Friday, 8 October 2021

Mätsääviä vaaleanpunaisia

 Söpöt vaaleanpunaiset kukat toimivat todella hyvin ruskavärien kanssa. Joka syksy mietin, miksi, mutta ehkä se on siksi, että ne erottuvat. Lämpimät ruskavärit ja viileät pinkit korostavat toisiaan, sillä ne ovat eri paleteista.

Muotopuutarhassa tarhajalomalva 'Purpetta' mennä porskuttaa edelleen. Keltaiset lehdet kuuluvat kurjenpolvelle. Jalomalva panttasi kukinnan aloittamista elokuulle, kun saatiin viimein sateita ja nyt se jatkaa ja jatkaa.

Samoin toimi 'Comtesse de Bouchaud' -kärhö, joka aloitti vasta loppukesällä ja pienin kukin. Kukat ovat edelleen pieniä ja ihania ja niitä avautuu uusia ja uusia. Se on mahtavaa, sillä tämä näkyy keittiön ikkunaan.

Mahtavaa on sekin, että kärhön juurella kukkii täydellinen värimätsäys, myrkkyliljaristeymä 'Waterlily'. Tässä on neljäskin kukkavarsi, mutta se ei mahtunut kuvaan, kun on laonnut.

Kohtalaisen täydellistä on sekin, että seuraavan penkin loistomyrkkylilja näkyy ikkunaan kärhön köynnöskaaren ali. Olen varmasti aiemminkin kertonut, että yritän istuttaa myrkkikset niin, että ne näkyvät ikkunoihin. Syksyllä tulee oltua enemmän sisällä ja puutarhan ihailu ikkunoista yleistyy.
Loistomyrkkylilja on ihanan runsas. Se teki alkukesällä hervottoman kokoisen, polvenkorkuisen lehtitursakkeen.

Timjamipolun yhdellä puolella kukkii 'Waterlily', toisella on ollut jo monta vuotta kaksi valkokukkaista syysmyrkkyliljaa ('Album'), mutta tänä vuonna vain toinen niistä nousi.

Muotopuutarhan neljännessä penkissä on jo ohikukkinut 'William Dykes', sen jälkeen aloitti Colchicum × agrippinum. Se kasvaa hieman huonossa paikassa, sillä yleensä, kun penkkiin harppaan kitkemään yms., laitan jalan juuri tämän kasvupaikan tienoille ja maa on varmaan aika tiivistä. Pitäisi pistää joku estehäkkyrä tämän päälle. 
Onneksi myrkkikset sentään tekevät ne lehtitupsut kesäksi, jotta ne on mahdollista muistaa ja huomata edes jotenkin!
Muotopuutarhan 'Harlekijn' teki kesällä lehdet, mutta ei kuki vielä tänäkään syksynä, samoin loistomyrkkylilja 'Atrorubens' mäntyjen alla.

Asteriristeymä 'Little Carlow' aloittaa kukinnan, tämä on valtavan hyvä ja luotettava kukkija. Kohta se on aivan violettina kukista, jos ei peura ehdi sitä ennen sitä syödä.

Komealuppio kukkii vaaleanpunaisin ransuhäntäkukin, mutta ne ovat asettuneet kasvin tien puolelle, vaikea kuvata. Kuvasta voi kumminkin nähdä, että kukkapamput ovat vasta aloittaneet, kukinta tulee jatkumaan pitkään.

Sitten muotopuutarhassa on vielä tämäkin, juuri aloittanut! Syysleimu 'Crème de Menthe' – valovoimainen tyyppi. Luulen, että tälläkin johtuu hyvin myöhäinen kukinnan alku siitä, että kasvi oli pahasti kuivunut keskikesällä. Sen piti lähes aloittaa alusta.

Siinä oli pelkästään pienen muotopuutarhan kukat, tai ei edes ihan tasan kaikki ne, noin 8 × 8 metrin pikku alueelta. Jaksatko vielä kurkistaa muualle?

Syklaamiruukku.
No joo, ikävä kyllä. Peura kävi ja söi kukat. Siellä täällä on sorkanjälkiä ja kakkakasoja. Eilen en ehtinyt paljon verkottaa, mutta juoksin hämärän laskeutuessa pitkin poikin pihaa Trico garden -pullo kädessä. 
Huomaa: ne eivät kuitenkaan olleet syöneet takana kukkivaa syysvuokkoa! Eikä edellisen kuvan syysleimua, eikä astereita. 
Joten tilanne on vielä toistaiseksi älyttömän hyvä. Eilen ehdin virittää naapurilta saatua korkeaa kanaverkkoa tontin takakulmalle, missä on jo riista-aita, mutta NE ovat tulleet sen ali ja yli ja joskus läpikin, katkoen aidantolppia ja salaa olen toivonut, että myös koipiaan. Nyt kohdassa on tuplaverkko, hieman aiempaa korkeampikin.
Lisäksi niitä parhaillaan ammutaan. Joka kerta, kun kuulen pum, tuuletan mielessäni ja ajattelen punaviinissä porisevaa peuraa.

Pistetään siis kivempi kuva murattisyklaameista, jotta tämä jää verkkokalvojen muistiin: ehdin ottaa kuvan kotiinpaluuni jälkeisenä aamuna keskiviikkona, eilen aamulla kukat oli syöty.

Syysvuokko 'September Charm' ja syysmyrkkylilja 'Alboplenum', molemmat tallella!

Katajapenkin mahtavan värinen risteymämyrkkylilja 'Lilac Wonder' on avannut kukkansa ja loistaa keittiön toiseen ikkunaan asti. Tämän kanssa oli satumaista tuuria, sillä peura oli katkaissut yhden – vain yhden! – kukkavarren ja sylkäissyt sen kasvin viereen. Kuva on otettu ennen tapausta.
Onpa käynyt niinkin, ja viime vuosina jatkuvasti useammin, että kaikki varret on katkottu. Nyt tämän päällä on suojakartio, ja vimmattu verkotus jatkuu heti, kun olen kirjoittanut tämän jutun.

Samasta penkistä syötiin valitettavasti tuon kitukasvuisen 'Hewitt's Double' -jaloängelmän ainoa kukkavarsi, kuvassa oikealla. Mutta ehkäpä ängelmä nyt pystyy keskittymään yhteyttämiseen ja juuriston kasvattamiseen, kun sen lehdetkin puhkesivat vasta loppukesällä. 
Purppuraorvokeissakin on muutama kukka. Vasemman reunan kultatesma on tosi hyvä väripari violetin sävyille.

Kurvataan sisälle teekupposen ääreen, jotta ei väsytä pitkällä puutarhakierroksella. Matkalla voidaan vilkaista vielä söpöä näkyä kuistin katveessa: siellä on imikkävauveli! Tuolla kuvan vasemmassa alanurkassa. 
Enpä ole aiemmin imikkävauvoja pihallani huomannut. 
Tämä hyvin vaalealehtinen on risteymälajike 'Majesté' ja siementaimessakin näkyy olevan samanlaisia lähes täysin hopeaista lehtiä. Kuvan oikeassa reunassa on myös hyvin söpö rusokurjenpolvi 'Katherine Adele', joka kukkii edelleen hailean vaaleanpunaisin kukin, montakohan kuukautta se on jo kukkinut?

Sisälläkin on, anteeksi vain, esiteltävä jokunen kukka. Pelargoneista suurin osa on kukassa, mutta riittää, että katsotaan nyt tämä ihana limenvihreälehtinen kotipelargoni. Sain sen lajikenimellä 'April Snow', mutta kun se alkoi kukkia, selvisi, että lajike onkin joku muu. April Snowlla olisi vaaleanpunertavat kukat. 
Ehkä ei haittaa, ettei ole nimeä, kun on nätti kuin sika pienenä.


Asteri – Symphyotrichum
Imikkä – Pulmonaria
Jaloängelmä – Thalictrum delavayi
Komealuppio – Sanguisorba hakusanensis
Kotipelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Kultatesma – Milium effusum 'Aureum'
Kärhö – Clematis
Loistomyrkkylilja – Colchicum speciosum
Murattisyklaami – Cyclamen hederifolium
Purppuraorvokki – Viola adunca 'Purpurea'
Rusokurjenpolvi – Geranium × oxonianum
Syysleimu – Phlox paniculata
Syysmyrkkylilja – Colchicum autumnale
Syysvuokko – Anemone hupehensis
Tarhajalomalva – Sidalcea × cultorum

14 comments :

 1. Vietävän peurat ovat heränneet kesäuniltaan. Punaviinissä poriseva peura kuulostaa ajatuksenakin jo paljon paremmalta, kuin puutarhassa käyskentelevä tuholainen. Olen henkisesti varautunut, että pian nelijalkaiset löytävät tiensä meidänkin puutarhaan. Epäilen jo pari sorkanjälkeä nähneeni. Trico Garden -suihkupullo on jälleen täytetty ja kierrokset aloitettu.
  Minun Creme de Mentheni ei kuivunut kesällä ollenkaan. Se aloitti kukinnan varsin myöhään ja on edelleen kukassa. Valovoimainen-termi sopii sille hyvin, sillä kirjavalehtisenä se erottuu hyvin muuten vihreästä ympäristöstä. Toivottavasti viihtyy ja runsastuu.
  Voi, että sinulla on monen monta syysmyrkkyliljaa. Muutama omani näkyy olkkarin ikkunasta. Ensi vuonna istutan uusia siten, että myös keittiön ikkunasta katsoessa niitä näkyy. Kiitos siis muistutuksesta (pitää varmaan kirjata johonkin sellaiseen paikkaan, josta sen vuoden päästä löydän).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, äskenkin katsoin ylärinteessä, että onko siinä tuoreita kakkoja vai ovatko ne samat kuin eilen.. olisi pitänyt merkata kepillä, jotta voisi tutkia asiaa :-D
   Mutta ihana juttu on se, että yksikään astereista ei ole syöty, eikä melkein mitään muutakaan! Tänäänkin kaivelin maata pari tuntia, sen mitä ehdin, eikä kasvien verkotus ole vieläkään edistynyt. Elän nyt tosi vaarallisesti.
   Syklaaminkukkien lisäksi ne söivät vain perunannaatit ja papujen latvat kasvimaalta, joitakin hajuherneitäkin, ja niillä ei ole mitään väliä. Niin ja yhden köynnösruusun pullean nupun popsivat, se kyllä kirpaisi. Suojasin toisen, pienemmän nupun tänään. Toivottavasti ehditään nähdä se vielä kukassa.
   Minulla Creme de Menthe ei ole levinnyt ollenkaan, mutta ehkä paikka on sille liian kuiva. En nyt siirtämäänkään lähde, kun se on sentään elossa, mitä ei voi sanoa useimmista istuttamistani syysleimuista.
   Luulen, että sinulla on kyllä määrällisesti enemmän myrkkyliljoja! Tai ainakin saman verran kuin täällä. Itse vain olen yrittänyt keräillä aina erilaisia, mutta tänä syksynä tajusin ostaa sipulin, vaikka se olikin tuota tavallista Albumia, jota kasvaa jo parissakin paikassa. Kun ei niitä voi liikaakaan olla.

   Delete
 2. Ihanasti vielä kukkia! Onpa harmi, että peura on taas vieraillut. Onneksi on ollut niin nirsolla päällä, ettei ole tuhonnut enempää kukkia...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peura tai peurat ovat tehneet yllättävän tuhoa verrattuna aiempiin vuosiin. Kaipa niitä on edelleen sen verran vähän, että niillä ei ole tarvetta syödä ihan kaikkea. Se on ihanaa, saa nauttia itse kukista ja lehdistä, ei ole piha täynnä syötyjä tappeja.

   Delete
 3. Voi EI niitä peuroja..:(
  Haluaisin nähdä enemmän kuvia sisällä olevista kukistasikin..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peuratuhot ovat edelleen rajoittuneet vain muutamaan kasviin, ihme juttu. Joten ihan hirveästi ei voi olla harmissaan, normisyksynä tähän aikaan olisi kaikki syöty, joka ei ole verkon sisällä.
   Oi, no mutta täytyypä pitää pelargoniesittely sitten! Ja keittää lisää teetä ;-)

   Delete
 4. En ollut ennen tätä syksyä kuullutkaan noista syysmyrkkyliljoista. Kukkivat vielä näin syksyllä kauniisti, nimensä mukaisesti.
  Missähän ihmeessä NE olivat silloin aiemmin. Jossain kesämajailupaikassa ehkä.
  Kuka tuolla pikkupömpelissä asustaa? ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Myrkkyliljat ovat syksyn pelastus, kun ne nousevat tuoreina maasta kukkimaan kuin keväällä ikään. Ihana vastapaino kaikelle kuihtuvalle.
   NIITÄ on tänä vuonna tosi vähän. Se näkyy siinä, että ovat tulleet pihalle nyt vasta - normaalisti elokuussa, kun kylä hiljenee - ja vielä nytkään eivät tuhot ole suuret ollenkaan.
   Pömpeli on vanha koirankoppi. Musti siellä useimmiten on, kyttäämässä piilosta pihan tapahtumia.

   Delete
 5. Peurat oli pitkään poissa, ehkä ne muisti hyvät apajat taas syksyn tullessa. Vai oliko metsissä ja pelloilla niiden mielestä turvatonta, kun pyssymiehet vaaniin kintereillä? Upeat myrkkuliljat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peuroja on selvästi vähemmän tänä vuonna jostain syystä. Syksyllä, kun ravinto metsissä vähenee, ne hakeutuvat puutarhoihin syömään, mutta tuhot ovat vielä tosi pienet verrattuna aiempiin vuosiin. Jopa kuunliljat ja maa-artisokat ovat tallella, ennenkuulumatonta.

   Delete
 6. Ihana, että 'Comtesse de Bouchaud' jaksaa vielä kukkia. Nuppujakin taitaa vielä olla muutamia. On nuo myrkkyliljat kyllä söpöjä. Meinasin jo yhden pussin ostaa, mutta kun hintaa oli yli vitosen verran yhdestä ainoasta sipulista, iski nuukuus. Työpäivinä kun on kotona käytännössä vain hämärän tai pimeän aikaan, ei tule edes ikkunoista juuri katseltua ulos.
  Vietävän peura, vaikka ei koko puutarhaa pistänytkään sileäksi. Vai olikohan se vain tiedustelija, joka kartoitti mahdollisia eväspaikkoja laumalleen? Toivottavasti tulee takaisin vasta sitten kun koko puutarha on suojattu ja aidat tarvittaessa paikattu tai korotettu. Tai vielä mieluummin jos tulisi siistissä paketissa valmiiksi fileiksi paloiteltuna :D
  Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kun lämpötila on noin kymmenessä asteessa vuorokauden ympäri, on kärhön kai helppo jatkaa kukintaa. Myös Madame Julia Correvon kukkii vain. Ihanaa.
   Myrkkyliljat ovat kalliita, mutta minusta joka euron väärtejä. Ne ilahduttavat paljon, eivätkä ole mitään pieniä ja hentoisia, vaan niistä tulee todellisia väriläiskiä syksyiseen puutarhaan. Kukinta-aikakin on melko pitkä, sillä syksyllä on aina viileää. Veisikö sitten siellä teillä yöpakkaset ne pikemmin, vaikea sanoa.
   Vietävän peura juu! Ensin yhtenä päivänä huomasin muutaman sorkanjäljen ja kakat, mutta yhtään mitään ei ollut silloin syöty. Se oli selvästi tiedustelija. Nyt tuon syklaami-/ruusunnupputuhon jälkeen (ja onneksi niitä ruusunuppuja ei kaikkia syöty!) ei taas olla käyty syömässä mitään. On vain ajan kysymys, koska ne taas tulevat, mutta ihanaa, että niin pienet on tuhot vielä.
   Filepaloina on peura kyllä oikein tervetullut! :-D
   Kiitos, samaa sinne sinullekin!

   Delete
 7. Vaaleanpunainen mätsäää kaiken kanssa;)
  Kiitos vinkistä, täytynee istuttaa syysmyrkkyliljoja lähemmäs taloa, ainoat kun kukkii `Hopa`n alla, jonne just ja just näkee keittiön ikkunasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niinpä vaaleanpunainen taitaa mätsätä ;-)
   On noita niin ihana ihailla heti ensimmäiseksi aamulla ikkunasta käsin.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!