Thursday, 25 November 2021

Yllärinuppuja

 Outoja punertavia palloja ja puikuloita – kyllä ei nyt tähän aikaan odottaisi niitä löytävänsä!

Menin mittailemaan katseellani Rohanin päätyä, josko sinne kuitenkin mahtuisi hankkimani uusi ruusu, kun silmäni osui punaiseen pallukkaan maassa. Sitten huomasin niitä lisääkin. 
Voi hyvänen aika! Sehän on Helleborus atrorubens! Istutin sen keväällä 2020, eikä se ole vielä kukkinut, mutta nyt kukkia tulee useita. Onpahan herkullisen väriset nuput.

Erityisen iloinen olen tuosta atrorubensista siksi, että minulla eivät syksyisin ole kukkineet mitkään muut kuin nämä vaaleajouluruusut. Tarhajouluruusut kukkivat järjestään keväällä, mikä on toki ihanaa sekin. Mutta kun ihastelen muiden blogeissa upeita punertavia Elleneitä kukassa marraskuussa, on toki pienoinen kateus nostanut päätään. Mikseivät ne koskaan kuki minun puutarhassani syksyllä?

No, nyt ei tarvitse enää olla kateudesta jouluruusunvihreä. Olen kyllä todella iloinen kaikista näistä tarhajouluruusuista, joita olen useana vuonna istutellut, lisäksi ne leviävät mukavasti itsekin. Nämäkin ovat tuolta saarnen sammaleisen juuren toiselta puolelta karanneita siementaimia.
Pikkuiset taimet ovat kuin varkain kasvaneet isoiksi. Tähän aikaan vuodesta ne ovat todellinen silmänilo ilman kukkiakin.

Tämän päivän ohjelmaan kuului viimeisten kahden alennusmyynnistä hankitun puskan istuttaminen (taas uusi jasmike, rakastan niitä, ja uusi helmipensas kuivuneen ja myyränsyömän tilalle). Se ruusukin, jolle mittailin tilaa Rohanissa, siirtyi sinne, vaikka olin jo kertaalleen ehtinyt istuttaa sen muualle. 
Ruusu on Austin-ruusu Falstaff eli 'Ausverse', sekin löytyi 80 % alennuksella. Kukat ovat purppuraan vivahtavan tummanpunaiset. Koska Falstaff on Shakespearen luoma hahmo, minua harmitti, että se tuli istutettua kauas William Shakespeare 2000:sta, lisäksi kun ruusut varmasti vielä sointuvat väriltäänkin toisiinsa. 
Istutetut puskat saivat verkot ympärilleen, ja koska sää pakastuu huomenna ja pysyykin pidempään pakkasella, kasasin lehtiä verkkojen sisälle taimia suojaamaan. Tärkeintä on suojata juurialue, jotta maa ei vielä jäätyisi, ja juuret pääsisivät kasvamaan ja kehittymään mahdollisimman pitkään. Lumi suojaisi, mutta sitä ei ole, kuten kuvista näkyy.

Muotopuutarhassa nousee vielä sinnikkäitä syyssahrameita vaahteranlehtien lomasta.

Kun puut ovat lehtensä pudottaneet, tulee niiden silhuetteja ihailtua. Rakastan sitä, että puulla on tilaa ympärillään ja se kehittyy tasapainoiseksi ja komeaksi. Tämä metsävaahtera kasvaa naapurin pihalla ja saan ihailla sitä ikkunoistanikin.

Lehtosaarnien muoto on myös kovin kaunis. Oksat kaartuvat ensin alas, kunnes niiden päät kuitenkin kääntyvät ylöspäin.  

Sitten menin alppipenkkiin katsomaan, löytyisikö neilikoista siemeniä tuttavalle. Kääpiöneilikassa olikin yllättäen kukkanuppu! Tuo olisi todellakin jäänyt huomaamatta, ellen olisi syynännyt kasvia tarkasti pienten ja kapeiden siemenkotien toivossa. Muutama löytyikin.
Vasta nyt kuvaa katsoessani huomaan, että jokin sipulikukkakin sieltä jo pilkistää! Oi, kevät, tule!

Pulskaneilikka ei enää vissiin aio kukkia, mutta pitkään se kukkikin. Tässä viimeiset, hieman on jo bad hair day.


Kääpiöneilikka – Dianthus subacaulis
Lehtosaarni – Fraxinus excelsior
Metsävaahtera – Acer platanoides
Pulskaneilikka – Dianthus superbus
Syyssahrami – Crocus speciosus
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

26 comments :

 1. Yllättävä ja ilahduttava löytö <3 Täällä ei puutarhasta löytöjä enää tehdä :) Eilen satoi lunta niin paljon, että tein lumityöt kolme kertaa. Lumikolajumppaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teille on sitten tullut oikein kunnolla lunta! Meillä on ihan eri ilmastot nyt, mutta täälläkin alkaa pakastaa.

   Delete
 2. Kiva löytää jouluruusun yllärinuppu. Kauniin värinen. Jouluruusuilla tuntuu olevan yksilöllinen rytmi. Joulukukiksi saadut kukkivat maassa eri aikoihin, jotkut aloittavat jo nuppuilun jo syksyllä ja osa vasta keväällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen yrittänyt hankkia monia erilaisia tarhajouluruusuja ja eilen syynäsin ne kaikki läpi, mutta ei vain yhdessäkään niistä näy nuppuja edes maan pinnassa. Mutta nyt ei haittaa, kun on tuo atrorubens, ja se onkin tosiaan aivan ihanan värinen.

   Delete
 3. Hyvää kannattaa odottaa -sanonta toteutuu puutarhassasi. Punainen jouluruusun nuppu on syötävän söpö. Ei sinulla ole syytä jouluruusunvihreään kateuteen, kun puutarhastasi löytyy toinen toistaan herkullisempia kasveja. Puksipuuaidanne on kerrassaan upea. Sitä katsellessa taidan kokea puksipuuvihreää kateutta.
  Totta, että lehdettöminä puiden muoto tulee hyvin esille. Kivaa ja hyödyllistä pyrkiä näkemään luonnossa ilmentyvä kauneus eri ajankohtina. Useimmiten itsekin ihastelen kesän runsautta ja harmittelen syksyllä saapuvaa harmautta.
  Vaihtuvat plussa- ja pakkaskelit sekä kaatosateet ovat vieneet täältä mahdollisuudet löytää nuppuja. Sen sijaan muutama krookus on noussut mullasta. Niiden kannalta ei ehkä kovin viisasta tässä vaiheessa vuotta, mutta minussa ne herättävät vankan uskon kevään saapumiseen - aikanaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jouluruusussa on syötävän ihanan väriset palleronuput. Puksipuut ovat vuosi vuodelta ihanammat, ja vähitellen pistokkaistakin alkaa kasvaa aitaa, eiköhän muutaman vuoden päästä ole jo yhtenäiset aidat joka penkin ympärillä muotopuutarhassa. Puksipuita voisi istuttaa muuallekin puutarhaan, kun ovat näin ihanan vihreitä talvikaudella.
   Kyllähän kesän suloisuuden ja lämmön loppuminen harmittaa, ja pitkä talvikausi ahdistaa, mutta puista ei kesällä välttämättä erota mitään muotoja. Tai eipä niitä tule niin katseltuakaan, kun kulkee nenä kiinni maassa ;-)
   Piippojen näkeminen on ihanaa, vaikka tietääkin, etteivät ne voi kukkia. Mutta silti - siellä niitä on!

   Delete
 4. Kunpa minäkin näkisin nuppuja jouluruusuissani! Minulla on ensi kevään ostoslistoissa helmipensas (en ole koskaan livenä nähnyt) ja uusia jasmikkeita. Kuten totesit, ovat niin kauniita. Ihana oli nähdä kuva myös lehtosaarnin oksistosta, yritin tilata taimen tänä keväänä, mutta en saanut sitä - ehkä vielä onnistun myöhemmin sen hankkimaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti näet nuppuja! Tosin keväiset nuput ovat silleen parempia, että pääsevät varmemmin kukkaankin, nämä nuput nyt ehkä paleltuvat. Kävin kyllä heittämässä tänään raakavillaa jouluruusujen nuppujen päälle, kun kuun vaihteessa mennään kai taas plussalle, niin nuput kestäisivät ainakin siihen asti, jos pääsisivät vaikka sitten kukkaan.
   Helmipensaan näin Kaisaniemen kasvitieteellisessä niin komeana pensaana, että sitä ajatellen istutin omani paikkaan, jossa siitä mahtuisi tulemaan komea... no, paikka on tosi kuiva (luin, ettei siedä märkyyttä :-D) ja se kasvoi kituliaana polvenkorkuisena risuna vuodesta toiseen, kunnes viime talvena myyrä kalusi sen ainokaisen verson tyveltä ympäri. En ole kaivanut sen juuria ylös maasta, jos se vaikka vielä nousisi, mutta en ihmettele, jos ei, kun sillä oli niin vähäinen elinhalu jo ennestään.
   Tämän uuden puskan kuopasta tein isomman ja laitoin sille jopa vähän pussimultaa - ylellisyys, jota ei kasveilleni yleensä suoda.
   Voi, ja minä kitken saarnin taimia joka vuosi! Siitä tulee niin iso, ettei sen voi antaa kasvaa missä vain. Ei niitä taimia nyt hirveästi tule (verrattuna vaikkapa vaahteraan), mutta pari per vuosi saa ylös kaivaa. Meidän pitäisi sopia johonkin treffit ensi vuonna, niin saisit minulta taimen.

   Delete
 5. Kaikkea ihanaa taas! Ja niin soma tuo muotopuutarhan leikattu aita. Helmipensaan ei pitäisi maistua peuroille sanotaan Mustilan sivuilla. Onkohan sinulla kokemusta edellisen pensaan kanssa, jättivätkö peurat sen rauhaan.
  Minä myös nautin lehtipuiden talvi-ilmeestä. Niissä on tietynlaista hiljaista arvokkuutta, joka sitten taas kevään ja lehtien tullen pehmenee. Samalla ne antavat tilaa, mutta myös kontrastia puutarhan havuille, jotka pääsevät syksyn ja talven aikana parhaiten esille.
  -Mummopuutarhuri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peuroissa on se ikävä puoli, että ne näykkivät kaikenlaista, kuten myrkkyliljan ja pionin kukkia, joita eivät kuitenkaan syö, vaan sylkäisevät maahan. Joku on tällä tavoin maistellut myös helmipensasta. Joten tämän uudemman helmipensaan pistin heti istuttamisen jälkeen verkon sisään, varmuuden vuoksi. Ettei pärjääminen ole ainakaan siitä kiinni. Paikoilleen juurtumaton kasvi voi lisäksi nousta jopa maasta, kun sitä nykäistään.
   Lehtipuut ovat tosiaan arvokkaita talvisin. Niin toki ovat havupuutkin. Talvessakin on kauneutta, päivä vain on niin lyhyt, ettei välttämättä ehdi huomata ;-)

   Delete
 6. Ihania punaisia nuppuja, täällä ei näy edes valkoisia, joten kateus on varmasti tällä puolen. Nyt on lumikin tullut maahan, joten jouluruusuja odotellaan vasta kevääksi. Ihana tuo muotopuutarha, nyt se pääsee oikeuksiinsa, kun ei muuta vihreää ole niin paljon ympärillä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, ei nyt sitten auta kuin odotella kevättä. Täälläkin on niin kylmä nyt ja ennusteessa pidempäänkin, että laitoin kaikkien noiden nuppujen suojaksi lampaanvillaa. Korkealle ehtineet nuput yleensä paleltuvat pakkasessa, mutta uusiahan nousee tilalle. Sitten keväällä.
   Jospa kevät nyt sitten tulisi tosi aikaisin, kun kerta talvi iski näin varhain! Vaikka tammikuussa ;-)

   Delete
 7. Ai että tuo puksipuuaitasi on ihana!
  Olisipa ihana, jos punaiset jouluruusut kukkisivat jouluna! Tai mitkä tahansa... Meilläkin yhdessä jouluruusussa oli nuppuja ainakin viime viikolla, ennen lumen tuloa. Täytyisi käydä vissiin suojaamassa sitä jotenkin, vaikka lumi hoitaa kyllä ainakin osan siitä, sitä on meillä vajaat 10cm.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puksipuuaita on superihana näin talviaikaan! Kesällä niiden keskellä kasvavat kukat ovat ne ihanat, joihin huomio kiinnittyy.
   Toivottavasti lumi suojaa, hyvä, että sitä teillä on.

   Delete
 8. Ompa hieno tuo matala aidanne 🧐

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puksipuut ovat osoittautuneet täydellisiksi, niiden iloinen vihreä väri on talvella hyvin tärkeä. Aitana puksi on aivan loistava.

   Delete
 9. Vai jouluruusunvihreä kateus :D No nyt saa viherväri hävitä kasvoiltasi, sillä tuosta upean punaisesta atrorubensin nupusta saa olla puolet Suomen puutarhureista kateellisia.
  Vanhat, kookkaat ja käppyräiset lehtipuut ovat ihania. Talvisaikaan niiden muodot tulevat hyvin esiin. Tuo lehtosaarni on minusta valtavan kaunis, hyvin kuvauksellinen.
  Hyvää ensimmäistä adventtia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Punaiset nuput aiheuttivat ilon kiljahduksen, kuten voit varmasti kuvitella. Nyt nuput ovat villahötön alla, sillä lunta ei vieläkään ole, mutta pakkasta -6 ja näkyy jatkuvan, mutta lunta ei ole luvassa. Toivottavasti saamme vielä nähdä kukatkin jonakin päivänä!
   Puut ovat kyllä ihania, kun ovat tuollaisia kookkaita eikä mitään vesakkorisukkoa.
   Ai adventtiko se jo on! No jopas. Hyvää adventtia sinne teillekin! Tämä tarkoittaa sitä, että kevät alkaa jo olla aika lähellä ;-)

   Delete
 10. Lupaavan hienon punaisia nuppuja jouluruusuissa. Juuri ihastelin kaupassa niitä ja melkein jo ostin mutta sain hillittyä, täällä maa on jo jäässä eikä istuttaminen ulos onnistuisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvän värinen jouluruusu pitäisi melkein aina ostaa, kun eteen tulee, mutta tietysti nyt ei tiedä, sulaako maa vasta keväällä! Täälläkin maa on aivan koppurainen lumen puutteessa.
   Tuon atrorubensin halusin, sillä se on ihan oma jouluruusulajinsa, aika vähän on eri jouluruusulajeja loppujen lopuksi saatavilla. Muutamaa olen kokeillut, mutta eivät ole selvinneet monestakaan talvesta. Toivottavasti tämä nyt selviää.

   Delete
 11. Ooh, upea tuo punainen jouluruusun nuppu😍 Minulla on taas jouluruusukuume nousussa mutta tänä talvena ajattelin tilata siemeniä kasvien sijaan. Yritän suunnitella ja kasvattaa lisää kauneutta marraskuuhun💚

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jouluruusun kasvattamisen siemenestä ei luulisi olevan vaikeaa, kun ne tuottavat niin runsaasti siementaimia. Tosi selvästi osa niistä aina kuolee. Mutta kylvöpurkin voi näin ollen kai jättää ihan ulos, tosin minulla ei ole hajuakaan siitä, kauanko itämiseen ja sirkkalehtiin kuluu aikaa. Jouluruusut toden totta tuovat kauneutta tähän aikaan, oli niissä sitten kukkia, nuppuja tai pelkkiä lehtiä.

   Delete
 12. Ihana ylläri! Jouluruusujen nuput kelpaa minä tahansa vuodenaikana, mutta etenkin tässä kohtaa vuotta ne ovat todella ihania. Puksipuuaitasi on kerrassaan upea!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On superihana ylläri. Toivon, että nuput selviävät villakerroksen alla kevääseen, nyt on ihan turha haaveilla jouluruusujen kukista, pakkanen taas parin päivän kuluttua kai kiristyy. Älyttömän aikainen talvi! Toivon, että se loppuu näin ollen tammikuussa ;-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!