Wednesday, 20 May 2015

Kostean kevätniityn kauneutta

Kirjopikarililjat ovat täydellisiä.

Orkideanarsissi 'Thalia' on muodostanut runsaan kasvuston, joka laajenee hieman vuosi vuodelta.

Narcissus moschatus muodostaa tuppaita, joiden välissä kukkii yksi assyrianpikarililja.

Tänään avautuivat ensimmäiset orkideanarsissi 'Hawerat', tämä on mahdottoman suloinen! Kukat ovat hyvin pieniä ja siroja.

Siinä se on koko pienuudessaan, kostea kevätniittyni.

Toiselta puolelta katsottuna näkyy ensin oja ja rentukka.

On ollut puhetta siitä, että rentukka ei tahdo viihtyä kosteahkolla kasvupaikalla. Se tosiaan kaipaa aivan vetistä paikkaa, kostea ei riitä. Pitkät kukkavarret ovat laskeutuneet mutaojan veteen. Tämä kerrottu versio on nimeltään pallorentukka.

Olen istuttanut kostean niittyni kulmalle japaninlehtikuusen, sillä olisin kovasti kaivannut suosypressiä, mutta se ei kai ole talvenkestävä. Tai ehkä sittenkin onkin. Se kasvaa esimerkiksi Helsingin kasvitieteellisessä puutarhassa ulkosalla. En tiennyt tätä ehkä-aspektia aiemmin, olisin mielelläni toiminut koekaniinina. Tonttini ei ole hirmu suuri, joten kovin montaa puukokeilua tähän ei valitettavasti mahdu.
Japaninlehtikuusi on joka tapauksessa niin kaunis, että sen hankkiminen ei harmita yhtään. Polvenkorkuinen piiskataimi on venynyt nelimetriseksi puuksi kahdeksassa vuodessa.

Aurinkoista iltaa kaikille!

Assyrianpikarililja – Fritillaria uva-vulpis
Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Kirjopikarililja – Fritillaria meleagris
Orkideanarsissi – Narcissus Triandrus-Ryhmä
Pallorentukka – Caltha palustris 'Multiplex'
Suosypressi – Taxodium distichum

30 comments :

 1. Lehtikuusen keväinen ulkoasu on niin kaunis ja herkkä. Ihana tuo rentukka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuossa äsken mittaillessani lehtikuusta tulin siihen tulokseen, että ei sen kauniimpaa puuta voisi ollakaan.

   Delete
 2. Dina rutiga fritillarior är så fina! Lärkträdens gröna färg är så fin, beundrade dem på Gullranda idag!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lärk är en av de vackraste träd.

   Delete
 3. Pikarililjat on kauniita, ja tykkään enemmän näistä tummista kuin valkoisista. Thalia-narsisseja istutin ekaa kertaa viime vuonna, kukkivat vasta nyt, paljon kauniimmat kuin sipulipussin kyljessä ollut kuva. Pallorentukka on hauska.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samaa mieltä, ja ruudulliset kukat ovat niin ihmeellisiäkin, valkoisissa on ruutujen puute. Noissa narsisseissa on siroutta, jota ei pelkän kukan lähikuvasta välttämättä näe.

   Delete
 4. Kaunista, kaunista <3 Tuo N. moschatus on kyllä hankintalistallani, alapihalla sille olisi varmasti ihan kelpo oltavat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hitsi kun Villi niitty lopetti toimintansa, heidän valikoimissaan sitä oli! Mutta saahan sitä ulkomailta, näköjään P. C. Nijsseninkin valikoimissa (linkki blogini oikeassa sivussa). Olemme tehneet sinne kimppatilauksen puutarhatuttujen kanssa parina syksynä, niin rahtikulut tulee halvemmiksi.

   Delete
 5. Lehtikuusi on ihastuttava ilta-auringossa, juusi tässä kohtaa kevättä. Sulla on muutakin ihastuttavaa, kuten pienet narsissit. Ja se Harmaa herra, jolle pusut <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harmaa kiittää teiltä tulleesta paketista! Tai ei se ehkä ole niin innoissaan koristeheinistä kuin teidän pojat :-D Mutta ne namit! Nyt niitä saa Musti enemmän, kun Musti joutuu syömään lääkettä.

   Delete
 6. Pallorentukka on kuin kimppu aurinkoja. Thalia on niin elegantti. Minulta on narsissit melkein kadonneet, mikähän niille tuli. Osa on vielä nupulla, eli jotain kuitenkin siltäkin rintamalta. Kirjopikarililjat ovat täydellisiä, olen samaa mieltä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihmeellistä, miksi narsissit voivat kadota! Olisiko ollut joku liiallinen kosteus, vaikka kyllä ne aika paljon sietävät. Tai sitten joku söi. Höh.

   Delete
 7. Meillä taitaa tässä kohden olla hyvinkin samat mieltymykset,'Thaliat', 'Hawerat' ja kirjopikarililjat, yksi huipennus lähemmäksi kesää! Ihania kukkijoita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ilmeisesti juu, pieni on kaunista! Pieni ja siro, nimenomaan. Kissa saa olla pörheämpikin ;-)

   Delete
 8. Thalia on kaunis. Ja verenpisarat kukkivat jo täysillä seinustan vierellä. Onko verenpisara talvehtinut sinulla sisällä vai onko se upouusi yksilö?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ensimmäistä kertaa ikinä onnistuin verenpisaran talvetuksessa. Se oli isossa ruukussa (jotta mullan kuivumisen riski olisi vähäinen) ja pohjoisikkunalla, jossa se ei saa paahdetta ollenkaan, mutta silti valoa, sillä sitä sen onnistunut talvetus kuulemma kaipaa. Se on todella voinut hyvin koko talven (lämpötila talven ajan 5-17 astetta tuossa makuuhuoneessa ikkunan edessä, riippuen siitä olenko paikalla vai en) ja alkoi kukkia heti kevään tultua, ihanaa!

   Delete
 9. Noissa pikarililjoissa on jotain sisäistä hohtoa. Minäkin tykkään pinistä pienistä orkideanarsisseista. Olisin aikoinaan halunnut tuollaisia morsiuskimppuuni, mutta ei niitä ollut kukkakaupoissa. Varmaan aika harvinainen tuo kaunis rentukka, ei varmaan ole ihan tavallista istuttaa rentukkaa. Ja sinulla tuo vielä menestyy. Meidänkin pihan perällä tosin kasvaa rentukkaa, mutta ihan luonnonvaraista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On todella hienoa, että pihalla kukkii rentukka, oli se sitten luonnonvarainen tai istutettu ja kerrottukukkainen. Niissä on jotakin komeaa.
   Pienet narsissinkukat morsiuskimpussa olisivat aivan ihanat!

   Delete
 10. Hienot kosteat tunnelmat. Puufani kommentoi, että kyllä sinne vielä mahtuu puu poikineen. Voi valita kääpiömuotojakin tai leikata. Tuo kasvihuone on ihana! Verenpisara on myös upea, wow, että sait sen talvehtimaan. Se ei kai ole ihan helppoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tavallaan mahtuisi, mutta kun en halua pihastani samanlaista vesakkoryteikköä kun se oli ostettaessa. Tykkään puista eniten silloin, kuin ne pääsevät ojentelemaan oksiaan ja kehittymään kauniiksi omaan muotoonsa. Japaninlehtikuusen kohdalla se tarkoittaa halkaisijaltaan 8 metrin tilantarvetta, ja enemmänkin, jotta puuta pääsee ihailemaankin.
   Kyllä tänne vielä yksi isoksi kasvava puu mahtuu, sille on jo paikka mietittynä :-)
   Verenpisara kaipaa kastelua talvellakin, ja kuulin myös, että valoa.

   Delete
 11. Ihana tuo rentukka, en ole koskaan ennen nähnyt pallorentukkaa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pallorentukka on piristävä ja söpö :-)

   Delete
 12. Ihania nämä erilaiset kasvupaikkasi, kuten tämä kostea kevätniitty. Yllätävän monenlaisia kasvuolosuhteita löytyy pihaltasi. Ja kaikki yhtä ihania. Kun laitat kuvia Rohanista, se on mielestäni paras. Kun kuvia tulee metsäpuutarhasta, se on ihan ykkönen jne. Nämä kaikki vaan ovat niiiiin ihania ja raikkaita ja suloisia.....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, kiitos kauniista sanoistasi! Pihani on pienempi kuin teillä, mutta onneksi on silti muutamaa erilaista kasvuolosuhdetta, vaikkakin minikoossa.

   Delete
 13. Aivan hurmaava tunnelmakuva tuo viimeinen!

  ReplyDelete
 14. Täälläkin ojan pekoilla kasvaa rentukoita. Ovat tosi kauniita..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rentukat ovat ihania, tuo syvänkeltainen väri on herkku, siihen voisi upota. Varsinkin noihin pyöreisiin kerrottuihin kukkatyynyihin voisi kömpiä päikkäreille, jos mahtuisi.

   Delete
 15. On niin mainiota, kun tontillasi on monta erilaista kasvupaikkaa, jotka osaat hyödyntää omaksi ja meidän iloksi - ihasteltavana on monta erilaista puutarhaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva että tykkäät! Luulen, että Suomen paras piha -kisan tuomarit toteaisivat, että puutarhassani tapahtuu liikaa, selkeys puuttuu jne... Olen tavallaan sitä mieltä itsekin, mutta toisaalta muutaman neliömetrin nurmikenttä riittää rauhoittamaan, ja kun olen tällainen hullu kasvikeräilijä, niin pitäähän niille tarjota sopivia olosuhteita! En mä muuten...

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!