Tuesday, 21 December 2010

Jäätilanne

Näin talvisin minulta kysytään jäästä. Kesäasukkaat haluavat tietää, pääseekö mökille aluksella tai jäätietä pitkin.

Toistaiseksi yhteysalus kulkee normaalin talviaikataulun mukaan, mutta kuten kuvasta näkyy, jäätä on. Jos jäät vielä vahvistuvat, joitakin vuoroja ehkä perutaan, sillä laivan kulku jäissä on hidasta.

Laiva pystyy murtamaan ohuehkon jään suhteellisen helposti, kun se kulkee samaa reittiä päivittäin.

Jäätiestä ei vielä kukaan tiedä. Sen mahdollisuus riippuu täysin säistä. Viime talvenahan aikainen runsas lumentulo esti merijään tarpeeksi paksun jäätymisen. Viime viikolla oli pari noin nolla-asteista päivää eikä lounaissaaristossa muutenkaan ole lunta kinoksiksi asti. Joulun jälkeen on taas luvattu lähes nollakeliä.

6 comments :

 1. Jännittävää! Ja täällä sitä vaan toiset miettii kulkeeko bussit aikataulun mukaan...

  ReplyDelete
 2. No samapa tuo, bussi tai yhteysalus... ;-)
  Minua jaksavat ihmetyttää laivamatkansa aikatauluttaneet ihmiset, jotka olettavat, että kun yhteysaluksen aikataulussa lukee arvioitu noin-saapumis- tai lähtöaika, niin sen täytyy pitää, oli sitten jäitä tai pingviinejä, vastatuuli, tarvikkeiden lastaus tai vaikkapa ei yhtään pysähdyksiä matkan varrella. Totta kai nuo edellämainitut vaikuttavat matkaan! Ei siinä voi olettaa ehtivänsä johonkin tiettyyn lossiin siellä laivamatkan toisessa päässä.
  Jotenkin näen asian niinkin, että jos saaristosta hankkii mökkinsä, niin silloinhan pitäisi tajuta, että tää on just sitä sen paikan omaleimaisuutta. Se saa unohtamaan aikataulut; syy, miksi siellä nimenomaan halutaan olla.

  ReplyDelete
 3. Ymmärrän! Vaikka niitä bussien aikatauluja tuleekin katsottua, niin silti on aika ymmärrettävää etteivät kulje sutjakasti kun lunta on hurjasti. Aika hurjia kommentteja saavat myös bussikuskit, siinä ammatissa täytyy kyllä olla hyvät hermot!

  ReplyDelete
 4. Ihan totta, näillä keleillä ja kaupungin lumikinoksilla eivät bussitkaan pääse samaa tahtia kuin kesällä. Minua joskus todella harmittaa bussikuskien puolesta. Ihan kuin he myöhästelisivät tahallaan. Aikatauluja on kuulemma kiristetty niin, että kun saapuu päätepysäkille, onkin siitä saman tien lähdettävä liikkeelle, ehkä jo valmiiksi myöhässä.

  ReplyDelete
 5. Nämä postauksesi saariston arjesta ovat niin herkkua meille maan matosille! Kaikki kuulostaa aina niin romanttiselta!
  Entäs jos käy niin, että jää on liian paksua yhteysaluksen mennä, mutta liian ohutta jäätieksi?

  ReplyDelete
 6. Heh, ei kai se nyt niiiiiin ihmeellistä ole. Ei joulua vietetä tässä saaristossa palmupuun alla eikä joulupukki tule delfiinillä ratsastaen ;-)
  Jos käy niin, että on liikaa jäätä alukselle mutta liian vähän autoille, taitavat taas tulla ilmatyynyalukset käyttöön niin kuin viime helmi-maaliskuussa. Niihin ei mahdu autoa, ainakaan siihen joka kulki Ahvensaareen, vain muutama ihmismatkustaja kerrallaan. Mutat eipä sitä talvisaikaan niin paljon matkustajia muutenkaan ole näillä reiteillä.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!