Wednesday 16 October 2024

Kaikissa väreissä

 Ruska se vain edelleen paranee päivä päivältä. Paitsi sen kohdalla, jonka lehdet putosivat jo.

Huomasin huussin takana esikko- ja jouluruusupellossa 'Roseum' -lumipalloheiden. Minulla on näitä kaksi, ollut jo vuosia, ja viimein tänä vuonna ne ovat alkaneet kasvaa. Syysväri on molemmilla todella kaunis.
Sanotaan, että aurinkosumma vaikuttaa ruskaan. Näistä puskista toinen on täydessä paahteessa ja tämä saarnen varjossa. Kummassakin on yhtä hyvä syysväri.
Ruskaan vaikuttaa niin monta tekijää, että on todella vaikea sanoa, miksi näiden kahden ruska on identtinen niin erilaisilla kasvupaikoilla.

Iso Yggdrasil-saarni on edelleen lehdessä, vaikka sen takana kasvava ei, eikä moni muukaan saarni tällä saarella. Tämä on juuri otettu kuva: päivän tilanne. Nyt lehtiä tippuu jatkuvasti, kohta iso puu on alaston. Saarnen juurella näkyy japaninvaahtera 'Osakazuki' kirkkaanpunaisena. 

Rusotuomipihlaja on punaisena, siemenestä itsekseen kasvanut omenapuu keltaisena, saarni limenvihreänä ja japaninvaahtera verenpunaisena ryyditettynä 'Lemon Queen' -auringonkukalla, joka kukkii keltaisenaan aina vain. 
Oikealla on huussi; yksi puutarhaihmisen kivoimmista ja tärkeimmistä rakennuksista. On ylellisyyttä, ettei tarvitse riisua mutaisia saappaita käydäkseen vessassa.
Kunpa pihalla vielä olisi ruokatarjoilu ja juoma-automaatti.

Japaninvaahtera 'Osakazuki' on joka syksy yhtä upea. Ensin sen vihreät lehdet alkavat tummua viininpunaisiksi, sitten, juuri kun ajattelee, että puska on täydessä loistossaan, alkavat lehdet vielä kirkastua kirkkaanpunaisiksi. Viereinen tarhakalliokielo muuttuu vähitellen keltaiseksi. 
Ahaa, sen nimi onkin muutettu tarhakieloksi ja Polygonatum-suku torvikieloiksi, kertoo uusin Viljelykasvien nimistö. Minusta englanninkielinen nimi "Kuningas Salomonin sinetti" on jotenkin runollisempi... joskin myös huomattavasti pidempi.

Rusotuomipihlajiini ei yleensä tule näin punaista ruskaa eivätkä niiden lehdetkään pysy ruskavärisinä pitkään oksilla – paitsi tänä syksynä. Tämä on aivan mahtiruskasyksy!

Oli pakko viedä kamera huussiinkin, kun tätä(kin) näkymää ihastelen päivittäin. Edessä näkyy ison saarnen oksa lehdessä, kaukana jo lehdetön lajitoveri. 
Huussin edustalla on ruskopenkki, josta kuvassa näkyy rusotuomipihlaja ja toinen japaninvaahterani, punaruskealehtinen 'Enkan'. Sen syysväri ei ole ollenkaan 'Osakazukin' veroinen. Sydämen oikeasta reunasta kurkistaa vielä toisen rusotuomipihlajan oksia. Ruskaväreissä hohtavat myös vaahterat, ruusuherukat, pilvihelmipihlaja ja kultaherukka.

Kultaherukan ruska on monivärinen. Tummalehtinen marjaomenapensas 'Marleena' ei ole vielä vaihtanut väriä. Siitä tulee kirkkaanpunainen joka syksy.
Marjaomenapensaskin on vaihtanut nimeä: se on nykyisin helmiomenapensas.

Pilvihelmipihlaja on kaunis tummissa pikku lehdissään.

Alempana rinteessä on alkusyksyllä siirretty kuparivaahtera. Mielestäni sen syysväri on tänään vielä punaisempi kuin tässä muutama päivä sitten otetussa kuvassa. Taustalla on koristearonia.

Japaninhappomarja on lapsuudesta tuttu, tätä kasvoi yhdessä puistossa koulumatkan varrella. Syksyisin ihastelin happomarjojen moniväristä ruskaa aina, pysähdyin usein niiden äärelle. Nyt minulla on oma ihana ilotulitus, tämä on Vironperän kantaa. Punaiset marjat vielä kaupan päälle!

Rohanin kohdalla pensasaitakasvina on tylppöorapihlaja. Nämä ovat alkaneet kukkia hyvin ja tuottavat kauniita marjoja. Voisikin kerätä muutaman marjan ja kasvattaa lisää taimia. Keltainen ruskaväri on kaunis punaisten marjojen kanssa.

Japaninmagnolia on myös menossa keltaiseksi. Se on todella kaunis, valitettavasti vain kukkasilmuja ei vieläkään näy. Niiden pitäisi jo tässä vaiheessa näkyä ensi kevään kukintaa enteillen. Puu alkaa olla sen kokoinen, että ajattelin jo ensi vuonna ensimmäisten kukkien mahdollisesti tulevan. No, sitä seuraavana keväänä varmasti!
Edessä on pyökki 'Rohan Weeping'. Rohanissa ollaan edelleen.

Rohanista muutama askel metsäpuutarhaan päin kasvaa erittäin kitulias höyhenpensas-rassukka. Olen istuttanut sen todella huonoon maahan, mutta siinä se on selvinnyt jo monta vuotta. Syysväri on kyllä upea, oikeastaan tämä on ainoa hetki vuodessa, kun vaivaisen puskan huomaa.

Safiirihortensian voisi nimetä uudelleen rubiinihortensiaksi. Taustalla on taikapähkinä ja 'Lilac Wonder' -myrkkylilja.

Alussa mainitsin sen, jonka lehdet putosivat jo. Se on kirsikkasorvarinpensas. Onneksi sen serkut pallesorvarinpensaat ovat täydessä vedossa. Niissä on yksi makeimmista ruskaväreistä, vai mitä.
Tai mikä oli suosikkisi? Jätin haileat tästä jutusta pois, kun olisi tullut vielä hirveämpi maratooni. Haileissakin ruskaväreissä on puolensa, ne ovat usein ihanan valoisia!


Helmiomenapensas Malus toringo var. sargentii
Höyhenpensas Fothergilla
Japaninhappomarja Berberis thunbergii
Japaninmagnolia Magnolia kobus
Japaninvaahtera Acer palmatum
Kirsikkasorvarinpensas Euonymus planipes
Koristearonia Aronia × prunifolia
Kultaherukka Ribes aureum
Kuparivaahtera Acer griseum
Lumipalloheisi Viburnum opulus f. roseum
Myrkkylilja Colchicum
Pallesorvarinpensas Euonymus alatus
Pilvihelmipihlaja Sorbus frutescens
Pyökki Fagus sylvatica
Rusotuomipihlaja Amelanchier lamarckii
Saarni Fraxinus excelsior
Safiirihortensia Hydrangea serrata
Taikapähkinä Hamamelis
Tarhakielo Polygonatum × hybridum
Tylppöorapihlaja Crataegus monogyna

6 comments :

  1. Kivipellon Saila16 October 2024 at 19:42

    Voi että mikä värien ilotulitus ja villapaidassa olisivat aivan ihanat yhdistelmät vallankin tuossa kuvassa, jossa on saarnen limenvihreä, omenapuun keltainen, japaninvaahteran punainen...muitakin ihania villapaitayhdistelmiä näin kuvissasi! Täytyisi enemmän miettiä taimihankinnoilla myös ruskaväriä, tällainen ilotulitussyksy ja armollinen lempeä sää, mitä nyt on luvattu, on ihana yhdistelmä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai että miten herkullinen idea tuo neulejuttu! Luulen, että tuo täytyy toteuttaa. Nyt on loistavia vastavärejä vihreästä ja punaisesta puutarhassa. Tällainen syksy on oikea lahja!

      Delete
  2. Hyvä kun veit kameran huussiin; kiva kuva!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sieltä on aika useinkin kiva näkymä, vuodenaikojen mukaan vaihtuva. Ei vain yleensä satu olemaan kameraa mukana :-D

      Delete
  3. 'Osakazuki' on kyllä upea😍
    Näkymä huussistasi on kyllä ihan yliveto. Minä varmaan jäisin tuonne vain istumaan ja ihastelemaan.
    Pilvihelmipihlaja on nätti. Tänään juuri kävin Hatanpään arboretumissa ja tutustuin siellä uusiin pihlajiin. Postausta tulossa!
    En ymmärrä miksei minulla ole japaninhappomarjaa. Se on aivan ihanan värinen. Huikeaa oranssia, vau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huussissa tulee tosiaan istuskeltua. Tosin näkyyhän sama näkymä sen edestäkin :-D
      Luin ihanan postauksesi Hatanpäästä! Joseph Rock on sellainen, jonka vielä ostan, jos vastaan tulee, mutta muuten puukiintiö alkaa olla tällä tontilla täynnä. Kun en halua ihan metsässä asua, vaikka puut niin ihania olisivatkin.
      Ihan perus-tavis-japaninhappomarja on aivan yliveto ruskapuska. Punaalehtiset lajikkeet ovat ihan kivoja, mutta jos ruskaa haluaa, kannattaa hommata vihreälehtinen. Sama näkyy olevan tuon japaninvaahteran kanssa, ne punalehtiset eivät kehitä näin loistavaa ruskaa.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!