Sunday, 23 June 2013

Sekalainen kokoelma punaisia kukkia

Punaisia kukkia on pihallani siellä sun täällä, ei vain tässä villissä punaisessa kukkapenkissä. Ensimmäiset idänunikot ovat nyt avautuneet, tosin toinen niistä ehti jo pudottaa terälehtensä ennen kuin ennätin hep sanoa.

I like lots of red flowers – bright red, soft red, all kinds!

Tämä menee jo vaaleanpunertavan puolelle, mutta ei se mitään. Varjoliljan murrettu roosa on hieno väri. Näitä kasvaa villin punaisen penkin lisäksi esikkopellossa ja metsäpuutarhapenkissä.

Japaninvaahtera 'Osakazuki' muuttuu yleensä kesän edetessä vihreälehtiseksi. Nyt, kun sen suurimmat oksat katkesivat lumen painosta, tekee se hurjasti uutta kasvua ehjästä osasta runkoa. Niinpä punaisista uusista lehdistä saadaan nauttia pidempään.

Punapietaryrtti 'Duro' on hienon intensiivisen värinen.

Sulkavaleangervo 'Chocolate Wing' tarjoilee pehmeämpää punaista, ihana väri!

Samat herkät sävyt löytyvät vuorikonnantattaren lajikkeesta 'Darjeeling Red'. Istutin tätä yhden kivipenkereen reunalle siinä toivossa, että taimet muodostaisivat riittävän tiheän maton. Nurmen leikkuu reunalle asti on vaikeaa ja siinä olevan kuivan kokkareisen savimaan ovat valloittaneet rönsyleinikit. Tällä pitäisi olla hyvä leviämis- ja maankattamistaipumus.

Sokeri on taas pohjalla: japaninesikko. Ostin tämän kukkivana, kun juuri tässä yksilössä oli niin kauniin punaiset kukat. Ilokseni tämä on talvehtinut. Lähellä kasvavalle kirjoesikolle kävi köpelösti, kun sen lehdet yllättäen nuupahtivat – ne oli syöty tyveltä. Kaivoin sen juuret pois maasta ja toivon, että ne jaksavat kasvattaa uusia lehtiä ruukussa uudessa mullassa, jossa niitä toivottavasti ei syödä.
Puutarhurointia harrastaessa ei pääse tylsistymään, kun aina on jotakin pelastettavaa.
Iloista uutta viikkoa!

Idänunikko – Papaver orientale
Japaninesikko – Primula japonica
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kirjoesikko – Primula × bullesiana
Punapietaryrtti – Tanacetum coccineum
Sulkavaleangervo – Rodgersia pinnata
Varjolilja – Lilium martagon
Vuorikonnantatar – Bistorta affinis

20 comments :

 1. Tarjosit tyylikkään kattauksen punaisia sävyjä.
  Puutarhassa saa tosiaan olla alituiseen pelastustoimissa. Eipähän muodostu elämä yksitoikkoiseksi.

  ReplyDelete
 2. Ooh jälleen ihana postaus heti aamun avaukseksi! Omalla pihalla olen saanut ihailla katsuran punaisia uusia lehtiä ja ihmetellyt kun ne ei viherry. Onko muuten katsurasta olemassa pieni- ja isompilehtinen kanta? Uudella istutusalueella taas puut eivät kasva ja lehdet on tosi hailakat mm. rusokirsikalla:( Olen koko aamun pähkäillyt mitä teen?! Poistanko katetta, jota ei kyllä ole ihan puiden ympärillä, lisäänkö salpietaria juurikastelijalla tehtyjä reikiä pitkin?? Saivat syksyllä istutuksen yht. syyslantaa ja kalkkia. Kait vielä uskaltaa typpeä antaa?? Ja kun ei yhtään tiedä millaista maata siihen alunperin sain, niin taitaa olla tämä melko mahdoton tehtävä, huoh:( Minulla muuten taidettiin myöskin syödä sitä karstaohdakkeen tainta kuten tuota esikkoasi! Lehtiä vain nuupahti ja kun tarkemmin tarkastelin, oli niitä selvästi pureskeltu, mur! Ai niin ja peurat olivat tehneet ekan vierailun, ruokalistalla lehtikaalia höystettynä maa-artisokan latvoilla, muurr! Toivottavasti pysyvät kaukana saaripalstalta! Luin jostain et väistäisivät keltaista nauhaa, huoh toinen mahdoton tehtävä. Nyt pois synkistely ja ulos nauttimaan kesästä, mukavaa alkavaa viikkoa teille!

  ReplyDelete
 3. Näistä punaisista kukkijoista minä riemastuin. Punaisessa on upea skaala sävyjä.

  ReplyDelete
 4. Between; Tämä harrastus on tosi koukuttavaa :-D

  Minna; Minustakin joissakin katsuroissa näyttää olevan hyvin pienet lehdet, tai olisiko niin, että nuorilla puilla on pienemmät lehdet tms. Vaikea sanoa rusokirsikasta. Kai nyt voi vielä antaa typpeä, luotetaan siihen että kesä jatkuu jouluun asti! Kiitos ja samaa teille, ja rauhaa peuroilta.

  Nettimartta; Punainen on hieno väri, siinä on paljon erilaisia luonteita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin huomasin vaan kun ihan pihalla ryhmässä kirjoteltiin että iso lehtiset olisivat talven kestoltaan parempia kuin pieni lehtiset?! Laitan vähän typpeä ja kaavin katetta vielä kauemmaksi, katotaan miten käy! Koukuttava on tämä harrastus tosiaan, mutta niin ihana, krapula tulee vasta marraskuussa;D

   Delete
 5. Onpa hieno kukka sulkavaleangervolla! Mä oon jotenki tykästyny noihin valeangervoihin, liuskaa ja sormivaleangervoa mullaki nyt on. Tuota sulkavaleangervoa en ole nähnytkään aiemmin. Taidan laittaa hankintalistalle :)

  ReplyDelete
 6. Punaistakin on niin monta sävyä. Paitsi mun miehestä, sillä on vaan yhtä sävyä jokaista väriä ja siinä se! :)

  ReplyDelete
 7. Värit ovat ihania, ei voi kuin huokailla!

  ReplyDelete
 8. Taas niin ihania kukkia! Mulla aukes tänään ainoana kukkivan kurjenmiekan eka kukka! Ihana keltainen!

  ReplyDelete
 9. Namnamnam! Tahtoo tuon sulkavaleangervon!!

  ReplyDelete
 10. kaunottaria sulla taas esillä :)

  ReplyDelete
 11. Ihana kukkatarjotin jälleen!

  Japaninesikko on niin <3

  ReplyDelete
 12. Sailan puutarha-rescue :)

  Aivan mahottoman kaunis kukka sulkavaleangervolla.

  ReplyDelete
 13. Onneksi sinun pihalla kukkii, niin edes näkee väriterapiaa :) Meillä on vähän vähänlaisesti kukkivia juuri nyt. Tarttis vissiin tehdä jotain... No akileijoja on, vaan ainoastaan yhtä väriä. Niitä laittaisin heti lisää muun värisenä. Niin ihannan helppo kasvi. Lopultakin näyttää siltä, että palava rakkaus on saanut sijansa ja alkanut vähän levitä. taannoin pelastin suunnilleen yhden. Yllätykseskseni penkistä on noussut sellainen lilja, jota en ole ennen nähnyt?! Lienenkö kitkenyt sen aiemmin pois...

  ReplyDelete
 14. Meillä varjoliljat ovat vasta nupullaan. Saisivat pitää kiitrettä, etteivät pörheät töyhtöangervon kukinnot ehdi lakastua. Yhdessä ne ovat niin herkullinen pari.

  Japaninesikko on tosi suloinen.

  ReplyDelete
 15. Hienoja punaisia! Meillä kukkii tänä kesänä hieman yllättävä vaalenapunainen, kun neilikka nosti päänsä esiin yllättäin keskellä pihaa.

  ReplyDelete
 16. Puutarhuri; Tässä on ehkä punaiset kukat siksi, kun tämä on erityisen ruskealehtinen lajike. En tiedä, minkä väriset kukat sulkavaleangervon peruslajilla on, voi olla että valkoiset.

  Tillariina; Hassu mies :-D

  Minna; Marraskuussa on KAAMEA krapula :-D

  Mamma N; Ihanaa kun värit ovat palanneet pitkän talven jälkeen!

  Jaana; Hienoa!

  AnnaS; Kiitos!

  Tiina; Sitten vain retkelle Vaasan suuntaan, se on mainiolta Sainion taimistolta! Tein muuten tänään ostoksia Taimimoisiolla :-)

  Pirkko; Niin on :-)

  Kaisa; Japaninesikko on suloinen!

  Katja; Se on tosi hieno.

  Taina; Sepä jännittävää! Ikinä ei voi tietää, mitä putkahtaa :-) Toivottavasti saat lisää tähän aikaan kukkivia.

  Leena K; Yhdistelmäsi kuulostaa hienolta.

  Susanna; Oi, keskellä pihaa hän päätti esittäytyä :-)

  ReplyDelete
 17. Kyllä on kauniita kukkia, varsinkin tuo viiminen.
  Samoin Sulkavaleangervo.
  Niitä meillä ei ole. oi kyllä meiltä puuttuukin paljon vielä.

  ReplyDelete
 18. Kiitos, punainen taitaa olla sinunkin mieleesi. Taas tuli lisää istutettavia lajeja :-D

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!