Saturday, 27 June 2020

Punaisessa penkissä poksahtelee

Ai niin – kun aloin valita kuvia tähän juttuun, piti teemana olla valloittavat sormustinkukat. Sitten jossain vaiheessa keskityin villiin punaiseen penkkiin, kun siellä on niin kaunis rohtosormustinkukka-varjolilja-keskittymä.

Kylvin valkoista rohtosormustinkukkaa jo kymmenisen vuotta sitten ja istutin taimet muotopuutarhan ensimmäiseen penkkiin. Muotopuutarhasta sormustinkukat ovat lähes kadonneet, kun sen penkit ovat täyttyneet muilla kasveilla. Täytyykin muistaa ripotella sinne siemeniä.
Sittemmin rohtosormustinkukat ovat kulkeutuneet vähän joka puolelle puutarhaa, kun olen siirtänyt taimia ja kannustanut niiden leviämistä. Rohtosormustinkukkakin on lapsuuteni rakas kukka. Pörriäisten pörinä suppilokukissa on hassua.

Kun otin nämä kuvat muutama päivä sitten, oli moni kasvi vielä nupulla, varjoliljatkin, vaikka nupuissa oli jo väriä.

Tähän väliin poimitaan kuva tontin toisesta päästä. Olen iloinen, että joidenkin vuosien takainen kylvö aprikoosinsävyistä rohtosormustinkukkaa on tuottanut samanvärisiä siementaimia. Tämä kasvaa autopaikkani edustalla rutikuivassa, siksi varsi on matala. Lajike oli 'Sutton's Apricot', Sarah Ravenilta hankittu.
Kymmenisen metrin päässä on kasvamassa Romppalan Lindan oman pihansa aprikoosinvärisistä keräämien siementen kylvös. Siementaimista ei ikinä tiedä, joten odotan jännityksellä, minkä värisiä kukkia niistä tulee. Yritän pitää eri väriset hieman erillään, jotta värit pysyisivät puhtaina mahdollisimman pitkään.

Valkoinen rohtosormustinkukka on löytänyt tiensä myös kosteikkopuutarhaan 'Wealden Butterfly' -siperiankurjenmiekan sekaan; miten täydellinen pari.

Siirrytään takaisin villiin punaiseen penkkiin. Tumma metsätyräkki 'Chameleon' on kansoittanut koko penkin yläosan, tänään raivasin sitä hieman, sillä mm. himalajanjalkalehti oli sen sisällä hukuksissa.
Kuvasta muuten näkee, että vaikka en ole istuttanut tai kylvänyt tavallisempaa punaista rohtosormustinkukkaa, tulee siementaimista helposti senkin värisiä – etenkin, jos eri lajikkeet sekoittuvat. Minulla on ollut aprikoosinvärisen lisäksi tummaläikkäisiä valkoisia Pam's -lajikkeita.

Metsätyräkki on mainio aluskasvi korkeille lajeille, kuten hurmeluppiolle. Mustalaukka on kiva yllätys, sillä istutin sitä tähän punaisen penkin alkuvuonna ja vuosikausiin niitä ei ole näkynyt tässä, muotopuutarhassa vain. Silloin alussa minulla ei ollut tähän penkkiin mitään väriteemaa, jossain vaiheessa vain huomasin, että tässä on melko villi ja melko punainen meininki.

On kasveja, joita haluaisin punaiseen penkkiin ja joita olen yrittänyt sinne istuttaa, mutta pari menetettyä japaninesikkoa riitti. Viimeisen istutin viime vuonna kuistin eteen eli talon pohjoispuolen varjoon. Siinä on helppo seurata, koska sen lehdet alkavat lurpottaa ja kastella sen mukaan. Mutta kuistin edustan muiden kasvien väreihin punainen esikko ei valitettavasti sovi lainkaan. Esikko saa silti luvan siinä asustaa niin kauan kuin suostuu pysymään hengissä. Jo kaksi kerrosta kukkakiehkuroita on paljon enemmän kuin punaisen penkin liiallisen rehotuksen keskellä ikinä.

Toinen, joka sopisi niin hyvin punaiseen penkkiin, on ihana räiskyvänpunainen verihanhikki. Tämän kaverin jo siirsin pari vuotta sitten sinne, mutta se hävisi saman tien kuin p Saharaan. Tämä saakin sitten asustaa ruskopenkissä, vaikka onkin sinne hieman oudon värinen. Japaninvaahtera 'Enkanin' lehtien välistä kurkistaessaan verihanhikin kukat ovat metkan näköisiä.
Vaahteran takana nousee ihanaakin ihanampi ruskosormustinkukka: muutaman vuoden takaisesta siemenkylvöksestä toinen tulossa kukkaan. Viime vuotisenkin ruusukkeen sivuilta nousee pari kukkavanaa, juhuu! Lisäksi karistin viimevuotisen kukkavanan siemenet eri puolille ruskopenkkiä. Onneksi kitken harvoin ja silloinkin vain korkeiksi venähtäneitä selvästi rikkakasveja.

Toinen kuva ruskopenkin verihanhikista, tällä kertaa 'Cedar Hill' -idänunikon seurana. Tämä on sellainen todella voimakas rusko.

Takaisin punaiseen villiin penkkiin. Pari päivää sitten kuvasin 'Nippon Beauty' -kiinanpionin pulleita nuppuja, taustalla on jo varjolilja kukassa. Idänunikon oranssiakin vilahtaa taustalla.

Ihanat rohtosormustinkukat ja varjoliljat yhdessä, luppion ja mustalaukankin voi juuri ja juuri erottaa. Paljon on liljoja nupulla.

Sitten... poks, poks! 'Nippon Beauty' avautuu.

Samoin penkin ihan takaosassa kirsikan alla kasvava 'Duchesse de Nemours'. Huomaan, että talvella leikattu alppikärhö yrittää kietoutua tämänkin ympärille. Täytynee ohjailla sitä, sen uudet versot kasvavat aivan joka suuntaan! Osa kyllä sinne puuhunkin.

Varjoliljat avautuvat vauhdilla ja niin myös lakastuvat. Kuvassa kukalle on laskeutunut täydellisen oranssinsävyinen perhonen, samaa väriä kuin heteet ja myös liljojen nuput.

Penkin etuosassa on hempeänihana vaaleanpunainen isopukinjuuri 'Rosea'. Tästä väitetään, että se vähitellen leviäisi edes hieman, mutta niin ei ole valitettavasti käynyt – onneksi se on elossa kumminkin. Yritän pitää tämän ympärillä tilaa, jos tämä joskus päättääkin ryhtyä leviäjäksi.

Otin vielä hetki sitten sarjan kuvia, sillä punainen villi penkki on parhaimmillaan iltavalossa, kun saarnirivin lävitse siilautuvat illan viimeiset säteet.

'Nippon Beauty' on niin ihana, että penkissä on niitä kaksi, punainen läikkä taustalla kirsikan alla on se toinen.

Tuoksu on huumaava, sillä kumpikin pioneista tuoksuu varjoliljojen lisäksi: 'Duchesse de Nemours' raikkaan kukkaisalta ja 'Nippon Beauty' lakritsaisesti yskänlääkkeeltä.

Isommat tarhasarjaliljat pitävät vielä nuppujaan kiinni. Miltähän kuulostaa, jos ne kaikki avautuvat samaan aikaan? Valtava pamahdus? Vai ennemminkin rasahdus?

Ransun mielipide päivän säästä.


Alppikärhö – Clematis alpina
Hurmeluppio – Sanguisorba menziesii
Idänunikko – Papaver Orientale-Ryhmä
Isopukinjuuri – Pimpinella major
Japaninesikko – Primula japonica
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Mustalaukka – Allium nigrum
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Ruskosormustinkukka – Digitalis ferruginea
Siperiankurjenmiekka – Iris sibirica
Varjolilja – Lilium martagon
Verihanhikki – Potentilla atrosanguinea

21 comments :

 1. Ransulla on ollut varmasti kestämistä säätilan kanssa. Kohta tulee Ransullekin paremmin sopivat säät. Taas aivan ihania kuvia. Minulla osa kiinanpioneista kukkii, varjoliljat ovat vielä nupulla. Sormustinkukat ovat ihania ja niiden kylväytymistä pitää joskus auttaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sadetta odotellaan, mutta muuten en kaipaa säiden viilenemistä, siitä tulee liian syksyinen olo. Kunpa kesän lämpö ei nyt olisi tässä.. on niitä sellaisiakin, että kesä kestää kaksi viikkoa :-D

   Delete
 2. Nyt kukkii paljon yhtäaikaa. Nippon Beauty on kyllä suloinen pioni. Pionien lajikkeissa on tuoksuissa hurja ero.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä on. Täytyy nuuhkia jokaista erikseen, että tietää tuoksun, muuten ei voi millään edes arvata. Nippon Beautyn tummanpunaiseen sävyyn se lakritsiaromi jotenkin sopii hurjan hyvin.

   Delete
 3. Uljas valkoinen sormustinkukka hallitsee muista ympärillään. Kyllä on lajien runsautta pihasi kukkamailla mutt tuo harmaa kukka viimeisessä kuvassa on vin niin ihana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin nämä lemmikit ovat, eikä puutarha tule aamulla herättämään iloisena naaman eteen kuten karvakaverit tekevät :-)

   Delete
 4. Ihanaa kukintaa ja taisin saada muutaman nimenkin kasveilleni. Esimerkiksi tämän Nippon Beauty pionin jota juuri eilen kuvasin ja ihailin. Pitää minunkin mennä tuoksua nuuhkimaan vaikka minulla on koko ajan nenä tukossa 😂Ja Siperian kurjenmiekatkin taisivat saada nimen. Kiitos.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pioneissa on tuoksu tosiaan hyvä osviitta. Nippon Beauty on vähän erikoisen näköinen, helppo erottaa ainakin yleisimmistä, mutta pioneja on satoja ellei tuhansia lajikkeita, etenkin niiden kerrottujen vaaleanpunaisten tunnistaminen vain on mahdotonta.
   Siperiankurjenmiekat ovat syystäkin olleet suosittuja meillä jo pitkään. Sitä tavallista minulla ei olekaan, tuon Wealden Butterflyn tilasin Englannista.

   Delete
 5. Nippon Beauty on ihana ja sormustinkukat ja varjoliljat sopii hyvin yhteen. Minullakin sormustinkukat alkavat avautua ja kukkivat lyhyessä varressa kuivuudesta johtuen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi ne ovat niin joustavia ja pystyvät tuollaisilla keinoilla selviytymään kuivuudesta! Vaan nuo korkeat kukkavarret ovat niin komeita, että niitä toivoisi näkevänsä.

   Delete
 6. Sormustinkukkien ja pionien aika on yksi kesän parhaista, kukinta on rehevää ja samalla niin herkkää. Ja usein näiden kahden värit myös sointuvat hienosti toisiinsa, vaikka sormustinkukkia löytyykin milloin mistäkin, eikä voi olla aivan varma, mikä on värisävy, ennenkuin avutuvat. Nippon Beauty on nimensä veroinen, ihana! Duchesse on aina yhtä upea ilmestys! Nyt ei saisi tulla liikaa sadetta, etteivät pionien helmat kastu litimäriksi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta muuten, sormustinkukat ja pionit sopivat varmaan aina toisiinsa. Sormustinkukkien kukinta-aikakin on mukavan pitkä.
   Kunpa ei tulisi kovaa ukkoskuuroa, mutta muuten kyllä toivon vettä - löysin juuri kolme henkihieverissä olevaa nuorta pensasta, joista kaksi näyttää melko varmasti kuolleilta. Harmi. Meillä täällä on lähes kuukauden sademäärä toistaiseksi 3 mm.

   Delete
 7. Ihanaa kukintaa siellä ja voi Ransua kuinka kuumat oltavat on turkki päällä mahtanut olla kun me karvattomat ihmisetkin hikoillaan! ONpa mahtava tuo kirjavalehtinen lehtosinilatva (?), wau! Toivotaan että tulee persikanvärisiä sormustinkukkia, ettei ainakaan tulisi sinun inhokkiväriä, magentanpunaista. :D Niitä oli pihallani muutama mutta valkoisia enimmäkseen. Minunkin piti kylvää sormustinkukkia jo keväällä mutta unohdin kaiken muun esikasvatuksen keskellä. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on Ransulle paljon parempi, kun viileni, pilvistä on, mutta vielä ei ole satanut. Tosin ei täällä meren keskellä ikinä niin tukalaa olekaan, on ollut reipas tuuli monenakin päivänä, mutta Ransuli on silti vain lojunut päivät. Nyt se reippailee pihalla :-)
   Voi, ei sormustinkukissa olekaan rumaa väriä, se magentakin on niin pehmeä. Mutta totta on, että valkoinen ja aprikoosi ovat vielä nätimpiä. Eiköhän kylvöksestä tule joku aprikoosikin, siinä on parikymmentä taimea :-)

   Delete
  2. Ja juu, on se lehtosinilatva! Heikkoutta kirjavalehtisiin täälläkin ;-)

   Delete
 8. Hauska kuva Ransusta, helteet varmaan väsyttäneet pientä kulkijaa. Viilentäviä sadepäiviä luvassa, tekee hyvää luonnolle sekä kaksi- ja nelijalkaisille. Hienon rehevää kukintaa teillä siellä, monia kauniita värejä.

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on jo viilentynyt, tuuli käy ja on pilvistä. Iltapäivällä pitäisi alkaa sataa, joten mehukkaita myyriä luvassa!

   Delete
 9. Sormustinkukka on kyllä hieno!
  Tänään auton ikkunasta näin, että yhdellä pihalla olisi ollut keltainen...voiko se olla sormustinkukka, en ole ainakaan koskaan nähnyt.
  Ransu on vaan niin♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä se on mahdollista, rohtosormustinkukkaan saattaa tulla hailean kellertävät kukat, minulla oli kerran sellainen siementaimi. Sitten on vielä keltasormustinkukka, mutta sekin on aivan hailean keltainen, ja pienemmät kukat.
   Ransun elämänasenteesta pitäisi ottaa enemmänkin oppia ;-)

   Delete
 10. Vai että Nippon Beauty tuoksuu, pitääkin rientää nuuhkuttelemaan, jos sen ainoasta kukasta on sateiden jälkeen enää mitään jäljellä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, toivottavasti kukka on tallella! Ja toivottavasti täälläkin alkaisi sataa :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!