Sunday, 12 December 2010

Mietin saunaa

Tarkkailen saunoja, sillä omani on aivan laho. Mietin, minkälainen sauna tontilleni sopisi ja mahtuisi. Perinteisen mallinen sen täytyy olla, vanhaan kylään ei kerta kaikkiaan voi rakentaa käkikellosaunaa. Tämä on jugendhuvilan rantasauna Espoon Soukanniemellä.

Tämä pikku kaunokainen asuu puolestaan Rymättylässä.

Oma saunani ei ole rantasauna, sillä asun keskellä kylää keskellä saarta. Sauna on lautarakenteinen ja aikoinaan rakennettu tontin märimmälle paikalle. Se vinoutuu vuosi vuodelta yhä enemmän, mutta toimii kai niin kauan kuin pysyy pystyssä. Syksyllä katkennut lipputanko ei onneksi kaatunut saunan päälle, sillä rakennus olisi varmasti rysähtänyt maan tasalle.
Uusi sauna täytyy rakentaa hieman ylemmäs tontilla, tähän kosteaan kohtaan voisi korkeintaan kaivaa kuopan uimalammelle...

Naapurin kaunis vanha sauna. Tässä kylässä yksi jos toinenkin rakennus on kallellaan mikä mihinkin suuntaan.

Kuin Suomi-postikortista, eikös? Tämä ihanuus näkyy laivan kannelta Vanajavedellä.

9 comments :

 1. Hyvät löylyt me ainakin saunassasi saimme ja kiukaan takaa kurkistava horsma tarjosi elämykseen pikantin lisän :)

  Onneksi Suomessa saunanmalleja riittää, noissa kuvissa onkin oikein oivallisia yksilöitä. Saunan olemus on mielestäni parhaimmillaan juuri tuollaisissa pienissä punaisissa, ehkä hieman vinksahtaneissakin rakennuksissa, jotka eivät mahtipontisesti toitota olemassaolollaan vaan sulautuvat luontevasti maisemaan. Niissä on just sitä Suomi-idylliä.

  Ja eikös sitä kummasti näin vuoden taittuessa ala tähyämään tulevaan kevääseen ja kesää ja kaikkiin mahdollisiin pihaprojekteihin!

  ReplyDelete
 2. Kyllä, vaikka en kylläkään ajatellut rakentaa uutta saunaa ensi kesänä, vaan vasta noin viiden vuoden kuluttua kun vanhan talon korjaus on toivottavasti suurimmilta osiltaan ohi.
  Kyllähän tuo ihan hyvä sauna on ja ajaa asiansa, vaan ei se mikään silmänilo ole. Ja kiva että sisällä versovat kasvit naurattivat ;-)
  Olet ihan oikeassa siinä, että saunan kuuluu olla matalahko yksinkertainen piharakennus. Toivottavasti kuitenkin sen kokoinen, että sen toiseen päähän mahtuu puuliiteri.

  ReplyDelete
 3. Voisin vetäytyä tuohon alimman kuvan saunamökkiin kirjoittamaan kirjoja ja havainnoimaan luontoa saunakamarin ikkunasta.

  ReplyDelete
 4. Kiristyvä pakkanen ja saunan lämpö. Aika houkuttelevaa...

  ReplyDelete
 5. Vaikka en himosaunoja ole, on lämpö talvella varsin houkuttelevaa. Vaan saunani nurkista ja lattiasta vetää niin paljon, ettei siellä talvella mitään löylyjä ota... tai ehkä voisi ottaakin, mutta en koskaan jaksa lämmittää sitä niin pitkään. Ja yleensähän se menee niin, että kun on hiki ja lika ja tarvitsee saunaa, niin silloin sitä tarvitsee heti eikä kahden tunnin päästä. Tämä onkin ongelmani kesät talvet! Kesällä saatankin mennä vain kylmään saunaan ja pesen itseni kylmällä vedellä, tai vedenkeittimellä pikaisesti keitetyllä vedellä.

  Älä muuta sano Tina, tuo on niin ihanan näköinen paikka! Lumpeet vaiko ulpukat siinä saunan edessä joessa vielä, pisteenä iin päällä.

  ReplyDelete
 6. Hurmaavia saunoja! Rakenna sellainen, jossa katettu terassi niin kuin tuossa Rymättylän tapauksessa. Siinä voi sitten istuskella sateen ropistessa ja talvella saat oven auki vähemmällä lumen luonnilla ja vilvoittelet penkillä taljan päällä. :)

  ReplyDelete
 7. Hehee Tuire, siinä olisikin kyläläisillä ihmettelemistä kun emäntä vilvottelee höyryten saunan terassilla :-D
  Ihan totta, olin ajatellut että tuollainen malli, jossa katon lippa ulottuu kapean terassin päälle olisi kiva. Ja kun näitä lumitalvia näköjään piisaa, auttaa se tosiaan oven avaamisessakin. Olet sinä ajattelevainen ja kätevä ;-)

  ReplyDelete
 8. Vitsit, meilläkin on mökillä saunaprojektia ensi keväänä ja kesänä. Tupasauna ainakin remonteerataan ja se savusauna kiinnostais, hmmm.

  Minäkään en oo mikään himosaunoja, mutta tunnelmasaunoja olen :)

  ReplyDelete
 9. Sopivan lämpimässä - ei liian kuumassa - saunassa hyvässä seurassa jutustelu ja tunnelmointi on ihanaa.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!