Tuesday, 7 February 2023

Kukkakimppu kotona

Olipa ihanaa palata eilen kotiin, kun upean sään lisäksi kotona odotti kukkakimppu.

Mäntyjen alla on edelleen sama vaaleajouluruusu kukassa, joka kukki lähtiessänikin, tosin tuolloin taisi olla vähän enemmän lunta ja pakkasta.

Saman istutusalueen toinen vaaleajouluruusu oli kasvattanut nuppuja niitä suojaavan lampaanvillan läpi. Poistin villat kuvien ottamisen ajaksi.

Ihanan runsas nuppukimppu! Paikka on mäntyjen alla kuivan metsäpuutarhan alueella. Maa on tässä aivan tiivistä savea, mutta hyvin nämä näkyvät viihtyvän. 
Vieressä kasvaa sinikataja, sain niitä vuosia sitten usean kappaleen naapurilta, kun hän oli hankkinut ne vain kausi-istutusta varten.

Kuvatessani huomaan risuaidan läpi Mustin saapastelemassa kylätiellä. Musti varmaan huomasi minut jo kauan aiemmin.

Sieltä hän saapuu. Aidassa on mustinmentävä kolo.
Kuvan alareunassa näkyy valkeaa lampaanvillaa. Laitoin sitä takaisin kukkavarsien ympärille kuvien ottamisen jälkeen, sillä sen haju ehkä suojaa kukkavarsia tulemasta syödyiksi. On silti ihme, ettei näitä vieläkään ole syöty. 
Lunta on paikoitellen ohuesti ja näin eilen tuoreet metsäkauriin sorkanjäljet pihassani. Tämä vahvistaa ajatustani siitä, että metsäkauris ei syö jouluruusua, mutta valkohäntäpeura syö. Nämä vaaleajouluruusujen kukkavarret on aiemmin parturoitu lähes satavarmasti joka talvi, vaikka villatuppoja on ollut ympärillä. Täytyy kumminkin vielä jatkaa havaintojen keruuta ennen kuin alkaa tieteellistä artikkelia väsäämään.

Mäntyjen alta löytyvät ensimmäiset lumikellonnuput. On ihme, että täältä, sillä tämä on lähes täysin varjoisa paikka risuaidan varjostamana. Mutta ehkä tässä on parempi tuulensuoja kuin aurinkoisemmilla paikoilla, tai maa ei ole niin märkää eli kylmää, tai jotakin.
Versonkärkiä on parturoitu, mutta onneksi nuppuja ei (vielä!). Nämä ovat tähtilumikelloa.

Voi itku! Nuppuja kameralla sihdatessani seisoin toisen versotuppaan päällä. Nyt en tiedä, mitä tässä nousee. Voi olla tähtilumikelloa myöskin, mutta ihmeen runsas kasvusto. Voi olla jotain muutakin, näyttää laukan tapaiselta. Anteeksi, versot!

Menin sitten Rohaniin tutkimaan 'Viridapice' -puistolumikellojen kasvustoa, joka oli versonut jo marraskuussa. Peitin sen silloin pakkasjakson alkaessa vanhalla neulemekolla, ja lauhoina viime viikkoina kaupungissa olen ollut huolissani siitä, kasvavatko varret vaakatasoon. Neulemekko on aika tiivistä ainetta ja siinä on mukana keinokuituakin, kaksinkertaisena siitä ei hevillä pääse läpi.
Rohan on kuitenkin kylmä kasvupaikka, maassa on kosteutta, joka jäätyy. Neulemekko oli jäätynyt maahan kiinni ja pienen kiskomisen jälkeen se paljasti versot, jotka eivät ole juurikaan venyneet sitten viime näkemän, kun tammikuussa kurkkasin.
Runsastunut tämä kasvusto kuitenkin on, ihan selvästi! Ystävällinen tuttava lähetti muutaman sipulin pari vuotta sitten.

Jos jotakuta kiinnostaa, näkee lumikellokuvista lajien välisiä eroja. Useimmiten ero on lehdissä, ei kukissa. Puistolumikellon harmaanvihreät lehdet nousevat vastakkain, ikään kuin yhteen painetut kämmenet. Tähtilumikellon lehdet aiemmassa kuvassa ovat puolestaan kiertyneet toistensa ympäri kaarelle. Osassa lumikelloja lehdet ovat vihreät ja kiiltävät, osassa mattapintaiset harmaanvihreät.

Olemme kaikki iloisia kotiinpääsystä. Minä kaikkein eniten siitä, että Ransun nenän avohaava on lähtenyt paranemaan hyvin. Ransu nauttii elämästä ilman kauluria. Kaikkein eniten nauttii Musti. Vihdoinkin kotona!


Puistolumikello Galanthus nivalis
Sinikataja Juniperus squamata
Tähtilumikello Galanthus elwesii
Vaaleajouluruusu Helleborus niger

22 comments :

 1. Replies
  1. Kyllä! Tuo kukkiva jouluruusu on tosin ollut kukassa marraskuusta saakka, joten ehkä ei voi sanoa nyt JO :-D Mutta lumikellot ovat uusia!

   Delete
 2. Ihanaa, että Ransun nenu on paranemassa hyvää vauhtia ja Musti pääsee omille tiluksilleen tassuttelemaan! Ja toki se, että kevät on tulossa! Aurinko jo selvästi lämmitti eilen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikki on ihanaa! Se etenkin, että Ransu on ihan ennallaan, reipas ja hassu.

   Delete
 3. Onnea kotiinpaluun, kukkakimpun ja versojen johdosta! Vaikka kotonahan sinä kaupungissakin olit, mutta kuitenkin.

  Ja onnea Mustille pantteripalstallaan ja erittäin paljon onnea Ransulle haavan parantumissuunnan, tötteröttömyyden ja yleisen ransumaisuuden vuoksi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Musti ei kaupunkilomista perusta. Meille kaikille kuuluu nyt oikein hyvää! Ransu on todella aivan ransumainen, aamun nenänpuraisuista asti. En voisi olla onnellisempi!

   Delete
 4. Olipa ihana kotiinpaluu teille kaikille. Musti on ihan selvästi omassa elementissään, pääsee pantteri jälleen saalista etsimään. Ja voi, ihmettä; kukkia puutarhassa. Niin kauniit jouluruusut ja lisää tulossa, kunhan lumikellot edistyvät. Meillä on pelkkää lunta.
  Upeaa, että Ransun paraneminen on edennyt hyvin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti on kuin toinen kissa kaupungissa, kun siellä ei ole mitään tekemistä eikä hän ole löhölomatyyppiä ;-) Ihana nähdä, kuinka kissa on aivan tohkeissaan täällä kotona. Isäntäpantteri kun on.
   Ehkä teiltäkin lumet häipyvät, kun on aika lämmintä kai teilläkin? Toisaalta lumen häipymistä ei toivo, jos tuleekin pakkasjakso. Tämä on niin ristiriitaista :-D
   Ihanaa, että Ransu näyttää voivan hyvin ja haava paranevan!

   Delete
 5. Ihania kukkakimppuja näkyvissä toivottavasti niitä ei nyt syödä .Meillä on lunta entistäkin vähemmän pitää minunkin alkaa katsella näkyykö jo piippoja missään . Kisulit nauttii varmaan myös paluusta? Oletko nyt kuinka pitkään mökillä? Me emme vielä asetu taloksi mökille .

  ReplyDelete
  Replies
  1. On niin harmi, jos syödään, kun tähän aikaan ei totisesti ole kukka- tai nuppuvarsia kuin nuo muutama!
   Kissat viihtyvät täällä, tosin Ransu pärjäisi kerrostaloasujanakin, mutta Musti ei. Onneksi pääsimme kotiin. Tämä saarikoti on meidän varsinainen kotimme, kaupungissa on "mökki", tai kakkoskoti.

   Delete
 6. Mukavia hetkiä teille kaikille ja hienoa miten Ransu on toipunut hyvin toimenpiteestä. Siellä jo piippoja näkyvissä ja jouluruusu kukkinut pitkään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Kaikki tuntuu niin mukavalta, Ransun toipuminen ja keväiset nuput puutarhassa.

   Delete
 7. On ihanasti kukkivat jouluruusut siellä. Meillä kaikki on vielä lumien kätköissä ja suavat ollakkin. Viheliäisiä ovat nuo sorkkaeläimet, kun puutarhoissakin pyörivät. Tuttuni pihasta tuijatkin syvät, mihin ylettyvät. Hyvä kun Ransu toipuu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä ollaan nyt yötä päivää plussan puolella ja ennusteen mukaan näin pysytään seuraavat pari viikkoa. Tosin samalta on käyrä näyttänyt jo monta viikkoa ja silloin tällöin siihen on ilmestynyt parin päivän pieni pakkasnotkahdus, mutta kovin keväiseltä tuntuu. Kunpa vain ei tulisi enää kovia pakkasia, kun kasvit ovat selvästi jo kevätmoodissa - kuten itsekin olen.
   Voi ei, tuija kuuluu tosiaan kauriiden herkkuruokaan! On surkeaa katsoa runkoon asti kaluttuja tuijia.

   Delete
 8. Oijoi, miten ihana kukkakimppu (ja myös nuppukimppu) ja vielä auringonpaisteessa!
  Lumikellot ovatkin teillä jo pitkällä. Kohta saat kuvata niidenkin "kukkakimppuja". Muista olla varovainen piippoja kuvatessasi! Toivottavasti jalan alla ei taittunut montaa nupunalkua. Tuli nupuista mieleen, että pitäisikin laittaa pian liikkeelle viime keväänä kehitelty Koska kukkii? -haaste. Jos kevät tästä etenee teillä kovin vauhdikkaasti, et muuten ehdi osallistua lainkaan :D
  Loistojuttu, että Ransun haava paranee hyvin ja Musti saa vihdoin partioida palstansa kuninkaana. Pidetään peukkuja, ettei tule takapakkia. Mukavaa loppuviikkoa koko poppoolle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Maanantaina oli mahtikeli, sen jälkeen onkin sitten ollut toisenlaista ;-) Seuraavaa aurinkoista päivää odotellessa! Silloin aion käydä tämän kylän vanhassa villiintyneessä pihassa, jossa lumikellot ovat todella aikaisia ja niitä on paljon.
   Tuo jalan alla ollut versokimppu ei varmaan ole lumikelloa, joten nuppuja siellä tuskin vielä on. Tutkin sitä tarkemmin ja versot näyttävät nousevan ympyränä yhdestä isosta sipulista. Olen joskus upottanut tuohon ukkolaukkoja, jotka ovat liian hailukoita toiseen kohtaan, tai sitten tuo on jotain muuta. Lumikellot eivät kumminkaan minusta kasva ihan noin.
   Kiitos, mukavaa loppuviikkoa sinnekin! Täällä ollaan myrskyssä ja ensi yö vielä kovempaa tuulta, mutta se on suhteellista – Lofooteilla on kuulemma 24 m aallot ja tuuli yli 40 m/s. Vähän toista kuin täällä!

   Delete
 9. Onpa kiva juttu, että pääsitte vihdoin kotisaareen. Mustilla riittää taatusti puuhaa, kun se mittaa rajat ja tarkastaa jyrsijähajut. Hienoa, että Ransun haava on paranemassa, eikä kauluria enää tarvita.
  Vitsi, miten upea jouluruusupuska! Jo tuonkin takia kotiinpaluu on mieluisaa. Lumikelloista puhumattakaan. Tuleeko keväästä varhainen? Merkit viittaavat siihen, mutta sää on poukkoillut sinne tänne niin paljon, ettei mihinkään ole uskomista. Lunta ainakin on tosi vähän.
  Miten erotat metsäkauriin ja valkohäntäpeuran sorkanjäljet toisistaan? Meidänkin nurkilla on molempia, mutta enemmän kuitenkin näköhavaintoja valkohäntäpeuroista. Trico Garden-purkki on jo valmiina kevään suihkimisia varten.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihanaa olla kotona. Ransun haavan paraneminen näyttää etenevän todella hyvin. Kävin tänään Nauvossa postireissulla ja hain apteekista samalla pihkasalvaa. On hyvä olla kaikkea ;-) Hunajasalvaa löytyykin jo entuudestaan.
   Nuo vanhimmat vaaleajouluruusuni ovat kasvaneet vaivihkaa todella isoiksi. Ihana määrä kukkia ja nuppuja. Olen hämmästynyt, että tuo kukkiva on yhä kukassa – siis se aloitti kukinnan marraskuussa, ja onhan tässä ollut kovia pakkasia välillä useaankin otteeseen. Laitoin sen päälle silloin raakavillaa, mutta ei se nyt ihan täysin pakkastuhoja estä.
   Varhainen kevät olisi ihana, sillä jos nyt tulee kovia pakkasia, on se todella paha kasveille. On ollut leutoa jo useamman viikon ja kasvit varmaan valmistautuneet kevääseen. Silloin latvojen solut ovat nestettä täynnä ja todella alttiita paleltumaan.
   Metsäkauriilla on erittäin pienet sorkanjäljet. Lisäksi niiden uloste on papanaa, kun valkohäntäpeuralla on isompaa torttua mukana. Hei, hyvä, kun muistutit Tricosta! Käyn heti huomenna sumuttelemassa. Otin pullon eteisen kaapista keittiöön, ettei se jäädy, joten se on tässä ihan näkösällä – liian näkösällä.

   Delete
 10. Ihanat kukkakimput teitä tosiaan odottivat!
  Meillä on vielä lunta, mutta Hopan alla on jo maata näkyvissä! Ja siellä asustelee lumikelloja, täytynee käydä lähipäivinä kurkkimassa tilannetta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti sieltä jotain jo nousee! Versoja on niin ihana tarkkailla.

   Delete
 11. Ihana jouluruusumätäs ja voi miten kiva, että V on lisääntynyt:). Se on täälläkin piipalla, muttei noin pitkällä mitä siellä. Jostain kumman syystä mulla eivät lumikellot ole tänäkään vuonna niin aikaisessa mitä keväällä 2020, jolloin tähän aikaan kukki jo monia. Epäilen marraskuun lopun pakkasia, jotka ehkä pysäyttivät niiden kasvun (siis juurten), muutakaan syytä en keksi. Yritän kyllä kärsivällisesti odottaa maaliskuuta (vaikka onkin vaikeaa näin kevätintoilijalle), jospa silloin jo näkyisi jotain paremmin täälläkin, koska lunta ei ole kuin pari päivää sitten tullut 5cm.
  t.Leena

  ReplyDelete
  Replies
  1. V on niin ihana, lämmin kiitos siitä!
   Olisi kiinnostavaa tietää, mikä kasveihin vaikuttaa. Ja usein vieläpä eri kasveihin eri lailla. Mietin sitä, että öisin on nyt aika kylmä, toissa yönä täällä -6,4 ja viime yönäkin käytiin pakkasella, vaikka eilen illalla oli +3 ja nyt peräti +6,4. Vaikuttaisiko se jäinen yölämpötila sitten kasvua pysäyttävästi. Tuo aikainen kova talvi on hyvä veikkaus. Maaliskuu lähenee, helmikuusta on kuin varkain mennyt jo kaksi viikkoa!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!