Monday 13 February 2023

Puskatarkastus: löytyi pinkkejä kissoja ja naali

 Eilen tarkkailin jäniksen jälkiä pihallani. Katsoin kohtaa, jossa jänö oli kuopsuttanut ja sitten jatkanut matkaansa... kohti syksyllä istuttamaani uutta ihanaa 'Mt. Aso' -pajua! Voi ei! Sille ei riittänyt enää juuri minkään korkuista suojaverkkoa.
Astelin kohti pajupuskaa ja hämmästyin.

Sehän on puhjennut pajunkissoihin! 'Mt. Aso' on tunnettu näistä koristeellisista pinkeistä pajunkissoistaan. Vähänkö söpöt!
Ja vähänkö olen iloinen, että paju on hengissä, sillä se ei ehtinyt tulla ruskaan ja varistaa lehtiään, kun talvi tuli marraskuussa niin pikaisesti ennätyslämpimän ajanjakson perään. Kuten kuvasta näkyy, sen lehdet paleltuivat suorilta oksille. Onneksi oksat eivät kuitenkaan paleltuneet. 
'Mt. Aso' on lajia Salix gracilistyla, jolle Suomen Lajitietokeskus antaa nimen puuteripaju.

Istutin sen tähän suht kosteaan kohtaan, jossa vieressä on palmusara. Arvelin saran pehmeän beigen kevätasun toimivan hyvin pinkkien pajunkissojen kanssa. Normaalina vuonna pajussa tuskin on ruskeita lehtiä oksilla, mutta nekin sointuvat nätisti kokonaisuuteen. 
Verkko on tosiaan noin matala: onneksi kukaan ei ole käynyt popsimassa pajuaarretta.

Musti kurkistaa: täällä vartioin minä!
Nämä kuvat otin eilen, tänään puhaltaa niin lämmin tuuli, että mittari oli varjossa +7 asteessa puoliltapäivin. Kuvien eilinen ohut lumikerros on jo haihtunut ilmaan. Tästä japaninlehtikuusen alta löysin ensimmäiset lumikello 'S. Arnottin' versonkärjet tänään, ja ojan toiselta puolelta ison nipun puistolumikellon nousevia nuppuisia varsia.

Oli niin lämmin, että uskalsin purkaa Viburnum × bodnantense 'Dawn' -heidelle syksyllä viskomaani villatakkia. Silloin tuli vähän kiire, kun tämäkin puska oli täydessä lehdessä ja yhtäkkiä ennustettiin hirmuisia pakkasia. Niinpä heittelin suojaverkon sisään painavaa, huopunutta villaa vähän turhan reteästi ajatellen, että tästä ei ehkä hyvää seuraa.
Ei seurannutkaan: ylin oksanhaara oli ratkennut poikki. Vedin sen kiinni maalarinteipillä, vaikka tuskin siitä on mitään apua, eiköhän ratkeaminen ole tapahtunut jo aikaa sitten.
Terhakoita silmuja puskassa kyllä on! Saa nähdä, kukkiiko se tänä keväänä. Kukkanuput syntyvät normaalisti jo syksyllä, mutta nyt niitä ei ehtinyt kehittyä.

En ole ihan varma, tarvitsisiko tätä heittä suojata. Se on Suomessa niin uusi, ettei kokemuksia vielä oikein ole. Villakerrosta korkeammalle yltänyt verso ei ole paleltunut ollenkaan, tuollahan on ihan elinvoimaiset silmut. Peuranpentele vain ehti syksyllä purra versosta pään ennen kuin olin laittanut verkkoa ympärille.

Tässä kivipengermän alla kasvaa toinen erikoispaju, Musti esittelee. Ystävältä saatu mustakissainen 'Black Cat', Mustin nimikkokasvi!
Tässä ei ikävä kyllä pajunkissoja näy, puska on vielä aika pieni ja peura kalusi sen syksyllä vielä pienemmäksi, pitäisi muistaa laittaa verkot aikaisemmin. Mutta hyvin elinvoimaiselta tämäkin näyttää punaisine latvoineen, puskan alaosa on vihertävä, merkki elosta sekin.
Löytämieni tietojen mukaan Black Cat on rekisteröity kauppanimi ja varsinainen lajikenimi on ehkä 'Lubbers Zwart', mutta en löytänyt tälle vahvistusta miltään luotettavalta sivustolta. Tämä voi myös olla lajiketta 'Melanostachys'. Kummassakin tapauksessa laji olisi Salix chaenomeloides tai S. gracilistyla, jotka saattavat myös olla yksi ja sama – kasvitieteen polut ovat mutkikkaat ja risteilevät!

Sitten tarkastan Endless Summer -jalohortensian tilanteen, Musti on jo matkalla seuraavaan kohteeseen. Tämäkin puska on ihan valmiina kevääseen! Se kasvaa lämpimällä paikalla muotopuutarhassa, mahdollisimman tuulensuojaisessa paikassa. Kukkia vain ei ole pariin vuoteen tullut, ehkä kuivien kesien takia.

Muotopuutarhasta löytyi myös ensimmäinen 'Hippolyta' -lumikellon nuppu kurkistamassa vaahteranlehtien välistä. Löytyisi varmaan lisää, jos siirtelisin lehtiä, mutta olkoot siinä nuppujen suojana.

Mustin seuraava kohde oli raapimapuu, joka myös vaahterana tunnetaan.

Hyps!

Ylemmäskin voisi mennä, mutta nopeasti kasvaneet varret ovat tyhmän suoria ja niistä haarautuvat oksat hyödyttömän ohuita.

Niinpä Musti palaa maankamaralle.

Edellisessä jutussa kerroin, kuinka sähkökatkon aikana olin tutkinut istutusmuistiinpanot viime syksyltä. Istutin uusia lumikelloja kolmeen paikkaan. Tutkin eilen ne kaikki: ei mitään tässä, ei mitään tässäkään, ... HEP!

No mutta. En ollut osannut aiemmin katsoa oikeasta paikasta, katsoin metrin sivuun enkä ollut huomannut tätä. Kai tämä oli jo noussut monta päivää sitten, kun on nyt näin pitkällä. Viime syksynä istutettu 'Snow Fox' -lumikello (eli "naali") se siinä. Onpa ihanaa, että se kukkii jo ensimmäisenä keväänään – ja tänään lumen hävittyä huomasin, että vierestä nousee toinenkin kukkanuppu!
Joidenkin tietojen mukaan tämä on puistolumikello, toisten mukaan tähtilumikello, joten kyseessä on varmaan risteymälajike, niitä on lumikelloissa eniten. Katsotaan, miltä lehdet näyttävät, sitten kun niitä nousee.
Ja tästä muutaman metrin päästä löytyi tänään myös ensimmäinen 'Kildare' -lumikellon nenänpää!

PS. Tuhannet kiitokset ihanista ystävänpäiväkorteista ystäville, ja tervehdyksistä Ransulle! Tänään oli niin hieno keli, että Ransukin suorastaan kirmasi ulkona, en vain ulkoiluttanut kameraa tänään.
Terveiset lukijalle Mialle tätä kautta; korttisi ilahdutti todella paljon! ♥  
Hyvää ystävänpäivää, blogiystävät!


Jalohortensia Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Palmusara Carex muskingumensis
Puistolumikello Galanthus nivalis
Tähtilumikello Galanthus elwesii

18 comments :

  1. Pinkkejä pikkukissoja! Niin söpöjä! ♥
    Ja sitten on Musti, joka saa aina sydämen huokaamaan ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siellä se meidän 16-vuotias seniori puussa viilettää. Eipä paljon tunnu Mustia ikä painavan.
      Olen niin iloinen, että tuo pieni pinkkikisu-paju on elossa <3

      Delete
  2. Ihana paju! Elä vielä riisu villatakkeja kasveiltasi. Suattaa pakkaset vielä tulla. Uskomattomat on kukkivat lumikellot tähänaikaan, tiältä kahottuna. Pantteri puussa kiipeilöö!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täytyy pitää silmällä sääennustuksia. Nyt ei ole parin viikon ennusteessa tänne luvassa pakkasia kuin öisin. Lumikellot sietävät sitä ihmeen hyvin. Pari yötä sitten käytiin -6,5 asteessa eivätkä lumikellojen varret taipuneet yhtään maata kohti.
      Eipä vielä parane peitteitä poistaa, mutta painavat villat tuon heiden päältä otin nyt pois, kun olivat vaurioittaneet sitä. Sen ympärillä ja juurella on vielä villat tallessa.

      Delete
  3. Hyvää ystävän päivää Saila! Toivottelee Sesse

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, ja hyvää ystävänpäivää sinulle, Sesse!

      Delete
  4. Pinkki paju on niin söpö. Toivottavasti pieni puu pärjää ja kasvaa. Olisi hienoa nähdä satojen pinkkien kissojen kevät.
    Myös naalin löytyminen on kiva asia.
    Ollappa pantteri kiipeilemässä Mustin seurana!
    Hyvää Ystävänpäivää niin sinulle kuin kissoillekin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuota pajua halajin pari vuotta, viime syksyllä löytyi sopivan edullinen ja kookas taimi, olisko ollut K-Raudasta. Toivon, ettei siitä kasva oikein puuta kumminkaan, paikka on sopiva pensaalle. Pajuja voi toki leikata miten vain. Runsaat määrät noita suloisia kissoja olisi kyllä mahtava näky. Ihanaa, että joitakin tuli jo nyt ja lisääkin on siihen puhkeamassa.
      Musti on niin intona keväästä, ja Ransukin on tänään lumien hävittyä ja tuulettomana keväisenä päivänä ulkoillut oikein urakalla.
      Kiitos, hyvää ystävänpäivää sinullekin, ihana blogiystävä!

      Delete
  5. No nyt ollaan todellakin söpöyden äärellä😍 Nuo pinkit palinkissat, Musti ja lumikello... Minä ihailin juuri äsken niitä mustia pajunkissoja. Ostin sen nimellä Salix gracilistyla 'Melanostachys'. Hangen alta tosiaan pilkottivat pienet mustat kisut. Sen verran oli jo hämärää kun ne huomasin, että kännykän valolla koitin tiirailla😅 Täytyy huomenna mennä katsomaan päivänvalossa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi että, ihanaa, että siellä on mustia kissoja! Toivottavasti näet sen paremmin huomenna. Onneksi on jo valoisaa suunnilleen kuuteen asti, ihanaa.
      'Melanostachys' saattaa olla eri laji ja lajike, tai sitten sama kuin Black Cat. Ota nyt sitten näistä selvää :-D Joskus eri puolilla maailmaa kaupataan samaa kasvia eri nimillä. Luulisi kyllä olevan vain yhden virallisen lajikenimen ja sen olevan yhtä lajia, mutta ei kai sekään ole uusien lajikkeiden kanssa ihan satavarmaa. Tulkintoja on.

      Delete
  6. Ei olisi uskonu, että pajua voi pitää söpönä, mutta tätä voi. Siälon jo kevät ku kellojaki löytyy. Hyvää ystävänpäivää!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tavallisetkin pajunkissat ovat kyllä söpöjä, mutta näillä on todellista koristearvoa.
      Kiitos, hyvää ystävänpäivää sinullekin!

      Delete
  7. Pinkit pajunkissat ovat todella söpöt. Sopivat hienosti myös Mustin väreihin. Vähän muuten yllätyin, kun eilen aamulla näin täällä ensimmäiset pajunkissat. Ei niitä ole ennen vielä helmikuun puolivälissä näkynyt, vaan vasta kuukauden myöhempään. Poikkeuksellisen lämmin talvi on selvästi ollut.
    Harmi kun heidelle oli käynyt pikkuisen köpelösti. Mikähän siinä on, että joskus tulee hölmöiltyä vaikka tietää jo tehdessään, että ei tule onnistumaan?
    Mustilta sujuu hyvin nämä puutarhaesittelyhommat. Mamman aarteiden lisäksi tuli esiteltyä Mustille tärkeä vaahterakin ja näytettyä, että atleettinen ulkonäkö ei huijaa, vaan myyrät eivät ole turvassa, vaikka puuhun kiipeäisivät.
    Siellä jo lumikellon nuppu alkaa kääntyä alaspäin. Ei taida mennä kauaa kun se aukeaa?
    Hyvää ystävänpäivän iltaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa, että sielläkin on pajunkissoja! Oma piha -lehden facebook-sivulla joku kertoi Savossa niitä jo olevan.
      Kiireessä tulee hölmöiltyä. Olisi pitänyt avata suojaverkko ja alkaa kasata villaa tyven ympärille ja siitä ylöspäin eikä yrittää heittää yläkautta ja vetää sitä verkon aukoista käsin alaspäin. Kuinkahan vanhaksi pitää elää ennen kuin tulee riittävän viisaaksi?
      Hehe, puuhun on tosiaan myyrien turha yrittää pakoon! Niiden pitäisi rakentaa itselleen lentokoneita tai pysyä vain maan alla, muuten eivät turvassa Mustilta ole.
      Tänään on taas sen verran viileää, että tuskin lumikellot tekevät äkkiliikkeitä. Täytyy kumminkin käydä tarkistamassa. Ensimmäiset löytämäni tähtilumikellon kaksi kukavartta ovat jo lähes kymmensenttiset ja niissäkin alkavat nuput kallistua sivulle.

      Delete
  8. Voi miten suloisia pajunkissoja! Ja musta kissakin on ihana:)
    On muuten tosi hyviä kuvia Mustista, näyttää ihan oikealta suurelta pantterilta noista kuvakulmista katsottuna.
    Ja hyvää ystävänpäivän jälkeistä päivää teille kaikille!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooh, menen heti kertomaan Mustille, että hän on Suuri Pantteri :-)
      Kiitos, samaa sinulle, blogiystävä!

      Delete
  9. Ohhoh Musti! Sinulla on siis oikein nimikkokasvi. Ei ihme, että esittelet sitä mielellään. Puussa näytät aivan mustalta pantterilta tai puumalta. Komea kissa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mustilla on useitakin nimikkokasveja, en välttämättä muistakaan niitä kaikkia. Ainakin on pantterililja ja 'Black Beauty' -lilja. Musti on tosiaan komea ja hieno kissa.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!