Tuesday, 19 March 2013

Kuivakäymälä

Tästä aiheesta lupasin kirjoittaa jo jokin aika sitten. Nyt varmaan odotetaan kaikenkattavaa reportaasia... kun ajattelin vain muistuttaa ihmisiä siitä, että juomavettä ei tarvitse käyttää kakan huuhteluun ja että kakasta tulee mitä parasta multaa.
Tämä on rintamamiestaloni käymälä, eteisen kupeeseen ullakon rappujen alle rakennettu noin neliömetrin tila. Vessan malli on L&T:n edullisimmasta päästä löytyvä pönttö, joka ei erottele virtsaa ja kiinteää ulostetta. Ylimääräinen neste menee letkua pitkin ulkoseinän läpi turvehaihduttamoon, joka on heti seinän ulkopuolella oleva lasikuituinen kaukalo (joka löytyi kellarista enkä tiedä mikä se on alun perin ollut).

Building a dry toilet makes sense at all aspects: it recycles waste into fantastic garden soil, it is a good way to use shredded twigs, it works during power cuts, not to mention that flushing poo with drinking water is the most idiotic human invention ever.

Useimmiten kysytty kysymys on: haiseeko kuivakäymälä. Kyllä se vähän haisee silloin kun siellä on juuri käyty isommilla asioilla, mutta minusta vesivessaankin jää hetkeksi haju leijumaan. Tärkeä asia numero yksi onkin käyttää tarpeeksi kuiviketta, jolla uloste peitetään. Samalla vessasta syntyvästä kompostijätteestä tulee rakenteeltaan parempaa ja se myös kompostoituu nopeammin. Liian tiivis massa ei kompostoidu kunnolla, palaminen tarvitsee happea.
Vessan säiliöpöntöstä menee paksu tuuletusputki seinän läpi ulos. Minun mielestäni hajua ei ole häiritsevästi. Erottelevissa malleissa on vielä pienempi hajuhaitta.
Vessan rakentamisen yhteydessä seinään tehtiin ikkuna, jolla pieneen tilaan tulee luonnonvaloa ja kesäisin sen voi pitää vaikka koko ajan auki, jos siltä tuntuu. Toisaalta etenkin kesäisin tulee käytyä useimmiten ulkohuussissa, kun ulkona oleillaan muutenkin koko ajan. Käyn huussissa kyllä talvisinkin, minusta on todella kivaa, ettei tarvitse mennä sisään käydäkseen vessassa. Useimmiten kysytty kysymys, jota kaupunkilaisystäväni minulle alussa esittivät, oli: elämä on varmaan tosi hankalaa kun pitää käydä ulkona vessassa (silloin tätä sisävessaa ei vielä ollut). Ei huussissa käymisessa ole mitään hankalaa keskitalvellakaan, kyllä pissa kulkee vaikka olisi miinus sata. Mutta pimeällä pihan perälle lähteminen tuntui vähän ikävältä, ja siinä varsinkin se, että piti aina pukea päälle käydäkseen vessassa esimerkiksi keskellä yötä.

Vessan seinät olivat raakalautaa, paitsi tämä uusi sivuseinä, joka tehtiin runkolevystä. Sen toisella puolella on kellarin korkeaa tilaa vintin rappusten alla. Ulkoseinääkin eristettiin laittamalla huokolevyä sen sisäpuolelle. Nämä kaksi seinää tapetoin lapsuudenkotini eteistapetilla (kyllä vain, yhä isäni jäämistöjä!). Tapetti ei kovin hyvin pysy huokolevyssä varsinkaan tilassa, jossa lämpötilan vaihtelut ovat suuret, niinpä se on lähtenyt repsottamaan yläreunasta. Kiinnitän sen joskus listanpätkällä kun muistan, tuo boordikaan nyt ei ole niin silmiähivelevä että sen olisi pakko jäädä näkyviin.
Vessapaperitelineenä on vanha pyyheliinanaulakko, jossa on tanko peitolle (nyt rullille).
Kosteuspyyhkeet ovat suihkuttoman ihmisen pelastus, mutta jonkinlaisena kuitukankaana ne eivät maadu, vaan ne täytyy muistaa laittaa roskiin.

Ovi oli valmiina, sillä tästä oli aiemmin kulku kellariin. Mutta koska kellariin on myös ulko-ovi, ei tätä käyntiä tarvittu. Ovi oli päällystetty muovimatolla, jonka otin pois ja alta löytyi hieno leveästä lankusta tehty pinta. Jätin maton naulat oven reunoille, niin se näyttää vähän niitatulta punkkariovelta. Naulasin oveen isäni aikoinaan rannoilta löytämiä hajonneiden viski- ja portviinipullolaatikkojen reunalautoja.

Keittiön vastaisen seinän maalasin ja paneloin sen alaosan.
Tämän vessamallin vika on se, että tuo pöntön takaosan pieni kuivikesäiliö ei oikein toimi. Tarkoitus olisi aina käynnin jälkeen kääntää valkoisesta kahvasta, jolloin kuiviketta menee pönttöön, mutta jos kuivikkeena on vähänkin karkeampaa tikkua, se menee jumiin ja toisaalta kuivikkeet karisevat pääasiassa pöntön takaosaan. Mutta se on pieni ongelma ja nopeasti ratkaistu käyttämällä kuivikkeelle omaa saavia vessan vieressä ja ripottelemalla sitä kauhalla juuri sinne mihin sitä tarvitaan.

Kuivakäymälöitä on myös sähköllä toimivia, nesteellä huuhtelevia ja pakastavia, mutta itse pidän eniten tällaisesta mallista, joka toimii vaikka olisi sähkökatkos tai jääkausi.
Ja täytyy vielä sanoa, että siinä missä sisällä oleva valaistu vessa on talvisin kätevä, on ulkohuussi kesällä aivan ehdoton! Sellainen pitäisi olla joka puutarhurilla. Ei tarvitse riisua mutaisia saappaita käydäkseen vessassa, eikä edes poistua ihanasta puutarhastaan!

Sitten kuivikeasiaan. Kuivikekäymälän valtti on sekin, että siinä tulee kierrätettyä oksat hakettimen kautta kuivikkeeksi ja käymäläjäte kompostoinnin kautta kukkamullaksi – ja millaista multaa! Siinä ovat omat taimeni lähteneet uskomattomaan kasvuun ja muodostaneet monta kukkavartta tavallisen yhden sijaan.
Hakettimen ja kuivikekäymälän omistajan ei tarvitse kuljettaa kuivike- eikä multasäkkejä autolla kaupasta, jonne ne on ensin kuljetettu keskusvarastoista rekka-autoilla, jonne ne on ensin viety tehtaalta.

Suosittelen lämpimästi kuivikekäymälää kaikille!

Lopuksi Ransun terveiset:

Mamma ei ole kirjoittanut ikuisuuksiin MEISTÄ. Kyllä me täällä ollaan ja päivystetään! Ja vaaditaan lisää juttuja meistä!

61 comments :

 1. Tämä tuli kuin tilauksesta, aiotaan nimittäin v. 1940 rakennetusta ja v.-75 vesitetystä liitännäisestä poistaa vesivessa kokonaan. Tuommoinen kylmä tilakin löytyy pienen verannan vierestä. Kiitos ihanasta vessavinkistä!

  ReplyDelete
 2. Kuivakäymälät sopivat niin ihmisille kuin kissoillekin. :)

  ReplyDelete
 3. Lea P; Kylläpä ilahduin kommentistasi, se oikein pelasti päiväni! Miten hyvä juttu että satuitkin löytämään juuri tänne kun tuli tämä kirjoitus. Vessaan voi laittaa pienen patterin jos haluaa sen pysyvän pakkasettomana, mutta kuivikekäymälä ei tykkää pahaa vaikka se jäätyisikin.

  Sirpa ja Kollo; Niin, meillä on sama tekniikka, kumpikin peittelee :-)

  ReplyDelete
 4. Hyvää asiaa! Jos meillä ei olisi ollut vesivessaa jo täällä valmiina, olisimme luultavasti päätyneet jonkinlaiseen kuivakäymälään.

  Ja vielä: onpa erinomaisen nätti vessa!

  ReplyDelete
 5. Mahtava päivitys ja näkökulma. On se ihanaa, että olen löytänyt blogisi ja saan lukea sinun persoonallisia juttujasi. Nimittäin, kun kaikenlainen epäekologinen kulutushysteria meinaa välillä vallata minutkin tai ainakin luulottelen sen olevan ihmiselle välttämätöntä. Siitä seuraa itselleni ristiriitaa ja ryytymystä, juurikin sitä, missä nyt sinnittelen.( Kuitenkin todettakoon, että raahasin kotiini eilen ison pussin kylvömultaaaa, joka oli juuri noilla rekoilla roudattu ties mistä). No, muttakun puuhiin pitää päästä ja kaikki on umpijäässä.

  Nyt juuri etsin ja tartun kiinni eläviin esimerkkeihin, jotka jollakin tavoin poikkeavat valtavirrasta. Tänään tartun siihen, että pidät oman linjasi ihanan rehellisesti ja avoimesti. KIITOS.

  Ja kesäpuutarhurin ulkista olen ihan samaa mieltä,
  miltei tässä keskellä kaupunkiakin, se olisi käytännöllisempi ratkaisu kuin multavarpain sisälle tulo. Mutta voi me hömelöt, kun ankat valtasivat huussin edellisten asukkaiden aikaan ja nyt se on puutarhavarastona. Niin, että se siitä, mutta periaatteessa, juu.

  ReplyDelete
 6. Susanna; Toki jos viemärit on jo valmiina ja etenkin jos ollaan kunnallisessa verkostossa, on tilanne aivan toinen. Mutta tällainen omavarainen omakotiasuja korvessa kuten minä hyötyy todella tälaisesta käytännön käteyyydestä ja perustamisen helppoudesta.
  Kiitos! Huomasin, että jopa erinomaisen ruma vessapömpelikin näyttää nätimmältä nätissä ympäristössä, vai olisiko sittenkin sitä että silmä tottuu ;-)

  Rva Pioni; Tiedätkö, sinun kommenttisi alkoi vuorostaan kilistää kelloa omassa päässäni: tajusin, miten tärkeää on elää minimoiden nuo ristiriidat itsen kanssa. Nyt kun rahaa on niin vähän ettei minulla ole varaa melkein mihinkään, olen onnellisempi kuin melkein ikinä. Suosittelen lämpimästi kaiken kuluttamisen lopettamista (no joo, lapsia ja perhettä omaavalle tämä on helpommin sanottu kuin tehty) ja sitten sen pohtimista, mitä todella tarvitsee.
  Multaa on pakko joskus hankkia. Ja jos asuu taajama-alueella, voi olla, että huussia ei edes saisi rakentaa, harmi vain.

  ReplyDelete
 7. Kiva kirjoitus, mies vaan vähän ihmetteli kun kysyi mitä luen:) Meidän maalle laittoivat kesäveskin toissa kesänä ja se toimii myös keittiöjäte kompostina! Ajatella että me vielä maksetaan siitä että hyvä tavara viedään meiltä pois! Mies vaan ei voi käsittää kun olen joskus surenut sille pötköjen menettämistä:D Käskenyt rakentamaan riun mettän reunaan!

  ReplyDelete
 8. Meillä tulee olemaan mökillä kompostikäymälä...ensimmäinen tyhjennys nyt keväällä...ajattelin kyllä käydä Etolassa ostamassa itselleni sellaisen yöastian, ettei tarvitse pihanperille könytä öisin..:) jään vielä vanhingossa lukkojen taakse ja siitähän se älämöly syntyy....

  ReplyDelete
 9. Tuo yltiöpäinen kuluttaminen ja maatumattoman krääsän ostaminen on ihan oma lukunsa. Siitä on kauhean vaikea päästä irti ja ainakin meidän perheessä se huipentuu jouluna, ahdistavaa:( Pitäisi vaan aktiivisesti pyrkiä ainakin vähentämään muovin ostamista ja tosiaan aina miettiä tarvitsenko tätä tosiaan!? Jee postipoika toi juuri Pähkylän!

  ReplyDelete
 10. Kiitos valaisevasta vessakulttuuripostauksesta. Aihe täälläkin ajankohtainen , sillä aion poistatuttaa vesivssan ja siirtyä ekologisempaan ja järkevämpään vaihtoehtoon. Vain pesuvedet menisivät sen jälkeen likakaivoihin .Puusee pystytetään myös ulos kesän aikana.

  ReplyDelete
 11. Kerrotko vielä lyhykäisesti turvehaihduttamon huollosta ?

  ReplyDelete
 12. Minna; Juu, esimerkiksi Biolanilla on se kompostoiva käymälä/komposti, jota serkkuni kehuvat kovasti, se taitaa olla oikea kuivakäymälöiden Rolls Royce. Se on korkea, mutta kun tässä oli betonilaatta lattian alla niin ei voinut sellaista hankkia, harmi vain. Mutta tulevaan vanhan hirsitalon kuistin yhteyteen tulevaan kylppäriin tulee sellainen korkeampi vessapömpeli, sen voi sitten tyhjentää alakautta kuistin seinän juurelta :-)
  Vai riuku :-D No niin. Mutta puutarhuri näkee nämä asiat vähän eri tavalla - yhden jäte on toisen kultakimpale!
  Joulu on ehkä siksi minustakin niin ahdistavaa, no pimeys tietenkin myös. Mutta kuka sitä kaikkea krääsää tarvitsee?

  Tuija; Yöastia on tosi hyvä, minä ainakin olen niin unenpöpperössä öisin ja aamuisin, että ulkoilu on suorastaan vaarallista. Ja jos huussiin vielä voisi jäädä jumiin niin sitä vaarallisempaa :-D

  Aila; Kiitos itsellesi ja juu! Turvehaihduttamo on siis vain kaukalo, jonka päälle olen rakentanut pienen katon, jotta sinne ei sada vettä. Kun turve näyttää olevan märkää tai suorastaan lilluvaa, on tyhjentämisen aika. Se hoituu ainakin minulla ilman astian liikuttamista kaivamalla märkä turve pois leveä- ja tasareunaisella lapiolla. Se on tuoreena aika vahvaa tavaraa monelle kasville, mutta sitä voi levittää tosi kukkapenkkien päälle. Tai sitten senkin voi kompostoida. Kaukalo täytetään lopuksi uudella kuivalla turpeella. Turvehan ei ole ekologista, mutta en ole keksinyt parempaa ainetta tähän tarkoitukseen. Sammal voisi toimia, ja olen huomannut, että sammalkuivike vie kuivikekäymälän hajut todella tehokkaasti!
  Itse vessa tyhjentyy minulla myös niin, että työnnän kottikärryn eteiseen tuohon vessan ovensuuhun ja lapioin varovasti jätteen sinne - se sujuu vikkelään, pöntöstä tulee noin kolme kärryllistä. Sitten kärrään sen kompostoitumaan.

  ReplyDelete
 13. Hyvä postaus!
  Kovilla pakkasilla sisällä toimiva huussi on parempi kuin ulkona. Unisena on mukavampi käyttää huonetta jossa on lämmin:)

  ReplyDelete
 14. Erittäin kätevää ja ekologista. (Sijaiskodissakin ollaan nyt jouduttu tyhjentämään kissan kuivakäymälää, kissa tottui toipilasaikana käymään hiekkalaatikolla, aiemmin se oli erittäin harvinaista.)

  ReplyDelete
 15. Maiju; Niin on, ja minusta unisena oikeastaan se, ettei tarvitse vetää kenkiä jalkaan ja takkia päälle, ja se, että on valo, on vielä tärkeämpää kuin lämpö. Eihän vessassa kumminkaan ikinä olla kuin hetki.

  Myrsky; Silloin kun minulla ei vielä ollut sisävessaa, kadehdin kissoja, kun niillä sellainen on (vaikka eivät käyttäisikään). Nyt olemme astetta samanveroisempia, mutta niiden peseytyminen sujuu yhä paljon minua helpommin, voivat viettää pesuhetken vaikka olohuoneen sohvalla. Minulla on jääkylmä sauna jossa ei ole edes sähköä että näkisi ketä pesee :-D

  ReplyDelete
 16. Olen käynyt suurimman osan elämästäni ulkovessassa ja olen silti sitä mieltä, että se on ihan paras. Nyt on sekä ulko (3 kpl), että sisävessa. On ihan hullua kerätä vessajäte umpisäiliöön, jonka tyhjentämisestä pitää maksaa eikä jäte jää hyötykäyttöön. Ystävälläni on erotteleva kompostivessa sisätiloissa eikä se haise yhtään, siistein vessa, jonka olen nähnyt. Nerollakin on sisävessa, mutta sitä käytetään vain muutaman kerran talvessa, kyllä ulkona on parempi.

  ReplyDelete
 17. Tuo onkin järjetöntä, että haja-asutusalueilla laitetaan maatuva jäte erikseen tyhjennettävään säiliöön. Ihan pöhnää. Ja jätevesiasetuksetkin tuntuu kieltämättä järjenvastaisilta, kun katson lehmiä laitumella joka kesä ja ne kakkaavat ja pissaavat siihen missä sattuvat olemaan, ja niityn keskellä kulkee oja joka valuu hiljalleen kohti Itämerta – tosin luulen, että sinne kulkeutuu kumminkin todella vähän ravinteita tältä laitumelta. Mutta että sitten ihmisten ulosteet pitää kerätä johonkin umpisäiliöön ikään kuin ne olisivat säteilyvaarallisia.
  Uskon, ettei erotteleva kuivakäymälä haise, kun minunkaan erottelemattomassa ei ole paljon hajua (paitsi silloin jos kuivike on loppu - mutta tuhkaakin voi käyttää peittelyyn, jos ei muuta keksi).

  ReplyDelete
 18. Olipa paljon tärkeää ja myös kannatettavaa asiaa. Olemme pitkään miettineet ainakin toisen vessan muuttamista ekovessaksi, kellaritilan vuoksi sen toteuttaminen onnistuisi helposti. Kyllä vesivessakin haisee, jos sitä ei vedetä tai ainakin hetken isomman tekeleen jälkeen. Olen kuullut, että toimiva kompostivessa ei haise yhtään sen enempää. Ja puutarhurilla pitäisi tosiaan olla ulkovessa; harmittaa kun aina pitää riisua saappaat ja ravistella roskat vaatteista vessaan mennessä. Ja mitä upeaa materiaalia kompostivessa tuottaakaan. Kolme papukaijamerkkiä sinulle!!!

  ReplyDelete
 19. Todella kätevä systeemi tuo, näppärä kertakaikkiaan.

  Tuleepa tuota Ransua katsellessa hiukan myös ikävä Kosti-raasuakin. Komea on Ransu-poju.

  ReplyDelete
 20. Kirjoitin pitkän kommentin ja deletoin sen samantien. Hö.
  Älä ihmettele, jos nyt kommentoin yliusein ( onko tuollaista sanaa edes ?). Johtuu elämäni ensimmäisestä älypuhelimesta eli pääsy nettiin on esteetön ( ja näköjään koukuttaa ja vie liikaa aikaa...vaan kyllä tää tästä asettuu).Ja sillä siis sössin kommentin, nyt läppäriltä asiaan:

  Olipa mielenkiintoinen postaus. Vaikka meillä on vesiveski ja pysyy...pysynee... Sillai kyllä ajankohtaista asiaa, että systerin landella on uusi kuivis ja ensi viikonloppuna aion tsekata sen ominaisuudet. Että onko samanlainen kuin sulla :D

  Onhan se nyt järkevää tehdä asiasta puutarhaa vahvistavaa elementtiä ja ihan tässä nyt kyllä ajattelee, että kuinka paljon eliksiiriä menee
  hukkaan vesivessassa.
  Meillä on kyllä potta tuolla pihamökissä ja miespuolisia vieraita pyydän käymään puskan juurella...pienellä asialla( siis mökissä yöpyviä :D )
  Että vähän nyt olen ekoloookinen kuitenkin.

  Heti huomasin tapetin ( siis kännykän pikkukuvastakin) ja muistin mistä se on peräisin.
  Viihtyisä on tuo vessasi ja olet saanut sinne esille muitakin tärkeitä muistoja. Ja onhan se nyt kiva aamuyöllä kömpiä sinne kuin pihan perille.


  Ja Ransulle ja Pantterille..
  olkaa huoleti, tiedossa on että olette maailman tärkein asia mammallenne ;)

  t. Leena ja Pojat

  ReplyDelete
 21. Kiitos käymälä jutusta! Minäkin olen sitä mieltä, että huussi on vältämättömyys. Meillä asuttiinkin ensin pitkään huussin turvin, mutta kun perhettä tuli, oli tehtävä pesupaikkoja ja niin tuli sisävessakin taloon.

  ReplyDelete
 22. Wau! Kaunis vessa sinulla!

  Koska asumme taajamassa ja viemäröinti on jo, olisi nurinkurista purkaa puoli taloa saadakseen se viemäri veks.
  Olisin oikeasti halunnut kuivikekäymälän laittaa kun jouduimme uusimaan talon alkupäiset pienet vessat pinnoiltaan ja kalusteiltaan. ( ihastuttavaa 60 luvun muovimattoa pintneine tuoksuineen ja tahroineen jne.)
  Kävi kuitenkin ilmi, että viemärit tosiaan olisi ollut parasta saada pois, niiden tulppaaminen olisi riskaabelia. Olisi koomillista että vanhat likaviemärit aiheuttaisivat hajuhaittoja kun kuivavessa toimisi hienosti ;)

  Haaveeni on,että sellainen kierrätysvettä käyttävä vessa kehittyisi ja tulisi hinnalta tavallisen ihmisen ulottuville.

  Olen sellaisesta jossain muutama vuosi sitten lukenut.
  Ideana siis että ns.harmaat vedet säiliön kautta kierrätetään vessan huuhteluvedeksi ja vasta sen jälkeen viemäriin.
  Nykysysteemeillähän kotitalouksista päätyy hirveä määrä puhdasta vettä tai tuota harmaata vettä suoraan viemäriin ja kaikenhuippuna vessa huuhdellaan juomavedellä.

  Noh pidän mielessäni, että vaikka olemme suuri perhe kulutamme vettä vähemmän kuin normiperhe, että edes askel oikeaan suuntaan...

  R&T

  ReplyDelete
 23. Luulen, että Ransukin haluaisi kertoa vessa-asioistaan? On tärkeitä juttuja. :)

  ReplyDelete
 24. Oo, mikä untuvaisena hohtava karvarinta <3 Ihan hurmioistun ihastuksesta! Sun Mammalle haluaisin sanoa, et mulla ON jo kuivakäymälä, joten enemmän Ransun kuvia. Kiits.

  Terkuin Unna Tuutikki

  ReplyDelete
 25. Hyvä postaus! Monilla on ennakkoluuloja kompostoiviin vessoihin ihan turhaan.
  Meilläkin on mökillä sellainen. Laitan myös keittiöjätteitä. Ehdottomasti paras vessa mökkikäytössä!

  ReplyDelete
 26. Mökillä on tullut asioitua sekä tuollaisessa kuivakäymälässä että huussissa ja eipä ole pahaa sanottavaa kummastakaan muodosta :)

  ReplyDelete
 27. Ransu ja Musti on todenneet kuivakäymälän hyväksi jo aikaa sitten :)

  ReplyDelete
 28. between; Kiitos kiitos :-D Papukaijamerkit teillekin, kun suunnittelette toisen vessan muuttamista kuivaksi!

  Zelda; Niin, minuakin kuristi kurkusta lukea Kostista, muutenkin, ja siksikin, kun hän oli niin ransumainen (ja sinun silmissä Ransu on kostimainen ;-))

  Leena ja Pojat; Hyvä että asioiden tärkeysjärjestys on siellä tiedossa! Hö, ei kannata deletoida pitkiä kaunokirjallisia sepustuksia. Kyllä tuo pistää ajattelemaan, miten paljon siinä tulee kierrätettyä ja ei kuluta vettä. Loppujen lopuksi maailman yksinkertaisin asia, joka on ihan painunut unohduksiin "sivistyksen" myötä! Nyt onkin aika tarkistaa, mitä sivistyksen parametreihin oikein kuuluu. Luulen, että käsite saa uusia perspektiivejä lähitulevaisuudessa, ellei ole jo alkanut muuttua. Sivistys ei voi enää tarkoittaa luonnonvarojen tuhlausta. Monen muun asian suhteen käsitys siitä mikä on sivistynyttä on jo korjattu (länsimaissa), esimerkkinä vaikka tiikerien metsästys.

  Tylsä Mörökölli; Lapset ja perhe tuovat omat haasteensa. Ehkä ei niinkään vessaan, mutta tuohon pesuasiaan.

  R&T; Harmaalla vedellä huuhdeltavista vessoista olen lukenut ensi kertaa jo 90-luvulla, joten niistä on puhuttu viimeistään silloin, todennäköisesti jo aiemmin. Mutta miksi mitään ei tapahdu?
  Jos kuivakäymälää ei voida laittaa, kuten taajamissa, kerrostaloissa jne., niin harmaan veden ohjaaminen vessan vesisäiliöön on se seuraava vaihtoehto. Ja se EI VOI olla kovin vaikea operaatio!
  Haloo, insinöörit, haloo! Juomaveden ohjaaminen vessaan täytyisi lailla kieltää. Ei tässä insinöörit varmaan pysty mitään tekemään muuten, ellei käytetä pakotteita rakentajille ja rakennuttajille.

  Mamma N ja Unna Tuutikki; Kiitos, sehän on selvä että kissat ovat kuivakäymäläasioiden asiantuntijoita. Nyt kun piha on jäässä eikä lumi ole pehmeää, ei Ransu voi käydä hangessa pissalla vaan on hoitanut pissa-asiat sisällä.
  Yritämme kuvata Ransua (entistä) enemmän.

  Heidi-Maaria; Niin minäkin luulen, että suurin este on ennakkoluulo.

  Katja; Ei minullakaan! Ei edes tyhjennyksestä.

  Sesse; Kissat ovat tämänkin asian asiantuntijoita.

  ReplyDelete
 29. Tykkään ulkohuusseista; lapsuudessa lähes joka naapurissa oli sellainen. Tykkäisin kovasti kuivakäymälästä pihan perällä, se olisi puutarhaharrastajan unelma juuri mainitsemistasi syistä. Saiskohan sellaisen vaikka äitienpäivälahjaksi!

  Sun sisävessa on kyllä maailman söpöin!

  ReplyDelete
 30. On kyllä kätervä.
  Todella kierrätystä.
  Kaikki käyttöön.

  ReplyDelete
 31. Maria; Minua niin erityisesti ilahdutti, kun teidän pojat innostuivat hyyskästä, niin että halusivat sellaisen omallekin pihalle :-) Vaikka se olikin vitsailua, niin asenne oli mahtava. Nuoria ei ennakkoluulot paina ja heidän käsissään on tulevaisuus.

  Sylvi; Niin on, ja maailman luonnollisin asia.

  ReplyDelete
 32. Tapetti kruunaa kaiken! Oikeasti, en käsitä miksi noin kauniita ei ole edelleen myynnissä!

  Kuivakäymälä on hieno juttu. Jos me joskus saamme saunan korjattua ja sen tuvasta asumiskuntoisen, tulee sinne kuivakäymälä.

  ReplyDelete
 33. Tuo on sitä samaa kuosia mitä laitoin turkoosinsävyisenä kaupunkiasunnon eteiseen, jota kyselit, varmaan tunnistitkin. Lisäksi sitä oli meillä lapsuudenkodissa ruskeasävyisenä kellarin portaikossa (isäni todellakin tapetoi joka paikan!) ja sitä mulla on vielä jäljellä, mutta ihan vähän vain, pieni kaistale.
  Olisikohan tuon kuosin rullat kulutettu viimeiseen nanometriin, sen jälkeen kuosia ei enää saanut. Isäni osti nuo kaikki värit 70-luvulla Tapettitalosta.

  ReplyDelete
 34. Vessan tapetti on kaunis ja tämä huussi-asia mielnekiintonen. Juuri lueskelin Jovelan talopäiväkirjasta asiasta ja nyt sitten sinulla on tuollainen ihana kuivakäymälä!
  Aivan liian vähän puhutaan tosiaan vesivessoista ja itse kannatan sitä, että jokaisella olisi huussi pihan perällä minkä käytöllä voisi sitten vähentää sitä puhtaan veden hukkaamista. Perinteinen huussi on loistava puutarhureille ja myös lapsille kun ei tarvi keskeyttää ulkoleikkejä käydäkseen sisälä vessassa.

  ReplyDelete
 35. Nimenomaan. Mutta niinhän se on kaikessa mikä yrittää säästää luonnonvaroja tai estää tuhlaamista....ei löydy tahtoa tehdä mahdolliseksi, herranjestas kaiken pitää perustua" haluan kaiken hetinyt ja huomenna kolme kertaa enemmän " ajattelulle :/
  Joskus 90 luvulla minäkin siihen törmäsin vissiin mainoksessa alan messuilta ulkomailta tjsp.

  R&T

  ReplyDelete
 36. Olipa hyvä ja ajankohtainen postaus! Justiinsa tuossa Ukon kanssa pohdittiin tätä meidän Torppaa, siellä kun on jonkun älynväläyksenä saunan ja takkahuoneen yhteydessä meidän mielestä täysin tarpeeton vesiklosetti (jonka vuoksi Torpalla olii edessä lähivuosina mittava jätevesiuudistus). Kompostoivaa kuivakäymälää on ajateltu ja pohdittiin että sille pitää ehkä rakentaa ihan oma pömpeli mutta nythän hoksattiin että meilläkin olisi Torpassa sisällä kaikenlaista tyhjää vintinporrasalustilaa joita ehkä pitänee tätä varten tutkia!

  ReplyDelete
 37. Kuivikekäymälähän on ainoa järkevä ratkaisu kenelle tahansa, paitsi ehkä kerrostaloissa hankalampi, mutta kai siihenkin joku insinööri ratkaisun keksisi. Eihän maapallolla puhdasta vettä tunnu olevan tarpeeksi nytkään, ihan tyhmää että täällä huuhdotaan sillä kakkaa!
  Ihmisten pitäis ottaa mallia meistä - väännetään tortut ulos ja biojätepussiin kerättynä mutsi heittää ne biojätekeräykseen! Ekologista, taatusti!
  Ransu, pidähän mammallesi puhuttelu, ettei vallan ala kirjoittelemaan vain kukkasista! :D

  ReplyDelete
 38. Tosi hyvä postaus, kiitos Saila:)

  ReplyDelete
 39. Meilläkin on jossain vaiheessa tarkoitus miettiä tuohon kuivakäymälään siirtymistä vanhassa mökkipahasessamme. Kiitos postauksesta ja tietopaketista!

  T. Sari Puumulista

  ReplyDelete
 40. Wanhan Wallankumous; Kyllä juomavedellä huuhdeltavista vessoista täytyisi päästä kokonaan eroon.

  R&T; Se on sääli, että joku taho keksii systeemit, mutta niitä ei ikinä laiteta käytäntöön. No samahan on tuulivoiman kanssa. Isäni oli mukana tutkimassa asiaa joskus 70-luvulla mutta nyt vasta niitä on alettu rakentaa. Miksi? No toki ne varhaisimmat prototyypit vaativat kehittelyä, mutta ei siihen niin kauaa mennyt, esimerkiksi koko Pohjois-Espanja oli varustettu tuulivoimaloin ennen Suomea. Meillä on karsea kerskakulutusmeininki. Nolottaa aina ulkomailla, kun siellä luullaan, että olemme edelläkävijöitä. Suomi on oikeasti ekologisen asumisen viimeinen takapajula.

  Kaisu; Juu, pieni tila riittää - toki riippuu, halutaanko käsienpesuallas samaan tilaan. Minulla kun on niin yksinkertainen vesisysteemi, että pumpulla tulee vettä vain yhteen pisteeseen ja se on keittiön hana, niin pesen kädet sitten keittiössä.

  Sulo; Sepä olisikin mielenkiintoisen näköistä, jos ihmiset kykkisivät kadunvarsilla ja keräisivät jätöksensä sitten biopusseihin ;-) Teistä voisi ottaa mallia.

  Leena; Kiitos!

  Puumuli; Kiitos ja hyvä jos tästä oli apua!

  ReplyDelete
 41. Meillä on navetan takana ihan perinteinen ulkohuussi. Remontin aikana se oli kovassa käytössä. Kesällä tosiaan kätevä kun ei tarvi puutarhahommista sisälle vaivautua!
  Huussi on vain uhkaavasti kallellaan ja lauteilla pitää istua aika kenossa, mikä hiukan antaa lisäjännitystä suoritukseen. Mutta nostalginen ja ihana huussi se on!

  Sun kuivakäymälä on tosi viehättävä!

  ReplyDelete
 42. Kiitos Jaana! Sepä onkin jännää, jos joutuu Pisan torni -huussissa jännittämään, pysyykö rakennus pystyssä ;-) Vähän niin kuin oma saunani. Joka kerran kun ajan saareen ja kohti pihaani, katson, onko sauna vielä pystyssä.

  ReplyDelete
 43. Pojat tosiaan viihtyivät huussissa, joten sekin puoltaisi hankkimista. Itse asiassa siitä voisi tulla kulmakunnan hittimesta kesäaikaan, kun poikien kaveritkin pyörivät pihamaalla. Trampoliinilta olisi lyhyt asioille.

  ReplyDelete
 44. Se voisi olla hyvin suosittu! Mulle tuli ihan lapsuudenmuistot mieleen, kun suvun kesämökillä oli sellainen huussi, jossa oli kaksi istumapaikkaa - vessaseuraa sai aina ;-) Ja koska huussi sijaitsi lämpimällä paikalla kallionkolossa, oli sen eturapuilla yksi pihan parhaista paikoista oleskella auringossa, siellä me serkukset taidettiin viettää suuri osa kesäpäivistä! Piti vain siirtyä vähän kauemmas aina kun joku aikuinen tarvitsi vessaa.

  ReplyDelete
 45. Meillä on mökillä juuri tuollainen käymälä. Se on mainio laitos. Eikä haise juuri ollenkaan. Minäkin voin suositella sitä!

  ReplyDelete
 46. Hieno juttu tuo siun sisävessa, mie oon puhunu itseni läkähyksiin jotta meille tehtäs sama, tai edes se ulkohuussi, mutta ei, isäntä vastaa aina "olen lapsen ihan tarpeeks pihanperällä käyny, nyt haluun istuu posliinilla ja lämpimässä"
  Puhu sitten siinä luonnon puolesta.

  ReplyDelete
 47. Hieno postaus ja ahkera kommentointi myös. Ihailen vessasi kivoja yksityiskohtia ja erilaisia muistoja kuten tapetti isäsi jäämistöstä ja viski- ja portviinilaatikoiden reunalaudat. Ja taulujakin seinällä. Vessasi on onneksi kohentanut asumisesi mukavuutta huomattavasti, kun ei tarvitse yöllä lähteä ulos.
  Koski Tl:n maalaistalo, jossa välillä oleilemme, on yhdistetty kunnalliseen vesiverkkoon ja vesivessakin täällä on ollut kai ijät ja ajat. Minusta olisi kyllä aika kauheaa käydä ulkovessassa talvipakkasella pimeässä keskellä yötä, onneksi ei tarvitse. Silti olen harmitellut, ettei täällä ole jäljellä yhtään ulkohuussia, jossa voisi kesäaikaan käydä.

  ReplyDelete
 48. Onpa tuhti tietopaketti käymälöistä tämä. Laitankin korvan taa tuon turvehaihduttamon. Meillä on pihassa edellisen asukkaan tekemä pieni ulkohuussi, jota ei ole tullut käytettyä tuon tyhjennysvaaran takia. Tuo kuulostaa tosi yksinkertaiselta ja helpolta konstilta, ja samalla saa hyvää tavaraa kukille. Kiitos taas tiedoista!

  ReplyDelete
 49. Vilma; Hienoa!

  kosotäti; Voi että. Tällainen uudenaikainen kuivakäymälä on käyttömukavuudeltaan ihan toista kuin vanhanajan huussi. Tuo styroksi-istuin jo pelkästään on kivan lämpimän tuntuinen, vaikka ei kovin esteettinen olekaan.

  Paula; Tämä postaus on herättänyt paljon kommentteja, ja ilahduttavan moni suunnittelee kuivakäymälään siirtymistä!
  Yöllä, viimeiseksi illalla ja ensimmäiseksi aamulla on pihan perällä käynti ankeinta. Ja yleensäkin talvella pimeän aikaan (ja sitä aikaahan on paljon). Mutta keskellä päivää käyn mielellään talvellakin, jos satun olemaan ulkona ja kuten sanot, kesällä ulkohuussille on suorastaan tarvetta.

  TuulaJ; Ihan tavalliseen ulkohuussiinkin kannattaa laittaa astia, jonka pohjassa on reiät ja joista neste valuu alempaan turvelaariin, tässä on esimerkiksi ohje, jonka mukaan oma ulkohuussini on rakennettu: http://www.vesiensuojelu.fi/jatevesi/huussin_rakennusohjeet.html
  Turve täytyy silloin tällöin vaihtaa, kun se on märkä eikä enää haihduta. Riippuu käyttötiheydestä, vaihdan oman ulkohuussini haihdutusturpeet parin vuoden välein ja sisäkäymälän pari kertaa vuodessa.

  ReplyDelete
 50. Ihana käymälä sinulla! Varsinainen aarrenurkkaus jos niin voi sanoa :D Jos raaskit niin kannattaa lähettää palanen tuota tapettimallia Tapettitaloon mikäli heillä ei vielä sitä ole, jos se on jo vaikka kadonnut perinnetapettimalli? Ja voi kuinka ihanat nuo laatikon palaset ovessa, upeita löytöjä nekin. Mahtava idea käyttää pyyhetelinettä vessapaperirullille :)

  ReplyDelete
 51. Juu, aarteitahan tuolta tulee kukkapenkkiin laitettavaksi :-D Hyvä idea, vaikka jos tuota tapettia on 70-luvulla ostettu, niin kai se on jossain rekisterissä, kyse ei ole kumminkaan mistään vanhasta talosta löytyneestä tapetinjäänteestä. Mutta ainahan voi kysyä jos heitä kiinnostaa.

  ReplyDelete
 52. Äärifiksua ja -ajattelevaista vessatoimintaa!

  ReplyDelete
 53. Se on niin itsestäänselvää perusasiaa, kun sitä alkaa ajatella!

  ReplyDelete
 54. Hieno päivitys!

  Tuohan voisi toimia vaikka vesivessan ohella, jos ei heti henno moisesta luopua..
  Tai pitäisi sen vesiklosetin vierasvarana ja sesonkipikkulana, joka olisi oiva apu silloin, kun talossa on esim paljon porukkaa.

  ReplyDelete
 55. Niinpä. Yksi kuivakäymälä, vaikka se puutarhurin kesähuussi, vaikuttaisi jo positiivisesti. Ja sitä voisi ainakin hyödyntää jos pitää puutarhajuhlia ;-) Ei tuollainen kuivakäymälä meinaan yksistä juhlista täyty!

  ReplyDelete
 56. Ihastuttava kuivakäymälä sinulla!
  Heräsin vesivessaongelmaan muutama vuosi sitten kun mieheni sisar teki telkkariin dokumentin Paska juttu.
  Sen tuloksena pihallemme ilmestyi ekokäymälä.

  ReplyDelete
 57. Hieno juttu tuo Paska juttu :-D Kyllä tätä asiaa täytyy rummuttaa, kun moni ei tosiaan edes tule ajatelleeksi vesivessalle vaihtoehtoja!

  ReplyDelete
 58. Kiva kirjoitus kuivakäymälästä! Kun minä ja mieheni sitten joskus toivottavasti löydämme maalta meille sopivan vanhan talon, niin toivon pääsevämme eroon vesivessasta. On typerää käyttää juomavettä jätösten huuhteluun ja vanhan talon rakenteidenkin kannalta kuivakäymälä on parempi ratkaisu. Toivottavasti mallit kehittyvät vähän esteettisempään suuntaan sopivaa taloa odotellessa :)

  ReplyDelete
 59. Olen myös käynyt sellaisessa kuivakäymälässä, joka oli itse rakennettu niin, että talo on rinteessä ja vessasta oli vain pitkä suora leveä putki alas talon alle, jota kautta vessa sitten tyhjennettiin. Sen putkenhan voi sitten ulkopuolelta (siis sisällä vessassa) naamioida miten vain ja laittaa päälle ihan tavallisen vessanistuimen jos haluaa, ei tarvitse olla styroksia.

  ReplyDelete
 60. Niin asiaa! Samat mietteet itelläkin.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!