Tuesday, 31 January 2012

Olohuoneen tapetti

Tästä lähdettiin. Olohuoneen seinät oli pahvitettu ja maalattu vaaleankeltaisiksi, mikä on mukava ja aurinkoinen väri. Mitään erityistä remontintarvetta seinät eivät aiheuttaneet. Tarve syntyi, kun korjasin osittain lahonneen karmin tuosta ikkunasta, mistä Musti kurkistaa. Kun karmilistat oli kerran poistettu, mietin, että nyt voisin samalla tehdä jotakin huoneen lämpimyyden edistämiseksi – tuo seinä kun on kohti länsilounasta, mistä lähes aina tuulee. Kun varastossa oli ylimääräisiä huokolevyjä, ei hommaan ryhtymistä tarvinnut miettiä (paitsi että ikkunan korjaamisen ja seinän levyttämisen välissä kului viisi kuukautta).

Huokolevyt eivät olleet enää ihan priimaa, reunoja oli lohkeillut, niinpä päätin silottaa seinän paremmaksi pahvilla. Huokolevylle suoraan tapetoitu seinäpaperi saattaa lisäksi repeillä, kun levy elää kosteusvaihtelujen mukaan.
Pahvikerros lisää seinän tuulenpitävyyttäkin. Puutalojen lämpimyysongelma nro 1 on veto: puuosien raoista vetää sisään ja lämmin ilma karkaa ulos tai vintille, siis molemmanlaiset vuotokohdat on syytä tarkistaa. Minun tapauksessani noin 60-vuotias talo on varmasti lisäksi vähän liikkunut, sillä se on perustettu savimaalle. Liikkumisen ei tarvitse olla kuin muutamia millejä, niin johonkin on jo syntynyt rako.
On tärkeää, että tuulensuojaus tehdään puuaineksella: paperilla, pahvilla, huokolevyllä. Ne vastaavat puuta ilmanvaihto-ominaisuuksiltaan.

Sain pahvin naulattua suurin piirtein suoraksi seinään. Pahville tapetoitaessa pitää liisteriä levittää tapetin lisäksi myös aluspahviin, sillä se imee muuten liisterin tapetin taustasta eikä se liimaudu kunnolla. (Kerron tässä omista kokemuksistani, voi olla, että jollakulla on toisenlaisia kokemuksia).
Runsaan liisteröinnin takia alkaa tapetti aluspahveineen kupruilla suorastaan järkyttävän paljon, kun molemmat venyvät vettyessään. Tällä seinällä kuivumiseen meni ainakin kaksi päivää, kun kylmässä vajassa olleet huokolevytkin hidastivat kuivumista. Nyt kuivana seinä on suunnilleen sileä, ei ihan, mutta se ei haittaa, sillä huoneen kaikkien muidenkin seinien pahveissa on kruhmuja. Täysin suora seinä näyttäisi muualta tuodulta. Ainoa ongelma ovat kulmat, missä yhteen suuntaan kupruileva tapetoitu seinä kohtaa toiseen suuntaan kupruilevat keltaiset seinät, siellä aaltoilu näkyy.
Luulen, että katson vielä jonkin aikaa, miten kulmat asettuvat ja mietin sitten strategiaa. Ehkä innostun tapetoimaan muitakin seiniä, sillä kulmat peittyisivät. Huone on niin pieni, että vajaasta kahdesta rullasta riittää vielä ainakin yhdelle ellei kahdelle seinälle. Tähän seinään kului vain reilu rulla, ja tässä ei ole oviaukkoa.

En valinnut tätä tapettia kaupasta, vaan tämä on edesmenneen isäni varastosta. Sain perinnöksi aika kattavan valikoiman vanhanajan paperitapetteja, isäni vakio-ostopaikka oli Tapettitalo. Suurin osa on pieniä jämämääriä, mutta muutamaa tapettia löytyy enemmänkin.
Äitini arvelee, että tämä on ostettu entisen kesähuvilan makuuhuonetta varten, mutta sitä ei sitten tapetoitukaan.
En usko, että olisin valinnut itse näin ruskeavoittoista ja todellista mummo-(tai retro-)mallia, mutta toisaalta ajattelin, että tapetin henki sopii rintamamiestaloon hurjan hyvin. Ja kun se oli seinässä, huomasin, että isoäitini vanha kukkalaatikko ikkunan edessä on kuin kotonaan, samoin nurkan ompelukone ja sohvapöytänä toimiva vanha puukuorinen radio. Muutkin kalusteet näyttävät varsin tyytyväisiltä tätä tapettia vasten.
Listat puuttuvat vielä, siistin nekin nyt samalla kun ovat irti, kun niissä on monenlaisia maaliläiskiä. Käytin tilaisuuden hyväkseni ja tiivistin listojen alle jäävät lattian ja katon kulmat ikkunapaperilla – jostakin korjauskirjasta löytämäni mainio neuvo! Sieltä nimittäin vetää. Tai veti, ei enää.

Sitting room west wall with its new wallpaper. I added some cardboard since this is the windy side of the house.

28 comments :

 1. Ihastuttavan retro tapetti tosiaan! :)

  ReplyDelete
 2. No niin, tätä postausta onkin jo vähän odoteltu :) Aika hurja tapetti, en itsekään varmasti valitsisi tuota - tai riippuu tietysti vähän, minkälaista paikkaa oltaisiin tapiseeraamassa. Hienoa, jos veto pikkuhiljaa saadaan kuriin. Ei mene lämmöt harakoille :) Nyt onkin syytä varautua lämpimästi, kun on luvattu aika huikeita pakkaslukemia.

  ReplyDelete
 3. Tapetti sopii huoneeseen mainiosti! Todella kaunista just tuossa ympäristössä. Sä sitten osaat ja viittit mitä vaan. Veto on kyllä karseeta, nyt kun tenniskyynerpää on vaivannut niin vedosta on tullut mun päävihollinen.

  ReplyDelete
 4. Tosi kivan näköinen lopputulos, pirteä jotenkin! Ja ihana ajatus, että vanhat tapetit pääsevät nyt kodissasi käyttöön :)

  ReplyDelete
 5. Tapetti on tosiaan mummulatyyliä, arvotapettia.
  Ja passaa tosi hyvin vanhaan taloosi!

  ReplyDelete
 6. Kiitos kommenteista!
  Niin, vaikka vähän mietin tapetin kuosia kun rullaa avasin, olen nyt ihan rakastunut siihen. Seinä näyttää niin hyvältä, että haluan tapetoida muitakin seiniä - tosin siihen saattaa kulua taas viisi kuukautta :-D
  Jotenkin en ole lainkaan sellainen valkoisten seinien ja vaaleiden pintojen ystävä, vaan tällainen tummempi tunnelma kolahtaa aina kuin kymmenen kilon leka.
  Minustakin on kiva, että vanhat kunnon paperitapetit pääsevät niihin hommiin mihin ne on tarkoitettukin. Pienen pieni vessani sai sen jugendtapetin jämät, mitä oli vanhempieni talon eteisessä.

  ReplyDelete
 7. Mun suupielet levisit hymystä korviin asti, kun rullasin tekstiäsi alaspäin ja tuo kukkea seinä paljastui! Niin iloinen, kotoisa ja voimaannuttava kuosi ja ei voisi paremmin sopia yhteen talosi tyylin, huonekalujesi ja esineidesi kanssa!!! Laittaisin itse sitä myös toisille seinille ja luultavasti innostuisin jatkamaan eri kuoseja seuraaviinkin ;)
  Ja lämpöarvon nousun ei sekään ole pikkujuttu.

  ReplyDelete
 8. Minä voisin hyvinkin valita tuon tapetin ihan tarkoituksella. Sehän on ihana! Huoneesta tuli tosi kodikas.

  ReplyDelete
 9. Kiitos kommenteista Maria ja Susanna!
  Tämä tapettikokemus todistaa taas oikeaksi sen, että pitää rohkeasti kokeilla. Tuo tapetti on päivä päivältä paremman näköinen ja kohta todellakin käy niin kuin Maria sanot ja alan olla liisterissä sukin ja polvin harva se ilta :-D
  Tuo tapetti sitoo vanhat rojuni hienosti yhteen, yllättävästikin, ja mikä parasta: tummat ja vähän vaaleammat puukalusteet ja -osat nivoutuvat erillisistä esineistä osaksi kokonaisuutta.
  Olin aiemmin vähän ihmetellyt isäni (ja kai äitinikin) intoa hankkia ruskeasävyisiä tapetteja mutta taidan alkaa olla asian ymmärtämisen reunalla...

  Sanot Maria niin osuvasti: iloinen, kotoisa ja voimaannuttava. Ja Susannakin sanoo hyvin: kodikas. Sitä kaikkea tuo just on, siis niin passeli. Ja ihanuutta lisää vielä se, että tämä tuli vähän yllätyksenä!
  Nyt varmaan aika moni ihmettelee, miksi vedin seinään sellaista tapettia josta en edes tykännyt, mutta sellainen olen... kaikkea pitää kokeilla, mistäs sitä muuten voi mitään tietää? Suosittelen kokeilunhalua muillekin ;-) Iloisen yllätyksen riski on olemassa!

  ReplyDelete
 10. Saila , sä oot mun sankari - sankarinainen!
  Sä teet ihan, mitä vaan.
  Niin suloisen kodikas tuli tuosta huoneesta nyt. Onnea!!!

  ReplyDelete
 11. Kiitos vain Irene! Olen ihan otettu. Ei tämä nyt sentään niin hankalaa ole, ei laisinkaan.

  ReplyDelete
 12. Hyvä talo hengittää, mutta ei vedä. ;) Minusta on jotenkin kamala kun nykyään talot rakennetaan niin umpinaiseksi ettei missään liiku pienintäkään henkäystä. Itse olen kasvanut maalla omakotitalossa ja iskä aina korosti miten puutalon pitää hengittää. :)

  Nykyinen kerrostaloasuntoni onkin kaikkein pahin ratkaisu. Liekö talon suunnitellut insinööri kuullut tarpeekseen siitä miten kerrostaloissa on aina kylmä, sillä tämä on rakennettu niin umpeen ettei talvella juuri tarvitse pattereita lämmittään kun asunto pysyy lämpösenä itsekseen. Olohuoneessa meillä sentään on talvisin patteri päällä, mutta makkarissa en ole kertaakaan kääntänyt nuppia. Ilmankin on niin kuiva, että kissa ei talvisin uskalla tökätä nenällä ojennettuun käteen kun tietää saavansa sähköiskun. Ufox meillä pöhisee, mutta eipä juuri merkistystä ole. :(

  ReplyDelete
 13. Tapetti sopii hyvin. Kodikasta, mä voisin muuttaa teille :)

  ReplyDelete
 14. Mummo- tai retrotyyli, ihan sama, hieno se on. Sinusta löytyy tuota rohkeutta!
  Vanhoissa taloissa sitä vetoa todellakin riittää. Täällä sijaiskodissa vanhan ulkopaneelin päälle laitettiin tuulensuojalevy, sen jälkeen koolaus ja päälle lyötiin pintapaneeli. Veto tunkee edelleen sisälle -vanhoista ikkunoista! Mutta hieman sitä täytyykin vetoa olla, pysyvät rakenteet terveinä.

  (Sijaiskoti on rakennettu vuoden 1937 tietämillä, joten hieman vanhemmassa talossa täällä asutaan. Tämänkaltainen merkintä löytyi kiinteistöverolapusta, jollen sitä aivan määrin muista...)

  ReplyDelete
 15. Minusta, vaikka tapetti onkin retro, ei ole tunkkaisen retro vaan ihan valoisa, mikä näkyy siinä alakuvassa. Hienoa, että käytit tuon tapetin. Säästit rahaa ja säästit myös ihan pikkiriikkisin luontoa hyödyntämällä tapetin, joka olisi muuten jäänyt käyttämättä! Ja just hyvä noin yhtenä seinänä. Ajattele jos koko huone olisi tuota niin vaikutelma olisi aika ,,, hmm... kukkaisa, mikä sekin sopisi (toisaalta) sulle jo ihan työsi ja koulutuksesi puolesta myös:)

  ReplyDelete
 16. Minusta oli kivaa myös lukea, että tapetillasi on "tarina", se on isän jäämistöstä perittyä. Aika harvinaislaatuinen tapetti.

  ReplyDelete
 17. Hieno on - todella. Minulle ehkä riittäisi yhden seinän verran..

  ReplyDelete
 18. Voimakas tapetti, mutta sopii hyvin paikoilleen. Meillä tapetoitiin suoraan huokolevyyn, mutta juuri niin että liisteriä tapetin lisäksi myös levyyn. Ja ihan reilusti :)

  ReplyDelete
 19. Tuo tapettihan on ihan superhieno!! :D Eikä se ole todellakaan mikään mummo vaan kunnon retrotapetti. Niin ja nuo aikaisemman postauksen Musti ja Ransu kuvat on niin ihania, molemmat näyttäisi olevan elementissään. :-)

  ReplyDelete
 20. Hauskaa, että tapettirakkaus on periytyvää. :) Minustakin huoneesta tuli hyvännäköinen. Tapetissa on kiva rytmi. Sä olet niin taitava kaikkien huokolevyjen kanssa!

  ReplyDelete
 21. Onpas täällä kommentteja :-) Kiitos kaikille!

  Sea; Juuri noin se menee, isäsi on viisas mies :-)
  Kuvauksesi kerrostaloasumisestasi sopii täydellisesti myös minun kaupunkikotiini 70-luvun betonitalossa. Pattereita ei tosiaankaan tarvita, mikä on tavallaan kivakin, ettei täälläkin ole hurjia lämmityskuluja. Poden ekologisesti huonoa omatuntoa kahdessa paikassa asumisesta.

  Maiju; Kiitos :-) Kodikasta on tosiaan!

  Myrsky; Kiitos! Voi, vieläkin vetää. Toisaalta se veto tulee kai useimmin juuri ikkuna- ja oviaukoista ja ehkä sokkelin ja seinän saumasta ja muista sellaisista kohdista, missä on saumoja tai muita reunoja. Sitä paitsi jos käyttää tulisijoja, niin tuli tarvitsee runsaasti happea - jostakin sekin on saatava. Tuli lisää aina vetoa.

  Auli; Niin, kukkaisa sopii minulle. Mietin toisenkin seinän tapetoimista (sitten joskus aikanaan kun innostun). En nimittäin erityisesti yritä tehdä pienestä huoneesta itseään suuremman näköistä, sillä monella seinällä tuo tapetti varmasti saa huoneen tuntumaan entistä pienemmältä. Mutta ei se haittaa.

  Paula; Meillä oli kai isän kanssa kumminkin aika sama maku, minäkin pidän kukkatapeteista ja hän valitsi lähes aina kukkaa. Se ei ehkä ollut äitini maku, mutta kun isä oli kumminkin se joka tapetoi niin kai hän sai päättää :-D

  Anonyymi; Kiitos. Minulle yksi tai ehkä useampi seinä ;-)

  Katja; Niin, kuulemma huokolevy imee todella paljon liisteriä! Jotkut sanovat, että sen voisi ehkä maalatakin ensin juuri sen vuoksi.

  Maija; Eikö olekin :-) Hieno retrotapetti, sopii kaikkeen vanhaan krääsään mitä minulla on. Kissat elementissään ovat ilo silmälle!

  Tuire; Tämä on varmaan ihan eri makua kuin sinun ;-) Mutta olen huomannut, että minun esineistöni ei sovi sellaiseen vaaleaan ympäristöön, niin kaunista kuin se olisikin, mutta se vaatisi toisenlaiset huonekalut ja niitä en suostu vaihtamaan :-D
  Nyt huone näyttää jotenkin sellaiselta että sen kuuluu ollakin näin.

  ReplyDelete
 22. LOVE the wallpaper! That pendant light also looks amazing! Beautiful!

  ReplyDelete
 23. Raikas, hurjahko tapetti:) Tykkään <3

  ReplyDelete
 24. Oh hi Speck!
  Thank you for your comment and sorry I don't get round to translating everything...
  I'm very lucky since the wallpaper is from my deceased Dad's wallpaper storage box, something he intended but never used, and the ceiling light - very typical 1940's over here, I found in the attic only needing a minor repair.

  Kiitos Kati :-) Mietin, onko tuo liian hurjaa mutta olenkin tykännyt siitä itsekin päivä päivältä yhä enemmän!

  ReplyDelete
 25. Wautsi, miten hienoa teillä on! Tänään onkin kiin kylmä, että lämmin koti saa kiitosta. En voinut tehdä kuin yhden pissan, kun piti jo paniikissa juosta takaisin ovelle ja kotiin lämmittelemään! Nuo heinäkuiset kuvat saisivat jo käydä toteen!

  ReplyDelete
 26. No niin saisi, vaadimme kesää talven keskelle niin kuin laulussa - yksi joulukuusi ei todellakaan riitä tekemään kesää!
  Voi teitä poikia, eikö teille voisi laittaa jonkun hätäpissalaatikon sisälle niin kuin kissoilla on, niin ei tarvitsisi mennä tuonne Siperiaan! Sulttaani Siperiassa, aika järkyttävä ajatus :-D

  ReplyDelete
 27. Jo on koria seinäpaperi :-) Sopii sekä sinulle että talolle, vaikka taloa en ole livenä nähnytkään.

  Ikuna en itte laittaisi, mutta siellä se on ihan oikeassa osoitteessa.

  ReplyDelete
 28. No en minäkään, jos olisin tuon kaupassa nähnyt, olisi ikuna ostanut mutta onneksi - näin voi tosiaan sanoa - sitä oli omasta takaa ja yllätys 100% positiivinen! Sopii sekä taloon että mun rojuihin kuin puolukkahillo mummolle!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!