Wednesday, 17 November 2021

Sinivalkoinen haaste

 Saaripalstalle lähetettiin sinivalkoinen haaste Hiidenkiven puutarhasta. Lämmin kiitos! Nyt on todella mukavaa käydä läpi kevät- ja kesäkuvia. Tuntui siltä, että sinivalkoisia yhdistelmiä löytyy vain keväisistä sipulikukista ja aika vähän niistäkin, mutta oli niitä sitten kesässäkin. Jos Suomen lippu olisi viininpunainen, olisi tämä haaste paljon helpompi toteuttaa!

Sää on joskus sinivalkoinen. Kuva viime tammikuulta.

Maaliskuun aurinko, pihakoivut ja sinitaivas.

Sitten alkaa olla kukkiakin. Keväisissä kurjenmiekoissa on sopivia sävyjä, kuvassa lumikurjenmiekka ja risteymälajike 'Katharine Hodgkin'.

Persiansinililja ja vaaleajouluruusu, taustalla varmaan kevätsahrami 'Jeanne d'Arc'.

Valkokukkainen posliinihyasintti 'Alba' ja pikkusinililja.

Keväällä kirjoitin lehtijuttua syötävistä rikkaruohoista (tiesitkö, että juolavehnääkin voi syödä ja sitä on käytetty yskänlääkkeenä?).

Kostealla kevätniityllä alkaa olla jo aika tiivis kukkien meri: idänsinililja, isohelmililja ja posliinihyasintti.

Muotopuutarhasta löytyy tämä yksi sinivalkoinen kohta: tulitulppaani 'Exotic Emperor', hyasintti 'Carnegie' ja helmililjat.

Varjoisammassa metsäpuutarhapenkissä kukkivat rotkolemmikki 'Sterling Silver' ja helmililja 'Mountain Lady'.

Alppikärhö, kirsikkapuu ja koiranputket.

Kesälläkin voi olla sinivalkoinen sää.

Kesäkuussa on kostean kevätniityn matala sipulikukkakasvusto muuttunut korkeaksi rehotukseksi, mutta sinivalkoista löytyy yhä: tähtihyasintit, myöhäiset narsissit ja koiranputket.

Yksi parhaista sinivalkoyhdistelmistä löytyi luonnonkukista, jotka olin jättänyt nurmikolla leikkaamatta: nurmitädyke ja heinätähtimö.

Tällä ihanalla kasvilla on sinivalkosävyt samassa kukassa: turkinkaihonkukka 'Starry Eyes'.

Kesällä tulin maalanneeksi huussin ulkopuolelta kattoa myöten, sisältäkin sudin kulahtaneen lattian. 

Juhannustunnelmaa... vaalea Suomi-neito – ei, vaan rouva – jonka olen onnekas lukiessani hyviin ystäviini, yhteisen ystävämme puutarhassa juhannusruusua nuuhkimassa.
Minulle tämä on sinivalkohaasteeni ihanin kuva, täynnä kesän nostalgista tunnelmaa. 

Keskikesältä löytyy kuva kukasta, jonka sini on kerrankin Suomen lipun suuntaan: kiurunkannus 'Craigton Blue'. Vasemmalla himalajanvuokko, jonka heteet ovat siniset!

Siperiankurjenmiekka 'Wealden Butterfly' ja valkoinen rohtosormustinkukka. Taustalla varmaan lehtosinilatvaa.

Loppukesän kuvista ei sitten mitään sinivalkoista enää löytynytkään, eikä syksyisistä nyt ainakaan. Mutta mieluitenhan näitä ihania keväisiä ja alkukesäisiä kuvia katseleekin; sitä kohti!
Haastan Romppalan sinivalkoiseen haasteeseen, siellä on muistaakseni ihania sinivalkoisia kukkia ja samansävyinen pihamökkikin!


Alppikärhö – Clematis alpina
Heinätähtimö – Stellaria graminea
Himalajanvuokko – Anemone rivularis
Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Idänsinililja – Scilla siberica
Isohelmililja – Muscari latifolium
Juhannusruusu – Rosa spinosissima 'Plena'
Kevätsahrami – Crocus vernus
Kiurunkannus – Corydalis 
Koiranputki – Anthriscus sylvestris
Lehtosinilatva – Polemonium caeruleum
Lumikurjenmiekka – Iris histrioides
Nurmitädyke – Veronica chamaedrys
Persiansinililja – Scilla mischtschenkoana
Pikkusinililja – Scilla bifolia
Posliinihyasintti – Puschkinia scilloides
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Rotkolemmikki – Brunnera macrophylla
Siperiankurjenmiekka – Iris sibirica
Tulitulppaani – Tulipa Fosteriana-Ryhmä
Turkinkaihonkukka – Omphalodes cappadocica
Tähtihyasintti – Camassia
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

26 comments :

 1. Ihana sinivalkoista haaste 2021 postaus ♡ Kauniit kuvat toivat lämpöä ja valoa harmaaseen päivään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevät- ja kesäkuvat ovat juuri sitä, mitä nyt tarvitaan, kun aurinkoa ei näy päiväkausiin.

   Delete
 2. Oi kun ihania kesäisiä kukkakuvia. Kiitos kivasta haasteesta! Ilman muuta tartun siihen kun on nyt jokin idea mistä kirjoittaa ja toki Aapelikin kertoo samalla sitten omat kuulumisensa. ;) Täytyypä ryhtyä tonkimaan kuvakansioita...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, että sinä kerrot sinivalkoisista ja Aapeli omista jutuistaan :-)

   Delete
 3. Miten kauniit kuvat onkaan haasteessasi, Tuli niin kesä mieleen ja sieltähän se taas tulee sitten joskus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suomen kesä on niin hivelevän kaunis. Se tulee taas, ja kunhan ensi vuoden puolelle päästään, alkaa päivä hiljalleen pidentyäkin. Se on niin ihanaa. Ja se, kun muuttolinnut palaavat.

   Delete
 4. Jotenkin tuo kotimaan sinivalkoisuus menee ihan suoraan sydämeen :)

  ReplyDelete
 5. Sinulta löytyi vaikka mitä sinivalkoista kuvien myötä. Itse huomasin, että en ole viime kesänä onnistunut kuvaamaan juuri mitään sinivalkoista :). Tuo huussi on tosi söpö.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos harrastaa enemmän muita värejä istutuksissa, niin tämä haaste on haasteellinen ;-) Kevätkukkasissa sitä sinistä on, ja idänsinililjan sävy on joskus tismalleen sama kuin Suomen lipun siniristi.

   Delete
 6. Kesäisiin kukkakuviin on aina mieluisaa palata. Kuvia katsellessa aistii jopa lämmön, tuoksut ja tunnelman. Loppukesän valikoimista on varsin vaikea löytää sinisiä kasveja. Ne vähätkin ovat enemmän liloja. Huussisi on viehättävä ja sinivalkoiset merimaisemat upeita niin kesällä kuin talvellakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kesäkuvia on ihana selailla ja tässä tuli myös eteen sellaisia, joista olin jossain vaiheessa ajatellut tehdä blogijutun, mutta sitten tuli uutta kerrottavaa tilalle... etenkin kevätkesällä puutarhassa tapahtumat vyöryvät sellaisella vauhdilla, että aiheet tuntuvat vanhentuneen muutamassa päivässä. Nyt niihin on sitäkin mukavampi tarttua.

   Delete
 7. Tuli jotenkin hirmuisen nostalginen fiilis oikeastaan kaikista näistä kuvista. En tiedä miksi... eiväthän turkinkaihonkukat tai kaikki nuo erikoisemmat sipulikukkalajikkeet oikeastaan lukeudu siihen kategoriaan niin ilmiselvästi kuin vaikkapa koivut sinitaivasta vasten, koiranputkiniitty tai juhannusruusua tuoksutteleva neitokainen (=rouva). Ehkä olen sitten tänään jotenkin nostalgisella mielellä :D Ihanat kuvat ja tunnelmat joka tapauksessa. Kiitos!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onhan nuo mainitsemasi erityisen nostalgisia, ja sini-valko-väritys taitaa sitä olla kukan perinteikkyydestä riippumatta. Kiitos ihanasta haasteesta, josta tuli taas syy käydä kesäkuvia läpi!

   Delete
 8. Oih ja voih, onneksi tuota kohti ollaan menossa, kevät, kesä ja kukat. Sulla on maailmankaikkeuden kaunein huussin reiän kansi, kukanmallinen <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevättä kohti, kyllä! Nyt, kun aurinko häikäisee, tuntuu ihan kevättalviselta.
   Huussin kansi on todella ihana! Se on edellisten asukkaiden tekemä varmasti, mutta he päätyivät hankkimaan styrox-istuimen kansineen, niinpä tuo oli jäänyt käyttämättä. Kahvaakaan siihen ei ollut laitettu, mutta sellainen tuli vastaan purettavasta komerosta. Sitten sahasin puisen istuinrenkaankin, kun reikä oli vähän iso muuten.

   Delete
 9. Voi tuota kesän tunnelmaa! Ihania sinivalkoisia!

  ReplyDelete
 10. Paljon löytyy sekä sinistä että valkoista. Hienoa, että laitoit muitakin kuin kasvikuvia. Kasveistakin taas löytyy ihania tunnelmia. Sain tosi hyvin kiinni kevään ja kesän tunnelmasta ja tuoksusta kuvien myötä.
  Huussikuvastakin. Sekään ei ollut epämiellyttävä tuoksumuisto. Vaan maalin ja kuivikkeen tuoksu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kesäkuvat ovat juuri nyt niin tarpeen.
   Huussi ei muuten tosiaan haiskahda, se on rakennettu hyvien sääntöjen mukaan eli astian alla on laakea turvehaihduttamo koko lattian alalla, ja jotenkin koko systeemi on todella hajuton sen lisäksi, ettei mitään valu maapohjaan. Näyttäisi, että kuva on otettu juhannusruusun kukinta-aikaan ja sen tuoksu on tuntunut nenässä huussissa käydessä, kun huussikukissa on sitä.

   Delete
 11. Täällä olisi nyt tarvetta tuolle juolavehnälle, josko oli apua tähän kauheaan yskään..:)

  ReplyDelete
 12. Olispa kevät.

  Ainoa hyvä puoli tässä vuodenajassa on se, että lintuja (ja oravia) on piha täynnä, näkyy lintulautojen antimet kelpaavan paremmin kuin koskaan. Pojilla on paljon ohjelmaa :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olispa! Onneksi se lähestyy päivä päivältä. Täällä on ollut vielä sen verran lauhaa, että en ole aloittanut ruokintaa linnuille. Poikien pitää siis tyytyä vähiin pihalla liikkujiin vielä. Onneksi niihin lukeutuvat myyrät.

   Delete
 13. Upeita sinivalkoisia kuvia olet valinnut! Kiitos, että osallistuit haasteeseen. Mukavaa joulukuun jatkoa ja hyvää lähestyvää itsenäisyyspäivää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, samaa sinulle ja kiitos kivasta haasteesta! Hitsi, tajusin nyt, että unohdin kaikki haasteen speksit, tapani mukaan. Täytyy ryhdistäytyä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!