Monday, 3 June 2013

Punainen villi onkin hempeä

Punainen villi kukkapenkki ei nyt ole kovin punainen, villi kylläkin. Siinä kukkii jokunen puna-ailakki ja koiranputki sekä kirsikkapuuhun kiipeävä alppikärhö.

This is my wild red border! Quite. Where is the red? It will come later, now it's just wild.

Alppikärhön lonkero kuvattuna talon punaista seinää vasten tuo kuvaan hieman punaista.

Yhdessä kirsikankukanjämien kanssa näkymä on vain hempeä, ei mahda mitään.

Penkin etuosassa on jo lupaus tulevasta punaisesta kukkaesityksestä: tillipioni on ensimmäinen kukkija pihani pioneista.

Terveisiä Suvikummun Marjalle jos luet tätä: 'Sun Power' -kuunlilja päätyi esikkopellon pieleen huussin taakse viileään varjoon parin erikoisemman alvejuuren kanssa, lähelle tarhajouluruusuja ja varjoliljoja, toivottavasti se viihtyy uudessa naapurustossaan!

Tähän täytyy vielä laittaa parin viikon takaisia kuvia, kun pidän niin kovasti tästä punaisen kukkapenkin toukokuisesta värityksestä: raikasta kellanvihreää, kiinanpionien rusehtavina nousevia versoja, metsätyräkin ruskea olemus (taka-alalla) ja vaaleankeltaiset narsissit sekä oranssit keisarinpikarililjat.
Taustalla muuten häämöttää kylämme uusi äänimaisema: naapurit ovat ottaneet pari kanaa ja kukon. Kukon kiekuminen viimeistelee tämän hienon perinnekylän, se ääni täältä puuttui, nyt sen vasta huomaa.

On vaikeaa ottaa sellaisia kuvia, joista paikan kokonaisvaltainen aistielämys välittyisi. Tämä on lempihetkeni tässä osassa puutarhaa. Taustan kallion oliivinvihreät sammaletkin kun sointuvat tähän kokonaisuuteen täydellisesti. Kirjavalehtinen keisarinpikarililja ei muuten kukkinut runsaista versoista huolimatta, samoin keltakukkainen jätti tämän kevään väliin. Ensi vuonna uusi yritys.

Jotta totuus ei unohtuisi, tässä vähän laajempaa perspektiiviä. Villi punainen penkki on huussista oikealle, kivimuurin edustalla näkyy vuokko-esikkopuutarhaa. Mutta näkyyhän tässä myös tyhjiä öljytynnyreitä (joista tulee sadevesitynnyreitä) ja puutavaraa (joista tulee ullakon lattiaa sekä taloni rimoja).

Kuukauden kuluttua näyttää jo tältä, hui miten loppukesäistä! Onneksi kesän eteneminen ilmeisesti pysähtyi, kun alkuillasta mittari laski kymmenen astetta puolessa tunnissa, nyt on 11 astetta. Toisaalta jos se estää kesän juoksemisen kohti syksyä, niin se käy minulle. Kestävätpähän kukat kauemmin...

Alppikärhö – Clematis alpina
Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Kuunlilja – Hosta
Metsätyräkki, kuvien lajike – Euphorbia dulcis 'Chameleon'
Tillipioni – Paeonia tenuifolia

16 comments :

 1. Loppukesä, iik, eihän kesä lopu ikinä?! Eilen just pohdiskelin, että tienpientareet ovat samaan tapaan täynnä kukkia, kuin juhannuksen aikoihin. Onkohan kesä kirinyt jo niin paljon?

  Taas kerran mielenkiintoisia kasveja, kuten kirjavalehtinen keisaripikarinlilja. Hempeilevä villi kukkapenkki on kaunis :)

  ReplyDelete
 2. Ihanan hontelo tuo alppikärhö. En tiedä tuosta kesän pysähtymisestä: Olin tänään aamulla ajaa ojaan -tienpientareella olivat jo lupiinit kukassa!

  ReplyDelete
 3. Punainen on kyllä piristävä väri!

  ReplyDelete
 4. Hauskaa, että teillä on siellä nyt kukko!

  Penkeissäsi on tosi kivoja yhdistelmiä. Ja miten ihana tuo ensi kuun syvänpunainen lilja!

  ReplyDelete
 5. Ihanat puutarhakuvat ja tuo edellinenkin postaus oli mieltä sykähdyttävä, kiva katsella hiukan erilaisia ympäristöjä ja poimia uusia ideoita :) nautitaan kesästä ja kukkasista, kesä on ihana.

  ReplyDelete
 6. Ihana punainen penkki. Hauska seurata, miten sama kohta puutarhassa muuttaa muotoaan kevään ja kesän kuluessa. Onks sun tontilla sitten kalliota, edes vähän vai onko se jo naapurin puolella? ;)

  ReplyDelete
 7. Huh, millainen lämmön pudotus. Toisaalta, viileässä jaksaa tehdä puutarhatöitä. Tässä 30 asteen helteessä ei kyllä tehdä yhtään mitään. Ja kukatkin kukkivat pidempään, kun on välillä viileää.

  ReplyDelete
 8. AnnaS; Niinpä! Kauhistuin tuosta heinäkuisesta kuvasta. Onhan heinäkuussa ihan ihanaa ja lämmintä, mutta mutta... elokuu lähenee ja kylmät yöt! Ääk! No onneksi ei vielä sentään, juhannus on vielä edessäpäin, silloin on asiat hyvin ;-)

  Myrsky ja Minna; Saman huomasin viime torstaina, kun ajoin Etelä-Suomessa: ne aloittivat jo.

  Mamma N; On se ihana.

  Irmastiina; Kiitos!

  Inka; Kukko on tosi hauska! Tuo lilja on joku ihan tavallinen, sen paketissa taisi lukea Asiatic lily red tai jotain vastaavaa. En edes moista liljaa olisi ostanut, mutta se tuli kylkiäisenä ja osoittautui noin kauniiksi.

  Sarppu; Kiitos, kesä on tosiaan ihana, toiseksi ihanin heti kevän jälkeen ;-) Ostin muuten tänään Nauvosta ainekset sun raparperipiirakkaan!

  Tiina; Tuo on mun tontilla, muutaman neliömetrin kallio, onneksi edes niinkin paljon. Olisi surku olla vallan ilman kalliota.

  Between; Lämpö putosi vähän liikaakin, tällä hetkellä
  näyttäisi Maarianhaminassa olevan vain 9 astetta, täällä on sentään pari astetta lämpimämpää, mutta se ei ole paljoa. Taidan virittää tulen hellaan... Kukkien kannalta tämä on tosi hyvä, syreenit ovat juuri nyt parhaimmillaan eli toivottavasti niiden ihana kukinta kestää.

  ReplyDelete
 9. Heippa Saila pitkästä aikaa! Tuntuu,että tässä matkan jälkeen on ollut niin paljon puuhaa,että bloggailu on jäänyt vähemmälle,mutta ehdeinpähän vihdoin ja viimein tännekin taas visiitille :)

  Täälläkin tosiaan eilen laski lämpötila hetkessä yli kymmenen astetta,kun ukkonen jysäytteli. Nyt vasta alkaa tiistaipäiväkin selkenemään aamun sateiden jälkeen.

  Punainen penkki näyttää hyvältä. Itsekin istuttelin kasvimaalle tänä vuonna punaista: auringonkukkien ja tuoksuherneiden muodossa.

  ReplyDelete
 10. Onnittelut kyläkukosta! Se on kyllä niin mahtavan kuuloista, kun kukko kiekaisee.

  Meillä on monta kyläkukkoa. Pappilan kukko kiekuu kuusenlatvasta. Pastorilassakin olisi kiva olla kukko ja muutama kana. Mutta jos ei nyt lisäisi tuota eläinkantaa kuitenkaan.

  ReplyDelete
 11. Katja; Heippa vaan! Juu, samoissa säissä mennään paitsi täällä ei ollut ukkonen, sen reunailmiö vain. Tänään tihuutteli, nyt vasta täälläkin selkenee ja ilma vähän lämpenee.

  Désirée; Eläinten ainoa vika on se, että niitä pitää olla hoitamassa, se on mukavaa paitsi sitten kun pitää lähteä pois ja järjestää hoitaja poissaolon ajaksi. Täälläkin ovat kanat harkinnassa, sellaiset yhteiskanat toisen talon väen kanssa. Ettei tarvitsisi ajaa niidenkin kanssa kaupunkiin aina kun sinne menee.

  ReplyDelete
 12. Myös huussi on pihasi kaunistus! Mutta ovat nuo kukatkin ihania.

  ReplyDelete
 13. Huussi on perinteinen ja kaunis, oikein kiva lisä puutarhaan! Varsinkin kun sen kupeessa voi pestä kädet lämpimällä (auringossa lämmenneellä) vedellä, asiat ovat siis paremmin kuin sisällä talossa.

  ReplyDelete
 14. Ai miten kaunista, tykkään noista punaisista kovasti!

  ReplyDelete
 15. Kyllä penkki siitä vähitellen punastuu, tosin kohta aloittavat varjoliljat ja ne eivät vielä kovin punaisia olekaan, muuten vain ihania.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!