Wednesday 15 February 2023

Päivän piipot

 Niitä puskee maasta ihan joka paikassa! Siis NIIN ihanaa!

Tänään löytyi ensimmäinen talventähti. Pieni ihme! Täytyi ihan raottaa tuota nuppua suojaavaa röyhelöä, sillä talventähti ei yleensä ole ensimmäisia kukkijoita pihassani. Kyllä sieltä löytyi keltainen kukkanuppu. Tällä on lämmin kasvupaikka vanhan talon nurkalla, mutta kesällä se on hyvin kuiva.

Istutin kivijalan eteläpuolelle viime syksynä runsaasti parrakkaita kurjenmiekkoja. Upotin multaan myös keväisiä pikkuisia kurjenmiekkoja. Niiden piippoja ei vielä näy, vaikka parissa muussa paikassa niitäkin jo on.

Vanha juhannuspioni on jo ihan valmiina kevääseen.

Mennäänkö sitten vaikka muotopuutarhaan, joka on toinen lämmin paikka. Siellä nousivat pikkuiset kurjenmiekat jo marraskuussa kukkanuput edellä maasta. Onneksi viskasin niiden päälle lisää maata, sillä sen jälkeen tuli kunnon pakkaset. Tässä kasvaa sekaisin lumikurjenmiekkaa ja 'Katharine Hodgkin' -risteymälajiketta, nyt en tiedä, kumpaa tämä on. Saattaa olla lumikurjenmiekkaa, sillä minusta Katharine ei tee tällä tavoin lehtiä ensin, vaan se tulee leveä nuppu edellä.

Muotopuutarhan lumikelloista ensimmäisenä nousee 'Hippolyta'.

Jatketaan mäntyjen alle, täällä tähtilumikellot venyvät kuin periskoopit. Nämä ovat ne ensimmäiset bongaamani lumikellonnuput viime viikolla. Levitin niiden ympärille lampaanvillaa, jotta se karkottaisi hajullaan mahdollisia ruokailijoita, kun lehdenkärkiä oli napsittu.

Viereinen ihmeellinen versorypäs, jonka päälle astuin, on kuin onkin lumikelloja. Nämä kasvavat oudosti ringissä, mutta ovat nämä. Tuolla näkyy yksi nuppukin lehtien välissä. Tämä kirkkaanvihreälehtinen lumikello on turkinlumikello. Ihanaa, että joissakin kohdissa lumikellot ovat jo vähitellen runsastuneet!
Nämä kahden edellisen kuvan lumikellot on aikoinaan istutettu yhdestä ja samasta pussista, jossa ei suinkaan lukenut turkin- ja tähtilumikellon seos, vaan sen piti olla jompaakumpaa. Kukkasipulien istutus on yhtä jännittävää kuin lottoaminen.

Rohanissa on 'Viridapice' -lumikellokasvusto roteva ja elinvoimainen, ihanaa.

Pisimmällä, jo nuppu nuokkumassa valmiina kukintaan aivan lyhyenlännässä varressa, on viime syksynä istutettu 'Snow Fox'. Vierestä nousee toinenkin nuppu! Onkohan tämä aina näin matala. Mataluus kyllä takaa aikaisuuden, kun ei tarvitse vartta kasvatella, kuten edellä mainitut korkeat tähtilumikellot.

Siinä vieressä on tällainenkin kevätherkku: viime vuonna istutettu revontuliatsalea 'Mandarin Lights'. Pliis pliis, ole kukkanuppu! 

Täällä näyttää tältä. Föönituuli vei vähät lumet ja eilenkin oli vielä todella lämmintä. Tänään on ollut sumuista, aamulla oli hieno kuura, en vain ehtinyt sitä kuvaamaan, kun olen niin aamuhidas.
Kuvassa vasemmalla japaninlehtikuusesta alas on verkko, jonka sisällä elelee edellisen jutun puuteripaju 'Mt. Aso'.

Se on sumupisaroiden koristamana vielä söpömpi kuin eilen!

Japaninlehtikuusesta irtoaa paljon ohuita oksia talven myrskyissä. Käpyjen lomasta kurkistaa 'S. Arnott' -lumikelloja ja näitä on tässä aika paljon, vuosi vuodelta vähän enemmän. 

Pienen ojan vastarannalla vasta lupaavalta näyttääkin! Nämä ovat tavallista vanhaa puistolumikelloa.
Tarvinneeko sanoakaan, että pieni ihminen on onnesta ymmyrkäisenä.


Japaninlehtikuusi Larix kaempferi
Juhannuspioni on ehkä Paeonia humilis 'Flore Plena', tosin nykyään P. humilis on lähteestä riippuen P. peregrina tai P. officinalis subsp. microcarpa
Lumikurjenmiekka Iris histrioides
Puistolumikello Galanthus nivalis
Puuteripaju Salix gracilistyla
Revontuliatsalea Rhododendron Lights-Ryhmä
Talventähti Eranthis
Turkinlumikello Galanthus woronowii
Tähtilumikello Galanthus elwesii

12 comments :

  1. Voi, kyllä sinun kelpaa! Saa kulkea omassa pihapiirissä etsien ja löytäen toinen toistaa suloisempia pikku ihmeitä! Täällä vasta ihmeitä olisivatkin, jos niitä tähän aikaan näkyisi! Viimeinen kuva on ihan mieletön! Ja voi miten suloinen puuteripaju, voiko tuollaisia kissoja ollakaan. Toivotaan, että se saa rauhassa kasvaa ja kukoistaa. Siellä voi siis todella sanoa kevään alkaneen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tämä talvi on ollut todella ihana, täällä on ollut lauhaa ja lupaavan keväistä vuodenvaihteen jälkeen, vaikka välillä on käynyt kovemmin pakkasella, voi sanoa kevään odotuksen alkaneen toden teolla jo tammikuussa. Aivan ihanaa!

      Delete
  2. Eipä ihme, että piippoja ilmestyy, kun lumiakaan ei ole enää lainkaan! Minä niin odotan tuota aikaa, kun täältä lumet saavat kyytiä.
    Mikähän minunkin luetun ymmärtämistäni vaivaa, kun luin ensin, että päivän pipot ;D Aika äkkiä selvisi, että ei ole pipoja ollenkaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lunta on ollut meillä tosi vähän, onneksi sitä kumminkin tuli edes 10 cm jossain vaiheessa, kun oli kovia pakkasia, niin saivat kasvit suojaa. Mutta tämä on niin ihanaa, että sitä on niin vähän ja se häipyy salamannopeasti. Saa alkaa viettää kevättä :-)
      Hihii, sinulla on siellä useammin pipoja työn alla kuin piippoja!

      Delete
  3. Sietääkin olla onnellinen, kun alakaa piipottoo. Viimesessä kuvassa onkin lupaus kauniista kukinnasta. Meillä lunta taitaa lissee sattoo nyt loppuviikosta, nollassa on kyllä keli. Tuolla pajulla on niin somat kissat ja nimikin viittovaa ihanaan. Tiällä on tavallisissa pajuissa ollu koko kevätpuolen kissoja, kun liikkuu tuolla tiellä, näkköö ne. Ennustaako se aikasempoo kevättä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On niin ihania lupauksia, ja tuo talventähti sai ihan hihkaisemaan ilosta. Helmikuussa! Uskomattoman aikaisin. Lumikellojen nuppuja täällä löytyy helmikuussa useimpina talvina nykyään, mutta ensimmäistä talventähteä olen odotellut monta viikkoa niiden jälkeen.
      Saa nähdä, mitä tänne loppuviikosta sataa. Voipi olla, että räntää.
      Aikainen kevät olisi ihana, kun viime vuonna oli niin hurjan kylmää hurjan kauan!

      Delete
  4. Meillä näkyy enemmän pipoja kuin piippoja! Lupasivat lauantaille vissiin aika paljonkin lunta...
    Mutta teillä on ihanat kukka-ajat ihan kohta käsillä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lauantaina on pipoille siis käyttöä :-D

      Delete
  5. Jukrat, mikä määrä piippoja ja nuppujakin! Ei ihme, jos pyörit väkkäränä milloin mihinkin suuntaan. Varsinkin tuossa viimeisessä kuvassa on lupaavan runsaat lumikellomättäät.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanasti joka puolelta nousee jotakin! Ja silmut näyttävät hyviltä kaikissa talvenaroissa puissa ja pensaissa. Pulleana kevääseen!

      Delete
  6. Oih, kevät tulee! Ihana katsella täältä blogisi kautta kaikkea maasta jo nousevaa. Meillä vielä lumi maassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin tulee! Todella lauhaa nyt on, yön alin lämpötila oli meillä +2. Alkuviikolla, kun oli parina päivänä lähemmäs 10 astetta (sillä hetkellä kun mittari oli auringossa), vähäinen lumi hävisi äkkiä. Ei sitä ollutkaan kuin pari senttiä. Katsotaan, tuleeko lähipäivinä uudestaan. Eilen taivaalta satoi noin kymmenen hiutaletta :-D

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!