Tuesday, 26 May 2015

Kasvihullu saalistaa

Ensin paljastan, että olen esikkohullu. Tuliko yllätyksenä? Ei vai?
Esikot ovat siitä ihania, että niitä ei syödä. Paitsi. Pihaesikkoa syödään, ja se on harmi, sillä nämä ovat ehkä kaikista esikoista ehkä kaikkein ihanimpia. Rakastuin tähän jännän beigeen pihaesikkoon Tertun perennojen valikoimissa ja sehän oli pakko saada. Tämä kasvaa vanhan taloni seinän vieressä sen verran suojassa, että on saanut kasvaa aika rauhassa.
Sen sijaan kaksi pihaesikkoa, jotka ovat muotopuutarhassa, eivät ole päässeet kukkaan. Ikinä. Itse asiassa niiden kolmas kaveri on syöty kuoliaaksi. Toivon hirmuisesti, että se ei ole vuosia sitten Tukholman puutarhamessuilta ostamani vihreä-valko-keltakukkainen herkkujen herkku.
Nyt, kun olen tämän kirjoittanut muistiin blogiin, voisin ehkä muistaakin: siirrä pihaesikot muotopuutarhan liian kuivasta ja peura-alttiista paikasta verkon suojiin jonnekin muualle!

Yllä olevasta kuvasta pihaesikon lehtiä tuskin näkyykään, sillä esikon juurella kasvaa mukulaleinikkiä. Pari maksaruohomaista lehteä näkyy, ja ne ovat varmaan ihanan maksaruohomaisen mehukkaita myös peurojen mielestä. Pihaesikolla on tosiaan aivan erilaiset lehdet kuin muilla esikkolajeilla: nahkeat ja mehukkaat, jotakin kaalin ja maksaruohon välimaastoa.

Siinä missä pihaesikot ovat niin sanottuja Auricula-esikkoja monissa kielissä, ovat loistokevätesikot niin sanottuja Polyanthoja tai Polyanthuksia. Loistokevätesikot ovat etelänkevätesikon risteymiä ja niillä on monta kukkaa yhdessä kukkavarressa, joka saattaa olla jopa 20 cm korkea.
Kuvan esikko on 'Gold Lace', jolla on monta nimeä. Tätä laatua kasvatettiin jo viktoriaanisen ajan esikkohullaannuksen aikaan, ja tämän nimi on toisinaan "Gold-laced group" tai 'Victoriana Gold Lace Black' tai jotakin sen tapaista. Ainakin RHS näyttää käyttävän termiä Gold-laced group, joten pitänee sitten minunkin, paremman tiedon puuttuessa. Ryhmä on sikäli ihan osuva nimitys tälle kukkatyypille, että kukan terälehdet voivat olla myös hieman toisen sävyiset; punaisemmat tai mustemmat. Silver-laced -ryhmällä on valkoiset reunat terälehdissä, kun tällä on keltaiset.

Ajattelin kirjoittaa pidemminkin, mutta olen hieman töttörööt – vuoden työkiireisin aika. Ransu lähettää terveiset.

Mutta vielä lopuksi...

... vähän taimisaaliita, sillä niistä minun piti kirjoittaa ennen kuin homma meni taas esikkolöpinöiksi.
Ostin Marketanpuiston markkinoilta Blomsterodlingens vänner -yhdistyksen osastolta hurmaavia orvokkeja: kaksi perhosorvokkia, joista tässä valkoinen yksilö, ja yhden "Toves viol" -nimisen sinikukkaisen orvokkisuloisuuden.

Perjantaina oli Maatiainen-yhdistyksen taimivaihto ja hankin sieltä monenlaista ihanaa, vein vaihdossa oman pihani vanhoja kasvikantoja ja luonnonkasveja. Kuvassa suurin taimi on tosin Lidlistä ostettu kuunlilja, hyvän näköinen ja edullinen kokoonsa nähden. Pidän näistä lajeista, joilla on suuret ja paksut mattapintaiset lehdet, joista vesi valuu kuin hanhen selästä. Vaikka peuran ruuaksihan tämäkin menee, mutta nautitaan nyt parvekkeella niin kauan kuin voidaan! Tämä on jalokuunlilja 'First Frost'.

Etelänkevätesikko – Primula elatior
Jalokuunlilja – Hosta Tarhafunkia-Ryhmä
Loistokevätesikko – Primula Polyantha-Ryhmä
Perhosorvokki – Viola sororia
Pihaesikko – Primula pubescens

26 comments :

 1. Kiitos sinun Saila, voin minäkin sanoa olevani ihan esikkohullu! Tuota RHS-mustikkaista toin Englannista toissa keväänä, mutta niin vaan katosi, nyyh. Haluaisin tietysti kaikki mustanpuhuvat esikot hamstrata :D Tuo ekan kuvan esikkosi on jännän värinen, empä muista moista nähneeni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harmillista, että herkkusi katosi! Ääh. Suunnittelen tilaavani noita ihania pihaesikoita (niissä on mitä ihmeellisimpiä värejä, myös ihan mustaa!) sitten jostain, kun ensin keksin, miten saan ne suojattua hampailta.

   Delete
 2. Kyllä on kaunis esikko , en ole nähnyt aikaisemmin tuollaista. Esikot ovat kyllä yksi kiitollinen kukka, kevään kaunistus.

  ReplyDelete
 3. Aivan ihania saaliita sinulla! Hyvin saalistettu. :)

  ReplyDelete
 4. Ihana kun sait esikkosi josta unelmoit! Orvokit on niin söpöjä. Mitä kaikkea muuta löysit, kerro kerro pliis. Toisten shoppailuista on aina niin kiva kuulla kun itse ei voi kaikkea ostella :) Pitäisikö peuroille tehdä joku houkutuspenkki minne laittaisi kaikkea mitä SAA syödä, voisin lahjoittaa sulle vuorikaunokkipöheikön sinne heh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Marketanpuistosta ostin vain nuo orvokit ja yhdet pelargonin (palsami 'Attar of Roses', ikivanha lajike). Taimivaihdossa otin jalokurjenpolven, jättipoimulehtiä, koreakärsämön, imikän, maa-artisokan, tuoksuorvokin, siniängelmän ja hopeatäpläpeippi 'Beacon Silverin'. Ai niin, ostin Pionien kodin osastolta uuden pionin, en vonut vastustaa kalpeankeltaista 'Elisabeth Cahnia', silkki- ja kiinanpionin risteymä... Ei kyllä mullakaan olisi yhtään rahaa ostaa yhtään mitään, huhtikuun ennakkovero on edelleen maksamatta... ja toukokuun alvit.. huokaus tätä yrittäjän elämää.

   Delete
 5. Mamma on löytänyt kelpo saaliita. Onneksi pojat saalistavat ihan muita juttuja. Pysyy perherauha.

  ReplyDelete
 6. Kauniita esikoita sinulla on. Ja kuunliljat ovat aina viehättäviä. Kerrohan terveisiä Ransulle. Mukavaa päivää! Meillä sataa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuunliljat olisivat ihania syksyllä, mutta ei niiden lehtiä saa ikinä enää silloin ihailla, ne on silloin jo syöty.
   Ransu tuli tähän minun ja koneen väliin vastaanottamaan terveisesi :-)

   Delete
 7. No, minäkin voin tunnustaa tulleeni esikkohulluksi mutta kyllä moneksi muuksikin hulluksi. Tällä hetkellä tulppaanit hullaannuttavat. Mutta myös tuo sinun Gold Lace -esikkosi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikki on hyvin hullaannuttavaa nyt.
   Tilasin nuo Gold Lacet muutama vuosi sitten Viherpeukaloilta, 5 kpl 'Elizabeth Killelay' -esikkoa, joka on tuon kerrottu versio. Ei tullut sitä vaan tätä yksinkertaista, mutta tämäkin on niin ihana, ettei ole väliksi. Olen siirtänyt niitä yksitellen katajan alle parempaan paikkaan muotopuutarhani varjopenkistä, se on selvästi liian kuiva esikoille. Hengissä ovat, mutta kituliaat. Voin tuoda sulle joskus jakopalan, jos nuo tuosta runsastuvat!

   Delete
 8. Esikot on ihania vaikka toistaiseksi olen niiden kanssa arka ja esikot ovat arkoja pihassamme. Tänä keväänä laitoin kaksi lisää, en edes kuvannut kun ajattelin ettei ne kuitenkaan selviä talvesta hengissä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi et, toivottavasti selviävät. Minulla on etenläkevätesikko viihtynyt hyvin todella talvimärässä paikassa. Mutta kaikki lajit eivät varmaan pidä märkyydestä, toisaalta eivät kuivastakaan.

   Delete
 9. Esikot ovat ihania.
  Meilläkin on monenlaisia esikoita mutta tuota ruskeata ei ole.
  Kaunis tuo perhosorvokki. Meillä on myös pieni valkoinen orvokki mutta enpä tiedä nimeä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Esikkoja voi olla vaikka kuinka monta, niissä on paljon valinnanvaraa, on korkeita ja matalia, aikaisia ja jopa syksyllä kukkivia! Olen ihastunut ruskeisiin kukkiin, ne ovat niin erikoisia.

   Delete
 10. Esikot on vaan niin ihania, mie kans tykkään niistä.
  Sulonen tuo valkoinen orvokki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Esikoissa on sitä jotakin. Harmittaa, että kesäesikkoni näyttää kadonneen. Täytyy hankkia uusi, on niin mukavaa, kun esikoiden kukinta jatkuu kesälläkin.

   Delete
 11. Mahtava tuo rusehtavasävyinen esikko! Esikot ovat siitä erikoisia, että niihin voi ihastua salakavalasti. Meillä metsänelävien ruokahalu ei ole syy ihastua näihin kaunokaisiin vaan se taitaa olla puupäätarhurin lisääntyvä ikä ja vähittäinen luontoon hurahtaminen.

  Kiitos esikkotietouden jakamisesta!

  Sini K.
  joka huomasi kaipaavansa keltaista kevätesikkoa kukkapenkkiinsä - entistä inhokkikasviaan...
  www.kasvihormoni.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kai sen täytyy olla niin, että me vaan vanhetessamme viisastutaan. Miten sen muuten voisi selittää, että ennen ei ole tajunnut tykätä kaikista kasveista?

   Delete
 12. Oits, mitä saaliita. Taimivaihdoissa en olekaan käynyt pitkään aikaan. Toisaalta olen kyllä vakaasti sitä mieltä, että uusia lajeja tai lajikkeita meille ei kertakaikkiaan voi nyt tulla. Entistenkin hamstrausten kanssa olen ihan helisemässä.

  Ransusta suloinen otos!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mullekin tekisi hyvää keskittyä enempi olemassa olevien kasvien jakamiseen, vaikka onkin suurempi piha. Mutta on se sellainen sirkus ja pahenee vain! Silti, viihdyn tirehtöörinä ;-)

   Delete
 13. Olen vasta herännyt esikoiden ihanuuteen, siirtolapuutarhassamme oli viime viikonloppuna taimitori ja sieltä haalin kaksi ensimmäistä esikkoa omallekin palstalle. Tästä se lähtee, esikkohulluus! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä puutarhaan nyt pari esikkoa aina mahtuu... tai vähän enemmänkin ;-) Tilanteen ja maun mukaan!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!