Saturday, 22 June 2013

Villiruusuja ja uusia kurjenmiekkoja

Juhannus on hienoa aikaa, sillä villiruusut kukkivat. Orjanruusu kukkii tässä kylässä runsain mitoin, omassa pihassanikin on muutama suuri puska. Nämä ovat pari–kolmemetrisiä, pitkäoksaisia pensaita. Oksat ovat sulokkaasti alaspäin kaartuvat.

This is the sweet time of wild roses and lots of irises.

Vaikka muuten raivaankin tonttiani raskaalla kädellä, jätän nämä puskat niille sijoilleen. Näillä suurilla ruusuilla on kesytön ja herkkä luonne, ei näitä voi hävittää.

Vaalin myös kurjenmiekkoja, vaikka olenkin ne kaikki itse istuttanut, tai ehkä juuri siksi. Osan olen tilannut Englannista saakka, kuten nämä kuvassa taustalla näkyvät 'Wealden Butterfly' -siperiankurjenmiekat ja nyt niiden seuraksi avautuneen valkokukkaisen 'Shirley's Choice' -loistokurjenmiekan.

Siinä ne kasvavat, kosteassa ja aurinkoisessa paikassa. Valkokukkaisesta oikealle on kaunokurjenmiekka.

Saman kukkapenkin kosteammassa päädyssä on raitalehtinen keltakurjenmiekka tulossa kukkaan ensimmäistä kertaa!

Pihatien toisella puolella yhtä kosteissa olosuhteissa kasvaa tavallinen keltakurjenmiekka ja sitten tämä... joka on myös tulossa kukkaan ensimmäistä kertaa. Olen tarkkaillut nuppua tyytyväisenä, näyttää tulevan sitä mitä luvattiin...

... mutta ensin täytyy esitellä tämä, joka unohtui! Tämä kukki touko–kesäkuun vaihteessa: pikkukurjenmiekka 'Sapphire Gem'. Suloinen kuuraparta.
Tänä vuonna partaniekkamiekat eli pikku- ja tarhakurjenmiekat kukkivat pihallani todella nihkeästi, tämä pukkasi pari kukkaa ja tarhamiekat eivät yhtäkään. Onneksi voi toivoa parempaa onnea ensi vuonna, eikä tämän kukkimiseen ole enää kuin yksitoista kuukautta (ja ensimmäisiin kevätkurjenmiekkoihin enää kymmenen! Jihuu, kevät lähenee!).

Mutta niin. Pitikö tässä päästää joku jännityksestä?

Ta-daa! Keltakurjenmiekka 'Berlin Tiger' avasi ensimmäiset kukkansa tänään. Aikamoinen tiikeri! Vielä ihanampi kuin taimipotin pienessä kuvassa; hurrr-hurrr-hurrrmaava!

Lopuksi vielä yhden pienen tiikerin terveiset: on liian KUUMA! Voisiko mamma tilata takaisin sen 15 astetta, kiitos. Se oli hyvä.

Kaunokurjenmiekka – Iris setosa
Keltakurjenmiekka, raitalehtinen – Iris pseudacorus 'Variegata'
Loistokurjenmiekka – Iris Sibirica-Ryhmä
Orjanruusu – Rosa dumalis
Pikkukurjenmiekka – Iris Pumila-Ryhmä
Siperiankurjenmiekka – Iris sibirica

34 comments :

 1. Ooh !
  Hurmaavia kurjenmiekkoja, täydellisiä taideteoksia.
  Ja sinitiikeri on täys kymppi ;)

  ReplyDelete
 2. aivan ihania ovat! Minulla on kovinkin kuiva pih, joten tuollaisista en uskalla edes haaveilla! Mutta noita Ransun tyyppisiä tapauksia minulla on tuo yksi kappale, joka yöjalkaan lähtiessään vielä hymyili nätisti mammalle! Kissat on ovelia eläimiä!

  ReplyDelete
 3. Leena ja Pojat; Kurjenmiekassa on kaunis kukka, kuin lentoon lähtevä lintu. Vaikka toisaalta pidän pieni- ja runsaskukkaisista kasveista, niin... kurjenmiekka on jotenkin niin hienon eksoottinen, sitä on pakko rakastaa.
  Sinitiikeri on kaiken muun lisäksi myös täydellisen pehmeä ♥ Ja unisena lötkö, lämmin, tuhiseva ja pehmeä ♥

  Henkkimaaria; Hah, miten ovelaa :-D Kuivaan pihaan juuri sopivia olisivat kevät-, kääpiö-, pikku- ja tarhakurjenmiekat (eli ns. saksankurjenmiekat). Eli valikoimaa löytyy sinullekin!

  ReplyDelete
 4. Aivan huippuhienoja nuo villiruusut! Itsekin monen vuoden tuhoamisen jälkeen olen alkanut arvostaa niiden sitkeyttä ja herkkyyttä :) Mökillä kukkii kahta eri sorttia juuri nyt!

  ReplyDelete
 5. Kurjenmiekkasi ovat upeita, samoin tuo pikkutiikeri. Huolisin sellaisen meille koska tahansa, jos allergia ei vaivaisi...

  ReplyDelete
 6. Terhi; Villiruusut kukkivat vain tämän hetken, mutta ovat nyt kuin prinsessoja. Muuna aikana ne ehkä huomaa vain siitä, että takin hiha tarttuu ärsyttävästi piikkeihin kiinni :-D Ihan kulkuväylien vieressä niitä ei voi olla, ainakaan näitä suurikasvuisia malleja. Mutta ovat ne syksylläkin hienoja kirkkaanpunaisine kiulukoineen.

  Tweety Blue; Voi harmi, tiikeriallergia on paha juttu.

  ReplyDelete
 7. Mahtava ja silti herkä ruusu, eihän tuollaisesta voisi luopua! Kurjenmiekat ovat niin ihania, nauttivat varmasti kosteasta maastosta :) Ja Rento-Ransu... Enpä haluaisi minäkään mennä tuonne ulos oleilemaan turkki päällä!

  ReplyDelete
 8. No juu, jostakin kohdasta olen tuota vähän leikannut, kun orjanruusua tosiaan kasvaa tässä kylässä oikein runsaastikin. Mutta onneksi sillä on pihallani myös hyviä paikkoja, joissa se mahtuu kasvamaan täyteen komeuteensa.
  Ransun turkki onkin niin pörheä, että se on varmaan lämmin. Toisaalta luulisi, että se voisi myös eristää, mutta ei varmaan, kun Ransulle tulee niin herkästi kuuma. Sen varpaatkin varmaan hikoilevat, kun varpaanvälit on niin karvaiset ;-)

  ReplyDelete
 9. Komeita kurjenmiekkoja. Ransu vintin portailla on kuitenkin kaikkein komein.

  ReplyDelete
 10. Cheri ja Pirkko; Ransu kiittää kohteliaisuuksista! Onneksi nyt aamusella on vähän viileämpää, päivällä varmaan taas nousee yli kahdenkymmenen, se on villahousutiikerille liikaa. Ei jaksa metsästää myyriä.

  ReplyDelete
 11. Ihanat tiikerit! Toivottavasti lämpötila muuttuisi sinitiikerille hieman suotuisammaksi;)

  ReplyDelete
 12. Siis minullakin orjanruusu...ennen en sen nimeä tiennytkään...:)

  ReplyDelete
 13. Myrsky ja Minna; Toivotaan, nyt ei hyvältä näytä kun on jo 18 astetta ;-)

  Irmastiina; Toinen yleinen suurikokoinen on metsäruusu, sillä on käsittääkseni vanhoissa versoissa tiheät piikit, kun orjanruusulla on harvat ja käyrät.

  ReplyDelete
 14. Niin ihanat ruusut ja kurjenmiekat.
  Ransu voisit tulla tänne täällä on 14c. sinulle varmaan sopiva.
  Minä haluaisin vähän lämpimämpää.
  Mukavaa pyhäpäivää.


  ReplyDelete
 15. Eli tuollaisia keltakujenmiekkoja on olemassa. Kiitos esittelystä! Muutkin kurjenmiekat ovat toki hienoja.
  Ransulle voi tulla vielä hikiset viikot, jos sääennusteet pitävät paikkaansa.

  ReplyDelete
 16. Sylvi; Teillä olisi sitten Ransulle ihanteellinen sää, vaikka sinulle liian kylmä. Toivotaan, että lämpenee!

  Vaalean vihreää; On monenlaisia, ja tässä oli vain pari. Valkokukkaistakin on, ja varmaan monia värejä joista en tiedäkään. Vai lupaavat lämmintä? Katsoin juuri 5 päivän sään, tänne näyttäisi tulevan alle 20 astetta joka päivä, sehän sopii Ransulle.

  ReplyDelete
 17. Komeita kurjenmiekkoja! Tuo keltainen tiikeri on hieno, muttei vedä vertoja harmaatiikerille :) Tietenkään! Pus, pus Ransu!

  ReplyDelete
 18. Oij! Miten ihastuttava tuo 'Berlin Tiger'!!! Erikoisen näköinen! Voi Ransu-parkaa, pitäiskö hänen käydä parturissa ottamassa kevyt kesätukka? ;)

  ReplyDelete
 19. Kurjenmiekat ovat lempikukkiani. Miten hurmaava keltakujenmiekka! Ihanat rrrrrrraidat <3

  ReplyDelete
 20. Mamma N; Mamman oma tiikeri on tietenkin hienoin. Ransu makaa tälläkin hetkellä vintin rappusilla yrittäen saada viileää ilmavirtaa siinä. Ottaa varmaan pusut mielellään vastaan :-)

  Tiina; Eikö ole mahtava, hienot ruskeat suonet. Ransun voisi tosiaan viedä parturiin :-D

  Désirée; Eikö olekin upea!

  ReplyDelete
 21. Orjanruusut kukkivat täälläkin ja nihkeästi joitakin kukkia näyttäisi tulevan myös viime syksynä istutettuihin ruusuihin. Ainakin neilikkaruusuun. Nuppuihin on syönyt reikiä joku ötökkä:( Mukavan lämmintä on tosiaankin ollut, en minäkään kyllä pidemmän päälle helteistä välittäisi, voisin vetäytyä Ransun tavoin jonnekin varjoon köllimään:D

  ReplyDelete
 22. Kaunis tuo orjanruusu. Ei noita todellakaan kannata myllätä pois:)

  ReplyDelete
 23. Minna ja Pirjo; Kiitos, orjanruusu on upea nyt kukkiessaan. Ovat sen kiulukatkin koristeellisia syksyllä, kun varret ovat tuollaisia pitkiä kaarevia, niin marjat näkyvät hyvin.
  Sumutan omia ruusujani Sprutzit-sumutteella pari kertaa kesässä jos näyttää olevan ötököitä, muuta eivät ruusuni ole kaivanneetkaan pysyäkseen hyvässä kunnossa.

  ReplyDelete
 24. Noissa villiruusuissa on karua kauneutta, jota on vaikea vastustaa. Onneksi.
  Monenlaisia kurjenmiekka-ihanuuksia ja Ransu rappusella nukkumassa on niin herkullinen!!!

  ReplyDelete
 25. Kissan hikivarpaat on ihanat (outoa, tiedetään), sellaiset nihkeän kosteat. Kuuma on täälläkin, kissat viihtyy sisällä ja minä pihalla :)

  Kauniita kurjenmiekkoja.

  ReplyDelete
 26. Between; Villiruusuissa on sekin tenho, että ne kukkivat niin nopeasti, täytyy olla tarkkana ja osata arvostaa ja huomata ne juuri sillä hetkellä.

  Katja; Kissan varpaita on ihana nuuhkia, samoin kuin masua :-)

  ReplyDelete
 27. Pari viikkoa sitten havahduin tuolla keskustaajamassa kävellessäni ruusujen aloittavan kukintansa, olin ihan hämmentynyt. En taida vieläkään olla tajunnut pitkän talven oikeasti päättyneen. Muutamaa päivää myöhemmin osui katse kotonakin ruusupensaaseen ja kappas vain, siellähän ne ensimmäiset vaaleanpunaiset kukat jo olivatkin.

  ReplyDelete
 28. No kyllä NYT voi jo ajatella talven päättyneen :-D Ruusujen kukinta-aika on hienoa aikaa! Onneksi, sillä minua aina surettaa kun kevät loppuu ja kun syreenit ovat ohi niin... matkustetaan jo vähitellen kohti syksyä. Mutta ei vielä, ruusut ensin, ja pionit! Ja liljat ja ukonhatut ja punahatut...

  ReplyDelete
 29. Hieno esittely kurjenmiekoista: kauno-, kelta-, loisto-, pikku- ja siperiankurjenmiekka - ja lisäksi vielä niiden alalajeja.

  ReplyDelete
 30. Kurjenmiekoissa on monia lajeja ja ensimmäiset kukkivat tosiaan jo huhtikuun puolella! Joku, olisiko japaninkurjenmiekka, jonka istutin vime vuonna, ei vielä ole kukkinutkaan, mutta se on niin pieni vielä, että tokkopa kukkiikaan tänä vuonna. Onpahan odotettavaa ensi vuonna. Ihana kasvisuku, tämä.

  ReplyDelete
 31. siis ei ole todellista, miten ihanuuksia täältä taas paljastui!! Kurjenmiekat vie sydämen!

  ReplyDelete
 32. On kyllä kaunis tuo "tiikerikurjenmiekka". Mutta nuo sinun ruusupensaasi riippuvine oksineen vasta upeita ovatkin!!

  ReplyDelete
 33. Kaisa; Kurjenmiekoilla on se tapa ;-)

  Katja; Ne ovat kauniita ja tilaavieviä, onneksi tilaa on. Piikkisiä pensaita ei oikein halua kulkuväylän viereen. Tällä lajilla on jotenkin villin sulokas kasvutapa.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!