Wednesday, 16 June 2010

Laihialla

Matka jatkui Laihialle, jossa Maria ystävällisesti opasti kaikkein ihanimpiin paikkoihin. Laihian museo on valtavan hieno vanha maalaistalo piharakennuksineen. Tässä tuvan tunnelmaa.

Sain valtavasti inspiraatiota omaan talooni. Suunnilleen tällaista petiä olen suunnitellut kammariini, mutta niin, että alaosassa on säilytystilaa ja itse nukun ylhäällä.

Saimme ihan henkilökohtaisen opastuksen kahden ystävällisen henkilön johdolla. Toinen oppaista etsii tässä vuosilukua tuolista. Vanhimmat tuolit olivat 1700-luvulta. Niissä on hienoja, vaivalla tehtyjä yksityiskohtia ja silti maalaishenkinen jämäkkyys.

Upeaa, että näin hieno rakennus- ja esinekokonaisuus on säilytetty. Laihian museo painii silti jatkuvan rahapulan kanssa, niin kuin moni muukin maakuntamuseo. Tavaralahjoituksia tulee, mutta ne pitää säilyttää huolella että säilyvät tulevillekin sukupolville. Rakennuksia pitää korjata. Tällä hetkellä suuri kysymysmerkki on, mistä saada päreitä kattojen uusimiseen piharakennuksissa.
Jonkin, läheisen tai kaukaisen, museon tukijaksi ryhtyminen ei olisi hullumpi idea. Pienistä avustuksista koostuvat lopulta suuret teot.

9 comments :

 1. Siis tuollainen korkoossänky (nimi samassa kategoriassa soutulavittan kanssa :D) on mitä mainioin. Lapsuudenystäväni kotona oli samanlainen ja se oli niin tunnelmallinen leikkipaikka, kun vedimme paksut, kudotut verhot sängyn eteen. Voin vain kuvitella, miten makoisaa olisi uinua tuommoisessa pedissä...ZZZZZZ.

  ReplyDelete
 2. Juu! Minäkin haluan nukkua korkoossänkyssä verhon takana! Mietin, voisiko tuo umpinainen pääty nousta kattoon saakka – tai sitten niin, että kulmatolpat nousee kattoon ja joka puolella on paksut verhot. Se on sitten ihana pesä!

  ReplyDelete
 3. Sängystä tulee upea! Oli kiva kuulla, miksikä sitä kutsutaan.
  Roikkuuko tuvassa kiikku?

  ReplyDelete
 4. Onpa siinä romanttisia entisajan henkisiä kuvia, vähän samaa henkeä kuin Perinnekylän museot täällä Virroilla :)

  Meillä on täällä Killinkoskelta muutama kilometri Virroille päin Ohtolan päremylly-yhdistys. He tekevät kesäisin päreitä vesivoimaa käyttäen ja vuosittaiset päreenheiton SM-kisat onkin pidetty muutaman kerran Virroilla Perinnekylässä juhannusmarkkinoiden yhteydessä ja MM-kisat viime vuonna täällä Killinkoskella. :)

  Tässä on linkki päremylly-yhdistyksen sivuille jos kiinnostaa:

  http://www.ylapirkanmaa.fi/virrat/ohtola/tekstisivu.tmpl?sivu_id=105

  ReplyDelete
 5. Juu Tuire, tuvassa tosiaan riippuu vauvan kiikku katosta. Siinä pystyi äiti puuhailemaan. Tuvassa oli myös kehä jo kävelemään oppineen taaperon turvaksi, eli eräänlainen puinen varhainen rollaattori, jossa vaavi oli keskellä pyöreän renkaan tukemana. Tuollaisista olisi hyötyä nykymammoillekin!
  Kiitos Linda linkistä, lähetän sen Marialle niin hän voipi ottaa johonkuhun yhteyttä. Vai päreenheitto-SM :-D

  ReplyDelete
 6. Hei, olipas hauska tajuta, että sinä Linda asusteletkin siellä Virroilla! Se on tosi kaunista seutua ja mainitsemasi perinnekylä on kyllä hieno kokonaisuus! Siitä on aikaa, kun olen siellä viimeksi käynyt. Ja vai että sieltä saisi päreitä... toivottavasti ilmaiseksi, ne ei taida muuten Laihialaisille kelvata ;D

  Kiitos vinkistä, vien sanaa eteenpäin, sillä tiedän toisenkin paikan, missä ollaan päreitä vailla.

  ReplyDelete
 7. Sinähän olet käynyt aivan poppoon kotikonnuilla! Jos ajelitte Tervajoen läpi, niin kävitte jo kilometrin päässä ja Laihialtakin meille on vain 8 km. :)

  ReplyDelete
 8. Hei hei!!
  Kiitos Saila käynnistä, se oli niin mukavaa kun tulit tänne Pietarsaareen asti!! Olet tervetullut tänne uudestaan ihan koska tahansa!

  Mun on näköjään pakko mennä Kristiinankaupunkiin ensi vuonna...it´s a must!!

  Ja pieni vinkki...Meillä on samanlainen tapahtuma täällä Pietarsaaressa myös. Eli Jaakon Päivillä Skatassa on "Avoimet Pihat" 27.7. Täältä voi nähdä viime vuoden kuvia sieltä:

  Skatan avoimet pihat-osa-2

  Ok, jos ei nuo linkit ei toimi niin täältä:

  http://mineden.blogspot.com/2009/07/skatan-avoimet-pihat-osa-2.html

  http://mineden.blogspot.com/2009/07/oppna-gardar-i-jakobstad-del-1.html


  Mutta palataan asiaan, eikö vaan!?
  /Nina

  ReplyDelete
 9. Voi Outi, voi että! Olen siis ollut ihan lähellä teidän kissaparatiisia, pörröisten, hurrrmaavien kissuleiden kotia! Itse asiassa nyt en ajanut Tervajoen läpi vaan matka kulki pitkin rannikkoa Kristiinasta Laihialle ja sieltä taas Vaasan kautta Uusikaarlepyyhyn. Sielläpäin on niin hienoa ja kotoisaa. Voihan että. Ensi kerralla tulen kylään, jos vain saan, ihailemaan livenä teidän hurrrmureita!

  Nina, Kristiinan tapahtuma on todella hieno ja kaupunki on aivan ihana. Ihastuin myös Pietarsaaren hienostuneisuuteen ja merellisyyteen, teilläpäin rannikko on täynnä aarteita :-)
  LÄhettämäsi osoitteet ainakin toimivat, ihania kohteita!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!