että 'White Beautyä', ja tähän asti vain 'Pagodat' ovat kukkineet. Enpä tiennyt, että joku valkoisistakin oli elossa!

Yksikään rusokoiranhammas ei näytä kukkivan, mutta tummalehtiset mukulaleinikit 'Brazen Hussy' kukkivat kirkkaankeltaisina. Hetkinen, kuvan oikeassa reunassa nousee siperianesikon pieni kukkavarsi! Kuten Tiina yhdessä postauksessaan tuumasi: kuvista löytää kaikenlaista. Olen kerran jos toisenkin sännännyt puutarhaan tarkistamaan asioita siinä vaiheessa, kun käyn läpi uusimpia kuvia.

Pienen kukkapenkkimutkan päässä nousevat nämä ihastuttavat punaruskeat versot, tervetuloa heillekin! Sulkavaleangervo 'Chocolate Wing' tässä versoo.

Tulipa pitkä postaus, mutta kun kaikki on niin tuoretta ja ihanaa. Arvostan heitä, jotka onnistuvat pitäytymään yhden kuvan postauksissa.
Sirotuomipihlaja valmistautuu kohta kukkimaan ja ilokseni huomaan, että sen ylimmät oksat ovat alkaneet kääntyä vaakatasoon. Kasville ominainen siro kasvutapa alkaa näkyä.
Ihanaa! Ja yhtä ihanaa sunnuntaita kaikille muillekin!

Toivottaa myös rapanaama-Ransu.


Amurinkärsäkalla – Arisaema amurense
Keltapeippi, kuvan lajike – Lamium galeobdolon 'Florentinum'
Kilpiangervo – Astilboides tabularis
Kultatesma – Milium effusum 'Aureum'
Mukulaleinikki – Ranunculus ficaria
Punakolmilehti – Trillium erectum
Rusokoiranhammas – Erythronium dens-canis
Siperianesikko – Primula cortusoides
Sirotuomipihlaja – Amelanchier laevis
Sulkavaleangervo – Rodgersia pinnata
Tarhakoiranhammas – Erythronium Tuolumnense-Ryhmä
Tarhakääpiöesikko – Primula Vulgaris-Ryhmä
'White Beauty' -koiranhammas kuuluu lajiin Erythronium californicum

55 comments :

 1. Sirotuomipihlaja on puu, jonka haluaisin puutarhaani, eihän se meidän leveyksillä kasva, mutta haaveillahan saa :D
  Kaikenlaista ihanaa on sinun palstalla taas nousemassa ja tarkistuskäyntejä...niitä joutuu aina tekemään, kun kuvia koneelle lataa ;-P Semmoista säntäilyähän tämä on!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kun sirotuomipihlaja menestyisi siellä, se on niin kaunis.

   Delete
 2. Yhden kuvan postaukset ovat supertylsiä!! Vähän kuin saisi kerran nuolaista tikkaria ja sitten joku nappaisi sen kädestä pois.

  Näen sut konttaamassa suurennuslasi kädessä siellä :D Ja kyllä kelpaa kontatakin - lasin kanssa tai ilman (kenties skumppalasin?) - sen verran paljon sulta on kaikkea mahtavaa sieltä nousemassa!

  Mikä sattuma, kerta kaikkiaan :D Ootko muuten tulossa kukkamessuille tänä vuonna?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tikkarin vienti :-D
   Hitsi, mulla ei ole edes siiderilasia, jota voisi puutarhalleen kilistellä, kun tulin tänne helatorstaina ja hyvä kun jostain huoltoasemalta maitoa ja leipää sai.
   En ole menossa Uuteenkaupunkiin, kun osallistun ekaa kertaa Marketanpuiston markkinoille samana päivänä. Höh, olisitko säkin menossa Ugiin! Sieltä lötyy kyllä herkkuja, joten suosittelen menemään!

   Delete
  2. No höh :/ Juu, ekaa kertaa menen. Muina vuosina olen aina ollut töissä tai muute onnistunut missaamaan koko tapahtuman.

   Delete
  3. Tosi harmi, pööh! Mutta se on ihana tapahtuma, viihdyt varmasti.

   Delete
 3. Kivoja kesäisiä kuvia. Ja tuo kissa on aivan hurmaava. Mukavaa sunnuntain jatkoa!

  ReplyDelete
 4. Ihan mahtavia tulokkaita, ihania, kauniita, upeita! Jeeee! : ))

  Ai että tuo Belarina on suloinen!! Mun White Beautyt on varmaan samasta paikasta kuin sun, vähän niinkuin irtokarkkeja olisi ollut. Taisin ostaa omani alku- tai keskisyksyllä, eivät olleet vielä puolimätiä ja ne kukkivat nyt toista kertaa. Olen kanssa kytännyt kirjavalehtisiä kalliokieloja nousevaksi, yksi hento varsi on maan pinnalla. Hitsi, kun aika tekee mieli kuopia maata ja tutkia, onko jokin kasvi nousemassa. Hullun hommaa ja vaarallista, mutta minkäs sitä innostukselleen voi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Belarina on just sen värinen, että sä tykkäisit siitä. Ja se on ostettu ihan K-kaupasta, muistaakseni Kaarinan sellaisesta. Tovottavasti niitä myydään vielä joskus jossain. Esikoissakin tuntuu muoti vaihtuvan, tänä keväänä on ollut jotain muuta esikkotyyppiä myynnissä.
   Mä ostin nuo koiranhampaat K-raudan syysalesta, ja oli ruokottoman myöhäistä, olen kiitollinen jokaisesta sipulista, joka sinnitteli hengissä. Vasta istutettaessa näin, miten surkeassa kunnossa ne olivat. Ehkä siksi tuollakin kesti niin monta vuotta kehittää kukkia.

   Delete
  2. Okei, oletin siis ihan väärin ; ) Mun koiranhampaat on Taimiasta. Mutta mainiota, että sun sipulit sinnitteli ja kukkii nyt!

   Delete
  3. Kerrankin en ostanut sieltä ;-)

   Delete
 5. Puutarhassa on nyt yhtä juhlaa tarhurin kannalta, kyllä sitä saa hehkuttaa!

  ReplyDelete
 6. Ihanat Belarinat! Ja Ransu osallistuu :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu ei ole yleensä kovin monen askelen päässä mammastaan :-)

   Delete
 7. Kyllä luulis onnistuvan kun lannotuspuoli on kohdallaan :)

  ReplyDelete
 8. Mahtavaa! Lannoittaja omasta takaa:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosi ammattilainen asialla vieläpä.

   Delete
 9. Älä nyt ala hassuttelemaan jollain yhden kuvan postauksilla,paljon vain asiaa ja iloa kaikista herkuista. Nuo esikot ovat siis uskomattoman ihania, taidan siis alkaa tekemään taimistoreissuja sinne rannikon suuntaan, kun siellä taitaa olla laajempi valikoima kaikkea, no Uudessakaupungissa ensi viikonloppuna löytyy varmaan kaikkea kivaa.

  Kilpiangervoa hypistelin tarhalla, en vielä ottanut kun en ollut perehtynyt kasvutapaan, upean kokoinen siitä ainakin tulee. Koiranhampaatkin ovat niin kauniita, meillä kukkii ne kaikki kolme erilaista joita löysin syksyllä. Mutta tuo Belarina on ihana! Ransulla on ihan selkeät puutarhakissan elkeet!

  ReplyDelete
  Replies
  1. En varmaan ala, en pysty :-D Esikot on ihania, tuo Belarina on ihan marketista muutaman vuoden takaa.

   Delete
 10. Oi, lempparivehkojakin nousee, kivaa.

  ReplyDelete
 11. Arvon lannoittaja on oikein virallisen näköinen työssään. Puutarhaviranomainen parhaasta päästä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puutarhaviranomainen rouskuttelee parhaillaan lakisääteistä myyrää eteisessä.

   Delete
 12. Paljon tapahtumia, paljon kuvia. Tuntuu, että kevät etenee sellaista haipakkaa, että pitäisi olla kuvaamassa aamuin illoin. Juuri aamulla mietin, onko parempi käyttää aamu kuvaamiseen vai kitkentään. Kuvaamiseen tietenkin; rikkaruohot ei mihinkään karkaa, mutta kevät on ohi hujauksessa.

  ReplyDelete
 13. Uusia ihanuuksia kasvamassa, hyvässä lannoitetussa maassa :)

  ReplyDelete
 14. Kevät puutarhurille ihanien yllätysten aikaa! Epäonnistumisiakin tarvitaan; jos kaikki istukset onnistuisivat satavarmasti, eivät onistumiset tuntuisi niin mukavilta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tottahan tuo on. Etenkin harvinaisempien kasvien kanssa onnistuminen tuntuu lottovoitolta.

   Delete
 15. Miten sitä vois olla hehkuttamatta kaikkea ihanaa mitä keväällä tapaa pitkästä aikaa tai ekaa kertaa;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, ihan totta. Hihkun pihalla joka päivä, tänään viimeksi, kun löysin yhden kämmekän jonka pelkäsin menehtyneen heinikkoon, ja sieltä se löytyi!

   Delete
 16. Puutarhassa ei todellakaan voi kulkea ja katsella ilman tunne-elämän purkauksia, joten hihkutaan kitarisat esillä, kun aihetta on :) Ja nyt on! Keväällä tapaa vanhoja tuttuja ja joskus saattaa iloisesti yllättyä uusista tuttavuuksista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih! Jipii! Juu, välillä ihan tekee mieli hyppelehtiä. Kitarisat esillä :-D

   Delete
 17. Ihan uskomaton kukkalajisto sinulla.. mistä niitä oikein hankit ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuossa blogin sivussa on linkkilista lemppari-ostospaikat. Tässä postauksessa mainitut kasvit on hankittu Järvenpään pihapalvelusta, Vakka-Taimesta, K-marketista, K-raudasta, P. C. Nijsseniltä, Odlarglädjeniltä, Muhevaiselta, Sainion taimistolta, Rare Plantsilta, Billnäsin taimistolta, saatu ystäviltä, kultatesman olen kasvattanut siemenestä (siemenet Chiltern Seedsiltä).

   Delete
 18. Kyllä kevät on upeaa aikaa kun kaikkea kivaa paukahtaa ilmoille.
  Puutarha hommistakaan ei tahdo tulla mitään kun joka suunnalta pitää tiirailla ja tuumailla näkymiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toisaalta joo, mutta nyt on virtaa saada kaikki hommaty tehtyä! Sais vain sataa, odotin niin kovasti yöksi sadetta, kun olen kaikenlaista istuttanut ja siirtänyt, mutta täytyy kastella. Täällä ei ole vettä ollenkaan siihen malliin kuin paikoitellen mantereella.

   Delete
 19. Höpö höpö, tälläiset postaukset ovat just kivoja! Jännitys, innostus ja varsinkin ilo tarttuu lukijoille asti :)

  Meillä käy lannoittamassa joku naapurin kissoista, enkä oikein tiedä onko lannoitus oikein hyväksi. Enkä varsinkaan tiedä, miten ne kissa(t) saisi pysymään poissa kukkamaista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Höpö höpö, sanoo Ransukin tässä vieressä, ihan selvästi, sillä on sellainen ilme ;-)
   Lannoituksesta ei varmastikaan ole muuta haittaa kuin se, että samalla voi tulla kaivettua joku pikku taimi ylös.

   Delete
 20. Huh huh! Ihan meni jo pää pyörälle täälläkinpäin tästä postauksesta :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pää pyörällä täälläkin. Mutta nyt täytyy kiiruhtaa kastelemaan, muuten pelkään että taimeni kuolevat, hitsin luvattu sade ei tullut. Voisikohan Ilmatieteen laitokselta anoa hyvitystä ;-)

   Delete
 21. Sirotuomipihlaja on ihana! Erityisen kaunis nyt keväällä, kun lehdet ovat tummat ja nuppuja on valtavasti. Kuljin eräänä päivänä mittanauhan kanssa pihan halki ja juolahti mieleen mitata vanhimman sirotuomipihlajamme rungon ympärys; 55cm! Ehkä joskus oletin sen pysyvän sirompana kun kukkapenkin keskelle sen istutin, mutta hyvin sen juurella perennat viihtyvät.
  Toivottavasti olet saanut jo sadetta, meillä sataa taas ja mittari näyttää +4.. Terkuin Raija

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä ole tullut, tai ehkä tunsin nenälläkin pienen pienen pisaranpoikasen noin tunti sitten. Täällä saaristossa on niin usein tätä, jokunen taimi on kuollut kuivuuteen sellaisena kesänä, kun mantereen puolella ollaan pidelty sateita koko kesä. Idässä päin näyttäisi olevan harmaata ja lännessä kirkasta, ja sieltähän se seuraava sää tänäänkin tänne tulee.
   Aika mahtava rungonympärys sirotuomipihlajaksi! Onneksi istutuksia voi hyvin istuttaa tuomipihlajoiden alle, niillä ei ole haastavat juuret.

   Delete
 22. Kylläpä sinulla on siellä KAUNISTA. Hyvänen aika, mitä kaikkea ihanaa.

  ReplyDelete
 23. kaunista sinulla on, mutta harmi että täytyy kaikki peittää etteivät kauriit syö. Olet todella tarmokas.
  No sinun pojat on vielä kauniinpia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pojat ovat sellaisia mamman mussukoita :-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!