Monday, 9 March 2015

Lumikellopäivä

Edellisestä piharaportista on luvattoman pitkä aika. Hirveän paljon ei pihalla silti ole tapahtunut, näsiäkin on edelleen nupulla. Lumikellot kuitenkin kukkivat täyttä päätä!
Kerrotun puistolumikellon kukkia on taas syöty, mutta tämä yksi tupas on jätetty onneksi rauhaan. Muuten olisin hyvin vihainen syöjälle!

It's snowdrop time!

Muutama vuosi sitten istutetuista turkinlumikelloista on noussut muutama. Näillä on kivan leveät, kiiltävät lehdet.

Samasta pussista on tullut myös tämä täysin eri laji: tähtilumikello. Lehdet ovat harmahtavat, mattapintaiset ja vastakkain, ja koko kasvi huomattavan roteva.
Ensimmäisenä vuonna istuttamisen jälkeen kukki vain tämä, ja luulin, että koko pussillinen olikin ollut tähtilumikelloa. Sen jälkeisinä vuosina on paikasta noussut kuitenkin yhä uusia turkinlumikelloja, niillä vain kesti pidempään asettua.

Siinä olivatkin pihani lumikellot, paitsi tavalliset yksinkertaiset puistolumikellot, jotka eivät vielä ole kukassa. Haaveissa on kyllä vaikka mitä lajeja: keltakuviollisia, lähes kokonaan vihreäkukkaisia, syksyllä kukkivia, erityisen pitkän suojuslehden omaavia, erityisen hentoja, erityisen korkeita jne...

Kaikenlaista muuta pientä kivaa kuitenkin löytyy. Mukulaleinikit ovat täydessä tohinassa, tämä on tummalehtinen 'Brazen Hussy'. Lisäarvoa kasville tuo se, että tämä lajike on itsensä Christopher Lloydin löytämä metsästä läheltä kotiaan Great Dixteriä, mitä en tiennyt kasvia ostaessani! Kävin aikoinaan useastikin opintomatkalla Great Dixterissä, kun asuin sen lähellä. Kerran sain kunnian tavata herra Lloydin ja kuunnella hänen henkilökohtaista opastustaan puutarhassaan.

Päivän jouluruusukuva.

Päivän Musti.


Mukulaleinikki – Ranunculus ficaria
Puistolumikello, kuvan kerrottu lajike – Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Turkinlumikello – Galanthus woronowii
Tähtilumikello – Galanthus elwesii
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger 

50 comments :

 1. Ihanaa, lumikellot täydessä kukassa! Tuskin maltan odottaa ensi viikonloppua jolloin vihdoin pääsen tarkistamaan omien lumikellokasvustojeni tilan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sielläkin varmaan jo kukkii, koko länsirannikko tuntuu olevan nyt lämpimässä otteessa :-)

   Delete
 2. Kauniit ovat Lumikellosi. Minä en tiedä mitä lajia meidän lumikellot ovat.
  Kahdenlaisia on. Kerrottuja ja yksinkertaisia.
  Jouluruususi kukkii kauniisti. Meidän jouluruusut painuivat kovan lumen alla. Musti on tarkkaavainen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumikelloja on yllättävän paljon, ja sitten ne vielä risteytyvätkin herkästi. Nuo minunkin lajit voivat olla risteymiäkin, mistään ei ole varmuutta, kun pussissa näköjään oli muutenkin vähän mitä sattuu. Kun niitä on samassa puutarhassa useita lajeja ja lajikkeita, voikin jokusen vuoden kuluttua alkaa odotella kiinnostavia siementaimia!

   Delete
 3. Voi mikä kevät siellä jo on! Minulla ei vielä kuki mikään varmaan vielä kuukauteen - pöh :( pihalla vaan saa luistella jäätiköllä. Viileässä yläkerrassa tosin jouluruusu kukkii. Tänään oli kyllä muuten aivan mahtava aurinkopäivä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinun kirjassasi on niin ihana kevät! Suurkiitokset siitä, avasin sen tänään ja voi mikä aarre se onkaan :-)
   Onneksi on sentään sisällä kukkia, minullakin kirjopikarililjat kohta tulossa kukkaan - keittiössä!

   Delete
 4. Onneksi on ihania puutarhablogeja, jossa saa nauttia näistä kevään kukkijoista, kun omassa puutarhassa kaikki on vielä lumen alla ja reilusti!
  Ihania, ihania lumikelloja ja jouluruusussakin kukkia avautunut jo vaikka kuinka ja lisää näyttää tulevan koko ajan :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on tosi ihanaa, kun kukinta on alkanut, voi vain nauttia tästä ja odotella niitä myöhäisempiä sitten ajallaan. Toivottavasti sielläkin jo kevät etenee!

   Delete
 5. Jag måste också köpa snödroppar, de gamla som vi har blommar inte ännu. Hoppas våren blir lång och man får njuta av alla primörer länge.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det verkar att några arter är tidigare, ibland är det svårt att säga vilka, därför att de blommar i olika plats! Det sägs att G. elwesii är tidig, men jag fick ju det i helt annorlunda påse (G. woronowii).

   Delete
 6. Kukkiipas sun jouluruusu ihanasti!

  Olen niin katkera, kun myyrät eivät salli minulle lumikelloja....nyyyyh.

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Myyräongelmaan olisi sellainen ratkaisu, että hankkisit oman koti-Ransun ;-)

   Delete
 7. Kyllä on pitkällä kevät siellä saaristossa! No tuo kaikki ihanuus on vielä edessä täällä, vaikkakin paljon myöhemmin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevään odottelukin on kyllä ihanaa aikaa, jos vain sää on sopivan lauha eikä toivottoman talvinen.

   Delete
 8. Siellä ollaan jo pitkällä, saariston ihanuuksia. Meilläkin näkyy jo krookuksen piippoja, mutta vasta ruukussa. Jouluruususikin on jo täydessä kukassa, viherrän kateudesta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi, mutta hyvä että edes jotain vihertää ;-)
   Krookuksen kukinta ei minun pihallani näytä olevan ajankohtaista vielä moneen viikkoon, niitä olisi tosiaan pitänyt istuttaa sisälle.

   Delete
 9. Monta monituista, toinen toistaan kauniimpaa sulla :) Meilläkin jo yksi laatu kukassa!

  ReplyDelete
 10. Ihanien valkoisten joukossa ihanin Musta! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä se vaan on niin ihana! Ja siitä myös tietää sään ilman, että tarvitsee katsoa ikkunasta. Täällä satoi ja tuuli koko aamupäivän, joten sain nauttia pitkistä aamu-unista Mustin alla :-)

   Delete
 11. Odottelin jo malttamattomana puutarhasi ja kissujesi kuulumisia. Hienoja erikoisia lumikelloja, niin söpöjä. Mitä kuuluu Cecile Brunnerillesi? Laitoitko sen maahan vai kellariin? En ole ihan varma onko mun elossa vai ei, vähän siinä on vihreää kuitenkin. Olen vieläkin sen lumoissa - kiitos sinun - toivottavasti meidän roset kukkisi tänä kesänä. Mustin mukaan toisi tehdä mustan lumikellon, lajikenimi Musti :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cecile on maassa sinisateen vieressä ja kiedoin molempien ympärille pakkasharsoa ennen kuin talvi tuli. Täytyykin ottaa se pois ja katsoa, mitä kuuluu! Eiköhän se tee versoja tyveltä, jos oksat ovat paleltuneet. Luulisin, että tänä talvena ei juuri mikään paleltunut, kun pakkasta oli niin vähän aikaa :-)

   Delete
 12. Lumikellot on niin ihania ja toi jouluruusuu ahaa.
  meiltä lähti eilen lumet ja heti ilmestyi pieniä piippoja joita sitten tarkkaillaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä kiva kuulla, nyt pääset kevättoimiin eli versojen tarkkailuun!

   Delete
 13. Onpas söpöläisiä nuo! Kokonaan vihreäkukkainen olis tosi makee. Saat kyllä tehokaasti sytytettyä innostuksen kaikenlaisiin kasveihin. Olen aina pitänyt lumikelloja vähän tylsinä (vaikka toki aikainen kukinta jopa lumen läpi riemastuttaa suuresti) ja mua ahdistaa ne pitkäksi venyvät, harmahtavat lehdet, jotka loppukeväällä ovat ihan valtoimenaan. Silti nyt tekee mieli hommailla lisää lumikelloja pihalle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on useimpien sipulikukkien vitsaus, että lehdet eivät enää kukinnan jälkeen - jos silloinkaan - ole mikään pihan kaunistus. Puskien juurella ja niityllä ne varmaan haittaa vähemmän kuin kukkapenkissä, toisaalta nousevien perennojen lehdet voivat peittää niitä, jos istuttaa sen tyyppisiä jotka peittää, esimerkiksi akileijaa ja poimulehteä.

   Delete
 14. On se vaan niin vääri, ett siel on jo noin kevät pitkällä. Meillä täälllä Lahdessa on lunta vaik kuin.

  ReplyDelete
 15. Lumikelloja odottelen aina malttamattomasti, Sinulla ne kukkivat jo kovin. Omien lumikellojen lajikkeita en muista kun en niitä ylös kirjannut mutta hyvin ne heti lähtevät kun lumi sulaa. Eilinen aurinko vei vanhan valkoisen sireeniaidan alta lumet, siellä on isomummun vanha lumikellotupas, aika isokin, koitin illalla nähdä otsalampun avulla että joko, joko, mutta ei vielä näkynyt piippojakaan. Virvaliljaan hurahdin kirjasi myötä ja nekin taimella, ihan pienillä pikkuisilla... Ihana jouluruusu! ...syksyllä tarvii laittaa kellariin ruukkuihin sipulikukkia kevättä odottelemaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai niin, istutinkohan viimeinkin viime syksynä virvaliljaa??! Voi ei tätä puutarhadementiaa. Onneksi on muistikirja, sieltä pitäisi löytyä kaikki mitä istutin (toivottavasti!). Ehkä aidan juurella maa lämpenee vähän hitaasti, ainakin varjon puolella, sitten lumikelloilla kestää hieman pidempään.

   Delete
  2. Puutarhamuistikirja onkin hyvä ajatus...sellainen tarvii hankkia!!

   Delete
  3. Suosittelen! En kirjoita omaani päivittäin tai edes viikoittain, mutta ainakin kaikki uudet istutukset pyrin piirtämään, niin sitten keväällä muistaa, mitä on tullut istutettua. Ja on siitä kiva myös katsoa, millainen sää on ollut muina vuosina, kun merkitsen lämpötilan ja säätilan myös muistiin, ja kaikenlaisia inspiraatiokuvia jne.

   Delete
 16. Ihana katsella noin kesäisiä kuvia. Itse aion juuri päivittää blogiani ja kovin lumisia kuvia siellä on (asumme Joensuussa). Mutta kyllä se kevät tännekin vielä ennättää. Ihanaa kevättä sinne!
  Anneli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tähän aikaan vuodesta erot idän ja lännen, ja pohjoisen ja etelän, välillä ovat suuret. Pikaista kevättä sinnekin!

   Delete
 17. On nuo lumikellot sitten vaan kauniita! Mun jouluruusun nuput olivat selvinneet luman alla nuppuina, nyt odotan kukintaa. Olisi eka kerta.

  ReplyDelete
 18. Oi kelloille, oi ruusulle ja oi Mustille ♥

  ReplyDelete
 19. Lumikellot ovat kuin kevään ensimmäiset keijukaiset puutarhassa. Ja musti sitten ilmeisesti se prinssi odottamassa neitoaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totuuden nimissä on sanottava, että luulen sen ennemminkin odottavaan myyräänsä ;-)

   Delete
 20. Ihanat lumikellot. Keltakuviollisia ja vihreitä.. Hmm.. Taitavat olla ihan tilaustavaraa? Ei ole ehkä ihan joka kaupassa myytävänä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei taida olla yhdenkään kotimaisen kaupan tarjonnassa edes, ulkomailta on tilattava. Mulla on kyllä erinomaisia kokemuksia Englannista ja Hollannista tilaamisessa, Saksastakin saisi erikoisempia lumikelloja. Ne voivat olla hurjissa hinnoissa kyllä.

   Delete
 21. Kiitos raportista! Aika lailla samoissa täälläkin ovat nyt lumikellot, ehkä himpun verran kuitenkin jäljessä avautumisessa. Lumet on meiltäkin nyt viimein poissa, vain kolatuissa kasoissa enää jäljellä.
  Kyllä tekisi mininkin mieleni tilata uusia lumikelloja vaikka Englannista, mutta vilaisin pikaisesti, että erittäin paljon on jo loppuun myytyä enää tarjolla:( Ehkä ensi vuonna muistaisi olla ajoissa liikkeellä:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, etukäteen taitavat mennä jo herkut päältä, vaikka varsinainen poistitussesonki onkin vasta myöhemmin. Mutta ehkä ensi vuonna! Toisaalta odottelen mahdollisia kiintoisia risteymätaimia näistä jo pihallani olevista lajeista, ehkä joku päivä...

   Delete
 22. Miten ihania <3 Mulla nousi viime keväänä muistaakseni vain kaksi edellissyksynä istutetuista ja viime viikolla kun tarkistin, ei niiden kohdalla ainakaan vielä näkynyt mitään. Varmasti unohtumaton kokemus tuo puutarhavierailu :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi olla, että vielä nousee. Mullakin on vasta ensimmäiset nousseet, tai toivon ainakin, että nousee vielä lisää samoista paikoista, joissa niitä kasvoi viimekin vuonna. Ja syreeniaidanteen varjossa näkyy vasta pienenpientä versonpäätä noista samoista turkinlumikelloista.
   Englannin puutarhoissa syntyy monia unohtumattomia kokemuksia <3

   Delete
 23. Suloiset lumikellot!
  Olen aina luullut, että ne ovat kevään ensimmäiset, mutta jouluruusut ovat vieläkin nopeampia. Kauan tuo jouluruususi on kukkinut. Se on todella kaunis - niin puhtaan valkoinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, oikeastaan jouluruusu aloittaa kukinnan jo ennen vuodenvaihdetta, tai ainakin kohottelee nuppujaan jo silloin. Voiko sitä sitten sanoa kevätkukaksi vai miksi? Välillä tulee lunta päälle ja pakkasta, ja sen jälkeen jouluruusu jatkaa siitä mihin jäi. Ihme tyyppi!
   Talventähdet ovat myös superaikaisia, ne on minullakin nyt kukassa, laitan kuvia tänne jahka kerkiän.

   Delete
 24. Uskomtonta, että siellä jo kukkii. Näyttää niin herkän keväiseltä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevät on tosiaan herkkää aikaa. Tänään on kyllä sellainen myrskytuuli, että herkkyydestä on ajatukset kaukana, pelkäsin puun kaatuvan niskaan ;-) Katsoin, miten sitkeästi nuo lumikellojen kukat pysyvät varsissaan, vaikka ovat kiinni ihan langanohuella säikeellä. Ihmeellistä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!