Wednesday 1 February 2023

Helmikuun kalenteripoika

 on nenäleikkauksesta toipuva, urhea ja reipas Ransu.

Kuten jo aiemmin kirjoitin, ei ollut mitenkään taattua, että 14-vuotias sydänpotilas selviäisi nukutusleikkauksesta hengissä, vaikka Ransu hyväkuntoinen onkin.
Onneksi selvisi!

Leikkaus meni hyvin ja nyt jännitämme, kuinka avohaava paranee. Ransu ottaa asiat rauhallisesti. 

Nenän päältä poistettiin koteloitunut sieni-infektio hiilidioksidilaserilla. Leikkausta ei voitu tehdä kevyemmässä rauhoituksessa, sillä nenä on hyvin tuntoherkkä kohta ja potilaan on ehdottomasti pysyttävä täysin liikkumatta operaation ajan. Siksi oli otettava suuri riski.

Avohaava näyttää hurjalta, mutta on lähtenyt paranemaan hyvin. Se on siisti ja kuiva, lukuun ottamatta kohtaa, josta menee reikä sierainonteloon, mutta sekin näyttää aika hyvältä omiin silmiini. Odotan, että se kasvaa umpeen ennen kuin lähdemme kotiin saareen. Kaupungissa on helpompi pitää haava puhtaana. Kauluria joudutaan varmaan pitämään hyvin pitkään, jotta Ransu ei pääse tassulla haavaan käsiksi tai repimään rupea sitten, kun se kutittaa.
Eilen Ransu olisi halunnut, että vien sitä valjaissa ulos. En kuitenkaan lähtenyt sitä tötterön kanssa ulos viemään, meillä on vielä taloyhtiössä kattoremonttikin, ja piha täynnä rekkoja ja nostureita. 
Ulos pyytäminen ja muu normaali käytös kertoo, että poika voi ilmeisesti ihan hyvin. Ruokakin maistuu. Tässä kuvassa kerjätään jotain hyvää (taas).

Haavaan ei laiteta mitään aineita, paitsi suolavedellä laimennettua Betadinea eli jodia olen laittanut noin tipan vuorokaudessa. Desinfioinnin lisäksi jodi myös tuhoaa (joitakin) sieniä. Varmuutta siitä, että sieni-infektiosta on vieläkään päästy eroon, ei ole. Sierainten pieniä nystyröitä ei voi operoida ilman, että nenä menee tukkoon. Sieni oli kyllä lääkityksellä selvästi vähentynyt.
Leikkaus tehtiin niin, että pattia leikattiin laserilla ohut viipale kerrallaan ja toinen lääkäri tarkasti ne mikroskoopilla. Kun vastaan tuli kerros, jossa ei enää ollut sientä, leikkaus lopetettiin. Leikkauksessa oli läsnä peräti kolme lääkäriä ja anestesiahoitaja.

Elämä tötterön kanssa vaatii ruoka- ja juoma-astioilta korkeutta. Myös Musti arvostaa tavallista suurempaa juoma-astiaa. Mikä siinä onkin, että kissat juovat mieluiten ämpärin kokoisista astioista?

Kotiin olisi kiva päästä, kaupungissa tylsistyy, vaikka aurinko välillä paistaakin mukavasti.

Tämä kuva on otettu pari päivää ennen leikkausta. Toivottavasti iho kasvaa pian takaisin, mutta tärkeintä on terve poika.
Ransun reippaudesta olisi mallia monelle. Kipulääkettäkään en sydänlihasrappeuman vuoksi uskaltanut antaa kuin pienen tipan leikkausta seuraavana päivänä eli lauantaina. Sunnuntaina Ransu näytti jo rennolta, joten päättelin, ettei sillä ainakaan kovia kipuja ole.
Kaulurin kanssa ei ole kiva elää, mutta siitäkään Ransu ei valita, ja jos otan kaulurin välillä pois (esim. vessakäynnin helpottamiseksi), antaa se kiltisti laittaa sen taas takaisin.

48 comments :

 1. Ihanaa Ransu, kohta olet entistä ehompi ilman tatteja ❤️
  T. Pirkko ja pojat

  ReplyDelete
 2. On tuo reikä aika hurjan näköinen. Hienoa, että Ransu ottaa tilanteen noin hyvin ja suostuu pitämään kauluria.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On se melkoinen monttu, mutta on minusta jo vähän pienentynyt, johtuu varmaan siitä, että leikkauksen jälkeinen pieni turvotus laski. Mutta tästä nyt eteenpäin reippain mielin :-)

   Delete
 3. Tsemppiä Ransu ♥ onneksi olet saanut hyvää ja asiantuntevaa hoitoa. Se on tärkeää että herkut maistuu hyvältä. Toipilas tarvitsee aina palkkiota rohkeudestaan. Toivotaan että haava umpeutuu pian.

  ReplyDelete
 4. Ransu on oikein mallikelpoinen potilas ja hienoa, että kaikki on edennyt hyvin tähän asti - ja toivottavasti tästä eteenpäin myös! Kun ruoka & lepo maistuu ja tutut tavat ovat arjessa mukana, niin voisi hyvin kuvitella, ettei kipuja ole. Upeaa, että Ransu suhtautuu kauluriin noin rennosti, haavaa ei parane kissan itse käsitellä. Ei varmaan ollut ihan halpa leikkaus, koska lääkäreitäkin tarvittiin useampi. Nyt oikein hyvää vointia teille kaikille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi Ransun käytös on ihan normaalia, joten ei tarvitse sen puoleen olla huolissaan, vaan luottavaisin mielin. Toivottavasti tiedänkin toipilaalle kuuluu hyvää!
   Leikkaus ei ollut ihan niin kallis kuin luulin, alle 500 eurolla selvittiin. Klinikka tuli vastaan, kun laite on heillä aika uusi ja siksi tällaisessa kiinnostavassa tapauksessa halusivat kaikki lääkärit olla läsnä. Minulle oli mukava tietää, että asiantuntevia käsipareja on Ransun ympärillä enemmänkin.
   Kiitos! <3

   Delete
 5. Voi sinua Ransu, nyt pikaista paranemista ja herkkuja♥ Siellä on ollut ammattitaitoinen porukka Ransua operoimassa.
  Ja joo, vesi maistuu ämpäreistä aina parhaalta. Maalla kun asuttiin ja varauduttiin pitkiin sähkökatkoihin täyttämällä 10litran ämpäreitä täyteen vettä niin kummasti aina koko kissaporukalla tuli jano. Sen jälkeen niille pidettiinkin suihkutilassa aina yhtä ämpäriä laskettuna täyteen vettä kun kaikista oli niin kiva siitä juoda=)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos <3
   Hih, anteeksi vain, mutta naurattaa niin kovasti tuo, kuinka kissaporukalle iski yhtäkkiä kamala jano :-D Niin kissamaista! Ämpäri-juoma-astia vain on hieman tilaavievä eläimen kokoon nähden :-/

   Delete
 6. Oot tosi reipas Ransu! Jatka samaan malliin ja muista pyytää niitä herkkuja!

  ReplyDelete
 7. Upeat hienot ammatti auttajat ollut asialla . Toivottavasti kaikki on siinä vaiheessa onnellisesti ohitse kun lähdette kotiin .

  ReplyDelete
  Replies
  1. On todella hienoa, mitä kaikkea lemmikeille pystytään tänä päivänä tekemään. Jonkun mielestä tällainen hoito voi olla turhaa, mutta kyllä lemmikit ovat tärkeitä perheenjäseniä.

   Delete
 8. Voi pientä kullanmurua! Toivottavasti kaikki sieniosat saatiin pois ja nenä paranee, eikä ole kipuja. Onneksi on niin rauhallinen kissa. Eikä tarvi painia kamun kanssa ;)
  Ihmeellisiä asioita lääketiede osaakin tehdä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu vaikuttaa ainakin ihan normi-itseltään, ja lojuu aika rennosti, mistä päättelisin, että olo on ihan kohtalainen. Eniten varmaan häiritsee kauluri.
   Onneksi kaikenlaiset toimenpiteet ovat nykyään mahdollisia eläimillekin.

   Delete
 9. Ihana, reipas Ransu 😻 On varmaan vaikeaa olla koko ajan paijaamatta ja pussaamatta poikaa, kun noin hienosti selvisi kovasta koettelemuksesta. Haava on aika hurjan näköinen, mutta hienoa, että on lähtenyt paranemaan hyvin ja Ransu on rauhallinen tötterön kanssa. Toipumissäteitä täältä meiltä ❤️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi Ransua saa paijata ja pussata. Käyn vähän väliä tarkastamassa, miltä nenä näyttää ja siinä samassa ;-)
   Kiitos <3

   Delete
 10. Voi, pikaista paranemista Ransu ja jaksamista Mustille, joka joutuu olemaan poissa pantteripalstaltaan!

  Onneksi Ransu on mutkaton potilas ja hänellä on hyvä hoito ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos meiltä kaikilta <3 Toivottavasti Ransu tästä tokenee eikä sydänsairauskaan etenisi nopeasti.

   Delete
 11. Kuulostaa hyvältä että ruoka maistuu ja herkkuja kerjätään:) Isot rapsutukset helmikuun kalenteripojalle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on huojentavaa, että Ransun käytös on ennallaan. Aika paljon se nukkuu, mutta se on ollut tuollainen hyvin rauhallinen jo monta vuotta. Ransu kiittää rapsutuksista <3

   Delete
 12. Mikä helpotus, että leikkaus sujui hyvin eikä nukutus aiheuttanut sydänvaivaiselle mitään kamaluuksia. Hienoa, että Ransu on jo oma itsensä, syö ja on pyytämässä herkkuja. Toivottavasti haava umpeutuu nopeasti ja pikaista paranemista komealle manulille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyviä uutisia: tänään on reikä haavasta nenäonteloon mennyt umpeen. Eiköhän siihen jossain vaiheessa ihokin kasva. Kiitos! <3

   Delete
 13. Onpas siellä reipas potilas 🐱 Pikaista paranemista Ransulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu on aivan ihmeen reipas. Kiitos! <3

   Delete
 14. Hyviä uutisia, nyt toipumista! mk

  ReplyDelete
 15. Onneksi Ransu näyttää luottavan niin satasella oman ihmis-emon antamaan hoivaan ja osaa jopa rentoutua, vaikka onkin kolo nenussa.
  Muistan kyllä, että toipuvan kissan hoivaaminen on tosi kokoaikaista puuhaamista kaulureineen, lääkityksineen, putsaamisineen yms. Ja paijaamisineen, joilla pitää osoittaa kaikki se, mitä sanoin selittää ihmispotilaalle. Onneksi rakkaus välittyy ilman sanojakin:-). Tsemppiä sinulle hoivaamiseen ja paljon ilon hetkiä jokaiseen toipumispäivään! <3
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu on niitä miehiä, joiden mielestä kaikki huomio on kotiinpäin ;-)
   Onhan tämä haastavaa, mutta ei mitään siihen verrattuna, kun odotin klinikan parkkipaikalla autossa leikkauksen ajan ja rukoilin, että Ransu selviää siitä hengissä. On tässä todella paljon iloa joka päivässä, toden totta. Ransu on niin reipas ja helppo hoidettava. Kiitos! <3

   Delete
 16. Kyllä täällä on mietitty teitä ja Ransun vointia! Miten Musti suhtautuu Ransuun ja kauluriin? Se on hyvä merkki kun kerjää herkkuja ja ruoka maistuu. Ihmisillä proteiinipitoinen ruoka auttaa haavojen paranemisessa, olisikohan kissoilla sama? Auttaa ihoa korjaamaan nopeammin itseään. Eikös Ransu ole sydämen ja maksan ystävä? Vai ovatko ne nyt kiellettyä ruokaa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ajatuksista <3
   Onneksi Musti kiertää Ransun kaukaa. Ei olisi hyvä, jos sekään alkaisi nuolla Ransun haavaa. Ransu on kyllä yrittänyt tunkea naamaansa Mustin eteen :-D Tänään pojat olivat nenäkkäin, kun olin hetkeksi ottanut Ransun kaulurin pois putsausta varten. Ilmeisesti se on sitten kauluri, joka Mustia epäilyttää.
   Kiitos proteiinivinkistä! Musti on meillä maksan ja sydämen ystävä, mutta Ransulle voisi hankkia kanaa tai possua. Toisaalta ostin sille kana-mousseruokaa ja luulisi siinä olevan paljon proteiinia, kuten kissanruuissa ylipäätään. Ransu saa syödä moussensa lusikasta, se on helpointa. Sen jälkeen pitää kyllä aina pyyhkiä kauluri puhtaaksi. Tämän jälkeen se varmaan tulee aina vaatimaan pöytiintarjoilua.

   Delete
 17. Suuremmasta vesiastiasta on kivempi juoda, kun viikset eivät osu astian seinämiin... Ransulle pikaista toipumista ja ihmisemolle hermolepoa - kyllä se siitä!
  hannah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, no voihan viikset!
   Kiitos, kyllä tässä on vähitellen alkanut nukkua yönsä rauhallisemmin. Kiitos! <3

   Delete
 18. Ransu taitaa olla oikein mallikelpoinen potilas ja komea kalenteripoika, vaikka olisi kauluri kaulassa ja reikä nenässä. Toivottavasti paraneminen etenee edelleen vauhdikkaasti eikä sienestä näkyisi enää merkkejä. Herkut tietysti auttavat paranemisessa. Muista Ransu pyytää niitä usein!
  On se ihmeellistä, mitä kaikkea voidaan eläintenkin vaivoille ja sairauksille nykyään tehdä. Ei tarvitse heti ensimmäisen vastoinkäymisen kohdalla antaa lopetuspiikkiä, vaan lemmikillä voi olla ties miten monta hyvää vuotta edessä.
  Paljon silityksiä kummallekin kissapojalle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu on aivan ihmeellisen kiltti. Toivottavasti sieni saadaan pois, minusta sieraimissa vielä sitä näkyy, mutta täytyy katsoa, mitä ell sanoo, kun laboratoriotulokset sieninäytteestä tulevat. Sieraimia ei kuitenkaan voinut operoida laserilla, joten niihin pitää keksiä joku muu keino.
   On hyvä, että eläinten hoidossa on otettu harppauksia. Jossain vaiheessa tulee toki eläimen ikä ja kunto vastaan, eikä halua pitkittää ehkä monista sairauksista kärsivän elämää, mutta Ransu ei nyt niin raihnainen vielä ollut. Toivottavasti meillä on vielä yhteisiä aikoja hyvä tovi.
   Pojat kiittävät!

   Delete
 19. Aivan ihana ja helpottava asia, että leikkaus on ohi ja se meni hyvin. Voin hyvin kuvitella, miten innostuneita lääkärit ovat olleet uudesta menetelmästä.

  Onhan tuo nenähaava hurjan näköinen, mutta tärkeintä on kuitenkin kissan terveys ja paraneminen. Ajan kanssa haava umpeutuu ja arpeen tottuu niin, ettei siihen kohta ulkopuolinen kiinnitä mitään huomiota. Sinä tietenkin ymmärrettävästi vahdit nenän tervehtymistä vielä pitkään.
  Samaisessa nenähaavakuvassa Ransussa on paljon ilvesmäistä näköä. Ehkä mielikuvani johtuu muutamista viime päivinä katsotuista eläindokumenteistä, joissa ilvekset ovat seikkailleet.

  Kissat eivät helposti vaivojaan näytä, mutta uskon Ransun voivan hyvin, eikä kipujakaan ilmeisesti ole. Tuskin se muuten olisi noin rauhallinen. Taitaa Mustille olla vaikeampaa, kun joutuu "veljensä" takia viettämään myyrätöntä aikaa sisätiloissa. Parempaa hoitoa kissa ei voisi enää toivoa, mitä sinulta saa.

  Tyttären pesuhuoneessa on aina ämpäri täpötäynnä vettä. Kesäaikaan käydessäni kissoja hoitamassa, tuntuu hassulta nakata ämpärillinen vettä pihakasveille, jotta sen voi taas täyttää pesuhuoneeseen kissoille juomavedeksi. On hänen kissoillaan keittiössäkin vesikuppi, mutta tykkäävät mieluummin juoda ämpäristä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On helpottavaa, että leikkaus meni hyvin ja Ransu tuntuu olevan kunnossa. Eilen, kun etsin nettikauppani varastokaapista tuotteita, meni Ransu kaappiin kauluri päässä. Se pyrkii tekemään kaikkea mitä ennenkin. En ole vielä uskaltanut ottaa kauluria pois kuin vessakäyntien ajaksi ja sen jälkeen annan Ransun peseytyä siihen asti, kunnes se haluaisi pestä naamansa. Luulen, että kissa kärsii siitä, ettei saa peseytyä, kun on niin puhdas eläin. Olen myös kammannut Ransun turkkia, jos siitä tulisi vaikka puhtaampi olo. Eihän tässä voi kuin parhaansa yrittää.
   Nenä näyttää nyt jo paremmalta, sillä avohaavaan on kasvanut hyvä kova kuori. Lääkärin mukaan iho kasvaa takaisin ja karvaakin voi kasvaa. Ransussa on kyllä ilveksen näköä!
   Kissat ämpäri-mieltymyksineen ovat niin hassuja. Mikähän siinä on, että juoma-astian pitää olla saman kokoinen kuin itse juoja. Hyvähän se on, että on mieluisa juoma-astia, runsas nesteen saanti estää monia sairauksia.

   Delete
  2. Varmaan on parempi antaa kaulurin olla liian kauan kuin ottaa se aikaisin pois. Siitäkin huolimatta, että siitä on haittaa kissan peseytymiselle.
   Ihon kasvaminen haavan päälle tuntuu loogiselta, mutta kiva, että myös karvaa siihen saattaa tulla. Toisaalta Ransulla on karvaa muutenkin jo niin paljon, että pieni karvaton kohta tuskin hänen itsetuntoaan heilauttaa.
   Ehkä se juoma-astian koko kertoo kissan hyvästä itsetunnosta. Minusta kissat ovat harvoin vaatimattomia. Pikemminkin ylväitä oman tiensä kulkijoita, mikä tekee niistä kiinnostavia ja ihailtavia.

   Delete
  3. Hihii, Ransu on jo riittävän karvainen.
   No on kissoilla tosiaan itsetunto kohdillaan. Pieni eläin on kuin suurikin leijona.

   Delete
 20. Ransu saa nimikkokadun:
  https://yle.fi/a/74-20016210

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jee! Anneli alakerrasta myös soitti eilen tuosta samasta tärkeästä asiasta :-)

   Delete
 21. Voimia ja Rakkautta Ransulle❤

  ReplyDelete
 22. Paljon paranemisia Ransulle myös tässä vaiheessa toipumista. Hienoa, että sydän kesti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Onneksi kesti, kun Ransu on ihan reipas, juoksenteleekin. Ihana nähdä, kuinka se on ennallaan.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!