Friday 13 March 2015

Väärinkäsityksen oikaisu ja talventähtiasiaa

Tämän blogin kommenteissa on ilmennyt ajatus, että Ransu olisi pelkästään mamman kainaloinen eikä metsästäisi ollenkaan. Tämähän on aivan hirmuinen väärinkäsitys! Ransu on Suuri Metsämies (ellei ole liian pakkanen tai helle). Nyt kun myyrät ovat sopivasti tulleet esiin lumen alta, on Ransulla manulinpäivät.

This is proof that Ransu does hunt and does catch, if the weather conditions are suitable.

Tänään puuhailin pihalla ja Ransu seuraili minua tapansa mukaan. Sen tarvitsi vain poiketa hieman pihatieltä heinikkoon ja jo oli myyrä vainaa ja suussa.

Ylpeä saalistaja ja aimo saalis, vaikkakin huomattavasti Ransun lempisaaliita vesimyyriä pienempi. Ransu poseerasi mielellään saaliinsa kanssa, otin kuvia monesta suunnasta.

Tänään jatkoin viime vuonna kootun pihakeinun päällystämistä. Yksi kerros sammalta on kuiva ja puoliksi lentänyt tiehensä, joten keräsin paksuja sammalmattoja pihaltani ja laitoin toisen kerroksen entisen päälle. Selkänojaan en vielä keksinyt ratkaisua, sammal ei siinä ehkä toimi kovin hyvin, tai sitten uusi kerros verkkoa ja sammalta ehkä toimiikin. Täytyy kokeilla.

Kaavin lapiolla nurmikon sammaleisista kohdista pintamaata pois, ja tässä on nyt mukulaleinikkejäkin mukana. Ja multaa. Oli silti pakko testata istumista. Ihan mukava, mutta pehva tuli märäksi.

Ransu esittelee päivän työmaata.

Sain viimein kivettyä kohdan, johon keinu tulee. Olipa ihanaa päästä pihanrakennushommiin! Muutama neliömetri kiveystä tosin vei voimat, huomaan, miten talvi on vaikuttanut voimiin ja kestävyyteen – ne ovat lähes nollassa.

Lopuksi reunustin kiveyksen betonilla, jotta reunakivet pysyvät paremmin paikoillaan. Laitoin vanhoja hirsiä laatoitusalueen reunaksi, sillä tuossa vieressä on ihan heinittynyt alue, siistimisvuorossa joskus tulevaisuudessa. Tai sitten siitä tulee hieno niittymäinen alue Raakkilan tapaan.
Keinu tulee siirtymään hirsireunan viereen ja haluan ohjata siihen jonkun kärhön kasvamaan, keinuun kun on olemassa katosrakennekin.

Vaikka yö oli kylmä, tuli päivästä lämmin, kiitos tyynen sään. Sääsket tanssivat, kuvasta niitä on vaikea erottaa.

Mikään uusi kukka ei tänään puhjennut kukkimaan, niinpä keskityn esittelemään talventähtiä tarkemmin, niistä kun oli puhetta tässä aiemmin. Talventähti ei ole kovin tuttu monelle, eikä sitä yleensä tiedetä, että sitäkin on olemassa useita lajeja.

Italiantalventähti (Eranthis hyemalis) on meillä yleisesti myynnissä olevista kahdesta lajista yleisempi. Se on kova tekemään siementaimia. Sillä on vihreä varsilehtien kaulus heti kukan alapuolella. Kukka on sitruunankeltainen. Kasvi viihtyy lehtometsän olosuhteissa kosteutta pidättävässä (mutta ei märässä) kuohkeassa mullassa, kesälläkään maa ei saisi kuivua sen kasvupaikalla.

Turkintalventähdellä (Eranthis cilicica) on selvästi hienojakoisemmat varsilehdet, nekin ovat heti kukan alapuolella. Lehdissä on selvä kuparinsävy, etenkin vastapuhjenneina. Varressakin on ruskeaa. Kukka on tummemmankeltainen kuin italiantalventähdellä, tosin ainakin minun on hirmu vaikea erottaa näiden kahden kukkien sävyjä toisistaan. Turkintalventähtikin leviää nopeiten siementaimilla ja viihtyy kuivemmalla kasvupaikalla kuin italiantalventähti.
Kummallekin lajille on tärkeää, että mukulat eivät pääse kuivumaan ennen istutusta tai sen jälkeen, sillä kuivina ne eivät edes harkitse kasvuunlähtöä. Mukuloita voi liottaa kädenlämpöisessä vedessä vuorokauden ennen istuttamista, ja istutuksen jälkeen kasvupaikka kastellaan hyvin ja usein, elleivät syyssateet pidä siitä huolen. Mukuloilta voi kulua välivuosi tai kaksikin maan uumenissa mietiskellessä, joten ei kannata lannistua, jos istuttamista seuraavana keväänä ei nouse montaakaan kukkaa. Mukulat kannattaa istuttaa mieluummin liian syvään kuin liian pintaan.

Nämä kaksi lajia luetaan joskus samaksi lajiksi, sillä niissä on niin pienet erot. Kasvitieteilijät eivät ole päässeet asiasta yksimielisyyteen. Minusta näissä on eroja, ja myös Viljelykasvien nimistömme lukee nämä kaksi eri lajeiksi.
Nämä lajit on tietoisesti risteytetty Van Tubergen -taimitarhalla, ja tuloksena on risteymä, jota kutsutaan nimellä Eranthis tubergenii, jos kaksi edellämainittua luetaan omiksi lajeikseen, tai nimellä Eranthis hyemalis Tubergenii-Ryhmä, jos ollaan sitä mieltä, että turkin- ja italiantalventähti ovat molemmat Eranthis hyemalis -lajia. Tämä tuskin kovin montaa kiinnostaa, mutta itse yritän pysyä kärryillä kasvien nimeämiskäytännöissä!
Kuten risteymien kanssa joskus käy, on Tubergen-risteymä steriili eli ei tee siementaimia.

38 comments :

  1. Det har varit fint väder den här veckan! Hoppas det fortsätter lika fint! Både människor och djur njuter!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det ska fortsätta såhär några dagar, men sen ska vi ha regn igen. Det kanske behöves vatten då redan?
      Vi alla njuter såååå mycket!

      Delete
  2. Hyvä Ransu!! Vesimyyrät ovatkin aika vonkaleita...:)
    Taas ihanaa kevättä siellä. Täälläkin lumi pikkuhiljaa sulaa... Nyt pitää rientää Monty Donin seuraan, alkaa 22.30 BBC Two:lla Filmon.comissa *vink vink* ;) opettelin vihdoin käyttämään ilmaista nettitelkkaria :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi että, missasin tuon, mutta kiitos vinkistä! Itse asiassa olin tässä laittelemassa ruokaa huomiseksi kun tulee illallisvieraita (kerrankin!) niin en olisi joutanutkaan... Ensi kerralla sitten! Montyllä on niin symppis ote kasveihin ja multaan, no niin on kaikilla brittipuutarhureilla!

      Delete
  3. Manulilla on hieno ilme! Ransu!
    No ni....meillä talventähdet on istutettu kuivaan paikkaan, mutta viime vuonna nousivat. Ovat kyllä söpöjä ☆
    Kyllä paikat kipeytyy ekojen kivensiirto....ja ihan kyykistelyjen jälkeen....sanoo tämä joka säryissä aika vähäsen puuhailun jälkeen ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ransun ilmeet on aika hauskoja! Hyvä että nousivat. Tajusin, että omistanikin on suurin osa ehkä liian kuivassa ja eilen siirsin sen löytämäni tähden "parempaan paikkaan" eli kuivempaan, kääk! Toivottavasti se ei ole liian kuiva.
      Ei se kovasti ponnisteluja vaadi, että särkee. Pari viikkoa sitten pyörittelin vuoden ekan kiven ja sen jälkeen olisin voinut jäädä maahan makaamaan, en olisi jaksanut nostaa evääkään, jos sellainen olisi.

      Delete
  4. Myyräkissan paratiisi. Täällä kissat huokailevat kateudesta. Myyrät on tosi vähissä, mikä ei taas minun mielestä ole ollenkaan huono juttu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vai niin! Ne ovat siis kaikki muuttaneet tänne. Mun kissat saa koko ajan myyriä kiinni, ja kuulin toisiltakin, että nyt on myyriä paljon. Myyrättömyys ei ole ikävää, paitsi kissoille.

      Delete
  5. Kyll mä muistelen ett Ransu jahtaa niitä vesimyyriä! Meillä sen tekee vanhin kissoista eli Minttu. Kunto alkaa nousta kohta kohisemalla jos vaan ehtisi pihalla temmeltää.
    Mun täytyy kyll saada noita upeita talventähtiä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on jännä, kun kissatkin erikoistuvat. Talventähti on tosi kiva kevään airut, pieni ja pirteä. Kukat avautuvat auringossa ja menevät suppuun yöksi.

      Delete
  6. Voi sinua onnellista kun omistat hienot metsästäjät, minä täällä vaan litskua virittelen epätoivoisesti! Yksi paisti vasta tullut. Kiitos mahtavasta talventähti tietopläjäyksestä, monta asiaa niiden suhteen selvisi. Aion siirtää ainakin osan omista siementaimistani kosteampaan paikkaan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, onneksi ei tarvitse litskuja viritellä, myyrän jäänteitä vaan joutuu siivoamaan. Kiva jos oli avuksi :-)

      Delete
  7. Ihana Ransu! Meillä on mennyt nyt pari kesää ilman myyriä, mutta jossakin vaiheessa ne palaa, valitettavasti, mutta onneksi meillä on nyt Sissy-neiti joka pyydystää ainakin lintuja ja oravia :( vaikka olen sanonut, ettei sellainen passaa, niin luulen, että myyrätkin saavat kyytiä tältä neidiltä jos tänne uskaltautuvat tulemaan :-D

    Meillä on pihalla iso kuusi, ala oksien aluksen halkaisija varmaan 4-5 metriä menestyisivätköhän nuo kevään kukkijat; lumikellot ja talventähdet sen alla, sinne paistaa kyllä aurinko aika kivasti...?

    Ihanaa touhun täyteistä viikonloppua puutarhassa Saila <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se tupas talventähtiä, jonka löysin pari päivää sitten, kukoisti kuusen alla , varjopuolella, ja siellä oli kieltämättä tosi hyvä maa... ehkä minunkin pitäisi alkaa siivota sitä kohtaa jka istuttaa se takaisin! Lumikellot viihtyvät samanlaisissa olosuhteissa. Kyllä ne auringossakin viihtyvät.

      Delete
  8. Kyllä minulla oli mielikuva Ransusta metsästäjäkissana. Vaikka taitaa toisaalta olla myös hyvin kiinnostunut kaikesta, mitä emäntä puuhaa.
    Täytyy kyllä syksyllä laittaa talventähtiä useampiin kohtiin kun ei aina mene minulta ensimmäisellä kerralla oikein noi istutuspaikat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niinpä, on todella vaikea ottaa huomioon kaikkien vuodenaikojen olosuhteet, mutta kasvin kannalta ne ovat kuitenkin todella oleellisia.

      Delete
  9. Ihanat keväiset kuvat! Talventähti meni ostoslistalle;)

    ReplyDelete
  10. Talventähti, mikä ihana olento! Tätä ennen oli nevahööd, nyt on lavlavlav.

    ReplyDelete
  11. Kyllä sä Ransu saat olla ylpeä saalistustaidostasi!! - Pepsi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin mä olenkin! Sulle mä esittelisin taitojani ja antaisin sun jakaa saaliin yhteisellä aterialla <3

      Delete
  12. Ei olla koskaan epäilty, etteikö kamuista Mustista ja Ransusta olisi moneksi! Mamman lellejä ollaan kaikki, mutta ... ei aina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvä! Mamman kullannuppuna kannattaa olla montakertaa joka päivä, jotta se ei unohda ruokkia. Mutta siinä välissä voi myös olla villi metsämies!

      Delete
  13. Ei tuo keinu hyötyisi siitä, että laittaisi sammalille jonkun alustan, jossa kasvaa? Ehkä ei sitten tuulikaan kuivattaisi niin tehokkaasti? Vaikka vanhaa lautatavaraa sammalen alle tms.? Saisivat sitten lahota sinne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin, ehkä. Tosin verkkokerrokset on ommeltu rautalangalla enkä jaksa alkaa niitä purkaa :-D

      Delete
  14. Hienoa Ransu. Jokainen itseään kunnioittava metsäkissa osaa poseerata kaatokuvissa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä vain! Selkä suoraksi, katse tarkaksi, korvat eteenpäin ja naps!

      Delete
  15. Tottakai me tiedettiin että Ransu on Suuri Metsästäjä. Mutta sellainenkin tarvii mukavan kainalon käpertymispaikaksi;)

    ReplyDelete
  16. Hienoa Ransu, loistometsästäjä olet!

    ReplyDelete
  17. Upea saalis ja todella upea keinu! Olin jo sen keinun ihan unohtanut, Ransun metsästystaidot muistin kyllä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Edelleen olen sitä mieltä, että keinu sopisi paremmin jonnekin varjopuutarhan siimekseen, mutta sellaista siimestä ei nyt ole, mistä ei tarvitsisi leikata ruohoa ja tuollaista keinunrotiskoa ei suostu siirtämään ruohonleikkuun tieltä!
      Ransu on näennäisesti pörheä mussukka, todellisuudessa sutjakka salamatassu.

      Delete
  18. Ransun ulkonäkö pettää, siis oikea metsästäjä kuitenkin ja vielä vesimyyriä, maanalaisia paholaisia! Olet Sinä melkonen maansiirtäjä, huomasin myös eilen pihahommissa että talviunilla voimat ovat heikentyneet, mutta talikko, lapio ja kottikärryt ovat oivallisia kuntosalivälineitä puutarhurille ja ihanaa päästä pihatöihin jälleen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Osuvasti sanot, jumppaa parhaimmillaan. Tästä se kunto alkaa pikku hiljaa taas nousta. Tänäänkin kaivoin vähän ojia, mutta yritän tehdä maltillisemmin kuin perjantaina, olen edelleen kipeä siitä :-D
      Luulen, että myyrätkään eivät osaa aavistaa vaaraa, kun Ransu on niin pörröinen!

      Delete
  19. Onneksi tämä siniharmaa ilahduttaja on ennallaan, vaikka Harmaan yllättävä matka Mustan luo tekeekin alakuloiseksi. Unna lähettää terveisiä norjalaiselle metsästäjäkissalle, että tiesi ihan tasan kokoajan, kuka on hurja myyrästäjä <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ransu lähettää rakkaat terveiset Unnalle!
      Kyllä Harmaan poismeno surettaa, eikä sitä tahdo todeksi uskoa. Ajatukset pyrkii väkisinkin Zepan ja Ilonan luo, miten he pärjäävät.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!