Thursday, 21 March 2013

Tule kesä osa 2

Kyllä se nyt vain on niin, että kesäkuvien selailu jatkuu. Mennään nyt metsäpuutarhaan, joka on pitkä kapea istutuspenkki entisen ojan paikalla, paikan varjostuksena on iso kataja, pari mäntyä, vaahtera tai talo – vuorokaudenajasta riippuen.
Ensimmäisessä kuvassa on isotähtiputki.

The weather forecast is not too promising. So let's go back to last summer, this time to visit my little woodland border.

Penkin aurinkoisemmassa ja kosteammassa päässä kohoavat korkeat punalatvat, siniheinä ja taustalla näkyy punapietaryrtti 'Duron' kukkia.

Vaahteran katveessa komeilee tähkäesikko.

Metsäpuutarha ei olisi täydellinen ilman ADHD-esikkoa. Tämä on loistokevätesikko, joita tähän aikaan vuodesta myydään jokaisessa kukkakaupassa ja marketissa. Se on kukkinut minulla keväiden lisäksi syksyisinkin. Tämä kuva on otettu viime kesäkuun puolivälissä, jolloin se kukki edelleen, vaikka oli raottanut ensimmäisiä nuppujaan jo maaliskuussa! Ja elokuussahan tämä aloitti uuden kukinnan ja kukki syyskuun loppuun saakka. Yli neljä kuukautta kukintaa vuodessa on aika komea saavutus.

Kesäkuun alussa vaahteran alustaa somistavat nuori särkynytsydän, rönsytiarella ja kesälumipisara. Kukkisikohan vasemmassa reunassa näkyvä näsiä tänä vuonna ensimmäistä kertaa? Valkokirjavat lehdet kuuluvat keltapeippi 'Florentinumille'.

Tässä taustalla näkyy keltapeippi kukassa yhdessä kesälumipisaroiden kanssa. Edessä kasvaa tummalehtinen syyskimikki 'Brunette'.

Toiveikasta torstaita!

Isotähtiputki – Astrantia major
Keltapeippi – Lamium galeobdolon
Kesälumipisara – Leucojum aestivum
Loistokevätesikko – Primula Polyantha-Ryhmä
Näsiä, lehtonäsiä – Daphne mezereum
Punalatva – Eupatorium
Punapietaryrtti – Tanacetum coccineum
Rönsytiarella – Tiarella cordifolia
Siniheinä – Molinia caerulea
Särkynytsydän – Lamprocapnos spectabilis
Syyskimikki – Acteaea simplex
Tähkäesikko – Primula vialii

36 comments :

  1. It's very gloomy here today as well and very cold, it feels like Winter is never going to end. Your photos are beautiful and colourful and full of promise.

    ReplyDelete
  2. Oh dear Paula. I wish you had sunshine. Despite the bitterly cold wind (or perhaps because of it?) it is very bright and sunny here.
    I have seen in the weather maps that nearly all of Europe is gripped by this cold breeze that escapes from the North Pole. I wish the wind would change! That would make all the difference.

    ReplyDelete
  3. Ensi viikolla kevät alkaa ryminällä etenemään:)
    Aurinko on paistanut nyt mukavasti.

    ReplyDelete
  4. No toivottavasti näin on. Mutta silti ansaitsemme korvauksia jo yli kolmesta menetystä kevätviikosta!

    ReplyDelete
  5. Kiitos taasen näistä ihanista kuvista, näiden avulla me jaksetaan, jaksetaan... Toivottavasti Maijun povaus ensi viikon ryminöistä pitää paikkaansa, kädet kyynärpäitä myöten ristissä ja kaikki peukut ja varpaat pystyssä:)

    ReplyDelete
  6. Joo, mä nostan kissojenkin varpaat pystyyn!

    ReplyDelete
  7. Tähkäesikko on kyllä ihana! Yritin sitä itellekin kasvatella, vaan se hävisi heti ensimmäisen talven jälkeen.
    Eipä näy kevättä meilläkään ja kylmiä pakkasia vaan lupailee. Turkuun tullaan hakemaan kevätkuumetta parin viikon päästä, otan Helinki (suviruusun kumppani) mukaan kun 2 lippua kerran sain, tänään tuli postista. :) Kiitos vielä kerran!

    ReplyDelete
  8. Kiitos Turun messuille kun ottivat minuun yhteyttä!
    Kun kirjoitin esikkojuttua tässä talvella Oma pihaan, niin huomasin, että niiden menestymisvyöhykkeissä on todella paljon vaihtelua. Yksi kertoo että on menestynyt, toisen pihalla ei menesty, Exotic Gardenin sivuilla oli aika optimistiset arviot menestymisvyöhykkeistä... arvelin, että se riippuu kovin paljon olosuhteista, pienilmastosta ja kasvupaikan maatyypistä. Jotkut lajit viihtyvät kovin märässä, mutta jos tulee vaikea talvi, niin ehkä ne sitten viihtyisivätkin paremmin kuivemmassa. Ehkä kannattaa yrittää uudestaan! Puolivarjoa tuo ainakin kaipaa.

    ReplyDelete
  9. Jännittävä nähdä tuleeko ADHD-esikkosi takaisin...

    ReplyDelete
  10. Toivon hirmuisesti että tulee! Se on ollut ADHD eli kukkinut monta kuukautta sekä keväällä että syksyllä jo kaksi kasvukautta eli koko sen ajan kuin se on minulla ollut :-) Ja ostin sen vain hetken mielijohteesta parvekkeen kevätpiristykseksi puutarhamessuilta. Onneksi se tuli istutettua tuonne maahan, vaikka se meinasi ensin kuivua kuoliaaksi parvekkeella.

    ReplyDelete
  11. Kiitos ihanasta kesähetkestä! :)

    Alkaa itsellänikin jo tulla kevättä ikävä oikein kunnolla. Talvi sais jo riittää... Tulispa siis kevät! :)

    ReplyDelete
  12. Minä pillahdan kohta itkuun, jos ei ala lämmetä.

    ReplyDelete
  13. Kaisa; Kyllä se jo saisi riittää...

    Jokke; Niin samat fiilikset!

    ReplyDelete
  14. Samaa mieltä Joken kanssa, ei tästä tule mitään! Kesän on kyllä paree olla pitkä ja kaunis!

    ReplyDelete
  15. Juu, kesä saa luvan jatkua koko ens talven! Ja ensin vaadimme täyspitkää kevättä! Eli juhannusta vietetään nyt elokuulla, ja elokuuta joulukuussa.

    ReplyDelete
  16. Tähköesikko on kivan näköinen; täytyypi kokeilla. Kesäkuvia on mukava katsella, toisin kuin ikkunasta ulos, murrr.

    Posti toi tänään liput Turun puutarhamessuille, Kaunis kiitos :)

    ReplyDelete
  17. Kiva juttu!
    Tuo on tosi erikoinen esikko. Aika psykedellinen väritys!
    Kyllä nyt on mielenterveydelle parempi vain katsoa koneella kesäkuvia.

    ReplyDelete
  18. Liikkiksiä kuvia, niin herkkää kesää ihan aitona. Mistähän tollasia ADHD-esikkoja saisi, kelpais mullekin!

    ReplyDelete
  19. Kovasti täälläkin odottelen kesää.

    Laitoin jo lähttämasi siemenet itämään ja paljon muutakin että nyt tarttee kevään jo tulla..

    ReplyDelete
  20. Pirkko; Kuule, ihan joka ikisestä kukkakaupasta! Try it to believe it ;-)

    Sylvi; No niin, nyt tarvitaan kevät, sillä ne eivät ole mitään huonekasveja, niille täytyy saada sulaa puutarhamaata!

    ReplyDelete
  21. No mutta herttinen, sullako kukkii esikko oikein kahteen kertaan! Se on tuo saaristoelämä melekosta..
    :)
    -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

    ReplyDelete
  22. Mää luulen, että se ei johdu niinkään saaristosta vaan esikosta. Viime vuonna ostin marketista nätin kerrotun Belarina-esikon ja sekin kukki sekä keväällä että syksyllä (se on tarhakääpiöesikko, loistokevätesikon lisäksi se toinen niistä yleisimmistä lajeista mitä joka kukkakauppa ja marketti tähän aikaan vuodesta myy). Taitavat olla niin jalostettuja, etteivät tiedä koska pitäisi kukkia - meidän tarhurien eduksi ;-)

    ReplyDelete
  23. Kaunista on!! Minä jo niin odotan lämpöä..*raskas huokaus*

    ReplyDelete
  24. Toivotaan että sitä tulee, kai tämä pohjoisnavan tuiverrus joskus loppuu - kun se inha tyyppi, joka siellä puhisee, väsyy ;-)

    ReplyDelete
  25. Brunette ja keltapeippi on kiva pari.
    Tähtiputkia ei ole koskan liikaa ja ne kukkivat niin ihanan kauan.

    ReplyDelete
  26. Ne ovat kivatyhdessä ja peippi kukkii alkukesällä, kimikki vasta syksyllä jos ehtii ollenkaan. Se on niin tumma, että vaaleat lehdet ja keltaiset kukat nostavat sitä kivasti esiin.
    Mukava kuulla, minulla tähtiputket ovat vasta nuoria, tämä oli vasta ensimmäinen kesä kun tuokin putki kukki kunnolla, ensi kesänä on muutama lisää, jotka pieninä taimina vasta viime vuonna istutin.

    ReplyDelete
  27. Voisikohan noita ADHD-esikoita monistaa meidänkin pihalle? Joka kevät ostan sisälle esikoita siirtääkseni ne aikanaan pihamaalle, mutta harvoin saan esikot sisällä elämään riittävän pitkään. Kaiketi minun esikkoni ovat niin masentuneita eivätkä halua jatkaa elämäänsä puutarhassa. Sinnikkäästi kuitenkin jatkan yrittämistä.

    ReplyDelete
  28. Puutarhaelämä on nyt lähinnä haaveilua. Isotähtiputki on niin kaunis, sain ystävältäni pari pientä tainta viime kesänä, toivottavasti se kasvaa pian isoksi. Joku on kertonut minulle, ettei "jokapaikassamyytäväesikko" menesty meillä puutarhassa, mutta tuohan suorastaan nauttii elämästään. Samoin kuin alakuvan poika :)

    ReplyDelete
  29. Heleätä kesää näissä kuvissa... eipä aikaakaan kun jo pihallakin. Tuo lumi vain näyttää jämähtäneen maahan, muuten menee hyvin.

    Isotähtiputki on kyllä ihastuttava. Istutin ensimmäiset omalle pihalleni viime syksynä. Taas löytyi kasvilistastasi minulle uusi tuttavuus: kesälumipisara. Tarvii tutustua. t. Pia

    ReplyDelete
  30. between; Kannattaa jatkaa yrittämistä! Nehän ovat aikamoisia juoppoja ja viihtyvät viileässä. Sitten joskus osuu elämänhaluinen ADHD-tapaus kohdalle ;-)

    Cheri; Jaa, en tiedä, miksei menestyisi. Ostin viime kevättalvella toisenlaisen, se on kerrottu tarhakääpiöesikko, sen talven yli menestymisen voi toivottavasti mitata lähiviikkoina, kunhan tuo lumi ja jää sulaisi. Täytyy tunnustaa, että tänä vuonna olen ostanut jo neljä esikkoa puutarhaan istutettavaksi, kun tuo punainen on menestynyt niin hyvin.

    Pia; Karmea jääjämähdys nyt onkin, mutta näillä auringonpaisteilla tämänkin täytyy vähitellen sulaa.
    Kesälumipisara (kutsutaan myös suvikelloksi) on syksyllä istutettava sipuli, mutta olen ostanut sitä joskus myös ruukullisen keväällä puutarhamessuilta ja istuttanut kukkivana pihalle, siitäkin ne lähtivät ihan hyvin kasvuun ja nousevat joka vuosi.

    ReplyDelete
  31. Yläkuvan isotähtiputki; tosi kaunis - tykkään. Onko sinulla yhtään ruusuja; mielelläni kuulisin niistäkin. Kuten vaikka että onko niitä syytä leikata ja miksi toisiin ruusupuskiin tulee semmoisia suoria pitkiäpitkiä 'roikkeja'..

    ReplyDelete
  32. Minulla on vain pensasruusuja, en välitä ryhmäruusuista. Spesifit kysymykset ovat aina vähän hankalia, kun puutarhapuuhissa, niin kuin monessa muussakin puuhassa, ei ole yhtä sääntöä vaan kullakin omat tapansa. Itse leikkaan ne pitkät liuhut, joita jotkut pensaat pukkaavat. Ruusupensashan voi olla omajuurinen tai vartettu, vartetun juurista tulleet vesat on aina poistettava.
    Muuten pensasruusuja ei yleensä tarvitse leikata, itse leikkaan oman makuni mukaan. Kuivat oksat aina pois ja on muistettava, että ruusu pitää uudistamisesta eli tosi vanhat oksat saa aina poistaa.

    ReplyDelete
  33. Isotähtiputken kuvia olen nyt sillä silmällä katsellut,että sellaisia olisi kiva saada omaankin pihaan kasvamaan...kaikkien niiden muiden ihanien haavekasvien lisäksi ;)

    ReplyDelete
  34. Se on todellakin kaunis kasvi ja jo pelkät lehdet (muistuttavat kurjenpolvien lehtiä) ovat kauniit. Viihtyy puolivarjossa, istutin tämän ensin ihan paahteeseen, missä se kärvisteli mutta onneksi sinnitteli, kunnes älysin sen siirtää!

    ReplyDelete
  35. Toinen toistaan suloisempia kukkia. Isotähtiputki ja tähkäesikko näyttävät kiehtovilta. Tuo adhd-esikkosi on jo varsinainen kuuluisuus ja tuttavuus. Vähän kuin persoonallisuus.

    ReplyDelete
  36. ADHD-esikon suoritus on tähän asti (siis kahtena edellisenä vuonna) ollut todella reipas, kyllä sitä kelpaa hehkuttaakin!

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!