Tuesday, 10 March 2015

Kurkistuksia

Tänään huomasin kevätlumipisaroiden nuput kurkistamassa portaan pielessä. Jotenkin tämä kasvi onnistuu joka vuosi nousemaan niin vaivihkaa, että joskus tämä on jo ollut täydessä kukassa, kun vasta huomaan sen! Kukissa on hauskat keltaiset pilkut, jotka näkyvät jo nupuissa.

There are plenty of nearly-flowers in my garden. They do count, don't they?

Sitten jatkoin matkaani muotopuutarhaan, jossa 'Katharine Hodgkin' -kurjenmiekat ovat edelleen nupulla. Jospa jonakin näistä aurinkoisista päivistä ensimmäinen kukka avautuisi!

Joidenkin hyasinttien nuput näkyvät jo.

Yhdestä pikkusinililjasta kurkistaa kukkanuppuja, joissa on jo väriä! Tämä on vaaleanpunainen 'Rosea'.

Seuraavaksi menin tutkimaan tarhajouluruusuja esikkopellolle. Kaikkein tummakukkaisin siirrettiin syksyllä, ja se on ymmärrettävästi hieman heikossa hapessa. Kukkanuppu on silti reippaasti nousussa.

Kaksi muuta tarhajouluruusua ovat saaneet kasvaa niillä sijoillaan monta vuotta ja ovat jo kookkaita. Vihreäkukkainen näyttää tältä.

Punakukkainen joutuu raivaamaan tiensä läpi heinätuppaan, mutta hyvin se jaksaa. Nämä kasvit ovat kookkaita, eivät mitään heiveröisiä hentukoita, joita tarvitsee paapoa.

Kun aurinko herkesi paistamaan, menin toiveikkaasti näsiän tykö. Nuput ovat edelleen kiinni! Olin niin laskenut sen varaan, että tämä alkaa kukkia jo helmikuun puolella. Ei se mitään, hyvää jaksaa kyllä odottaa.

Kaikkien näiden nuppujen katsomisen jälkeen ansaitsemme viimein kukkia. Talventähtiä löytyy Mustin puutarhasta ja yhdestä toisestakin paikasta, mutta tässä Mustin puutarhan hieno kukkaesitys. Hyvä Musti!

Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Kevätlumipisara – Leucojum vernum
Näsiä – Daphne mezereum
Pikkusiniulilja – Scilla bifolia
Talventähti – Eranthis
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä

24 comments :

 1. Musti on hoitanut hienosti talventähtiään. Leviääkö talventähti siemenestä vai sipuleista? Paljon tapahtuu pihalla, kun muistaa vain katsoa tarpeeksi alas. Ja vaikka näsiä ei vielä kuki, on saaristossa taas kevät vähän aikaisemassa, kun lumisilla paikkakunnilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Talventähti leviää varmaan enemmän siemenistä. Joten paljasta maata pitää olla, ja myös sellainen paikka, jota ei myllätä joka kevät. Todellakin, maanrajassa tapahtuu vaikka mitä!

   Delete
 2. Ihania kuvia<3 Omat talventähdet ovat varmaankin kuolleet kun mitään ei vieläkään näy:( Taisin istuttaa ne liian kuivaan. Harmi kun en tajunnut laittaa niitä useampaan paikkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niiden pitäisi tosiaan saada runsaasti vettä istuttamisen jälkeen, tai liottaa mukuloita vedessä ennen istuttamista. Toivottavasti sieltä kuitenkin vielä jotakin nousee! Omianikaan en muistanut yllä mainitulla tavalla hoitaa, ja ensimmäisenä vuonna taisi nousta vain kolme. Niitä ei tahdo huomata ollenkaan ennen kuin kukka aukeaa, joten toivoa on!

   Delete
 3. Iik, miten ihanaa!!! Mä lähden nyt tästä paikasta tsiigailemaan, löytyiskö täältä jotain kevään merkkejä puutarhasta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On todellakin iik-ihanaa! Keväthuumaus iskee tällaisina aurinkoisina päivinä toden teolla.

   Delete
 4. Kauniita. Millaisessa paikassa tuo Talventähti viihtyy?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se ei viihdy ihan kuivassa. Pensaiden ja puiden alustat jossain tasamaalla, missä on jonkin verran kosteutta, on hyvä paikka.

   Delete
 5. Kyllä sinulla kevät on jo pitkällä ja vaikka mitä on jo noussut ja nupulla/kukassa, ihanan keväisiä kuvia! Eilen oli sateinen päivä ja tuuli ja nyt paistaa aurinko (taas tuulee) - ehtii siis viikonloppuun jo vaikka mitä nousta meilläkin...kunnes taas ehdit kierrokselle puutarhaan. Nauratti eilen lööppi kaupan ikkunassa - kevät on alkanut ja pääsee haravoimen, sekin on jo ylittänyt sensaatiouutiskynnyksen :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olipa hassu lööppi! Kivaa, että puutarha-aihe pääsee lööppeihin :-)
   Katselin muuten sun blogissa lumikellojesi kuvia, ne ei olekaan tavallisia puistolumikelloja, kun niiden lehdet ovat kiertyneet tyveltään toistensa ympärille! Olisiko tähtilumikelloja. Ne ovat aikaisia, aikaisempia kuin yleisin puistolumikello.

   Delete
  2. Paras on siis alkaa pitää kirjaa, ostin niitä lumikelloja kun halvalla sai...viimeisiä alen loppualeja irtokappaleina.

   Delete
  3. No kun pussien etiketeistä ei välttämäti ole mitään hyötyä - mulla tuli tähtilumikellopussista turkinlumikelloa, ja turkinlumikellopussista pari tähtilumikelloa, loput sipulit sentään oli sitä lajia mitä pussissa luki!

   Delete
 6. Kyllä Musti osaa hommansa. Mutta eipä tuo ihme, mammahan on taitava puutarhuri. Kuinkahan noiden tulee käymään? Kuitenkin tulee vielä se takatalvi:(

  ReplyDelete
 7. Voi miten paljon kaikkea superhienoa sinulla on. Olen aivan rakastunut. Onneksi tänne voi sitten palata ihastelemaan kaikkea jos tänne vielä tupsahtaa. Tuskin nyt kuitenkaan. Saatiin kuin saatiinkin aikainen kevät, mikä ilo.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, jo toinen ihana kevät peräjälkeen! Mahtavaa. Kevätrakastus :-)

   Delete
 8. Ihanaa ihanaa ihanaa, kevät ja kukkaset. Tuntuu että joka kommentissa toistan itseäni, mutta kun kevät ja kukkaset on vaan niin ihanaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niinhän tämä justiin on. Ihanaa! Joutsenia lentää yli matkalla takaisin kaukomailta, tervetuloa kevät ja lintuset!

   Delete
 9. Ajoin tänään Kirkkonummelle asiakkaan pihaa inventoimaan ja olin ihan äimän käkenä, kun siellä oli lumet lähes kokonaan sulaneet. Omaa kylää suojaa vissiin tuo Salpausselän harjanne ja tuntuu että täällä sulaa lumet ihan viimeisenä vaikka ollaan Etelä-Suomessa. Mä saan odotella vielä viikkoja ensimmäisiä kukkijoita. Onneksi on nämä muiden blogit, niin kevät tuntuu paljon aikaisemmalta kun edes jossain kukkii :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, muutama kymmenen kilometriä voi vaikuttaa todella paljon! Täällä ei ole tainnut olla yhtään lunta enää noin kuukauteen. Toivottavasti kevät tulee pian teillekin!

   Delete
 10. Siellähän on jo kovasti kukkia nousemassa.
  Täältäkin on nyt lumet sulaneet ja eilisen pilvisen päivän jälkee oli taas kaunis aurinkoinen päivä.
  Pihalla oltiin koko päivä ja nyt kuumentaa poskia. Ihanaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään oli mahtava päivä ja lisää samanlaisia on luvassa koko viikon, jipii!

   Delete
 11. Niin parasta on aikainen kevät, varmaan tämä kevät on myös toooosi pitkä!
  Tänään oltiin jo suurin osa päivästä pihalla, vaikka niin piti tehdä sisähommia, ruokaakin ehdin tekemään vasta kun tuli pimeä!
  Taisin istuttaa talventähdet myös liian kuivaan paikkaan, kun eivät viime keväänä ilmestyneet. Pitääköhän kysyä Onnilta, haluaisiko hän hoitaa niitä, jos istutan uusia ensi syksynä. Kun kerran Mustikin noin hyvin saa ne kasvamaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pitkä kevät on niin ihana juttu, ja kun viimeksi vuosi sitten saimme sellaisesta nauttia! Kyllä meitä nyt hemmotellaan. Mullakin on päivällinen nyt vasta uunissa :-P
   Voi hitsi, mutta ota ihmeessä Onni ylipuutarhuriksi, kyllä nuo puutarhapantterit tietää parhaat niksit.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!