Saturday, 9 March 2013

Kerroksia seinään ja kukkasia elämään

Viime yöt ovat olleet kylmiä ja ensi yöstäkin on tulossa sellainen. Ryhdyin siis tapetoimaan olohuoneen toista seinää, ensimmäinen sai tapetin viime vuoden tammikuussa. Siitä asti muutamat listat ovat olleet laittamatta paikoilleen.

Recent temperatures have been incredibly cold: -15 last night and tonight seems to be as cold. A good time to continue renovation with adding extra layers of isolation under the wallpaper!

Koska tämä on talon tuulisin nurkka, laitoin tapetoitaville seinille ensin huokolevyä ja sitten vielä pahvia. Molemmat seinät, joihin tapettia riitti, ovat ulkoseiniä.
Kun irrotin nyt tapetoitavan seinän jalkalistaa, tajusin, miksi olohuoneen lämpömittari näyttää aina viisi astetta vähemmän kuin makuuhuoneessa. Lattian ja seinän välissä oli paikoitellen senttimetrin rako, josta puhalsi kylmää ilmaan suoraan jäisestä kellarista huoneeseen. Mittari oli vieläpä ollut tällä seinällä suoraan vetokohdan yläpuolella.

Tilkitsin raon pellavariveellä ja laitoin päälle vielä ikkunapaperia, jonka päälle jalkalista tulee. Tämä neronleimaus ei ole omani, vaan olen sen jostakin lukenut. Paperi (tai pahvi) on puutaloissa paras vedonestäjä. Ikkunapaperia tuli myös kattolistojen alle.

Tulin häirinneeksi hämähäkkiä näillä touhuillani. Raukka on ehkä elänyt seinänraossa kaikessa rauhassa kaikki nämä vuodet ja sitten koittaa suuri remonttipäivä! Hämppy on tänään siirtynyt toiseen paikkaan seinällä ja näyttää ottavan asiat rauhallisesti. Kevään edetessä saatan viedä sen ulos, mutta mitäpä haittaa tällaisesta lemmikistä olisi. Ehkä se pitää huonekasvit vapaana punkeista, vähintäänkin se pyydystää kärpäsiä. (Ja oikeasti se on paljon pienempi kuin kuvassa!)

Ransu on hoitanut tietokonetta sillä aikaa kun olen ollut sormet liisterissä.

Siinä tapettiseinät nyt ovat nähtynä makuuhuoneesta käsin. Katto- ja jalkalistat ovat paikoillaan, mutta ikkunalistat saavat odottaa siihen asti että saan ne maalattua.

Tässä vielä keittiöstä päin katsottuna. Kaksi muuta seinää on maalattu vaaleankeltaisiksi ja sellaisiksi ne saavat jäädäkin, sillä tapetti loppui. Kalusteet ovat vielä keskellä, kun sijoittelen niitäkin vaihteeksi vähän toisin, tosin pieni huone antaa todella vähän mahdollisuuksia vaihteluun.
Remontti on siitä hieno asia, että lisäeristämisen lisäksi tuli kerrankin pyyhittyä jalkalistat ja lattia, muuten kun en ole mikään siivoushirmu.
Jos joku ei yli vuoden takaa muista tai tiedä, niin tapetti on isäni jäämistöä, vajaat kolme rullaa, jotka on joskus ostettu luultavasti Tapettitalosta jotakin varten, mutta niitä ei ikinä käytetty. Kun avasin yhtä rullaa en juurikaan pitänyt näkemästäni, mutta ajattelin kuosin sopivan rintamamiestaloon. Mutta kun tapetti oli seinällä, rakastuin siihen enkä ole vielä vuoden jälkeen tippaakaan kyllästynyt, vaan edelleen rakastunut. En olisi ostanut ruskeakuvioista tapettia, mutta nyt näen, miten se sitoo kalusteet yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Niinpä olen ylettömän tyytyväinen siihen, että tätä on nyt toisellakin seinällä!

Mitä tästä opimme: älä luota siihen, miltä ensivilkaisu näyttää, sillä tapeteissa se juttu on toistuvan kuosin tuoma rytmi ja värimaailma jonka se huoneeseen luo, pienestä palasta niitä ei voi nähdä.
Aurinkoista viikonloppua ja lämpimiä öitä!

48 comments :

 1. Todella hyvännäköistä! Kannatti tapetoida.

  ReplyDelete
 2. Ihanat siis todella ja mitä hämähäkkiin tulee, ole tyytyväinen, ne eivät nimittäin viihdy homeisissa taloissa :)

  ReplyDelete
 3. Ihana, aurinkoinen tunnelma! Värit sopivat hienosti punaisiin tuoleihin :)

  ReplyDelete
 4. Oletpa ollut reipas ja kokonaisuudesta tuli tosiaan kiva! Vau!

  Minä olen suursiivonnut tänään. Kauhean tylsää :/

  Toivotaan niitä lämpimiä öitä. Ps. lajittelin siemenet tänään valmiiksi :D

  ReplyDelete
 5. Hieno tapetti ja sopii hyvin yhteen huonekalujen kanssa! :)

  Minulla on hämähäkkejä sekä maaseudulla talossa että täällä kerrostaloasunnossa ja annan niiden yleensä olla rauhassa. Minusta hämähäkit ovat mukavan hidasliikkeisiä ötököitä ampiaisiin verrattuna. ;)

  ReplyDelete
 6. Edelleen aivan ihana tuo tapettisi! Olipa hyvä, että sait eristyksiäkin tehtyä :)

  ReplyDelete
 7. Älyttömän kaunis tapetti edelleen! Hyvä kun laitoit juuri tuota. Väriasiat ja -valinnat on todella vaikeita. Vein tänään yhden jutun kehystettäväksi ja meinasi hermo mennä värejä valitessa. Ensin taustapaperi, sitten paspis ja viimeisenä itse kehys. Yli puoli tuntia mietittiin myyjän kanssa vaihtoehtoja joita oli ihan liikaa.

  ReplyDelete
 8. No juu,eipä ole sitten ihme,että mittari on näyttänyt hiukan jäätävämpiä lukemia kuin muualla talossa. Onneksi sait "vuodon" tukittua :)
  Tapetti on oikein sopiva paikkaansa.

  Hämppyjä en minäkään koskaan ole hätistelemässä pois,vaikka eiväthän ne kovin nätin näköisiä ötököitä ole...


  ReplyDelete
 9. Kaunis on nyt olohuoneesi<3 Mukavaa että sait myös lisää eristystä pirttiin!

  ReplyDelete
 10. Tapetti on kaunis.
  Ja lisälämpö ei ole pahasta näinä kylminä öinä.

  ReplyDelete
 11. Kukkahattuneiti; Niin on, ja kiva retro :-)

  Mamma N; Niin kannatti! Tapetointi kannattaa aina ;-)

  Sarppu; Heh, ehkä ei hometta ilmaannu tällä ilmanvaihdolla :-D

  Kartanonrouva Elise; Niin sopii, olin ihan yllättynyt kun näin, miten hyvin tuo sopii kalusteisiin.

  Désirée; Voi, siivous on tylsää, se on paljon kivempaa jos sen voi yhdistää esim. remontointiin ;-)

  Sirpa ja Kollo; Minäkään en yhtään pelkää hämppyjä, eikä meidän hämpyt olekaan mitään tarantelloja vaan vaarattomia pikkuisia.

  Pirkko; Eristys on aina kotiinpäin, mutta on huomattava, että olen asustanut tässä jo kuutena talvena ihan mukavasti. Villasukat ja tohvelit jalassa.

  Katja; Juuri tuo tuntuu olevan niin sopiva tähän huoneeseen kuin olla voi. Että sattuikin. Joku hailakampi ei olisi yhtään saman veroinen.
  Liian vaihtoehdot pitäisi lailla kieltää!

  Katja Lammi; Tuossa on kyllä huomannut, että kaapin alta puhaltaa kylmää, mutta niin sitä kyllä puhaltaa parista muustakin paikasta ;-) Kaikki tilkitseminen on kotiinpäin.

  Minna; Se on mukavaa, tällaisessa vanhassa talossa rakoja riittää, mutta nyt on yksi vähemmän ;-)

  ReplyDelete
 12. Irene; Nyt on mukavampi olo, kun tietää että tuosta ei vedä enää ainakaan samalla vauhdilla kuin aiemmin.

  ReplyDelete
 13. Oikein on onnistuneen ja kotoisan näköistä, ihana!

  ReplyDelete
 14. Isot onnittelut hienosta työstä! Ai ikkunaliimapaperia on vielä olemassa? En tiennyt.

  ReplyDelete
 15. Sailalla on seinällä rakkaustapetti ja tietokonetta hoitaa rakkauspoika♥ Ja se toinen rakkauspoika saattaa vielä hoidella tuon hämähäkin parempiin suihin(?) Meillä tosin kissa ei niistä välitä, ne saavat olla rauhassa.

  Mukavaa lauantai-iltaa ja huomisellekin aurinkoa!

  ReplyDelete
 16. Maikki; Kiitos! On sellaista mummolatunnelmaa :-)

  Jokke; Ehkä tykkäät kuitenkin kaikkein eniten siitä, kun kotikissapedot lojuilevat noilla sohvilla?

  Zepa; Kiitos! Juu, onneksi, mutta sitä joutuu metsästämään korjausrakennuksen erikoiskaupoista. Tavallisemmissa kaupoissa myydään ns. ikkunateippiä, joka on muovia ja sen liima lähtee ensimmäisellä kovalla tuulella irti ja sen jälkeen teippi pärisee. No kyllä sekin ehkä hidastaa vetoa, jos ei suoranaisesti estä sitä :-D

  ReplyDelete
 17. Myrsky; Kiitos! Heh, rakkautta ilmassa! Siellä ruudun toisella puolella taidetaan olla romanttisella tuulella? No mikäs sen parempaa, lauantai-ilta!
  Luulen, että tuo hämppy on jo joutunut tottumaan kissapetojen kanssa elämiseen. Mutta ei meilläkään olla hämähäkeistä kiinnostuneita. Viljo oli ansioitunut kärpästenpyytäjä, mutta nyt niilläkään ei ole muuta vihollista kuin kärpäslätkä.

  ReplyDelete
 18. Tuo nurkka muuttui kerta heitolla kokonaisuudeksi. Tykkään tuosta väristä ja Tapetti on juuri sopiva olohuoneeseesi.
  Kylmä on meilläkin öisin ja pönttöuunissa on parhaillaan tuli.
  Samannäköinen hämähäkki on meidän keittiön katossa. Mä tykkään että hämähäkki kuuluu talouteen niinkuin kotieläin:)

  ReplyDelete
 19. Täytyy sanoa, että alan pitää enemmän ja enemmän tuosta tapetista, vaikkei se oo (tai pitäiskö käyttää imperfektiä, oon huomannut ihailevani värikkäämpiä tapetteja kuin ennen) lainkaan "mun makuun" :D Se näyttää kivalta noiden ihanien punaisten kalusteiden kera. Niin lämpöistä ja kodikasta. Ja mukavaa, jos se on sitä nyt myös oikeasti, kun sait tilkittyä kolon. Lokoisaa lauantaita! :)

  ReplyDelete
 20. Maiju; Hämähäkki on erittäin vähään tyytyvä ja hiljainen lemmikki :-D

  Tiina; Kiitos! Tuosta tuli yllättävän onnistunut, ja nyt ajattelen, että sellainen hailakampi tai pienikuvioisempi ei sopisikaan yhtään, niissä ei ole samanlaista ryhtiä kuin tässä. Alussa olin epäilevä ja mietin, että saahan tämän päälle sitten tapetoitua muuta, tuleepahan yksi tuulensuojakerros lisää.
  Tuo sopii tosiaan hirmu hyvin noihin viime vuosisadan puolivälin kalusteisiin.

  ReplyDelete
 21. Olkkarissa on nyt kesä ympäri vuoden, tunnelma on niin kotoisan lämmin, kerrassaan ihana! Tapetti tosiaan sitoo kalusteet kokonaisuudeksi ja auringonvalo saa värit hohtamaan. Posliinikukkasi näyttää viihtyvän valoisassa ja sopivan viileässä. Mukavaa, että isäsi hankkima tapetti pääsi rintamiestalosi kaunistukseksi.

  ReplyDelete
 22. Niin on, lämpimät värit ja seinät kukkia täys :-) Posliinikukka viihtyy hyvin, mutta nyt siirsin sen kauemmas ikkunasta kun muutin kalustusta. Se eli aiemmin vuosikymmenet vanhempieni talon pienellä itäikkunalla eteisessä, aika pimeässä paikassa, ehkä se pärjää vähän pimeämmässä nytkin.

  ReplyDelete
 23. Olet taas ahkeroinnut.
  Hyvää ja kaunista lälkeä tuli.

  Eipä ole nököjään Ransukaan laiskotellut, kun on silläaikaa päivittänut blogia, hih.

  Oikein mukavaa viikonloppua sinne saaristoon. ♥ ♥

  ReplyDelete
 24. Kiitos Sylvi! On mukavaa, että talvellakin on kukkasia - seinällä.

  ReplyDelete
 25. Hyvät huomenet täältä hyytävästä Porista! Huone on todella kaunis ja tapetti ihan täydellinen, ihan oivallinen jäämistö!

  ReplyDelete
 26. Upeaa! Niin kotoista ja lämmintä. Yhtään ei voisi aavistaa, että nurkista vetää! :D

  Minullakin oli edellisessä kodissa hämähäkkilemmikki. Se asui puulaatikossa ja minun piti aina tosi varovaisesti laittaa sinne klapeja, etten olisi sotkenut sen hienoja verkkoja.

  ReplyDelete
 27. Oi, näyttää tosi hyvältä. Ja vähempi veto varmasti tuntuukin tällaisen pakkasyön jälkeen..

  ReplyDelete
 28. Toistan jälleen itseäni; kotoisan näköistä.Hyvä valinta <3
  Voi ei, kuulen taas Kaapon selvittelevän kurkkuaan ! Mentävä taputtelemaan selkää.

  T. Leena &pojat

  ReplyDelete
 29. Tuo tapettihan on aivan ihana! Raikas ja kaunis! Ja kalusteet sopivat tosi kivasti sen kanssa. Tykkään!

  ReplyDelete
 30. Auli; Huomenta, hyytävää täälläkin, tosin aurinko paistaa taas niin kirkkaasti, että huoneissa lämpötila nousee kohisten - lienee viisainta keskittyä sisällä oloon tänään. Ulkona tuskin on kovin lämmin.
  Isäni oli varsinainen kukkatapetti-ihminen ja omena taisi pudota ihan juurelle ;-)

  Susanna; No ei voi kuvista päätellen :-) Hämähäkissä on tosiaan tuo varjopuoli, vaikka ylmepänä jo mainostin sen helppohoitoisuutta.

  ia; Vähempi veto on aina kotiinpäin!

  Leena ja Pojat; Voi Kaapoa. Meillä Mustin yksintä tuntuu vähentyneen ihan minimiin ruokavaliolla. Toistaiseksi näyttää siltä, että vilja yskittää, mutta voi se olla joku muukin aine tai viljan lisäksi vielä muu. Ainakin yhden kerran Musti yski kun se oli saanut Ransun karvaa kurkkuunsa, näin tapauksen, eli sekin on mahdollisuus. Mustille parhaiten sopiva ruoka näyttäisi olevan Royal Canin Digestive comfort.

  ReplyDelete
 31. Jaana; Tapetissa on tosiaan sitä jotain. Kerran näin sitä ruotsalaisessa lehdessä, mutta se oli ajat sitten tapetoidussa huoneessa eikä kuvatekstissä kerrottu, mitä tapettia tämä on.

  ReplyDelete
 32. Kivan näköistä tapettia ja mukava tunnelma:) Olikohan se nyt viimeinen kylmä yö? Toivottavasti!!

  ReplyDelete
 33. Sai luvan olla, pirhana, tässä menee hermo kun kevättä ei kuulu :-D

  ReplyDelete
 34. Todella hyvin istuu tuo isäsi tapetti taloosi ja siinä on lisäksi tunnetta ja muistoja.

  Meillä on vanhat ikkuna/liukuovet työhuoneeni ja terassin välillä. Tilkitsen ne maalarinteipillä. Veto stop! Keväällä taas irrotan teipit.

  ReplyDelete
 35. Juu, kaikki isäkultaani liittyvät asiat ovat todella tärkeitä.
  Tärkeintä ovat justiin nuo vetokohtien tilkitsemiset. Ei auta että seiniin laittaa 30 cm eristettä, jos jostain ovenraosta tuulee. Tämä kannattaisi kaikkien vanhoissa taloissa asuvien pitää mielessä.

  ReplyDelete
 36. Ihana tapetti, ja sopii tuonne niin hyvin! :)

  ReplyDelete
 37. Kiitos! Sopii kyllä kuin nakutettu huoneen tunnelmaan, tai siis nyt huoneessa on aiempaa parempi tunnelma!

  ReplyDelete
 38. Hieno lopputulos. Jännää tuo, että et ensin pitänyt tapetista etkä todennäköisesti olisi ikinä itse valinnut sitä, mutta sitten lopulta rakastuitkin siihen, kun se oli paikallaan. On vähän kokemusta vastaavasta. Hieno juttu, että samalla vetoinen rakokin tuli tilkittyä.

  ReplyDelete
 39. Kiitos! Ehkä se, että joku asia pääsee yllättämään positiivisesti, tekee siitä vieläkin mieluisamman.

  ReplyDelete
 40. On kyllä ihana muisto isästäsi. Hieno ja taloosi varmasti täydellisesti sopiva tapetti. Miten upea se on synkimmänkin talven keskellä, kesästä tietysti puhumattakaan. Kun saat huonekalut paikoilleen, olohuoneesi on LUMOAVA.

  ReplyDelete
 41. Oli aika kivaa laittaa isän valitsemaa tapettia, vaikka en tiedäkään, mihin hän sen valitsi. Äitini ainakaan ei muista, ei ehkä edes ollut makutuomarina asiassa. Isä kun oli meillä tapettimestari.
  Kiitos kiitos kehuista, tänään olen laittanut tauluja seinille, paikkaillut maalilla kattolistan naulakohtia jne. ja aloin rakentaa paria kirjahyllyä, kyl se alkaa jo huoneelta näyttää! Tervetuloa kylään!

  ReplyDelete
 42. Tapetti on kyllä todella kiva.

  Ja tuo sohvaryhmä. Punaiset samettisohvat ja nojatuolit ovat heikko kohtani. Meillä on kolme, mutta toinen kissa on repinyt verhoilut seitiksi ja karvanlähtöaikaan punaista hädintuskin näkyy.

  ReplyDelete
 43. Punainen sohvakalusto on tosiaan ihana, talvella niin lämpimän näköinen. Plyysissä on toisaalta se hyvä puoli, että se imee karvat itseensä eivätkä ne sitten leijaile ympäriinsä. Siis jos jotain hyvää siitä karvojen kerääntymisestä haluaa keksiä ;-)

  ReplyDelete
 44. Totta :D Enpä ole ajatellut asiaa ikinä tältä kantilta. Meillä tosin niitä karvoja riittää nurkkiinkin..

  ReplyDelete
 45. Ihan mielettömän kaunista tapettia! Upea sohvakalustosi sopii sen seuraan kuin nakutettu :)

  ReplyDelete
 46. Rouva Vadelma; Asioilla on puolensa ;-)

  Kaisa; Tapetti on tosiaankin ihan täydellistä. Kivan retrohenkistä ja samalla mummolaa.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!