Thursday, 7 March 2013

Lisää vihreää

Tänään aurinko paistaa vielä voimakkaasti eikä pakkasta ole paljoa. Niinpä lumi jatkaa sulamistaan ainakin vähän. Ilokseni huomasin toisenkin kohdan, jossa maata alkaa näkyä: vanhan taloni etelänurkka. Tuolla kuvan yläosassa polun vierellä lunta on ainakin 30 cm, mutta tästä se on jo sulanut, sillä tähän nurkalle lumi ei kerry. Tuuli pitää siitä huolen.

Samoin on eilen paljastuneiden krookusten piippojen laita. Mustin kopin edustalta tuuli pyyhkii lumet pois, vaikka vähän edemmäs kerääntyy aina pieni dyyni. Aurinko säteilee lisäksi lämpöä kopin seinästä ympäröivään maahan, mikä sulattaa lunta nopeasti. Tämä kohta tontistani on silti aina vähäluminen, suurimmat dyynit kertyvät muualle.
Tällaiset asiat kannattaa merkitä itselle muistiin syksyn istutuksia varten. On vaikea sanoa, koska kevät minnekin tulee, sillä se saattaa tulla yhteen kohtaan monta päivää aiemmin kuin 30 cm:n päähän, ja joihinkin puutarhan paikkoihin vasta viikkoja myöhemmin.

Ransu tutkailee Mustin krookuspuutarhaa.
Myönnän myös, että tämä seutu on yleensä vähäluminen. Yllättääkö se jotakuta, että olen nimenomaan asettunut seudulle, jossa on Suomen lyhin ja vähälumisin talvi?

Lunta on silti vielä paljon. Melkein koko piha on lumen vallassa, näkyvää maata on yhteensä neliömetrin verran.

Navetan edustan polun vieressä on noin puolen metrin hanki. Kohta koittaa aika, jolloin saunavesiämpäreitä ei tarvitse kantaa kannattelemalla niitä hangen yllä (se on yllättävän raskasta), ja on niin kuivaa, että saunankin saa syttymään ilman kahden tunnin aherrusta märkien puiden, papereiden ja tikkujen kanssa, saunan oven saa taas kunnolla auki kun routa hellittää ja sulava maa laskee lattian ja mikä parasta, saunaa ei edes tarvitse lämmittää, kun on niin lämmin että veden keittäminen vedenkeittimellä riittää – pesulle pääsee aina heti!
Ja kohta keittiöön tulevan veden letkukin sulaa, niin alkaa taas juoksevan veden aika! Talven loppuminen on todellakin yhtä juhlaa.

Siispä takaisin kevään merkkeihin ja vanhan taloni nurkalle. Seinän edustalla näkyy vähän vihreää: talvivihanta nummiajuruoho 'Elfin' kurkkii Tolkien-kukkapenkistä! Sen vieressä näkyy sinipiikkiputki 'Blue Hobbitin' kuivunut kukkavarsi.

Tolkien-penkin yläpäässäkin on paljastunut vähän maata. Idänunikoilla on vihreät lehdet talvellakin, se on niin piristävää! Ja pienen kiven takana näkyy pikkukurjenmiekan vihreä lehti.

Tulppaaneja vahtiva pupu oli kaksi päivää sitten korviaan myöten lumessa. Sää oli harmaa eikä kevään tulo tuntunut ollenkaan olevan käsillä.

Mutta sitten tuli eilinen päivä ja tänään pupulla on jo rinta paljaana!
En kirjoita näistä siksi, että muiden keväänodottajien pitäisi tulla kateellisiksi, vaan siksi, että tästä saa niin paljon toivoa! Keväällä on käsittämätön vauhti suotuisina päivinä. Valitettavasti nyt ei niitä päiviä näytä viiden päivän ennusteessa olevan, mutta kevään tulo jatkuu taas sen jälkeen, se on varmaa.
Mukavaa kevään alkua kaikille!

Idänunikko – Papaver orientale
Nummiajuruoho – Thymus praecox
Pikkukurjenmiekka – Iris Pumila-Ryhmä
Sinipiikkiputki – Eryngium planum

38 comments :

 1. Toivoa herättävä postaus. Ehkä kevät tuleekin..

  ReplyDelete
 2. No tuleehan se kevät ja kesä joka vuosi, mutta että nyt jo, kun meillä ei näy minkään laista sulaa kohtaa :(

  ReplyDelete
 3. Oi miten lujaa lumet lähtevät. Pupu on kohta kokonaan näkyvissä. Vielä tosin saattaa tulla uuttakin lunta. Minäkin olin Omppu-kissan kanssa pihaa kiertelemässä, mutta ilman kameraa. Puutarhakaverit ovat kivoja :)

  ReplyDelete
 4. Voi, miten paljon jo miniplänttejä sulaa. Minä ilahdun myös suurenmoisesti kevään edistymisestä ihan tipuaskelin. Se on kuin sellainen miniatyyrimaailma, joka suurenee ja suurenee ja sitten onkin kesä! Iloisia ja odottavia kevätpäiviä!

  ReplyDelete
 5. Tuo on hyvä vinkki, että laittaa muistiin missä paikassa lumi sulaa tontilla nopeimmin ja istuttaa siihen sitten aikaisia kevätkukkijoita. Tuosta pupupatsaasta huomaa, että lumet ovat lähdössä vauhdilla!

  ReplyDelete
 6. Minäkin laitoin tänään ensimmäisen pikkunarsku ruukun terassille, kyllä se kevät tosiaankin tulee:)Tänään ei täälläkään sulanut ihan niin paljon lunta kuin eilen, mutta ei onneksi tullut yhtään lisääkään! Hauskasti tuosta pupusta näkee lumien hupenemisen. Ihanaa kun laitat näitä kevät postauksia, empä usko että kukaan jaksaa kuitenkaan kateellinen olla, vaan ollaan sun kanssasi onnellisia kevään edistymisestä!!

  ReplyDelete
 7. Kyllä se kevät sieltä tulee ihana väkisin, kiva katsella kun rännit sulaa ja asfaltti tulee näkyviin. Toivoisin niin että aurinko jatkaisi paistelua, eikä olisi koko ajan piilossa.

  ReplyDelete
 8. Pupu havainnollistaa hyvin kevään etenemisen :)

  ReplyDelete
 9. On ollut niin kauhean vaihtelevaa, lumi tulee ja menee. Saisi jo enemmän mennä.

  ReplyDelete
 10. Kukkaiselämää; Varmasti tulee!

  Amalia; Ai nyt JO :-D Tai siis, tarkoitan, että lunta on saatu kastella yli kolme kuukautta, kyllä tämä ihan hyvin riittäisi, seikä teillä että meillä.

  Tylsä Mörökölli; Ihan hämmästyttävää tuo vauhti.

  Désirée; Kiitos! On keskityttävä niihin pieniin ilonaiheisiin. Mutta sama pätee minusta elämään yleensäkin!

  Saraheinä; Kannattaa ottaa kuvia, niistä näkee hyvin. Tässäkin tapauksessa, kun tulee kylmiä päiviä, ei tuo koirakopin edustan muu alue vielä sulakaan varmaan viikkoon.

  Minna; Kevät tulee meille kaikille :-)

  Sarppu; Aurinko on kiva juttu. Päivätkin ovat niin valoisia ja pitkiä, kun on aurinkoa!

  AnnaS; Se on mittaripupu .-D

  Jokke; Eiköhän se tästä kohta ala lähteä lopullisesti!

  ReplyDelete
 11. Tosi nopeasti lumet lähteneet vajumaan. Meilläpäin sitä tuli tänäänkin hetkellisesti lisää :( Mut nyt taas paistaa aurinko, nuuhkin sitä siinäkin tuoksuu kevät!

  ReplyDelete
 12. Siis kevät etenee teillä jo ihan silmissä, aika huimaa...

  ReplyDelete
 13. Mahtavaa nähdä sulla jo vihreätä maata. Täällä on lunta ihan kamalan paljon, en jaksanut edes takapihalle kahlata. Muuten elämä naurettavan helppoa, kun vesi tulee hanasta ja sauna kuumenee nappia painamalla.

  ReplyDelete
 14. Sulaa, sulaa!

  Kamalan komean näköinen pusuttelija siellä lumen keskellä ♥

  ReplyDelete
 15. Oi, kevät !
  Täällä kyllä on niin kylmä......... hrrrrr, onneksi aurinko kuitenkin paistaa niin ihanasti ja sulattaa lumia.. eikös usein maaliskuussa vielä tulekin talvikelejä, kunnes selkä taittuu ( siis talven), puutarhurin selkä taittuu vasta kesällä;)

  Idän unikolla on aina vihreät lehdet siis, mulla ne kasvaakin kaikkein paksuimman kinoksen alla...hö. Pitää varmaan vähentää taakkaa pienten reppanoiden päältä.

  Aurinkoista, lumia sulattavaa, piippoja vahvistavaa ja kissapoikia sekä sinua riemastuttavaa loppuviikkoa!

  tLeena ja Pojat

  ReplyDelete
 16. Aurinko lämmittää kyllä jo ihanan mukavasti ja aurinkoisissa paikoissa tiellä oli ihan märkää tänään, kun käytiin lenkillä päivällä. Olisi tehnyt mieli kärpertyä johonkin suojaisaan nurkkaukseen ja nautiskella auringon valosta ja lämmöstä silmät kiinni. Tuuli oli kova ja pureva, tuntui kuin olisi ollut 15 astetta pakkasta, vaikka mittari näytti vain -1,5.

  ReplyDelete
 17. Helena; Vauhti on päätähuimaava!

  Myrsky; Tänään oli vähän kylmempää ja lumi selvästi jäisempää, mutta odotellaan lämpimien kevtäsäiden paluuta!

  Pirkko; Noiden maaplänttien seuraaminen on niin palkitsevaa, kun ne suurenevat päivä päivältä.

  Mamma N; Ai pusupoikaan siellä vain kiinnitetään huomiota :-D

  Leena ja Pojat; Kyllä maaliskuussa ja vielä huhtikuussakin sataa lunta, mutta ei se estä juhlimasta kevättä :-D
  Ei idänunikkoa varmaan lumi yhtään haittaa, mutta se on kiva näky talvisin silloin kun on vähän lunta. Kiitos samoin!

  Tiina; Nyt pitäisi pihalle kehittää tuulensuojainen aurinkonurkkaus, jossa voisi aina ottaa kevään vastaan.

  ReplyDelete
 18. Jehna. Kyllä tässä täytyy harkita muuttoa, jos ei Ruottiin niin ainakin Ahvensaareen. Vaikka näkyy sitä paljasta maata (=asfalttia) jo meilläkin, kun olen etupihalla aivopäänä heilutellut petkelettä (ja päästellyt suustani arvaamitä). Muualla onkin sitten puolimetrinen hanki, ja enemmän.

  ReplyDelete
 19. Vähän vihreänä katselin että siellä on jo maata näkyvissä vaikka kuinka paljon, kunnes paljastit että olikin kyse yhdestä neliömetristä. Hyvin kuvattu :)

  Siitähän se kevät alkaa hiipimään eteenpäin pikkuhiljaa ja välillä ihan isoin harppauksinkin.

  Meillä on tällä viikolla satanut uutta lunta niin että sitä on taas noin 40 cm. Huoh.. Jossain vähän vähemmän mutta syvempääkin lunta löytyy. Mutta kyllä se kevät kuitenkin on tulossa. Uskotaan niin.

  ReplyDelete
 20. Intopii; No tervetuloa! Täällä vaikuttaisi olevan aina vähemmän lunta kuin pk-seudulla, vaikkakin silti liikaa omaan makuuni. Seuraavaksi voisitkin sitten heilutella -kelettä siinä kohdassa missä kasvaa lumikelloja, niin tulisivat pikemmin esiin.

  Heidi-Maaria; Täytyi kertoa asian todellinen laita ja kyllähän parista kuvasta tuossa näkee, että lumen vallassa pääosin ollaan. Mutta yksikin neliömetri on hieno juttu ja sitähän on kuvattava joka suunnalta :-D

  ReplyDelete
 21. Ihanasti maata ja vihreää näkyvissä teillä! Tosi huojentavaa kun räystäät tippuu. :)
  Meillä on vielä lunta ainakin metristä kolmeen, huh!

  ReplyDelete
 22. Ihanaa kun jaat toivoa keväästä myös meille muille täällä hiukan pohjoisempana!
  Siellä se lumen alla odottaa ja esiin putkahtaa ennen kuin huomaammekaan ... mutta kun olen niin malttamaton ;)

  ReplyDelete
 23. ... niin, ja hyvää naistenpäivää sinulle!

  ReplyDelete
 24. Tuore; Kaikenlainen tippuminen on keväällä hyvä merkki. KOLME metriä, apua!

  Marietta; Kiitos samoin! Kyllä se tulossa on, joinakin päivinä näköjään hyvin nopeastikin! Onneksi :-)

  ReplyDelete
 25. No toivoahan tämä vain antaa tänne nietosten keskelle. Mutta paistaa se kevätaurinko täälläkin! Ja sen myötä räystäät tippuvat suojaisassa talonnurkassa, se on kevään ääni. Se on ilon ääni.
  t. Pia

  ReplyDelete
 26. Onneksi on aurinko, valoa on niin paljon että päätä huimaa ;-) Se saa jaksamaan, kun muuten olisi ihan tuskissaan - kukkia on jo niin kova ikävä.

  ReplyDelete
 27. Olet niin paljon lähempänä kevättä kuin tällä takametsissä. Meillä ei näy lumen alta vasta kuin marjapensaiden latvaoksat :) Mukavaa naistenpäivän iltaa.

  ReplyDelete
 28. Kiitos! Juu, on täällä vähemmän lunta kuin paikoitellen mantereella. Mutta kun se näköjään saattaa hävitä 10 cm päivävauhdilla, ei hätää ole - kun vain tulisi niitä lämpimiä päivä. Ja mielellään öitäkin.

  ReplyDelete
 29. Ihania paljastuksia siellä saaripalstalla, melkeinpä käy vähän kateeksi täällä lumen ja pikkupakkasen keskellä.
  Upea kuva Ransusta lumisella polulla.

  ReplyDelete
 30. Älä yhtään kadehdi, ensi yöksi on luvassa vähän enemmänkin kuin pikkupakkasta: -14 astetta! Nytkin mittari on jo kivunnut -5:een. Puuh. Kyllä tätä tammikuussa kestää vielä, mutta nyt... voisi jo katsella lumikellojakin ;-)

  ReplyDelete
 31. Saaripalsta huokuu keväistä optimismia :) Vahtipupu kurkkii kinoksista ja Ransukin tutkimusmatkailee vähenevillä hangilla. Näiden merkkien perusteella luotamme, että kohta mekin tarkenemme parvekkeella :D

  ReplyDelete
 32. Olemme optimisteja. Mutta yöstä on tulossa kylmä. Ransu huomauttaa, ettei saa jättää parvekkeen ovea auki jotta neidon varpaat eivät vilustu!

  ReplyDelete
 33. Tykkään niin näistä sun keväänedistymiskuvista. Itse seuraan kivetyksen ilmestymistä lämpimällä seinustalla, mutta betonilaatan kuvaaminen on aika tylsää hommaa ;) Toivottavasti parin viikon päästä ehdimme mökille tarkastamaan, miten kevät maalla etenee.

  ~ Piia Anneli / annelivia

  ReplyDelete
 34. Noo, eihän betonilaatta, joka paljastuu lumen alta ole välttämättä ollenkaan tylsää... voi tarkkailla miten lumi sulaa vedeksi vähitellen ja riemuita jokaisesta paljastuvasta millimetristä ;-)

  ReplyDelete
 35. Kyllä vaan on kevät tulossa;hitaasti,mutta varmasti
  :)

  ReplyDelete
 36. Todella hitaasti tällä hetkellä ;-)

  ReplyDelete
 37. Vai että Mustilla on ihan oma krookuspuutarha. Mahtava kuva tuo, jossa Ransu seisoo polulla taustanaan vitivalkeaa lunta ja varjoja, häntä pöyheänä ja katse tarkkana.

  ReplyDelete
 38. Mustin puutarhassa on krookusten lisäksi talventähtiä, jotka ovat myös hyvin aikaisia, mutta niistä ei näy vielä mitään. Utön saarella (tästä 50 km etelään) on jo tehty talventähden kukkanuppuhavainto!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!