Saturday, 31 December 2011

2012, puutarhan ryhdistyksen vuosi

Viiden vuoden ajan olen onnellisena haalinut pihalleni kaikkia niitä kasveja, joiden olin pitkään haaveillut kasvavan puutarhassani. Olen hankkinut myös heräteostoja, paljon heräteostotaimia.
Pihani on edelleen rakennustyömaa ja tulee olemaankin vielä monta vuotta. Se ei ole edes hyvä tekosyy pihan suunnittelemattomuuteen. Nyt on aika ryhdistäytyä!
Ensi vuonna ostan pensaita, massoittain, jotta pääsen istuttamaan pensasaitoja. Jatkan myös jo toissa vuonna aloittamaani piha-aitaprojektia, joka ei sittemmin ole liikahtanut eteenpäin.

This coming year is time to concentrate on my garden's structures, an aspect I have so far mostly neglected. This year I will NOT buy any new perennials at a whim; but plant hedges, hedges and hedges. And continue with the fence and stone wall projects. 2012 will be a year that brought Order to a Chaotic Garden (well, it still is a building site but nevertheless...)

Pensas- ja puurivit, jotka pidetään leikattuina, muodostavat pihan rakenteet yhdessä maaston muotojen ja rakennusten sekä rakennettujen aitojen ja muurien kanssa.

Vaikka ei tavoittelisikaan näin säännöllistä tai laajaa leikattua aluetta kuin tässä Frankendaelin upeassa barokkipuutarhassa Amsterdamissa, voi tässäkin kuvassa nähdä, miten herkullinen kontrasti syntyy leikatuista pensaista ja vapaasti kasvavista puista ja muista kasveista.
Nämä kuvat Hollannista toimikoot ohjenuorana tulevalle puutarhavuodelle.

Nukketalossa on valmistauduttu uudenvuoden viettoon. Ruokasalin sivupöydällä on punaherukkapiiras, samovaarissa on kuumaa teetä ja juomat ja lasit odottavat juhlijoita.

Piparkakkukoriste koristaa vielä salin ovea, mutta joulukuusi on jo viety pois. Takassa rätisee tuli.
Lämpöistä uutta vuotta, onnistuneita projekteja ja runsasta kukkaloistoa vuodelle 2012!

The dolls' house is ready for a New Year's party, with the samovar filled with hot tea, drinks and a pie put on the side table and a fire blazing.
Happy New Year!

31 comments :

 1. Oikein hyvää Uutta Vuotta! toivottelee Riitta Sinikka

  ReplyDelete
 2. Oliko tuossa jo pientä uuden vuoden lupaustakin mukana? Oikein hyvää uutta vuotta teille kaikille!

  ReplyDelete
 3. Iloa puutarhavuoteesi 2012!

  Nyt onkin oiva aika suunnitella keskeneräisten projektien valmistumista tai ainakin eteenpäinviemistä. Ja tietenkin myös monia uusia juttuja puutarhassaan ensi kesäksi...

  ReplyDelete
 4. Sailalle hyvää uutta puutarha-, kissa-, rakennustenkorjaus-, nukkekoti-, käsityö- ja työvuotta 2012! Täällähän on jo vaikka kuinka monta postausta mennyt minulta sivu suun. Hyvää uutta vuotta myös Musti-isännälle ja Ransu-kalenteripojalle!

  ReplyDelete
 5. Riitta Sinikka; Kiitos!

  Naukulan Mamma; No onhan se, ihan selvä lupaus :-) Lupaus yrittää ainakin!

  Pioni; Nyt on juuri hyvä aika suunnitella, kun kevääseen on vielä monta kuukautta. Nyt ehtii ja suunnitelmat kypsyvät, vaikka mielestäni niiden kypsymiseen kuluu monta vuotta, ei kuukautta :-D

  Paula; Kiitos, sitä samaa sinulle, taitaa olla aika samat harrastukset meillä tuota nukkekotia lukuunottamatta, mutta taisit joskus mainita, että voisit ehkä eläkkeellä sellaistakin harkita. Kohta olis siis aika alkaa miettiä sen nukketalon hankkimista...

  ReplyDelete
 6. Oikein Hyvää ja antoisaa Uutta Vuotta 2012 ♥

  ReplyDelete
 7. Oikein Ihanaa, lämpöistä Uutta Vuotta ja paljon onnistumisen ja ilon hetkiä puutarhassa!

  ReplyDelete
 8. Olisit vaan ostanut kahmalokaupalla niitä puksipuita, kun olivat niin halvalla siellä... öh, oliko se Plantagenissa? Sinulla olisi jo rivi hyvällä alulla. Ainaskin metrin verran!

  Minä tykkään myös puista ja pensaista. Vaikka niitä jo jonkin verran tällä pienellä pläntsykällä on, lisää pitäisi saada. Haave olisi, että joskus pääsisin kokonaan eroon ainakin tien puoleisesta lauta-aidasta ja näköesteenä olisikin ihana, elävä vaihteleva puu- ja pensasistutus. Kurkkikaapa siitä tämän introvertin pihalle, nih!

  Oi, taloon on tulossa vieraita! Tarkoittaako se sitä, että myös isäntäväkeä odotetaan, vai saavatko vieraat käyttää isäntäväen vieraanvaraisuutta hyväkseen ilman heidän läsnäoloaan? Keitä sinne odotetaan?
  Jännittävää!

  ReplyDelete
 9. Hei mökiltä ja hyvää puutarhavuotta ja nukkekotivuotta ja kissavuotta ja kaikkea muutakin! :) Palaan kommentoimaan ja etenkin ihastelemaan nukkiskuvia paremmin, kunhan olen taas normaalin nettiyhteyden päässä.

  ReplyDelete
 10. Nukketaloon hauskaa iltaa! herkut kyllä kuulostavat houkuttelevilta!

  Onnellista ja touhukasta alkavaa vuotta Sailalle ja karvaisille kavereille ;)

  ReplyDelete
 11. Muotoonleikatut pensasrivit on tosi kauniita, kuten noissa kuvissasi.... Ja täytyy tunnustaa, että rakastan aitojen leikkamista, kunhan ne ovat sopivan korkuisia ; )
  Oikein innostavaa ja iloista vuotta 2012 !

  ReplyDelete
 12. Pensasaidat kuullostavat hyville! Minunkin ensi vuoteen kuuluu pensasaidat. :)
  Hyvää uutta puutarha- ja nukkekotivuotta!

  ReplyDelete
 13. Ihanalta sinun suunitelmat vuodelle 2012. Mukavaa kun kaikki on edessä ja pian jo pääset toteuttamaan hankkeitasi.

  Oikein Ihanaa ja Onnellista Uutta 2012 Vuotta Ransulle, Mustille ja Sailalle.

  ReplyDelete
 14. Kiitos toivotuksista!

  Intopii; Minua niin hamittaa, kun seuraavallakin kaupunkireissulla piti käydä hakemassa niitä, mutta unohdin! Siis miten puksipuiden oston voi UNOHTAA? Nimensä, osoitteensa ja puhelinnumeronsa voi unohtaa, mutta että puksipuut...!
  Kun ei ole vieläkään sitä pakettiautoa, niin pitää miettiä miten paljon autoon mahtuu kaiken muun lisäksi. Sain minä tänä syksynä istutettua noin kolme metriä puksipuuaitaa... (puuttuu enää noin 25 metriä)
  Kyllä, näkymätkin on kivoja mutta avointa tilaa pitää saada myös suljettua ja rajattua. Mikäs sen ihanampaa kuin pensasaidassa oleva kurkistusaukko tai puunrunkojen lomasta näkyvä maisema!
  Emmää vaan tiedä keitä tuolla nukkekodissa käy tai syö, mutta valmiina täytyy olla, vaikka ei partiolainen olekaan!

  Sari W; Niin, avainsana on sopivan korkuinen ;-D Tuossa toisessa kuvassa näkyy hyvin, miten kapeana puutkin voi pitää, kun vain reippaasti leikkaa.

  ReplyDelete
 15. Kaikinpuolin onnellista ja antoisaa tulevaa vuotta 2012 Sailalle ja ihanille kissapojille Mustille ja Ransulle!

  Pitäkää pojat häntä pystyssä ja iloitkaa elämästä Sailan kanssa!

  ReplyDelete
 16. Kiitos Myrsky ja sijaiskodin väki! Teille toivotan rauhaisaa, ei myrskyisää uutta vuotta! Mutta Myrsky-pitoista kumminkin ;-)

  ReplyDelete
 17. Onnea ja touhua uudelle vuodelle!

  ReplyDelete
 18. Hei Saila, kiitos menneestä vuodesta. on todella ollut hauska seurata remointoimistasi. Olet ollut niin ahkerana.
  paljonpa sinulla on taas suunitteille, Hauskaa!
  OIKEIN ONNELLISTA UUTTA VUOTTA SINULLE!

  ReplyDelete
 19. Nyt voi jo täysillä laatia suunnitelmia tulevan kesän varalle,onhan se vain yhden hujauksen päässä:) Oikein onnellista Uutta Vuotta sinulle ja ihanille karvajaloillesi:)

  ReplyDelete
 20. Puutarhakauden ja sen, mihin milloinkin satsaa, voi tosiaan teemoittaa vuosittain fiilisten ja tarpeiden mukaan. Ja itse ainakin huomaan hullaantuvani milloin mistäkin! Ryhtiä tuovat pensaat ja puut saattavat joskus jopa tuntua tylsiltä projekteilta; ainakin itse olen joskun aliarvioinut tyystin niiden merkityksen, mutta ilman niitä ei kai kunnon puutarhaa synnykään. Nyt kun esimerkiksi tonttimme reunalla kasvava tuiki tavallinen aronia-aidanne on kasvanut mittoihinsa, osaan vasta siitä todella iloita. Mikä tilantuntu, suoja tuulilta ja katseilta ja mikä parasta, sopiva seinämä isolle perennapenkille.

  Muotopuutarhasi idea on herkullinen ja mikä hienointa, voit laittaa puksipuuta kasvamaan! Itseeni ainakin kolahtaa juuri tuollainen särmä linjakkuus yhdistettynä vallattomaan ja vähän rönsyileväänkin perennailoitteluun.

  Mahtava tuo kuva barokkipuutarhasta. Itse kiinnitin huomiota tuohon kartioriviin, ovatkohan marjakuusta? Mulla on nyt suunnitelmissa lisätä etupihalle kartiotuijia reilusti lisää, vaikka olen jossain vaiheessa vannonut vastustavani niitä viimeiseen asti. Ne vain näyttävät viihtyvän pihan puolivarjoisalla puolella ja tuovan etupihaan ryhtiä ja oikeanlaista tunnelmaa. Jos sitä toistaisi oikein kunnolla, voisi vaikutelma olla tehokas ja olen itse asiassa jossain pihassa nähnytkin sen toimivan.

  Nukkekodissa on kyllä kaikki vimpan päälle hienoa, olet kyllä osannut luoda todellista kartanotunnelmaa pienintä yksityiskohtaa myöden. Näkee, että olet imenyt itseesi vaikutteita koko ikäsi ja omistat arkkitehtoonisen silmän! Tuo pariovien takaa 'avautuva' maisemakin menee ihan täydestä. Hyvää vuoden vimppaa iltaa ja oikein hyvää ja onnellista uutta vuotta Saila!

  ReplyDelete
 21. Upeita, inspiroivia puutarhakuvia! alkoi tulla ikävä kevättä:)

  Toivotan inspiroivaa ja muutoinkin ihanaa vuotta 2012! :)

  ReplyDelete
 22. Mitä parhainta uudempaa vuotta sulle ja pojille! Kuvat on herkkuja. En uskaltaisi varmaan edes katsoa tuota nukketaloa enää livenä, se on niin syötävä :-D

  ReplyDelete
 23. Kiitos toivotuksista!
  Toivotan Jokelle värikästä uutta vuotta,
  Sylville lämmintä ja onnellista,
  Tiinalle kukkarikasta ja antoisaa,
  Marialle riemukasta ja uusia haaveita täyttävää,
  ja Katille paljon uusia ihania koruideoita!

  Maria; Ehkä se meneekin noin, en ollut itse huomannut, että nyt onkin sen AIKA. Nyt pensaat innostavat, siinä missä aiemmin tylsistyttivät! Pihallani on jo joitakin reheviä kohtia, mutta nyt kun huomaan selkeyden puutteen niin siitä tulikin mitä suurin motivaatio keskittyä tylsiin pensasriveihin.
  Kuvan kartioit ovat tosiaan marjakuusta, omalle pihalleni aion kasvattaa kokonaisen marjakuusiaidan, sitä käytetän monissa brittipuutarhoissa, kun sen tummaa vasten oikeastaan kaikki kukat ovat kauniita.
  Minusta etenkin havut ovat olleet todella tylsistä tylsimpiä, siis pienemmät havupensaat, mutta nyt huomaan niiden puutteen - nehän ovat ihan avainasemassa suomalaisessa puutarhassa! Niitä tarvitsen; pihassani ei kasva ensimmäistäkään havupensasta!
  Kiitos vielä Maria, ja ensi vuoteen!

  ReplyDelete
 24. Zepa; Kiitos samoin, terveyttä ja parhautta teille! Tervetuloa katsomaan nukketaloa, ei sitä kannata alkaa nakertaa Hannun ja Kertun tyyliin kun se on mdf-levyä :-D

  ReplyDelete
 25. Mustille, Ransulle & Sailalle onnellisen vehreää uutta vuotta 2012!

  ReplyDelete
 26. Oikein hyvää uutta vuotta ja kiitos innostavista postauksista, taaskin nuo sun puutarhakuvat saa sukat pyöriin jaloissani....

  ReplyDelete
 27. Pensastäyteistä Uutta Vuotta 2012 Sailalle ja Kissaherroille sinne saareen! Olkoon talvenne lyhyt ja kessä kukkaisa :-) terkuin Ruuben ja mamma

  ReplyDelete
 28. Kiitos Otto Kulta, Elämäni matkat ja Ruubenin Mamma! :-D Pensastäytteistä vuotta...

  ReplyDelete
 29. Voi että! Pensasjuttuja olenkin odotellut todella, sinulla kun on niin upeita perennaistutuksiakin. Onnellista uutta vuotta Saila!

  ReplyDelete
 30. Kiitos Hortensia! Pensasjuttuja odotan minäkin, mutta siinä menee varmaan muutama vuosi ennen kuin ne näyttävät miltään... silti, tietysti esittelen heti kun saan jotakin tehtyä!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!