Thursday 26 March 2015

Jouluruusutilanne

Vaaleajouluruusun tilanne on hieman surkea. Kaikki muut kukkavarret on syöty paitsi yksi. Onneksi iloksemme on sentään jätetty se yksi.

Unfortunately someone eats my hellebores. 

Huussin takana esikkopellossa saavat tarhajouluruusut nousta rauhassa, tai ovat saaneet ainakin toistaiseksi. Ehkä huussin ihmishaju karkottaa peuroja tai hämää niiden hajuaistia.

Harmikseni huomasin nyt ensimmäistä kertaa, että myös talventähtiä syödään. Pari viikkoa sitten siirtämästäni italiantalventähdestä on syöty joka ikinen kukka, ja toisaalla kasvavista turkintalventähdistäkin (kuvassa) joitakin kukkia. Kuten Sylvi edellisen tekstini kommenteissa totesi: onneksi ikinä ei käy niin, että ihan kaikki syötäisiin!

Sitten ilonaiheisiin. Tämä risu- ja lehtikasalta vaikuttava paikka on metsäpuutarhapenkkini, josta nousee vaaleamunkinhuppu myös tänä keväänä! Sitä tuo hienosti marmoroitu lehtirulla nimittäin on. Tämä talvenarka laji on viihtynyt pihallani jo kaksi vuotta, lupaavaa! Vasemmalla alhaalla on tummakurjenpolven lehti, nekin ovat jo vihreitä.

Kevätlumipisaroiden kukat ovat auenneet!

Päivän pantteri puussa.
Iloista torstaita!


Italiantalventähti – Eranthis hyemalis
Kevätlumipisara – Leucojum vernum
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Tummakurjenpolvi – Geranium phaeum
Turkintalventähti – Eranthis cilicica
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger
Vaaleamunkinhuppu – Arum italicum

36 comments :

  1. Ääh voi hitto miten ikävää tuo kasvien popsiminen:( Onkos siellä tänään tuuleksinut? Täällä tuulee niin että tukka lähtee!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, mulla on enää tukasta puolet jäljellä ;-)

      Delete
  2. Oj vad vacker din snöklocka är! Jag ids inte ens säga vad jag anser om hjortarna...det skulle bara bli fula ord.

    ReplyDelete
  3. Mustan kissan paksut posket!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se popsii myyriä siihen tahtiin, että kohta halkeaa!

      Delete
  4. Onpa ärsyttävää. Saisin vastaavassa tilanteessa hurjat raivarit. Onneksi on ilonaiheitakin. Puntit pysyvät tasoissa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin... raivari ei vain tuo kukkia takaisin. Täytyy keskittyä hyviin asioihin. Esimerkiksi siihen, että tykkään noista tarhajouluruusuista huomattavasti vaaleajouluruusua enemmän ;-)

      Delete
  5. Ihan raivostuttavaa käytöstä noilta peuroilta!! Onneksi jotain saa kukkiakin. Ihana kuva Mustista!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Todella huonot käytöstavat on heillä!

      Delete
  6. Voih, mutta onneksi edes muutama kukka jäi - ja oih noita kevätlumipisaroita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kevätlumipisara on hurmaava kaunokainen.

      Delete
  7. Kylläpä onkin pörheä pantteri :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sen karva onkin aitoa pantterisamettia!

      Delete
  8. Meillä hitaasti tontin vapautuessa lumesta (liian hitaasti) paljastuu ensimmäisenä jättimäiset myyrien tekemät keot. Ainakin yksi jouluruusu on irtisanonut elinsopimuksensa talven aikana kun myyrät ovat nostaneet juuret pakkasien purtavaksi maan päälle. Jos vielä tulisi pihalle peurojakin, olisi eläinrakkauteni koetuksella... Sano mustalle pantterille että häätää peurat pois kukkien kimpusta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi myyrä! Minulla on nykyään hyvin valikoiva eläinrakkaus ;-) Voi kun Musti kasvaisi parikymmentä kiloa tuosta ja alkaisi jahdata peuroja.

      Delete
  9. No voihan peura, kyllä ovat kukkasi hyvänmakuisia, kun aina tulevat syödyiksi. Itse en ole edes uskaltanut tutkiskella kovin tarkkaan vielä puutarhaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mutta aina sieltä löytyy ilonaiheitakin, kannattaa tutkia!

      Delete
  10. Peuroja on täälläkin nyt erityisen paljon. Päivittäin juoksentelevat viereisellä pellolla. Kauniita katsella, mutta tekevät puutarhassa pientä tuhoa. Pantteri puussa sulattaa sydämet :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuntuu, että peura- ja kauriskannat lisääntyvät jatkuvasti.

      Delete
  11. Hauskaa, että tontilta löytyy paikka, mihin peurat eivät kajoa.
    Suloiset kevätlumipisarat ja ihana mustapantteri!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huussista irtoava "ihmismäinen haiskahdus" varmaan suojaa sen lähellä kasvavia kasveja jonkin verran. Vaikka kyllä noidenkin lehtiä syödään talven aikana, mutta kukkia hirmu harvoin.

      Delete
  12. Oispa pantteri sen verran isokoisempi, että voisi käydä haukkaamassa vaihteeksi peuroja peffasta. En tajunnutkaan, että kevätlumipisara on noin aikainen kukkija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kevätlumipisara on! Minulla se kasvaa ihan talon pohjoispuolella, ja jos talvi on ollut kylmä, paikka on jäässä kovin pitkään. Se myöhästyttää kukintaa. Mutta kun kasvi viihtyy juuri tuossa lehtomaisessa paikassa - kesällä on viileää ja maassa aina hieman kosteutta, niin olkoon siinä.

      Delete
  13. Voi ei! Minuakin harmittaa, vaikkeivat ole omalla pihallani. Onneksi sentään aina jotain säästyy. Itse harkitsen välillä verkkoaitaa pihani ympäri - osittain jänisten, mutta myös kissani takia. Olemme kulmatontilla, ja siten sankarin reviiriä halkoo parikin katua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hui, tiet ja eläimet ovat vaikea yhdistelmä. Aita olisi varmaan hyvä ratkaisu.

      Delete
  14. peurat ovat tosi riesa siel. itse taas harmittelen kun täältä ammuttu jok' ikinen lähimailta. ennen jokiretkillä saattoi nähdä peuran tai kaksi, aiempina vuosina kokonaisen lauman, nyt pariin vuoteen ei enää ainuttakaan.
    musta pantteri nauttii olostaan Saaripalstalla!
    mehiläisenhoitokurssilla kuulin, et jouluruusu on hyvä meskikasvi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kunpa joku olisi täälläkin käynyt ampumassa joka ikisen! Ei harmittaisi. Kun katsoo maahan saakka kaluttuja tulppaaninversoja ja muita sipulikukkia, jotka eivät varmaan taaskaan kuki.
      Tuo oli kiinnostava tieto mehiläisistä, sehän on hyvä, kun jouluruusu on kukassa näin aikaisin. Mesi on tähän aikaan kortilla.

      Delete
  15. Juuttaan peurat minkä teki. Onneksi meillä koira karkottaa peurat, ne ei uskalla tulla pihapiiriin.
    Ootko kokeillu niitä hiuksilla täytettyjä pussukoita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En ole kokeillut hiuksia, niitä pitäisi laitella sinne sun tänne niin laajalle alueelle, ehdinköhän kasvattaa tukkaa sitä mukaa... kampaamoista varmaan saisi kyllä hyvää ainetta vaikka kuinka paljon. Mutta täällä kun tuulee aina ja kovaa, niin millä kiinnittäisin pussit sipulikukkien varsiin. Ja ettei näyttäisi kovin rumaltakaan. Täytyy kehitellä.
      Odottelen innolla, koska naapurini saapuu kevään viettoon koirineen, ne auttavat tosiaan pitämään peuroja jonkin verran poissa myös minun pihaltani.

      Delete
  16. Oi joulurrusu...minulta jäi kolme jouluruusua edelliseen pihaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi... mutta onneksi niitä saa aika yleisesti kaupoista, näin keväällä myös.

      Delete
  17. Replies
    1. Se on ihana. Tänään sataa, joten saan ihailla hänen komeuttaan tässä työpöytäni vieressä varasängyn päällä.

      Delete
  18. Jumaleissön! Turhaan valitat, että kissat kasvaa liikaa. Nehän ei kasva TARPEEKSI. Opeta ne nyt edes vetämään turpiin niitä kerpeleen sorkkaeläimiä. Jotenkin minua niin hymyilyttäisi nähdä niiden ilme, kun Ransu vetäis kynnellisellä avokämmenellä suoraan kirsuun. HA!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senpä haluaisin minäkin totisesti nähdä! Mainio tilanne, voi kun toteutuisi.
      Noissa kissoissa on vähän se vika kuin meissä ihmisissäkin. Sitten, kun on kasvanut aikuiseksi, ei sääret enää veny millään vaikka miten paljon ravintoa söisi. Vyötärönympärys vaan kasvaa.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!