Saturday 2 October 2021

Lokakuun kalenteripoika

 täyttää vuosia ja esittelee kaupunkiaktiviteetteja.

Ransu täyttää 13 vuotta kahden päivän päästä (4.10. – joka on samalla hänen nimipäivänsä ja maailman eläinten päivä!). Sankarilla on vähän kiireitä turkin huoltotöissä, ei ehdi poseerata.

Tarkensin sitten Ransun vieressä olevaan pinoon parsittuja villasukkia. 
En ymmärrä, miten nyt yhtäkkiä moni villasukistani on mennyt kantapäästä puhki, vaikka olen käyttänyt nylonvahvistettua lankaa. Kaksissa sukissa oli sama lanka kantapäässä, onko sittenkin ollut heikompaa kuin vyötteessä luvattiin.
Joka tapauksessa parsiminen on oivallista ajanvietettä, kun toimeen ryhtyy, ja onhan se Taitoliiton valitsema vuoden käsityötekniikkakin.

Otin esille parsittavien pinon, kun olin ensin saanut valmiiksi nämä villasukat. Taisin aloittaa ne toukokuussa ellei aiemminkin. Meno on ollut hidasta, mutta toisaalta en ole juuri oleillut kaupunkiasunnossa, jossa tämä projekti on majaillut.
Malli näyttää vaikealta, mutta koostuu vain kahdesta simppelistä mallineuleesta, joiden paikat vaihtuvat. Malli löytyy Novita-lehdestä 1/2017, jonka hankin ruotsinkielellä jonkin ohjeen takia, jota en vieläkään ole tehnyt. Taisi olla ihana kohokuvioinen neulemekko. Mutta olenpa tehnyt lehdestä myös rouhean tunikan, joka on ihan lempparivaate talvisin. Näistä tuli nyt lempisukat.

Kuvaaminen omissa jaloissa oli hankalaa, kun en jaksanut vaihtaa linssiä makrolinssistä toiseen. Makrolla ei tahdo saada jalkoja mahtumaan kuvaan.
Lanka on hunajanvärinen Schachenmayrin regia premium alpaca soft, jossa on 23 % polyamidia ja loput alpakkaa. Ihana, kevyt, ohuehko lanka juuri tällaisiin kotona hipsutteluun tarkoitettuihin sukkiin. Tuosta väristä olisi kyllä kiva tehdä neuletakkikin. Riittoisaa se on: ostin kaksi 100 gramman kerää, eikä sukkiin kulunut kuin vajaa yksi kerä, vaikka ne ulottuvat puolisääreen.

Piti ottaa sukat jalasta, jotta ne sai kuvaan, kun muuten olisi joutunut näkemään suuren vaivan ottaakseen toisen linssin esiin ja vaihtaakseen sen ja siihen olisi kulunut ehkä 20 sekuntia.
Toisaalta kuvasta paljastuu ehkä enemmän kuin jalkakuvasta olisi: ainakin sen voi tarkkasilmäinen huomata, että lankavarasto ei tähän sukkapariin loppunut.

Eivätkä loppuneet projektitkaan. Yleensä teen yhden projektin kerrallaan kummassakin osoitteessa, mutta tämä neuletakki on jäänyt seisomaan, sillä lanka, jota haluan lisää, on loppunut kaupoista, kun se oli loppu valmistajaltakin. Äsken havaitsin, että sitä on taas valmistajalla ja harkitsenkin sen tilaamista suoraan Irlannista. Se on ihanaa Hedgehog Fibresin skinny singlesiä, joka on huippuhyvä ohut lanka, tein sillä jo yhden huivin. 
Takin väritys on omasta päästä, mutta haluaisin kumminkin lisää tuota ihanaa ruskeaa, jota on helman alaosassa paksuina raitoina. Tein niin järkevästi, että aloitin neuletakin jämäkerällä – virhe, johon syyllistyn vuosi toisensa jälkeen. Hankin useitakin uusia lankoja, joiden arvelin sointuvan, mutta ei. Ei käy. Ei voi tehdä isoa työtä silleen, että on siihen tyytymätön jo alkumetreillä.
Tästä tulee ihan vain kapeahko perus-neuletakki.

Joten mitä seuraavaksi?

Ainakin puutarhamyymälöissä voi käydä ja niin olen käynytkin. Tämä japaninmaksaruoho 'Lidakense' pomppasi ostoskassiini välittömästi, kun sen näin. Mikä kaunotar! Toistaiseksi se pääsi asumaan parvekkeen ruukkuun, mutta otan varmasti siitä palan saarikotiinkin, kunhan kotiudumme ensi viikolla.

Kaikki huonekasvit ovat vielä parvekkeella. Kärsimyspassio sietää muutaman asteen pakkasta ihan hyvin, mutta herttalyhty ei ja se on otettava ensimmäisenä sisään sitten, kun luvataan kylmenevää.

Lasitettu parveke kolmannessa kerroksessa on onneksi hyvin suojassa varhaisilta yöpakkasilta. Kaikki kaktuksetkin ovat vielä ulkona. Tällä karvamäärällä ei luulisi kurkun tulevan kovin herkästi kipeäksi. 

Herkutellakin voisi. Hamstrasin Norjasta ihanaa flatbrødia, jota ei Suomesta helpolla löydä. Ruotsalainen tunnbröd on vähän samantapaista ja sitä joskus löytyy Nauvon kaupoista.

Herkuttelun vastapainoksi tarvitaan lenkkeilyä ja jumppaa. Eilen lenkkeilimme Ransun kanssa ympäri naapuritaloyhtiönkin pihaa. Eikä tarvitse kuin ottaa jooga/jumppamatto esiin, niin jo on Ransu auttamassa.

Henkilökohtainen jooga-avustaja valmistautuu sessioon.

Toisaalta tämä neuletakki odottaa vain reunojen höyryttämistä. Halusin siihen norjalaisneuleiden tyyppiset soljet, mutta niitä ei ollutkaan siinä kaupassa, jossa niitä on aina ollut. Ostin sitten tuollaiset turkishaat tms, menköön niillä.

Malli on Ilona Korhosen Tähkäpää-kirjasta, mutta mukailin hieman lasten neulemallia. Aikuisten malli olisi pidempi, tosin sekin olisi kiva joskus tehdä. Hihoissa taisi olla myös palmikkokuviot, mutta jätin ne pois, kun käytin jo muutamaa erilaista lankaa, olisi tullut sekava. Tein tämän saaressa ja siellä minulla on pienemmät lankavarastot, täytyy säveltää. Hihoihin tein leveät resorit, koska olen hihojen käärijä: en kestä, että hihansuut häiritsevät käsiä.

Ihanaa, kun työkiireet viimein hieman hellittävät. Norjan-reissusta asti on ollut melkoista haipakkaa kirjoitusten ja muiden julkaisuasioiden, luennon ja sen valmistelun, pihasuunnittelun, markkinointijuttujen ja jopa puutarha-alan tulevaisuudenpohdinnan parissa. Eri työt eivät anna toisilleen armoa, vaan joskus kaikki kasaantuu. Edellinen oikea vapaapäivä taisikin olla tuolla heinäkuisella Norjan-reissulla, vaikka senkin aikana hieman stressasin paluuta seuraavaa työn määrää. Aina se kostautuu, jos pitää monta päivää putkeen vapaata.

Sankari juhlii merkkipäiväänsä kotioloissa ja valjaissa pihaa kiertämällä. Voisimme jo ottaa varaslähdön, hän toteaa.


Herttalyhty – Ceropegia woodii
Japaninmaksaruoho – Hylotelephium cauticola
Kärsimyspassio – Passiflora caerulea

50 comments :

  1. Onnea Ransulle maanantain johdosta♥. Meillä 3. poika viettää samana päivänä synttäreitään♥.
    Kaunis tuo neuletakki!
    Olin viimeyönä hereillä kolmen aikaan ja ulkona oli vähän yli +9 astetta....lokakuussa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vaaka-pojat ovat parhaita: seurallisia ja komeita ;-)
      No jopas oli lämmin yö! Erikoista.

      Delete
  2. Kyllä Ransu juhliminen kannattaa aloittaa ajoissa, sillä syntymäpäivä on vain kerran vuodessa. Hauskaa esijuhlintaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niinhän se on, mutta onneksi eläinten päivästä alkaa eläinten viikko, joten ainakin juhlaviikko tiedossa. Mukavaa eläinten päivää ja viikkoa teillekin!

      Delete
  3. Onnittelut ja pitkää ikää Ransulle ja Mustille kanssa. Sulla taitaa ollakin lampaan ja kaktuksen hybridi ;) mk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pojat kiittävät!
      Hih, on tosiaan, vain vähän helppohoitoisempi kuin lammas. Olen joskus miettinyt, että kaktuksella on tukka kuin Einsteinilla.

      Delete
  4. Onnea Ransulle. Ihailen tuota, että teet neuletakkeja ja muita isoja töitä sekä osaat soveltaa ohjeita. Minä kykenen siihen villasukkaan. Pari villapaitaa olen tehnyt - kumpikaan ei ollut minulle sopiva tai hyvä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo on juuri se riski, joka itse tekemisessä on - että kuukausien äherryksen jälkeen vaate ei edes istu. Mutta kun tarpeeksi tekee, alkaa olla näppituntumaa, onneksi. Virheitäkin sattuu, edelleen, vaikka olen kutonut aktiivisesti kohta 40 vuotta.

      Delete
  5. Onnea Ransulle etukäteen syntymäpäivän johdosta, ja onnea myös teille molemmille nimipäivien johdosta. Ja maailman eläimille myös eläintenpäivänä! Hyvissä ajoin se juhliminen on aloitettava, varsinkin jos sen tekee tervehenkisesti ja kissoille sopivalla tavalla ulkoilemalla ja lepäilemällä. Silloin oikeastaan jokainen päivä voi olla juhlapäivä!

    Sinulla langasta syntyy kaikenlaista ihanaa. Minulla ei, mutta villasukanparsimista kyllä on pakko harrastaa aivan lähiaikoina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ransu ja minä kiitämme! Toivotamme teillekin hyvää eläinten päivää ja eläimellistä menoa muutenkin.
      Parsiminenkin voi olla tosi kaunista. Kannattaa poiketa Taitoliiton sivuille imemään oppia ja inspiraatiota.

      Delete
  6. Onnea kuukauden sankaripojalle! Olet saanut aikaan tosi kauniita neuleita ja lisää tulossa. Ihailtavaa! Tuo maksaruoho täytyy laittaa mieleen, jos tulee vastaan jossain myymälässä. Maksaruohot ovat niin toimivia monissa paikoissa ja tuo Lidakense on tosiaan kaunis.
    Hienoa, jos työsuma on jo vähän hellittämässä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sankari kiittää!
      Ylipäätään japaninmaksaruohoon harvoin törmää. Piti heti ottaa, kun tielle osui. Kun harvoin käy mantereella ja kaupoilla, ei kannata jäädä miettimään.

      Delete
  7. Etukäteisonnittelut Ransu -herralle ja muutama pusu myös 🤍😘😘😘

    Kateellisena katselen näitä muiden neuletöitä, itsellä kaapissa joku pari vuotta vanha aloitelma 🙈

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ransu-herra kiittää lämpimästi huomioista!
      Otahan se esiin kaapista, jos vaikka valmistuisi ;-)

      Delete
  8. Uuh, Ransu sydäntenmurskaaja on jo teinix, ei uskoisi. Ransussa on justiinsa hurmaavaa se, että näyttää leijonalta, mutta luonne on mitä parhaimman mussukan. Ainutlaatuinen, toisin sanoen. Pitkää ikää herrasmiehelle!

    Sukat on kyllä ihan unelmat, en edes kestä katsoa tuommoisia kun kateus iskee heti. Niin kauniit.Miten osaatkin, ehdit, kiireen keskellä? Flatbrød on törkyhyvää, Nagusta siis saisi sitäkin, wau. Kavlilla on aika samantyyppinen tuote lehtileipä, saa esim. Espoon CM/Prisma. Oikein hyvä..Mulla nyt sukat puikoilla, saa nähdä montako vuotta menee. Parvekkeesi on tosi upea 🤍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi, teini-ikä on jo kaukana takana, Ransuli on jo pappamanuli. Ransun sisko menehtyi parisen viikkoa sitten, ja voi olla, että Ransullakaan ei munuaiset enää montaa vuotta hyvin toimi. Haikeaa, mutta täytyy nauttia yhteisistä hetkistä niin kauan kuin niitä on. Kiitos, täytyy toivoa pitkää ikää!
      Tuo on tosi hyvä kuvailu, hurja ulkonäkö mutta mussukka sisältä.
      Ohjeesta kun lukee, niin osaa mitä vain, mutta ruotsiksi nuo neulelyhenteet vaativat hieman selvittelyä eikä ihan täysin kaikki ole auennut vieläkään :-D Vähän kerrassaan tulee valmista, yleensä kudon ainakin rivin-pari illassa uutisia katsoessa. Pikaista valmistumista sun sukille!
      Nagusta ei ihan oikeaa flatbröödiä saa, täytyy selvitellä, mistä saisi, mutta tuo CM/Prisma-vinkki oli tosi hyvä, kiitos!

      Delete
  9. Onnea ihanalle synttärisankarille, kalenteri pojalle parhaimmillaan v. kauniita neuleita olet tehnyt!. Mukavaa lokakuuta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ransu kiittää!
      Aurinkoista lokakuuta sinulle ja Himmulle.

      Delete
  10. Onnea ihanalle pehmoturkki-Ransulle synttärin johdosta ja teille kummallekin maanantain nimpparionnittelut!

    Keltaiset sukat ovat niin kauniit sekä mallinsa että värinsä puolesta. Taidankin tsekata, löytyykö samainen neulelehti kaapistani. Parin pipon jälkeen joku uusi pitsimalli on nyt haussa.

    Miten ihmeessä jaksat kutoa isoja neuleita; villatakkeja, villapuseroita? Isompia neuleita kutoessani alan jo alkumetreillä epäillä kokoa. Se johtaa purkamiseen ja uudelleen aloittamiseen. Ehkä ongelma helpottuisi, kun kutoisi enemmän ja oppisi löytämään sopivan koon. Pitkäjännitteisyyteni ei nykyisin kestä paljon villasukkia pidempään. Olen myös sen verran kuumaverinen, että harvoin tarvitsen mitään paksumpia vaatteita. Aikoinaan käydessäni töissä bussilla, villapusero tai -takki oli pysäkillä seisoessa tarpeen. Omalla autolla suhatessa pipot, kaulaliina ja käsineetkin ovat yleensä viereisellä penkillä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos meidän molempien puolesta.
      Novita-lehdissä oli aiemmin se vika, että normaaleista lehtipisteistä niitä löytyi vain ruotsinkielisinä, en nyt muista syytä, mutta suomeksi niitä löytyi vain lankakaupoista. Siksi tuo minunkin on ruotsinkielinen. Lainaan sen kyllä, jos arvelet, että selviät ruotsinkielisestä ohjeesta.
      En nyt osaa sanoa, miksi tykkään eniten kutoa villatakkeja ja -puseroita. Ehkä siksi, että olen niiden suurkuluttaja ja on mukava tehdä jotain omaan värimaailmaan sopivaa. Kokoasia on aina yhtä haasteellinen. Olen muutaman kaulurin tai muun asusteen tehnyt, kun villapuserosta on tullut aivan liian kapea ja senhän huomaa vasta, kun on jonkin matkaa kutonut.
      Eilenkin aloitin uuden neuletakin, mutta koska olen vasta helmassa, voi olla, että siitä tuleekin shaali tai viltti :-D
      Jostain syystä en jaksa innostua sukkien tai hanskojen kutomisesta samalla tavalla.

      Delete
    2. Kiitos, enköhän selviäisi ohjeesta ruotsin kielelläkin. Olen ollut Novita-lehden tilaaja useamman vuoden, joten lehden pitäisi löytyä omista kaapeista. Tilaaja pääsee myös selaamaan netissä arkistoja.
      Ihan hyvä, että joku jaksaa kutoa muutakin kuin sukkia. Niitähän tekee tänä päivänä jokainen kynnelle kykenevä.
      Ihailen aina neuleidesi värimaailmaa. Sinulla on silmää lämpimille, maanläheisille sävyille, joita yhdistelet kauniisti. Et taida kulkea jatkuvasti vaihtuvien trendien perässä, mutta muotimaailmassa on näköjään vaihteeksi 70-80 -lukujen värit pinnalla. Se heijastuu myös lankojen värikarttoihin. Pitkästä aikaa on helpompi löytää mm. ruskeiden ja vihreiden eri sävyjä.
      Positiivista, että neuletakki muuttuukin shaaliksi tai viltiksi. Ei sentään sadun mukaan pieneksi kukkaroksi.

      Delete
    3. Hyvä, jos lehti löytyy omista varastoistasi!
      Sukissakin on nykyisin vaikka mitä haastavia malleja, en kyllä yhtään sanoisi, että ovat helpompia tai sellaisia, mitä kuka tahansa osaa. Jotkut sukkamallit ovat niin haastavia, että heitän pyyhkeen kehään heti kättelyssä.
      Tosi on, että nyt on ihastuttavia sävyjä langoissa. Itse en viihdy vaatteissa, joissa on kovin räikeä värimaailma, enkä sellaisia tykkää kutoakaan. Uudessa Novitan sukkalehdessä on tosi monta musta-valkoista mallia ja ne eivät sovi mun värisilmään lainkaan. Mutta värit voi onneksi muuttaa mieleisikseen. Pidän myös enemmän luonnonsävyistä kuin esim. puhtaanvalkoisesta, kirkkaanpunaisesta ja sysimustasta. Sellaiset sävyt ja villa eivät jotenkin assosioidu yhteen. Vaikea selittää tällaista makuasiaa jotenkin ymmärrettävästi.
      Hih, pieni kukkaro neuletakista! Tuli mieleen, että voisikin olla aika söpöä neuloa kukkaro...

      Delete
  11. Paljon onnea Ransulille <3

    ReplyDelete
  12. Syntymäpäiväonnittelut Ransulle!

    ReplyDelete
  13. Onnea Villahousupojalle!

    ReplyDelete
  14. Onnittelut Ransulle, tytöt lähettävät monta märkää pusua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oho, märkiä pusuja! No kyllä nekin kelpaavat, tulee mieleeni kotinorjan tyrskyt. t. RANSU

      Delete
  15. Paljon onnea komealle ja niin kovin nuorekkaalle päivänsankarille ja tietysti myös sinulle nimipäiväonnittelut! :) Juhlikaa tuplasti ja ankarasti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, meillä on täällä superbileet! Hyvää eläinten päivää Aapelillekin!

      Delete
  16. Onnea Ransu! Olet valtavan komea poika!! Jooga pitää sinut varmasti myös vetreänä.
    Kauniit sukat! luksusta on on laittaa uudet, ihanat sukat jalkoihinsa :)
    Minä en tykkää parsimisesta :( Tosin harkitsin asiakkaan tukisukkien parsimista, kun yläosaan on tullut reikä, eikä ole varaa ostaa uusia ;)
    Neuletakkeja voisi hyvin pitää, jos ne olisi noin ohuita kuin nuo sinun. Kaunista palmikkoselkämystä. Minulla hihat häiritsee vasenta kättä neuloessa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Olen kyllä jotakuinkin täydellinen. t. RANSU
      On tosi ihanaa laittaa vastavalmistuneet sukat jalkaan. Tsemppiä parsimiseen, jos siihen ryhdyt, yksi reikä menisi varmaan sisulla. Useamman sukkaparin kaikki kantapäät veivät yllättävän pitkän ajan.
      Totta, ohut, taipuisa neuletakki on kiva ja helppo pitää. Aika monia paksujakin minulla on, mutta ne eivät tahdo mahtua talvipalttoon sisään. Hihat ovat kyllä usein tiellä kaikenlaisissa hommissa!

      Delete
  17. Onnea sankarille!
    Neulominen on ihanaa ja näkee, että olet käsityöihminen. Kantapäät ne kuluu täälläkin, pitäiskin opetella kunnolla parsimistekniikka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sankari kiittää!
      Neulominen on tosiaan ihanaa ja heti, kun saa jotain valmiiksi, tekee mieli aloittaa uusi projekti.
      Kunnollinen parsiminen olisi hieno taito, itsekin vetelin vähän sinne päin. Saa nähdä kauanko kestää :-D

      Delete
  18. Paljon onnea komealle kalenteripojalle! Veikeä malli noissa keltaisissa sukissa. Minä parsin kerran anopin tekemät anelmaiset ja kun parsitutkin kohdat nyt hajosivat, päätin tehdä niistä säärystimet. Tai no, leikkasin jalkaterän irti, poimin silmukat puikoille ja lykkäsin äidille viimeisteltäviksi :D Olisin selvinnyt siitä itsekin, mutta häivyin mieluummin tuikkimaan äidin kukkapenkkeihin kukkasipuleita. Tehkööt neulomishommat se joka niistä nauttii, minä voin pitää niitä puikkojen kilistelyn tuotoksia. Mukavaa viikkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalenteripoika kiittää. Toivotamme samalla hyvää eläinten viikkoa Karolle!
      Hih, hyvä työnjako, kuulostaa toimivalta, kumpikin saa jotain.

      Delete
  19. Paljon Onnea Kaikille Sankareille tasapuolisesti näin vähän jälkikäteen!<3<3<3 Hyvin hieno kuukauden kalenteripoika Ransu! Upeita neulontattöitä loihdit Saila! Mustille myös paljon Terveisiä, että hyvä kun välillä on kaupungissa ja huilaa myyräjahtien välissä!

    T : Musti-fani Ransua myös ihastellen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sankarit kiittävät! Mustille olisi kyllä riittänyt yksi vuorokausi lepoa, sitten se alkoi jo vaatia aktiviteetteja, kuten reipasta huiskan heilutusta. Nyt palasimme kotiin sen suureksi tyydytykseksi.

      Delete
  20. Myöhästyneet onnittelut komealle sankarille ja kalenteripojalle! <3 <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, ja hyvää eläinten viikkoa teillekin!

      Delete
  21. Onnittelut päivänsankarille! Ihanasti tekstuuria noissa sukissa, neuletakissa kauniit värit!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sankari kiittää!
      Kiitos! Sukista tuli todella ihanat, hauskat ja mieleiset kaikin puolin.

      Delete
  22. Myöhästyneet syntymäpäiväonnittelut lokakuun sankarille!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sankari kiittää! Kävin puhaltelemassa onnittelusi hänen masuvilloilleen.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!