Friday, 15 May 2015

Punaisen villin penkin tunnelmat

Tämä hetki on melkeinpä parasta aikaa myös punaisessa villissä penkissä. Pionien varret nousevat punaisina, narsissit kukkivat ja keisarinpikarililjat komeilevat. Harmi vain, että tillipioni on talven aikana kuollut ja puna-valkoisten tulppaanien varret syöty, mutta koskapa kaikki nyt olisikaan aivan täydellistä. Tämä on aika lähellä sitä kyllä!

My wild red border is also at its best, now, I think. I love the red shade of the rising peonies combined with crown imperial's orange flowers!

Tämä keisarinpikarililja on kirjavalehtinen 'Aureomarginata'. Talon seinustalla Tolkien-penkissä kukkivat 'Merry Bells'- ja 'Bilbo' -narsissit.

Punaisessa villissä penkissä kukkii roteva kerrannaiskukkainen narsissi 'Manly'.

On vaikea saada koko kukkapenkistä sellaista kuvaa, josta erottaisi kasvejakin. Niinpä tässäkin on vain osa penkistä: keisarinpikarililja, pioninvarret ja niiden kanssa saman värinen metsätyräkki 'Chameleon'. Nämä värisävyt ovat huikeat: ruskeanpunaisen lehdet ja liljan oranssit kukat yhdessä keskellä keväänvaaleaa vehreyttä, täydellistä.

Pioninversojen punaa.

Viimekeväisiltä Uudenkaupungin kukkamessuilta löytyi täydellinen punainen esikko tähän penkkiin. Taitaa olla jokin loistokevätesikko, kun on monta kukkaa per kukkavarsi.
EDIT. Sain esikkoekspertiltä parempaa tietoa, ja kyllähän tuolla on harvinaisen ohuet kukavarret loistokevätesikoksi. Kyseessä on melko todennäköisesti matalia suikeroesikoita harvinaisempi korkea risteymä. Esimerkiksi lajikkeella 'Gartenglück' on tämän väriset kukat. Kiitos P.K.!
Mukulaleinikit, käenrieskat ja pystykiurunkannukset ovat levittäytyneet tännekin, tervetuloa.

Eiliseen kirjoitukseen tuli kommentti, että siitä puuttui jotakin harmaata ja mustaa. Tässä on: Ransu esittelee kevätesikkopeltoa.

Ransu esittelee vuokko-esikkopuutarhaa.

Tänään satoi useaan otteeseen, joten pojat viettivät paljon aikaa sisällä. Musti on muutenkin kotiarestissa, sillä se otti taas Vippe-kollin kanssa yhteen myöhään eilen illalla, ja tänäänkin Vippe on luuhannut täällä kylällä. Musti sai hieman turpiinsa eilen, ja se on ollutkin tänään vähän arka. Silmämääräisiä vaurioita en ole löytänyt, mutta pidän sitä silmällä ja päästän ulos vain seurassani.

Nujakassa korvasta lähti rupi irti ja paljastui, että korvan yläpäähän jää halkio muistoksi edellisestä tappelusta. Musti on nyt porojen tapaan korvamerkitty.

Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Käenrieska – Gagea
Loistokevätesikko – Primula Polyantha-Ryhmä
Mukulaleinikki – Ranunculus ficaria
Pystykiurunkannus – Corydalis solida
Suikeroesikko – Primula Pruhoniciana-Ryhmä

46 comments :

 1. Inhottavia tollaiset naapurin katit, mitkä eivät pysy omalla pihallaan. Tulee nyt riitaa haastamaan teidän tienoolle ja Mustin reviirille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, ei se ihan naapurin ole, asuu kilometrien päässä!

   Delete
  2. No viel suuremmalla syyllä!

   Delete
 2. Tumma esikko tosiaan sopii täydellisesti punertanien penkkiin.
  En tiennytkään, että sinulla on noin komea kiviaita tontilla. Hieno!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Kiviaita kasvaa koko ajan, siis sitä ei ollut,. kun tämän ostin. Kiviä nousee maastakin, mutta vanhan talon lattiankunnostuksessa niitä vasta tulikin, ja osa on vielä kasana talon edessä. Siinä on vielä kymmenisen metriä aitaa...

   Delete
 3. Voi stackars Musti! Tur att han har dig som skydd! Dina blommor är så fina! Jag beundrade mina egna kejsarkronor igår, de är så praktfulla nu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är bara den där brokbladig som blommar i år. Måste ge näring åt dom alla att få mera blommor nästa år!

   Delete
 4. Kaapokin on korvamerkitty....vuosia ollut jo repale korvalehdessä, emmekä tiedä mistä tullut, kun silloin elettiin vielä leppoisia vuosia Onnin ja Papun kanssa. Mokoma Vippe :/ ( vaikka oniin hienon näköinen). Tappelisi naapurien kanssa ( jos naapurissa on katteja).
  Punaiset pionin varret on upeita! Niiden seuraksi ensi kevättä ajatellen on lisättävä vaaleita kavereita.
  Onko mukulaleinikistä haittaa kukkapenkissä? Taitaa olla paras istutella nurmialueille tms. niin saa levitä miten haluaa ja mieluusti saa levitä.
  Miten Uudenkaupungin messut ens viikonloppuna?
  Mun on pitänyt laittaa sulle s-postia! Tulossa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukulaleinikistä ei taida olla haittaa, vaikka minulla se paikoitellen rehottaa todella paksuna mattona kukkapenkeissäkin. Mutta kun se häviää jo kesäkuussa maan uumeniin, mukuloihinsa, se ei kai vie voimia vieruskasveilta sitten kumminkaan. Nurmikolla se on tietysti paras.
   Voi himputti, en ole tänä vuonna menossa Uuteenkaupunkiin, kun osallistun Elsan lempituolin kanssa Marketanpuiston markkinoille Espooseen samana viikonloppuna! Höh.

   Delete
 5. Melkein hain suurennuslasin ja kyllä vain kirjavalehtinen se pikarililja oli, herkku! Ihanat narsissit! Uudenkaupungin messuille aion mennä tänä vuonna noita esikko- ja muita ihanuuksia tutkailemaan, kaunis punainen on esikkosi. Pionien esiinmarssi kukkapenkissä on juhlavaa, ensin punaiset varret, sitten ihanasti paisuvat nuput ja lopulta ilotulitus! Makee perennatuki Sinulla :D

  Ransu on erinomainen puutarhaopas! Vai on kylän kissa Mustia härnäämässä taas ollut, voi pientä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, pitäisikö laittaa isommat kuvat? Mua vaan harmittaa yli-isot kuvat (ja ylileveät blogit), kun niitä on ärsyttävää katsoa läppärillä, joten yritän pitää blogini siedettävän kokoisena.

   Delete
 6. Mun Türin ostoslistalla oli pari esikkoa, mutta kun pääsin paikalle, koin jonkin ähkyn enkä ostanut kuin yhden. Nyt tietysti harmittaa...
  Viime talvi taisi olla joillekin kasveille kova paikka. Minulla kuoli ekaa kertaa akileijoja talven aikana.
  Ransu on mainio puutarhaesittelijä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi, taimitarjonnan pitäisi olla jotenkin tasaisemmin jakautunutta, sitten kun pääsee tsiljoonan aarteen äärelle, niin menee ihan neuvottomaksi.

   Delete
 7. kuva, jossa ransu esittelee vuokko-esikkopuutarhaa on ilmiselvästi taulu-tai postikorttiainesta, tosi kaunis!
  terkuin saris.

  ReplyDelete
 8. Ihanat kuvasi tuo valoa kevääseen, ja nuo kissat, maanmainiot työnjohtajat sinulla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lemmikit on kivoimpia puutarhakavereita, kuten tiedät.

   Delete
 9. Voi Musti murusta! Vippe sietäisi saada köniinsä -ja ihan kunnolla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vippe sietäisi saada kastroinnin, niin rauhoittuisi vähän. Hormonien ja viettien perässä sitä tulee juostua.

   Delete
  2. Ooksä sanonut siitä omistajille?

   Delete
  3. Juu, kyllä siitä on ollut puhetta, hän tietää kyllä. Mutta voisihan sitä ottaa taas puheeksi.

   Delete
 10. Ei se mitn, Musti, tosimiehillä onkin aina joku arpi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Löysin hännän tyvestä purema/raapimajäljen, siksi Musti aristeli takapäätään viime ottelun jälkeen. Betadinella ja Metacamilla mennään nyt.
   Ja tätä kirjoittaessani näen Vipen tien toisella puolella, se on täällä näköjään päivittäin! Mun pojat on sisällä, onneksi. Ransu tuijottaa tuimana ikkunasta ja murisee.

   Delete
 11. Kyllä se on kaunis tuo kiviaita, täytyis meillekin vielä johonkin tehdä oikein kunnon pätkä aitaa. Sitten toivottavasti nousee taas lisää kiviä, kun autokatoksen perustuksia joskus kaivellaan:)
  Oi ja voi. Sain juuri äsken mukulaleinikkiä Mustion linnan puutarhasta, mutta siltikin nyt mietin uskallanko sitä kuitenkaan istutaa??! Alapihalla tammien ympärillä kasvaa nyt runsaasti valkovuokkoa ja tuon alueen vieressä on varjotarhan penkkini 1-3. Uskallanko ottaa sen riskin, että levittäytyy sinne kaikkien pienten herkkujen sekaan??! Entä onko siitä jotakin haittaa vuokoille. Alueella on jo villisti levinnyt kevätlinnunsilmä ja luulenpa, että tuo olisi mukulaleinikillekin ihan yhtä supermieluisaa kasvuympäristöä. Entä jos leviää tuosta lähilehtoon luonnonkasvien joukkoon. Kevätlinnunsilmää jo onneksi lehdossa kasvoikin. Sanoivat kyllä tuosta linnan puutarhan mukulaleinikistä, että on siellä luonnonkasvi eikä kukaan ole sitä sinne istuttanut, tiedätkö kasvaako se tosiaan jossakin luonnonvaraisena, vai onko karkulainen? Vaikeita päätöksiä tällaiset:(
  Voi mustin korvaa, vaan onneksi siitä ei ole sille mitään haittaa, luulisin!
  Kivaa olet Marketanpuistossa, yritän itsekin tulla sinne silloin uudestaan, viime kertainen oli ihan liian pikainen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minun tietojeni mukaan mukulaleinikki on harvinainen lehtojen kasvi, ei puutarhakarkulainen. Ja omien kokemusteni mukaan - esim. hämyvuokon kanssa - se ei haittaa koristekasveja. Mukulaleinikki on maan pinnalla vain niin lyhyen ajan, aloittaen aikaisin keväällä, jolloin melkein mikään muu kasvi ei vielä viherrä. Kohtapuoliin se alkaa vaipua maan uumeniin mukuloihinsa. Istuittaisin sitä siis lehtomaiseen paikkaan, nurmikolla se on tosi ihana, kun saa nurmen viheriöimään jo heti lumen sulamisen jälkeen!
   Mustille ei ole korvasta haittaa, mutta pari päivää sitten tuli uusia taisteluhaavoja hännän tyveen. Musti aristelee häntäänsä nyt.
   Kiva jos ennätät viikon päästä markkinoille!

   Delete
 12. Sulla on Ransu komea esikkomaa! Lohduttaako se mamma sua tarpeeksi Musti? - Pepsi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mamma lohduttaa koko ajan ja kehuu maailman hienoimmaksi ja tärkeimmäksi pantteriksi, rapsuttaa masua ja joka paikkaa tai vain silittää hellästi, jos on kipuja ja Musti ei halua rapsutuksia. Meillä on onneksi kissan tulehduskipulääkettä lääkekaapissa! Hyvältä näyttää, eilen Musti jo kiepsahti selälleen sängyllä nautiskelemaan.

   Delete
 13. Pusut ja hellävaraiset rapsut Mustille ♥
  Nuo pionin punaiset alut on tosi kauniit. Täältä yksi ääni kapeille blogeille joita voi kännykälläkin katsella, kuten sun Saila.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Mustin puolesta!
   Ja kiitos kapeusäänestä, pysyn siis tässä koossa. Mä en omista älypuhelinta, joten ei ollut hajuakaan siitä, millaiselta blogini sellaisessa näyttää.

   Delete
 14. Voi Mustia. Ei ole kiva tuollainen kurmuuttajakolli joka kehtaa tunkeutua teille. Punainen penkki on ihana, mutta tuo esikkopuutarha on mun lemppari, niin kaunis!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No juu, ei se ole kollin vika, jos on levoton olo, mutta olisihan se kiva, jos hän olisi vähemmän aggressiivinen.
   Vuokko-esikkopuutarhaan - kuten myös punaiseen penkkiin - osuu iltavalo ihmeen kauniisti, kuin sadusta.

   Delete
 15. Musti on saanut korvaansa kovan kollin merkin. Sopiiko tyyli Mustille...? Ei oikein tunnu mustimaiselta, se on sellaisen herrasmiehen oloinen.

  'Manly' on kaunis! Ja kaikki muukin siellä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, Musti on herrasmiespantteri ja maailman kiltein kissa. Mutta tämä on kuitenkin sen reviiriä, jota se puolustaa urheammin kuin pikkuveli Ransu.
   Manly on ihana, suurikukkainen - kuin lumpeenkukkia!

   Delete
 16. Vipellä on siellä taas kevätmetkut, mahtaa Musti olla stressissä. Kylläpä on kauniita kasviyhdistelmiä, tuo lehtomainen alue kivimuureineen on ihastuttava paikka. Sinulta saamasi keisarinpikarililja on kasvattanut täälläkin komean varren, mutta huomaan sen tarvitsevan lannoitusta; valju väri ja useamman vuoden kukimattomuus kielivät siitä, täytyy tänään antaa sille piristyskastelua. Ja sitten ilouutinen metsäpuutarhasta, ne sinun sipulisuomuista istuttamani varjoliljat alkavat olla jo tänä vuonna selvästi kookkaampia, ovat olleet tähän asti tosi pieniä. Muistaakseni luin jostain, että kukkimiseen menee useampi vuosi, mutta hyvältä siis näyttää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, keisarit tarvitsevat vahvaa maata, mullakin kukkii nyt vain tuo kirjavalehtinen, muut pitävät välivuotta. Jihuu, jos saisit varjoliljan loistoa! Yritin kerätä lapsuudenkotini pihalta valkoisia, mutta sain sekä punaisia että valkoisia, vaikka nimenomaan valkoisten juurilta niitä sipuleita kaivoin. Joten takuita väristä ei anneta...

   Delete
 17. Voi Musti, minkä teit. Kotiaresti lienee paikallaan moisista kolttosista. Ja turpaankin tuli! Jos ei oo koiran elo helppoo, niin ei oo kissankaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mielestäni Musti saisi heti paeta sisälle, kun näkee vilauksen Vipestä, ja niin se usein tekeekin, mutta ei aina. Leikkaamaton kolli voi olla vaarallinen, sillä on niin voimakas reviirin omimisvietti.

   Delete
 18. Voi Musti... <3 Punainen penkki näyttää upealta! Tuo punainen esikko on varsin suloinen mukuleinikkien ja käenrieskojen keskellä <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, kivasti keltaiset vieruskukat nostavat esikon silmän esille.

   Delete
 19. Kommentti hukkui jonnekin.

  Esikkojakin on näköjään vaikka mitä. Ihana punainen esikko. Myös vaaleankeltaiset villiesikot ovat suloisia - ja Ransu esikkopenkissä. Kuten myös Musti petissä. Voi ei! Muistiko korvamerkitty. Minkäs teit Vippe. Kamalaa draamaa tuo Mustin ja Vipen vuhde, siitä on leikki kaukana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi että kommentti hävisi! Minulle ei ehtinyt tulla siitä sähköpostiinkaan viestiä.
   On huolestuttavaa tämä Mustin ja Vipen tilanne. Luulen, että asiaa ei auta se, että Musti laittaa kampoihin. Päin vastoin, se saa Vipen palaamaan, kun vihollinen olisi sen mielestä eliminoitava varmaan.

   Delete
 20. Tosi söpö tuo kerrottu esikkoa. Ja kissat kyllä kakkaavatkin niin nätisti. Kiva, että olet kuvannut :D Mulla on ollut monesti mielessä, mutta koskaan eivät satu kameran eteen silloin, kun hätä on suurin .

  ReplyDelete
 21. Voi kurjuus noita kollien kiistoja. Sinulla on upea esikkoniitty ja keisarinpikarililjakin kukoistaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huomasin, että aiemmin runsaasti kukkineet perinteiset keisarit eivät tänä vuonna kukkineetkaan. Hyvä, kun otit asian puheeksi blogissasi, niin lannoitin ne nyt! Kohtahan niiden lehdet jo lakastuvatkin, ne menevät niin varhain niin nyt oli sopiva hetki.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!