Thursday, 29 December 2011

Kesäkuu kukkeimmillaan

Se on puolen vuoden päästä, se! Vaikka kevät on lempivuodenaikani, on juhannusviikko se viikko, jolloin puutarha on niin upea että henkeä salpaa. Kaikkien puutarhat. Se on suomalaisten puutarhojen juhlaviikko!
Tässä alkavat alppipiikkiputkien kukat vähän värittyä sinisiksi, tarhaidänunikko 'Cedar Hill' availee nuppujaan ja taustalla pinkimmän 'Bowl of Beauty' -pionin ensimmäinen nuppu on auennut. Tämä kukkapenkki on muotopuutarhassani (joka on romanttisesti rehottava englantilainen kukkapuutarha symmetrisissä penkeissä).

In half a year it is high summer, the most beautiful week of them all: Midsummer week, when everything bursts into flower and there's no wilting and dying back yet.

Vanhemman talon ja huussin välissä on villi kukkapenkki, jossa saavat kasvaa kauniit luonnonkasvit niiden kanssa pärjäävien kukkien kanssa. Luonnonkasveja pitää silti pitää kurissa kitkemällä muutaman kerran kesässä. Korallikeijunkukka on mieletön kukkija: kesäkuun alusta elokuulle ilman taukoa! Sen kumppanit vaihtuvat, tässä idänunikon oranssinpunaisia kukkia ja edessä epätarkkana 'Nippon Beauty' -pionin tummanpunainen nuppu.

Rintamamiestaloni sisäänkäyntiportaiden vieressä on viileä ja kostea maa, sillä se on varjossa talon pohjoispuolella. Siinä viihtyvät lehtokasvit ja laukoista ainoastaan ukkolaukat. Tässä ukkolaukka 'Purple Sensation' halailee lehtoängelmän kukinnon kanssa, kultatesman heinäkukinnot ovat jääneet rutistuksiin innokkaiden halijoiden väliin.
Oikein ihanaa vuoden viimeistä viikkoa!

Alppipiikkiputki – Eryngium alpinum
Idänunikko – Papaver orientale
Korallikeijunkukka – Heuchera sanguinea
Kultatesma – Milium effusum 'Aureum'
Lehtoängelmä – Thalictrum aquilegiifolium
Tarhaidänunikko - Papaver Orientale-ryhmä 
Ukkolaukka – Allium hollandicum

26 comments :

 1. Kiitos näistä kuvista, uskomattoman hienoja yhdistelmiä! Upeasti korostuu tuossa ensimmäisessä alppipiikkiputken pisteliäs kukinto ja tarhaidänunikon sillkimäiset terälehdet ja värit matsaa niin hienosti. Tuota lehtoängelmää odottelen kovasti keväällä maasta nousevaksi ja mikäs se toinen olikaan, jaloängelmä?

  Olen viettänyt kaikki päivät nenä kiinni puutarhalehdissä ja kirjoissa. Leikkasin myös kuusiaidan ja harventelin joitakin pensaita. Viimeiset jänisverkotkin sain paikoilleen. Nyt tuumailin, että olisi hyvä ilma kalkita... :D
  en olekaan koskaan joulukuussa tehnyt näin paljon puutarhahommia. Ja niin, olen myös ehtinyt katsoa boksilta kaikki tallessa olevat viime kevään puutarhaohjelmat!

  ReplyDelete
 2. Olet ollut todella ahkera puutarhassa! :-D Nyt on hyvä, jos saa tehtyä ulkohommia - vaikka päivä on lyhyt niin siitäkin pienestä ulkoilman ja ehkä jopa auringonsäteiden määrästä piristyy kummasti.
  Olen sittemmin ostanut jo kolmannenkin ängelmän, mutta mielestäni ne, mitä Sainiolta hankittiin, oli jaloängelmän (Thalictrum delavayi) kerrannaiskukkaisia lajikkeita 'Hewitt's Double'. Minulla se päätyi tuohon muotopuutarhaan, missä se saa kohota korkeaksi kevyeksi pilveksi muiden kukkien yläpuolelle.
  Kesän kukkaloiston kanssa vetää vertoja vain kesän kukkaloiston suunnittelu, se on ihanaa :-)

  ReplyDelete
 3. Ystäväni laittoi juuri tekstviestin: kahden kuukauden kuluttua päivä on jo lähes kaksi tuntia pidempi kuin tänään. Jee!

  ReplyDelete
 4. Oijoi! Tuo ensimmäinen kuva on niin sykähdyttävän ihana! Pikkuhiljaa tässä alkaa katse kääntyä kevääseen, vaikka pientä lumipeitettä edelleen kaipailen täällä :)

  ReplyDelete
 5. Mirka, tuo on päivän paras uutinen! Ihanaa!!! Sitä kohti ja aina vaan valoisampaan suuntaan!

  Tiina; Kesä on niin ihana... ja niin lyhyt, että siitä on pakko yrittää nauttia talvellakin ;-) Sielläpäin ei varmaan ole nyt lumipeitettä, mutta viikon kuluttua voi jo ollakin.

  ReplyDelete
 6. Tuo alppipiikkiputki onkin hieno, tuollaisia voisin itsekin haluta. Ihania kesäisiä kuvia. Paras onkin vaan haaveilla, eikä ollenkaan katsoa ikkunasta ulos, mistä näkyy vaan harmaata, kuraa ja jäätä. Pohdinkin tässä, että kasvit on kovilla, lunta ei ole ja välillä sataa ja sitten taas on pakkasta. Onkohan puutarhassa enää mitään muuta kuin voikukkaa:(

  ReplyDelete
 7. Nuo alppipiikkiputket lähtivät hyvin kasvuun, tilasin niiden juurakot toissa keväänä Viherpeukaloilta.
  Ja viime kesänä, kasviin ihastuttuani, ostin muutaman uuden yksilön ruukussa taimikaupasta.
  Kyllä tämä talvi on paha talvimärkyyttä kaihtaville kasveille, joitakin menetyksiä on varmaan odotettavissa. Toivottavasti ei sentään ihan kauheasti. Minulla kun on savimaa, niin olen yrittänyt kerätä siihen sopivia kasveja ja istuttaa noita kuivempaa vaativia, kuten unikot ja piikkiputket, ojanpenkalle missä veden ei pitäisi kauheasti seisoa, ainakaan lammikkona.
  Toivotaan parasta! Huomasin muuten, että voikukat on nyt helppo kitkeä, kun ne ovat loistavan vihreitä :-D Näkyvät hyvin!

  ReplyDelete
 8. Oih, ei tämmösiä kuvia saa näyttää... Ihania kesäkuun tunnelmia, huokaus...

  ReplyDelete
 9. Turussa kukkii näin vuoden viimeisinäkin päivinä! Vanhempieni puutarhassa nurmi (tai tarkemmin tarkasteltuna sammaleinen nurmikko:) viheriöi & kaksi ruusua kukkii urheasti. Puutarhan puusilmänä en tunnista lajikkeen lajiketta, arvelimme että kukkaihme olisi jonkinsortin Robusta?

  ReplyDelete
 10. Kesäkuvia on pakko katsoa talvella, ei talvea muuten kestä!
  Ruusut ovat hienoja, useinhan niiden kukat ja nuput peittyvät ohueen lumivaippaan, ne kukkivat lumentuloon saakka. Minullakin syksyllä nuput tehnyt portandinruusu on edelleen nupulla, ne vain ovat tummuneet hienon tumman pinkeiksi, ovat oikein koristeelliset vaikka eivät kai jaksa avautuakaan - ne taitavat mädäntyä märässä vähitellen.

  ReplyDelete
 11. Nyt saisi kesä kyllä jo tullakin kun joulu on vietetty!

  ReplyDelete
 12. Niin saisi minustakin, eikun ei saisikaan. Kevät ensin! En haluaisi siirtyä suoraan kesään, kun sitten loppukesä tulisi taas ihan liian pian. Mutta kevät saisi kestää vaikka puoli vuotta ja alkaa NYT.

  ReplyDelete
 13. Ihania kuvia!
  Nyt kannan joulukirjat makkariin ja puutarhakirjat takaisin olohuoneeseen, selailu ja haaveilu alkakoon!

  ReplyDelete
 14. Minullekkin on alkanut kevät kuume kun näitä ihania kuvia olen käynnyt kurkkimassa. Nuo puutarhastasi yllä olevat kukkakuvat ovat kuin kesäparatiisista, mutta sitähän Saaripalsta on. :) Huokauksen syvyys..... kun siihen kesään on aikaa vielä hiukan, ihan pikkasen vaan.

  ReplyDelete
 15. Kummasti alkaa kesä vallata mieltä sitä mukaa kuin päivä pitenee... eikä siihen tarvita kuin vasta parin minuutin päivänpidennys :-D
  Kyllä puutarha on kesällä niin ihana paikka ettei missään muualla tee mieli olla lainkaan!

  ReplyDelete
 16. Siis aivan ihania kuvia lähipäivinä! Itse en vielä odota puutarhahommia, kun tehtävää olisi niin paljon ja mun puutarhurintaidot eivät ole kovin kummoiset. Jos nyt tulisi lunta tähän väliin, niin varmaan kesäkin alkaisi kiinnostamaan.

  Mutta siis aivan ihania kuvia! Kauniita kukkia ja kaikki näyttää niin rehevältä:)

  ReplyDelete
 17. Aivan, siinä juhannuksen alla kesä on täyteläisimmillään:)

  ReplyDelete
 18. Kunpa kevät tulisi jo pian! Onnellista uutta vuotta toivottaen ja keväisiä kuvia ihanista kukista ja kalenteripojista odottaen !
  Minnin mamma

  ReplyDelete
 19. Kiitos kuvakehuista! En voi ottaa kehuja omalle kontolleni, kun ne kuuluvat kukille (ja Ransulle) :-)
  Ja tähän aikaan vuodesta joka ikinen kukka näyttää niin kauniilta, sellaisetkin olisivat aivan ihania mistä en kasvukauden aikana juurikaan välitä!

  ReplyDelete
 20. Oooo-ooo, laulan täällä ihastuksesta, kiiiiitooss iiiiihanista kuvista. Jumalaisen kaunista <3

  ReplyDelete
 21. Muakaan ei enää haittaa kukkakuvat, sillä joulu on takana eli on käytännössä jo kevät. :)

  ReplyDelete
 22. Ai ketä kukkakuvat ikinä haittaa :-D Paitsi jos niistä tulee pakottava tarve että olis kesä. Silloin pitää mennä bussilla kaupunkiin johonkin kasvitieteellisen puutarhan lasihuoneeseen, niissä on ihanasti kukkia talvellakin, ja leuto ilmasto.
  Kevät kolkuttaa jo oven takana, pikku hiljaa....

  ReplyDelete
 23. Suloinen tuo pionivauva kuvassa.
  Ihania kuvia! Kiitos!

  Ja rauhallista uuden vuoden alkua sinne tulevaan
  designpääkaupunkiin.
  Ja valoisaa kevään odottamista.

  t.Leena ja Pojat

  ReplyDelete
 24. Saila vakoiletko sä mua? Olin juuri eilen kasvitieteellisessä kesäretkellä. :D Suosittelen kaikille, hauskaa ja ihanaa oli!

  ReplyDelete
 25. Leena ja Pojat; Yhä valostuvaa ja oikein mukavaa uuden vuoden alkua toivotan myös teille!

  Jenni; Ou, nyt jäin kiinni :-D
  terv. agentti Saila Salainen, pitänee hankkia uusi peruukki

  ReplyDelete
 26. Ihania kesäisiä kuvia! Kohta se kesä jo onkin kynnyksellä.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!